Tratamentul la pomi după tăieri și primul tratament cu insecticide – când și de ce se fac

0

Dragi pomicultori, așa cum v-am obișnuit vă ținem la curent cu tratamentele care trebuie executate în perioada următoare.

1). După executarea tăierilor, se face un tratament cu substanțe care conțin cupru, fie hidroxid de cupru, ce se conține în produsele comerciale cum ar fi Champ sau Funguran sau Coppermax etc, fie cu oxiclorură de cupru, de exemplu Alcupral.

Se pot folosi și substanțele combinate, cum ar fi hidroxid de cupru cu oxiclorură de cupru: Coprantol duo sau Airone. Ionul de cupru are rolul de a opri germinatia sporilor fungilor și previne îmbolnăvirile cu rapăn, monilioză, bacterioze cum ar fi focul bacterian și altele.

De ce sunt necesare tratamentele cu produse ce conțin cupru după tăieri? Pentru a dezinfecta și proteja rănile produse în timpul tăierii de acțiunea diverșilor fungi sau bacterii.

Tratamentele se pot face la toate speciile pomicole, respectând dozele și concentrațiile înscrise pe ambalajul fiecărui produs. De asemenea, facem tratamente după tăieri și din spirit practic, cantitatea de substanță necesară fiind mai mica pentru ramurile rămase în coronament.

Stropirea se face la îmbăiere și se poate stropi inclusiv pe sol sub coroana pomilor, cât și pe trunchi.

Tot în această perioadă, oferiți o mai mare atentie și trunchiului pomilor fructiferi care trebuie să aibă punctul de altoire deasupra solului, cu trunchiul liber de pământ și care, dacă există zone atacate, răni, porțiuni spongioase – se curăță cu un cuțit, se dezinfectează cu aceeași soluție de cupru și se văruiesc pe toată porțiunea trunchiului până la începutul șarpantelor.

Acest tratament va preveni infectarea cu Phytophthora cactorum (mana de sol) ciuperca care duce la putrezirea coletului, coșmarul pomicultorilor.

2) La începutul dezmuguritului se recomandă un tratament cu ulei horticol și un insecticid piretroid de contact sau sistemic, doar că cel sistemic, după părerea mea, nu își are rostul acum, deoarece încă nu avem frunze care să îl absoarbă.

Dacă întârziați cu uleiul până la fenofaza de urechiușă de șoarece, când deja avem primordiile, atunci se justifică.

Noile formulări de ulei horticol, mult mai ușoare și care conțin emulsificatori, permit combinarea acestuia cu insecticid și chiar și cu substanțe cuprice, mai puțin însă cu sulf.

Totuși, pentru o grădină de familie, recomand administrarea separat, așa cum am scris mai sus, întâi cuprul și apoi separat uleiul plus insecticidul.

Este posibil ca uleiul să țină prizonieri ionii de cupru și aceștia să nu își mai facă datoria. Personal, am experimentat și combinat și separat, dar nu am observat vreo deosebire.

De ce se fac tratamente la dezmuguritul pomilor? 

Deoarece încep să apară și primele insecte, cum ar fi gărgărița mugurilor și florilor de măr Anthonomus pomorum, care iernează în sol și pe care nu am putea să o combatem daca am stropi cu ulei în repausul vegetativ.

La câteva zile după aplicarea uleiului, când deja avem primele frunze, continuăm cu o stropire în verde, care va conține și biostimulator necesar înflorii și formării fructelor. Dar despre asta vom vorbi la timpul potrivit.

Important! Se vor respecta condițiile de administrare a tratamentelor. Este recomandată temperatura de peste 5 grade Celsius și pozitivă pe perioada nopții, dacă este posibil, a se realiza tratamente în ferestre fără precipitații minim 24 ore – se consideră condiții ideale. Se stropește pentru o eficiență mai bună în zile fără vânt. Se va purta echipament de protecție, inclusiv ochelari.

În premieră, combinatul de vinuri Cricova a lansat seria de vinuri ecologice – WILD

0

Cricova S.A. în premieră lansează prima serie de vinuri ecologice monosoi din Republica Moldova. Acest lucru a fost posibil grație investițiilor efectuate de companie în metode moderne de management, în specialişti calificaţi și tehnologii de ultimă generaţie.

Prezent la evenimentul de lansare, vicepremierul Vladimir Bolea a subliniat că, vinurile ecologice sunt tot mai apreciate de consumatorii locali și tot mai solicitate în afara țării, fapt ce reprezintă noi oportunități pentru compania Cricova.

