În Moldova va fi constituită Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare

0

Despre aceasta a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare în cadrul unei şedinţe cu participarea membrilor Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI).

Întrunirea a fost organizată cu scopul examinării constrângerilor și soluțiilor în pregătirea sistemelor de irigații pentru noul sezon agricol, transmite Moldpres.

Noua autoritate administrativă centrală va fi instituită ca urmare a necesităţii de a implementa politicile și actele normative referitoare la domeniul hidroameliorației, integrității patrimoniului hidrotehnic transmis în comodat, supravegherii și monitorizării acestuia.

„Statul va investi alături de agricultori pentru a dezvolta potențialul de irigare. În scopul restabilirii sistemelor de irigare, urmează să fie semnat, în luna mai, Acordul de credit cu Banca Mondială. Creditul are o valoare totală de 55 de milioane de dolari SUA, dintre care 25 de milioane vor fi investiți în restabilirea sistemelor centralizate de irigare. Investițiile sunt valorificate pe deplin doar cu implicarea plenară a sectorului privat. Agricultorii vor veni cu propria contribuție, iar statul va acoperi investițiile, prin alocarea subvențiilor”, a rezumat Vladimir Bolea.

Alte subiecte discutate au vizat utilizarea surselor de energie regenerabilă în sectorul agricol, pentru a reduce costurile facturilor la energie electrică utilizată la pomparea apei la irigare.

În acest sens, agricultorii au fost informați că, și în anul curent, vor putea beneficia de suport din partea statului pentru procurarea panourilor fotovoltaice.

Gândacul păros: particularități, metode de control

0

Gândacul păros (Epicometis hirta) este un dăunător extrem de important punctul de vedere al pagubelor economice pe care le poate produce și care, în ultimii ani, a invadat nu doar câmpurile, ci și fâșiile de protecție, flora spontană, adică zonele unde a găsit specii pretabile pentru consum.

În mod special, fiind o specie polifagă, gândacul păros atacă pomii, vița-de-vie și culturile crucifere în perioada înfloritului, distrugând aparatul reproducător al acestora.

Gândacul păros este foarte ușor de recunoscut de alți dăunători similari: are corpul de aproximativ 10-12 mm lungime, culoare negru-mat, acoperit cu peri fini, deși, deschiși la culoare.

Gândacul păros (Epicometis hirta) are o generație pe an, iernează în stadiul de adult în sol. Adulții hibernanți apar primăvara devreme și zboară în special în zilele însorite, iar noaptea se retrag în sol.

Perioada de zbor durează 3-4 luni, intensitatea maximă fiind înregistrată începând cu a doua decadă a lunii aprilie și luna mai. Dacă în anii precedenți apărea preponderent în lunile aprilie, în acest an, fermierii au anunțat despre prezența acestuia în culturi chiar în a doua decadă a lunii martie.

O femelă depune aproximativ 40 de ouă în sol, din care peste una sau două săptămâni, în funcție de condiții, apar larvele, care se hrănesc cu rădăcinile plantelor din flora spontană, iar stadiul durează circa două luni.

Adulții apăruți în lunile august-septembrie rămân pentru iernare în lojele pupale.

La pomi, până la înflorire, gândacul păros consumă petalele bobocilor până ajunge la stamine, iar în timpul înfloririi, din cauza cantității mici de polen, gândacul păros devorează staminele şi pistilul. Florile în urma atacului se brunifică și cad.

La rapiță, gândacul păros atacă plantele din marginea câmpului, observările indicând că această specie niciodată nu trece să consume plantele din mijlocul câmpului, dacă are suficientă hrană pe margine. Dăunătorul mai întâi consumă florile, apoi frunzele mai fragede și chiar tulpinile.

În mod special, gândacul păros preferă plantele mai slab dezvoltate sau cele deja atacate. Se consideră că populația gândacului păros a crescut considerabil din cauza popularității culturii de rapiță, fapt confirmat de densitatea dăunătorului mult mai mare în zonele unde cultura e populară, și invers.