Cu calități organoleptice extraordinare seria WILD debutează cu primul vin ecologic Fetească Neagră roze din Republica Moldova, urmat de aromata Fetească Regală.

De menționat că, Combinatul de Vinuri CRICOVA este printre primele companii din Republica Moldova, care a obținut certificatul CERES, ce reprezintă certificarea pe piața europeană a produselor ecologice.

Mai mult decât atât, compania este în proces de implementare a sistemului de sustenabilitate Fair’N Green, destinat evaluării afacerilor din domeniul vitivinicol conform standardelor de sustenabilitate recunoscute pe plan mondial și care indică că vinurile companiei din categoria eco sunt „sustenabile”.

Kinsidro Nutri – Un fertilizant foliar unic

0

Anul acesta Corteva România a lansat  produsul din categoria EC fertilizer – KINSIDRO™ NUTRI. Pe o piață în continuă dezvoltare, compania abordează această problemă într-un mod diferit.

Ce este Kinsidro Nutri

Kinsidro™ Nutri beneficiază de o compoziție brevetată, unică, formată din macro și micro-elemente, chelatate EDTA și legate de lignosulfonați împreună cu acizi humici și fulvici.

Așadar, acest produs este unic pe piață la ora actuală, având cel mai ridicat conținut de acizi fulvici, cu rol deosebit de important în acelerarea proceselor metabolice din  planta de cultură.

Datorită conținutului de acizi fulvici ridicat, Kinsidro™ Nutri poate fi utilizat în doze mult mai mici (0.15 kg/ha) decât competitorii din segment, fără ca doza mică să afecteze rezultatul final al aplicării produsului.

Acest amestec complex de acizi fulvici și humici, cu elemente nutritive, nu doar că stimulează creșterea și diviziunea celulară, dar favorizează și dezvoltarea rădăcinilor și amplificarea fotosintezei.

În urmărirea rezultatelor s-au folosit imagini zilnice din sateliții aplicației Granular Link* și filtre MCARI pentru a evidenția efectul de înverzire și amplificare a fotosintezei (până la +44%).

S-au observat astfel rezultate uluitoare la 1-2 săptămâni de la aplicare, planta de cultură fiind mult mai bine dezvoltată, iar efectul de înverzire fiind evident (până la +23%) versus netrat sau alți competitori.

În determinările făcute fizic în câmp s-au constatat creșteri ale masei vegetative cu până la 9,1% și ale rădăcinilor cu până la 21,6%, rezultatul final demonstrând un spor de producție mediu pentru toate culturile testate, de 7,75%.

Toate aceste rezultate au arătat că prin aplicarea lui Kinsidro™ Nutri, plantele folosesc nutrienții mai eficient, fac față mult mai ușor în momente de stres abiotic și ca rezultat, cantitatea și calitatea culturilor este mult îmbunătățită.

Când poate fi aplicat și ce beneficii aduce culturii?

Kinsidro™ Nutri poate fi aplicat la cultura de porumb și floarea soarelui începând cu fenofaza de 2 frunze și până la 6 frunze complet formate.

La cerealele de toamnă, Kinsidro™ Nutri poate fi aplicat toamna, în faza de 2-3 frunze ale culturii, aplicarea fiind benefică mai ales atunci când nu s-a utilizat fertilizantul tratatament sămânță Ympact, iar grâul a fost semănant foarte târziu, pentru a împiedica afectarea culturii de afide, Zabrus sau musca cerealelor.

În primăvară, Kinsidro™ Nutri poate fi aplicat pentru cerealele de primăvară și sfecla de zahăr, odată cu erbicidarea, pentru dezvoltarea optimă a plantelor.

Pentru rapiță, aplicarea lui Kinsidro™ Nutri în toamnă, în faza de 2-4 frunze, aduce aceleași beneficii ca la cerealele de toamnă, favorizând dezvoltarea plantelor, precum și fortifierea lor la intrarea în iarnă, minimizând considerabil riscul de a fi distruse de condițiile climatice dure.

Fertilizantul Kinsidro™ Nutri este diferit de restul fertilizanților de pe piață deoarece, pe lângă conținutul de elemente nutritive, absolut necesare plantelor de cultură, acesta vine și cu un efect biostimulant, potențiator al creșterii și al accelerării metabolismului plantei.

Pentru culturi bine dezvoltate și un spor de producție atât cantitativ, cât și calitativ, utilizați Kinsidro™ Nutri conform instrucțiunilor din etichetă.