Controlul gândacului păros

Menținerea sub control a gândacului păros este destul de anevoioasă, în condițiile în care florile sunt atractive nu doar pentru el, ci și pentru polenizatorii care sunt foarte importanți și viața cărora nu poate fi pusă în pericol prin tratamente chimice.

La moment, nu există niciun insecticid omologat pentru combaterea gândacului păros. În plus, aplicarea insecticidelor de contact nici nu sunt utile seara sau dimineața, atunci când albinele nu sunt active, în contextul în care gândacul păros se hrănește ȋn perioadele călduroase ale zilei, iar dimineața sau seara stă ascuns.

Important! Gândacul păros apare în câmpuri între orele 10.00-15.00.

Pe de altă parte, ținând cont de faptul că gândacul păros atacă doar culturile din marginea livezii sau câmpului, atâta timp cât are suficientă hrană acesta nu va înainta spre mijlocul culturii.

Acesta are și culori preferate – pentru pomi fiind cea albastră (asociindu-se cu cerul senin), iar la culturile de câmp, rapiță cea galbenă (similară florilor înflorite).

Ținând cont de problema utilizării insecticidelor în combatere, pentru culturi cum ar fi rapița este recomandată evitarea suprafețelor mici, iar dacă și se utilizează unele insecticide eficiente în menținerea sub control în cazul densităților foarte mari, acestea să fie aplicate doar pe margini, unde se hrănește gândacul păros.

Pentru tratarea acestor zone, unii fermieri utilizau anterior insecticide pe bază de tau-fluvalinat (Mavrik 2F) sau acetamiprid (Mospilan 20 SG) – al cărui omologare a expirat în martie 2022.

Unele insecticide utilizate pentru controlul gândacului păros pot duce la contaminarea ulterioară a mierii de albine.

Capcane pentru gândacul păros

Din cauza măsurilor puține de control a gândacului păros, pe piață au apărut diverse capcane pentru controlul acestuia.

Important! Amplasați capcanele cu feromoni la soare, gândacul păros nu iubește umbra. Numărul cel mai mare de capcane se instalează la marginea câmpurilor.

Capcană cu feromoni pentru controlul gândacului păros:

Utilizarea vaselor cu apă și amestec atractant atraHIR:

O altă capcană utilizată este CSALOMON (VARb3k) – se poate agăţă pe o creangă, sau se poate aşeza direct pe sol între plante:

Pe suprafețe mici, pot fi plasate simple găleți, vase de culoare albastră cu apă pentru captarea gândacului păros (în apă poate fi adăugat și detergent mirositor) sau capcane albastre:

Alte metode utile de menținere a gândacului păros sub pragul economic de dăunare pe suprafețe mici sunt:

  • îndepărtarea mecanică a gândacilor prin scuturare apoi arderea acestora. S-a constatat că, cenușa acestor gândaci răspândită în plantație are efect de repelentScuturarea trebuie făcută dimineața, dacă sunt observați în plantație, deoarece atunci gândacii sunt amorțiți;
  • lansarea viespii de stepă Scolia hirta, a căror larve distrug larvele gândacilor;
  • semănarea loturilor mici de crucifere lângă livezi, vii. Gândacul păros preferă inflorescențele cruciferelor, astfel, va fi înlăturat din cultura de bază. În acest lan trebuie instalate capcanele sau pot fi scuturați dăunătorii din inflorescențe în vase și arși.

Alte metode de reducere a impactului dăunătorului sunt: asolamentul, lucrările solului și evitarea cultivării culturilor cum ar fi rapița pe suprafețe mari în preajma livezii.

V-ar putea plăcea și articolul despre Viermele merelor (Cydia pomonella) – simptome, tratament.

VIDEO. Fungicidul Teză – test de calitate de laborator

0

Teză (Tebuconazol, 500 g/l) este un fungicid sistemic produs de compania ALFA Smart Agro cu acțiune curativă și proprietăți de regulator de creștere.

Fungicidul Teză este omologat la grâu pentru prevenirea și combaterea făinării, ruginii brune, septoriozei, pirenoforozei și la rapiță pentru prevenirea și combaterea alternariozei, putregaiului alb, fomozei, dar și în calitate de retardant.

Avantaje fungicidului Teză:

  • Formulare îmbunătățită a produsului.
  • Eficiență ridicată a controlului bolilor spicului, în special a fuzariozei.
  • Reglarea creșterii rapiței, crește rezistența acesteia la iernare, reduce probabilitatea de polignire, îmbunătățește ramificarea.
  • Controlează o gamă largă de agenți patogeni ai bolilor fungice.
  • Pătrunde rapid în plantă (1-2 ore).
  • Reduce probabilitatea acumulării de micotoxine periculoase în cereale.
  • Are un „efect stop” bine definit și o perioadă lungă de protecție (2-4 săptămâni).
  • Substanța activă este cea mai activă din clasa triazolilor.
  • Produce un efect protector, preventiv și terapeutic.
  • Acțiune pronunțată de reglare a creșterii.
  • Rate scăzute de aplicare.
  • Fără fitotoxicitate.

Toate produsele ALFA Smart Agro respectă standardele internaționale de calitate CIPAC. Testul de calitate al produsului poate fi vizionat în noul video marca ALFA Smart Agro.

Pentru mai multe detalii despre produs, accesați alfasmartagro.com/md sau apelați la numărul de telefon +37361132696.

V-ar putea plăcea și articolele despre: Erbicidul Biker – test de calitate de laborator și Fungicidul Bolivar Forte: test de calitate de laborator.

Surplusul de produse alimentare de origine animală, obținute în condiții casnice, vor putea fi comercializate legal

0

ANSA anunță că, surplusul de produse alimentare de origine animală (ouă, miere de albini, carne de pasăre, produse lactate, ș.a.) obținute de la animalele întreținute în condiții casnice vor putea fi comercializate legal.

Începând cu data de 4 aprilie, intră în vigoare Ordinul nr. 57 „Cu privire la aprobarea Regulamentului de stabilire a normelor de certificare sanitară veterinară a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar de stat”.

Conform acestui regulament, proprietarii exploatațiilor nonprofesionale vor putea comercializa legal surplusul de produse de origine animală obținute de la propriile animale în condiții mult mai flexibile, având doar obligația să dețină asupra lor un carnet de sănătate pentru animalele.

Carnetul de sănătate va fi eliberat gratuit de ANSA și va fi vizat trimestrial de către medicul/felcerul veterinar al circumscripției sanitare veterinare teritoriale, în raza căruia sunt crescute animalele.

Comercializarea produselor va fi admisă fie direct din gospodărie, fie în locuri publice determinate în acest scop (piețe agroalimentare, târguri, expoziții, iarmaroace.

Proprietarii exploatațiilor nonprofesionale de animale care vor dori să comercializeze produse obținute de la propriile animale vor trebui să respecte următoarele obligații:

  • animalele pe care le posedă să fie identificate și înregistrate corespunzător normelor legale. În caz de necesitate sunt tratate cu medicamente de uz veterinar procurate pe bază de prescripție veterinară eliberată de medicul veterinar din circumscripția sanitar-veterinară sau alt medic veterinar autorizat;
  • animalele de la care s-au obținut produsele nu se află în perioada de așteptare ca urmare a administrării medicamentelor de uz veterinar;
  • să aplice toate măsurile pentru a evita riscul contaminării acestora și trebuie să informeze medicul veterinar al circumscripției/direcția teritoriala pentru siguranța alimentelor, atunci când constată că produsele de origine animală destinate vânzării prezintă un risc pentru sănătatea umană sau a animalelor;
  • în locurile publice de comercializare a produselor de origine animală, producătorii vor avea o stare de igienă corespunzătoare (halate, șorțuri, bonete curate) și vor avea asupra lor un document valid (carnet de sănătate), din care să reiasă că nu suferă de boli care pot fi transmise prin intermediul alimentelor.