Aplicația Granular Link este o aplicatie marca Corteva disponibilă fermierilor din 2022.

Adrian Ionescu Category Marketing Manager Fungicide, Insecticide & biologicals Romania & Moldova.

Programul Bridge: Antreprenorii din sectoarele Turism, Vitivinicol, Horticultură și Apicultură vor primi susținere pentru participare la evenimente internaționale

0

Programul Bridge își extinde susținerea pentru sectoarele turismului, vitivinicol, horticulturii și apiculturii pentru participarea la evenimente internaționale.

Programul Bridge, lansat de Agenția de Investiții în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia își extinde asistența către companiile din sectoarele turismului, vitivinicol, horticol și apicol, datorită Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală.

Programul susține eforturile companiilor care își propun să-și extindă piața de desfacere sau să adopte tehnologii inovative prin participarea la evenimente internaționale, precum forumuri, summit-uri, B2B meet-ups, conferințe de afaceri, târguri și expoziții, festivaluri, concursuri internaționale și vizite de studiu.

Se anticipează susținerea a circa 120 de companii din sectoarele turismului, vitivinicol, horticol și apicol pe parcursul anului curent.

Potrivit Regulamentului Programului Bridge, antreprenorii sau organizațiile interesate pot solicita rambursarea cheltuielilor de până la 1 500 USD per companie pentru taxe de participare la eveniment, servicii de zbor și de transport internațional, precum și pentru servicii de cazare.

Fiecare solicitare de asistență prin intermediul programului Bridge este analizată de un comitet de selecție independent pentru a asigura obiectivitatea în luarea deciziilor.

Dosarele vor fi evaluate în conformitate cu mai multe criterii, cum ar fi impactul activității asupra dezvoltării companiei și asupra sectorului, caracterul inovativ și valoarea adăugată a activității, disponibilitatea de a împărtăși cele mai bune practici cu alte părți interesate etc.

Companiile interesate pot completa solicitarea de fonduri, accesând link-ul bridge.invest.gov.md. Implementarea Programului Bridge pentru sectorul turismului și vitivinicol este facilitată de către Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern, iar pentru sectorul horticol și apicol – de către Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe Moldova Fruct.

Notă: Pe parcursul anului 2022, Programul Bridge a susținut inițiativele a peste 50 de companii din sectoarele creative și media, industria ușoară și producție, media digitală și filmare, managementul deșeurilor, cercetare și dezvoltare și inginerie/IoT de a participa la evenimente în Italia, Portugalia, Turcia, România, Emiratele Arabe Unite, Suedia, Anglia, Germania și Franța.

Un nou instrument digital pentru gestionarea riscurilor schimbărilor climatice în sectorul agricol

0

Agricultorii vor avea acces la un instrument digital nou pentru a gestiona riscurile schimbărilor climatice în sectorul agricol.

În acest sens, cu suportul financiar al fondului German Sparkassenstiftung în Moldova (GSM), parte componentă a grupului financiar Sparkassen a fost dezvoltată o platformă menită să ofere predictibilitate pe dimensiunea agricolă, în legătură cu schimbările climatice.

Instrumentul digital a fost prezentat, astăzi, 9 martie, conducerii Ministerului Agriculturii. Echipa GSM a realizat o prezentare privind funcționalitatea platformei. Aceasta are integrate un set de hărți interactive, ce dețin indicatori despre proprietățile fizice și biologice ale solului, nutrienții utilizați, nivelul de umiditate din sol etc.

Simultan, platforma va genera soluții comunității agricole pentru a asigura echilibrul substanțelor nutritive din sol, productivitatea înaltă și sănătatea solurilor.

Vicepremierul Vladimir Bolea a apreciat implicarea partenerilor de a oferi sprijin în identificarea necesităților actuale din sectorul agricol.

„Următorul pas ce ni-l propunem să-l întreprindem este dezvoltarea unui sistem IACS pe deplin funcțional. Odată cu obținerea statutului de stat candidat la UE, suntem obligați să implementăm reglementările și standardele comunității europene. Aceasta este o cerință inclusiv pentru a putea gestiona fonduri europene conform cerințelor UE”.

Instrumentul digital va fi disponibil online atât pentru agricultorii din țară, cât și pentru companiile de distribuție a produselor/echipamentelor agricole, pentru instituțiile științifice, băncile comerciale și companiile de consultanță în agricultură.