ANSA a interzis vânzarea puilor de pasăre în piețe

0

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a interzis vânzarea puilor de pasăre din cauza focarelor de gripă aviară, care a cuprins mai multe state europene.

Persoanele care vor să crească păsări, îşi pot cumpăra pui doar de la fermele specializate, transmite TVRMoldova.

Ion Pîntea, directorul Pieței Centrale din Chişinău susține că în adresa întreprinderii au fost zeci de cereri de la crescători de tineret avicol, însă odată ce este instituită carantina, întreprinderea municipal nu poate realiza acest comerţ de puiet avicol.

„Totodată, avem mai multe solicitări de la consumatori, dacă avem marfă, păsări de vânzare”.

Potrivit ANSA, puii pot fi cumpăraţi doar de la fermele avicole.

Alexandru Manciu, directorul general adjunct, ANSA, menționează că pentru a preveni apariţia focarelor de gripă aviară, dar și diseminarea necontrolată a acestei boli s-a luat decizia de a se limita, pe cât posibil, aglomerările de păsări.

„Fermierii, care practică activităţi de comercializare a păsărilor către populaţie, au posibilitatea de a livra fie direct aceste păsări către solicitanţi, fie pot amenaja, la poarta fermei pe care o gestionează, o rampă de unde nemijlocit pot să comercializeze păsările respective”.

În context, Ina Stegărescu, director, fermă avicolă, a specificat că nu sunt afectați de această decizie deoarece începând cu 2020 s-au axat pe educarea consumatorul de a veni şi a cumpăra direct de la producator.

„În acest mod putem controla, noi, ca fondatori şi cei responsabili de sănătatea păsărilor, întregul process”.

În acest an, un pui de o zi costă 12 lei, iar cei de două luni sunt vânduţi cu 45 de lei.

Amintim că, de la începutul acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrat doar un caz de gripă aviară.

Au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri ale tinerilor, cu suportul UCIP IFAD

0

UCIP IFAD a fost partenerul primei ediții a concursului național al planurilor de afaceri cu genericul „Competitivitatea și inovațiile la dezvoltarea afacerilor pentru tineri”, organizat de Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), destinat studenților și masteranzilor din diferite instituții de învățământ.

Scopul concursului a fost dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul studenților, masteranzilor, promovarea și consolidarea culturii antreprenoriale, care să accelereze inițierea afacerilor și gestionarea operațională în baza planurilor de afaceri. 

În cuvântul de deschidere, Rafael Ciloci, decanul Facultății Inginerie Economică și Business, UTM, a menționat că concursul urmează să scoată în evidență cei mai talentați viitori oameni de afaceri, ce vor pune umărul la dezvoltarea țării noastre. 

„Aceasta este prima ediție a acestui concurs, dar ne propunem să devină o tradiție”.

La rândul său, Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD, a amintit că în agricultură, dacă dorești să ai rezultate, trebuie să dispui de un material genetic foarte bun, or acest concurs își propune să descopere și să evidențieze cei mai buni studenți, care vor deveni și cei mai buni oameni de afaceri.

„Pentru UCIP IFAD tinerii și femeile antreprenori reprezintă un grup țintă, pentru care avem în desfășurare programe de finanțare și nu doar, oferim asistență tehnică pentru aceste categorii de beneficiari. Tinerii sunt, spre deosebire de cei care deja dezvoltă afaceri, mult mai deschiși și mai inovativi, orientați către piață. Sunt sigur că, o mare parte dintre ideile de afaceri care au fost prezentate în cadrul concursului sunt inovative și neordinare, orientate către așteptările consumatorilor.
Produsele pe care le propunem trebuie să fie adaptate cerințelor de piață, înaintate de către cei care consumă. Țin să remarc faptul că, la baza unei afaceri prospere stau câțiva pași importanți cum ar fi: analiză profundă, ce se transformă într-un plan de afaceri, apoi acesta este finanțat și implementat. Sper că, majoritatea dintre cei prezenți, în viitorul apropiat, vor deveni beneficiarii programelor IFAD. Nu uitați că învinge acel care știe ce își dorește și are scopuri bine determinate”.

Rodica Crudu, director adjunct ODA, a anunțat că, instituția pe care o reprezintă are drept scop promovarea culturii antreprenoriale și susținerea antreprenorilor în dezvoltarea afacerilor.

„ODA, la moment, oferă câteva oportunități pentru tineri, astfel ca aceștia să-și creeze și să lanseze o afacere acasă. Tinerii sunt sursa de creativitate, ingeniozitate, ce poate transforma orice idee într-o afacere care, la rândul ei,  poate schimba viitorul comunității”. 

Andrei Zbancă, expert în agrobusiness, a spus că prin organizarea acestui concurs s-a propus promovarea tinerilor talentați, crearea spiritului de antreprenoriat, formarea deprinderilor necesare pentru lansarea afacerilor și sporirea capacităților pentru dezvoltarea unei afaceri, încurajarea tinerilor ce doresc să gestioneze afaceri frumoase acasă.

„Ne-am propus să transmitem tinerilor ideea că se poate de dezvoltat afaceri de succes acasă, cu atât mai mult cu cât există posibilități inclusiv, prin intermediul proiectelor de finanțare la condiții avantajoase. La concurs au putut participa atât studenți de la universități, cât și de la centrele de excelență, colegii. Astfel că, la ediția curentă s-au înscris studenți de la UTM, ULIM, ASEM, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, dar și de la Colegiul Agroindustrial din Râșcani, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Centrul de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău.

În total, au fost prezentate 14 de planuri de afaceri, cele mai bune selectate în baza concursurilor interne din instituțiile participante. Printre planurile înscrise în concurs se regăsesc afaceri legate de comerțul online, e-contabilitate, afaceri agroalimentare, digitalizare, procesare și bioagricultură.

Maxim Certan, student anul II, UTM, susține că orice afacere începe de la o anumită idee sau vis.

„În cadrul programului ERASMUS am avut posibilitatea să studiez un semestru în Franța. Acolo am înțeles că fiecare din noi, atunci când merge în deplasări, vizite, excursii are nevoie de a consuma lichide, în mare parte ceaiuri. Așa m-am gândit că ar fi o oportunitate foarte bună să implementez o afacere ce presupune cultivarea plantelor ecologice pentru producerea ulterioară a ceaiurilor. Atunci când am revenit acasă am elaborat un plan de afaceri, care presupune cultivarea a șase sortimente de plante pentru producerea ceaiurilor. Sper că ideea mea va fi susținută și apreciată și în cadrul concursului”.

Dimitria Cibotaru și Maria Cușnir, studente la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, au explicat că ideea de afaceri le-a venit din nevoia personală de a procura și consuma alimentele sănătoase, dar și din pasiunea pentru agricultură. Maria povestește că de mică, îi plăcea mult agricultura și asta a motivat-o să se gândească la dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu. 

„Ideea de a produce fructe uscate este o afacere de perspectivă. Despre concurs am aflat întâmplător, de pe rețelele de socializare și am decis, împreună cu colega mea, să participăm. Cu toate că la moment, ne facem studiile în România, ne dorim să revenim acasă și să realizăm planul de afaceri, care constă în crearea unei fabrici de deshidratare a fructelor de pădure. Suntem sigure că acasă avem posibilități, oportunități de a dezvolta afacerea proprie”, a povestit Maria Cușnir.

Planul de afaceri prezentat la Chișinău a fost apreciat cu locul II la olimpiada națională a economicilor în formare din România, au mai spus studentele.

„Cea mai complicată parte a planului de afaceri a fost identificarea avantajului competitiv a afacerii, adică prin ce noi suntem diferiți de afacerile care deja există, care este noutatea. Și partea financiară, la fel, a fost destul de complicată deoarece este destul de greu să faci prognoze financiare în contextul schimbărilor permanente, a prețurilor și condițiilor socio-economice”, a mai adăugat Maria.

Dimitria a evidențiat că vor merge până la final, iar planul de afacere va deveni realitate.

„Ne dorim să educăm alimentația sănătoasă în rândul oamenilor de acasă. Să valorificăm produsele pe care le cultivăm acasă și să susținem agricultura locală”.

Studentele spun că inițial a fost ideea, care ulterior s-a transformat în vis, iar acum deja este un scop, unul care va fi realizat, iar pentru aceasta valorifică toate oportunitățile existente.

Participanții la concurs au fost evaluați și au primit diplome și premii bănești, iar la baza evaluării planurilor de afacere ale studenților au stat 6 grupe de criterii de evaluare:

  1. Valabilitatea și sustenabilitatea afacerii
  2. Metodologia de elaborare – implementare a ideii
  3. Analiza pieței și planul de marketing
  4. Buget și planul financiar clar
  5. Impactul proiectului investițional afacerii
  6. Managementul administrării afacerii.

Astfel, locul I și premiul de 5 mii lei a fost câștigată de ideea de afaceri „Colectarea, Selectiva și Valorificarea Deșeurilor – EcoLogic MD” elaborată de

Astfel, locul I și premiul de 5 mii lei a fost câștigată de ideea de afaceri „Colectarea, Selectiva și Valorificarea Deșeurilor – EcoLogic MD” elaborată de Anatolie Berco, FCIM, Universitatea Tehnică a Moldovei.

Forme de butuci la viţa de vie – particularităţile lor

0

Distribuirea în spaţiu a organelor butucului are loc prin crearea unei forme specifice prin intermediul tăierilor, legatului şi operaţiunilor în verde.

Cu ajutorul formelor de butuci speciale trebuie să soluţionăm 3 obiective importante:

  • reglarea polarităţii longitudinale – tendinţa (vița de vie fiind liană) creşterii mai viguroase a lăstarilor, frunzelor şi strugurilor amplasate în zone mai îndepărtate a butucului;
  • reglarea proceselor de creştere şi fructificare – prin stabilirea încărcăturii cu rod (există o multitudine de studii, unde se demonstrează influenţa directă a sarcinii asupra cantităţii şi calităţii recoltei);
  • distribuirea în spaţiu a organelor butucului.

Actualmente, se utilizează 4 sisteme de limitare a polarităţii:

  • tăierea scurtă;
  • arcuirea corzilor tăiate lung;
  • deşteptarea ochilor unghiulari;
  • tăierea mixtă cu formarea verigii de rod.

Primele 3 sisteme se practică ocazional, în unele regiuni viticole, forme speciale şi doar pentru unele soiuri. Cele mai des utilizată în practica viticolă, inclusiv şi condiţiile noastre, este  tăierea mixtă cu formarea verigii de rod (foto 2), care constă în formarea unui cep de înlocuire de 2-4 ochi şi una sau două corzi de rod de 5 – 16 ochi, situate mai sus de cep.

Cepul de înlocuire reprezintă „viitorul” – de pe el formându-se lăstarii necesari pentru formarea noilor verigi de rod, coarda de rod fiind „prezentul” – asigurând sarcina de rod pentru sezonul curent.

În viticultura mondială există foarte multe forme de butuci, care sunt create în dependenţă de vigoarea soiului, solurile pe care se cultivă, riscurile din partea temperaturilor joase, structura de cultivare, irigare, etc.

Formele aplicate pot fi clasificate în 6 grupe: cu căpăţână, de cupă, evantai, de spalier, cordon şi combinate. La noi, în plantaţiile comerciale sunt utilizate mai larg: evantai – pentru formele protejate, cordon – forme neprotejate şi combinate – forme semiprotejate.

V-ar putea plăcea și articolul Parametrii strugurilor la soiul Moldova în funcție de originea lor pe coarda de rod.

Forma cordon (fr. „cordon” – coardă) este cea mai des aplicată formă de butuci în regiunile cu viticultură neprotejată şi se caracterizează prin: tulpină (1-2) şi braţe (2-4) permanente, pe care sunt amplasate uniform punţile cu verigile de rod. Există multe variaţii ale aceste forme, în dependenţă de factorii enumăraţi mai sus (sol, soi, irigare, structură, etc.).

În final, e important de menţionat că oricare ar fi forma aleasă şi tipul de tăiere trebuie de evitat tăierea severă, deoarece cu cât tăierea este efectuată mai aproape de părţile multianuale şi se repetă mai des, cu atât scade durata de viaţă a butucului (exemplu forma Guyot).

V-ar putea plăcea și articolul despre Influenţa lemnului multianual asupra dezvoltării butucului viţei de vie.

Record pe agrobiznes.md și agrobiznes.ro: Circa 650 de mii de vizitatori unici în martie

0

Agrobiznes continuă să-și consolideze poziția în rândul fermierilor și profesioniștilor din domeniul agricol din Republica Moldova și România.

Agrobiznes.md, cel mai mare portal de știri și informații din domeniul agriculturii din R. Moldova, a stabilit un nou record de trafic în luna martie 2023.

Platforma a acumulat un număr de 355.740 de cititori unici și 537.562 afișări de pagină în această perioadă. Acest nou record îl depășește pe precedentul stabilit în martie 2022, când Agrobiznes a atras 342.000 de vizitatori unici.

Sursa: Google Analytics

De asemenea, Agrobiznes.ro își consolidează prezența în peisajul media din România, situându-se în top printre preferințele audienței locale. În luna martie, site-ul a atras 291.861 de vizitatori unici și 806.414 de afișări de pagini. Aceasta marchează a treia lună consecutivă în care audiența portalului este în continuă creștere.

„Această creștere se datorează în mare parte eforturilor constante de a oferi informații relevante și actualizate despre piața agricolă, precum și colaborării cu experți și fermieri din Moldova și România pentru a dezvolta articole care să răspundă nevoilor cititorilor”, a declarat Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

Agrobiznes investește în permanență în dezvoltarea de noi servicii și funcționalități pentru a îmbunătăți experiența utilizatorilor și a-și extinde audiența. Acest lucru include și o serie de campanii de promovare și parteneriate cu organizații relevante din sectorul agricol din Moldova și România.

Șarpele de casă – benefic sau periculos în grădină

0

Șarpele de casă (Natrix natrix), numit și șarpe de apă sau șarpe cu urechi galbene, este unul dintre cel mai des întâlniți șerpi în regiunea nostră.

Este important să se cunoscă că nu este veninos sau periculos pentru oameni și animalele de companie. Dimpotrivă, acesta poate aduce beneficii dacă își duce traiul pe lângă casă.

În acest articol vom expune următoarele informații referitoare la șarpele de casă:

  • Cum arată un șarpe de casă;
  • Locul de trai preferat de șarpele de casă;
  • Beneficiile aflării unui șarpe de casă în curte;
  • Cum evităm vecinătatea cu șerpii de casă.

Cum arată șarpele de casă

O trăsătură distinctivă, caracteristică șarpelui de casă este prezența a două pete simetrice, pe partea posterioară a capului, la granița cu gâtul. Acestea au formă semicirculară și sunt de culoare galbenă, albicioasă sau alb-cenușie.

Cel mai des șarpele de casă are o lungime de 0,6-1 m. Uneori poate ajunge la 1,3-1,5 m și foarte rar la 2 m. Masculii sunt de regulă mai mici și firavi, iar femelele mai viguroase.

Culoarea corpului variază, spatele este de regulă în nuanțe de gri măsliniu, gri închis, uneori aproape negru. Pot fi prezente pete întunecate pe un fundal gri.

Abdomenul este deschis și are o dungă lungă întunecată, care se extinde până la gâtul șarpelui.

Șarpele de casă nu este veninos și nici constrictor (care ucide prada strângând-o și înădușind-o), ci imobilizează prada cu dinții, după care o înghite vie.

Are un stil de viață diurn, poate fi observat stând la soare în zone cu vegetație bogată.

Principalul mijloc de apărare este fuga, refugiindu-se în crăpături, găuri sau între rădăcinile arborilor. Fiind un bun înotător, dacă se află lângă mal, se târăște spre apă. Acesta înoată șerpuind, cu capul deasupra apei.

Dacă este atacat și nu are unde să se ascundă, se încolăcește, șuieră puternic, își lățește capul și lovește adversarul cu botul, fără a mușca însă, cu scopul de a intimida.

La fel poate să împroaște secrețiile glandelor anale, urât mirositoare, sau se preface mort până când simte că pericolul a trecut.

Se acuplează la sfârșitul lui aprilie – începutul lui mai, formând așa-numitele „gheme” (masculii se încolăcesc în jurul femelelor). În iulie-august depun 11-25 de ouă albe, lungi-ovoidale, lipite ciorchine,  îngropându-le în sol afânat, paie putrede, mușchi sau frunziș.

Puii ies după zece săptămâni, având lungimea de 16-19 cm.

Intră în hibernare în luna octombrie.

Citește și: Record pe agrobiznes.md și agrobiznes.ro: Circa 650 de mii de vizitatori unici în martie

Locul de trai preferat de șarpele de casă

Cel mai des, șarpele de casă populează malurile lacurilor, iazurilor, bălților și râurilor liniștite. Uneori se depărteaza de malul apei, fiind întâlnit și în păduri, în pajiști inundabile, în zone pietroase și uscate.

Și pentru că nu întâmplător sunt numiți șerpi de casă, aceștia obișnuiesc adesea să se stabilească lângă locuințele umane.

Ei își fac culcuș la rădăcinile și în scorburile copacilor, în scârte de fân, în vizuini, în grădini și livezi. Se pot stabili în subsoluri, pivnițe, hambare, grămezi de lemne sau în mormane de pietre și gunoaie.

Însă pe lângă animalele domestice mari (cai, vaci), care ar putea să-i strivească, șerpii aproape că nu se instalează.

Beneficiile aflării unui șarpe de casă în curte

Șarpele de casă de fapt este un animal destul de util. Se hrănește cu șoareci, șobolani, pentru aceasta este destul de respectat de grădinari.

Dacă casa și grădina este situată într-o zonă în care sunt mulți șerpi, inclusiv veninoși (de exemplu vipera), prezența șarpelui de casă pe teren va împedica apariția altor șerpi mai periculoși, deoarece aceștia își marchează foarte eficient teritoriul.

Cum evităm vecinătatea cu șerpii de casă

Chiar dacă șarpele de casă aduce un șir de beneficii grădinii, nu toată lumea poate accepta această vecinătate. De aceea descriem în continuare cum putem evita apariția șarpelui în grădină.

Privați șarpele de adăpost

Șerpii se pot ascunde în iarba înaltă, butoaie vechi, grămezi de frunze și crengi. Le plac locurile umede și umbrite. De aceea este necesară tăierea regulată a ierbii (în plus, șerpii se tem de zgomotul echipamentelor de tuns iarba) și menținerea curățeniei.

Capcane pentru șerpi

În zilele noastre există o diversitate de dispozitive și capcane împotriva șerpilor. Acestea pot emana vibrații sau mirosuri neplăcute care sperie reptilele. Însă deseori rezultatul este mai puțin vizibil.

Mai pot fi utilizate granule speciale, cu ulei de camfor, care pot alunga șerpii, acestea au un miros și conținut foarte neplăcut pentru reptile.

De asemenea, mirosul unor plante nu este tolerat de șerpi, printre acestea se numără usturoiul și menta.

Vânătorii șarpelui de casă

Cunoaștem deja că rozătoarele sunt delicatese pentru șerpi. Astfel, dacă scăpăm de șoareci și șobolani, sunt foarte multe șanse ca șarpele de casă să plece în alt loc în căutarea hranei.

Un bun vânător de șerpi este ariciul. Află aici cum să atragi și cu ce este benefic un arici în grădină.

Dintre animalele domestice de un mare ajutor pot fi câinii, pisicile și găinile, care se pot descurca cu ușurință cu șerpii.

Ar putea să te intereseze Cârtița și orbetele – diferențe, daune și beneficii.