Vinăria Agrici – de la producție și vânzare în vrac, la vinuri artizanale îmbuteliate și servicii turistice

0

De la tată la fiice, de la producție și vânzare în vrac la vinuri artizanale îmbuteliate, de la tehnologii depășite de timp la abordări moderne și servicii turistice – de-a lungul ultimilor ani Vinăria Agrici a cunoscut un proces consistent de transformare.

Cu o capacitate de producție de 3,5 mln litri, Vinăria Agrici are câteva colecții de vinuri artizanale din monosoi create din struguri din zona cu Indicație Geografică Protejată Codru, dar și cupaje din struguri locali și soiuri europene, care se bucură de clienți pe piața locală, cât și în țări precum România, Suedia și China, fiind apreciată doar în ultimii trei ani cu 11 medalii în cadrul concursurilor internaționale, la care a participat.

Cu pasiunea pentru vinificație, Ala Agrici continuă realizarea viselor tatălui ei, dar introduce și propriul interes pentru domeniul ospitalier.

De unde a început totul?

Vinăria a fost fondată în anul 1958. Tata, care a lucrat toată viața în domeniul vinificației a visat să aibă propria vinărie. Astfel, în anul 2000, a reușit să o cumpere și să o transforme într-o afacere de familie. Inițial, ne-am focusat pe plantarea viței-de-vie.

Astăzi, avem 80 de hectare de viță-de-vie proprie. Soiuri europene, dar și soiuri autohtone, ca Fetească Neagră și Rară Neagră. Pentru tata era importantă trasabilitatea vinului – urmărirea calității pe întreg procesul de producere, de la struguri până la îmbutelierea vinului.

Noi, mama și surorile, deja am urmat pasiunea lui pentru vinuri. Ne-am îndrăgostit și noi de acest domeniu și am reușit să lansăm gama noastră proprie de vinuri.

Care sunt volumele de producție? De ce ați trecut de la vânzări în vrac la îmbuteliere?

Volumele au variat în fiece an, dar am ajuns și la 5 milioane de litri de producere, atunci când piața de desfacere era Federația Rusă. În 2006, însă, odată cu embargoul impus ne-am trezit fără piață de desfacere. Și a trebuit să ne orientăm către piața europeană.

Astfel, am schimbat strategia de lucru. Am trecut la producerea unor cantități mai mici și am înlocuit echipamentul, tehnologiile, am reutilat vinăria, adică la producerea unor volume mai mici, dar mai calitative.

Ce a presupus procesul de trecere de la vânzări în vrac la îmbuteliere?

A doua prioritate după plantarea viței-de-vie a fost reutilarea. În acest proces am beneficiat de un grant din partea Proiectului de Competitivitate USAID și Guvernul Suediei, și anume pe partea de utilaj, atât de producere, cât și de păstrare a vinurilor.  

Este vreo diferență de profit, dacă vorbim de vânzările vinului în vrac și îmbuteliat?

Da, absolut! Profitul este mai mare la vinurile îmbuteliate. Dar aici este și mai multă muncă, pentru că e nevoie de efort suplimentar în dezvoltarea propriului brand. Și la acest capitol, la fel, am beneficiat de suportul USAID – și anume pe partea de marketing și lansare a primei game de vinuri agrici.wine, dar și pentru construcția unei terase unde vizitatorii se pot delecta cu vinurile noastre direct la cramă.

Cum ați ajuns să iubiți acest domeniu?

Dacă pentru tata a fost ocupația de-o viață, eu am lucrat inițial în domeniul financiar. După care, la 27 de ani, am zis că e timpul să învăț și afacerea de familie.

Am început să fac cursuri de somelier și apoi am urmat studiile de Masterat în Managementul Vitivinicol. Asta mi-a permis să fiu implicată nu doar pe partea de vânzări, dar și pe partea de producere.

E un domeniu dificil?

Domeniul este provocator. Pentru că implică factorul uman – pentru că depindem de muncitorii care participă la culegerea strugurilor. Dar, în special, de factorul climateric. Pe parcursul anului contează cât soare avem, nivelul de precipitații. Dar asta îl face și interesant  – pentru că trebuie să urmărești toate aceste aspecte, tot anul, și să adopți decizii corecte pe partea de producere.

Până la urmă, este o artă. Fiecare vinificator își lasă amprenta sa. Și aceste decizii sunt luate pentru fiecare vin, pentru fiecare vie în parte.

Ce părere aveți despre noile vinării și cei care privesc cu interes la aceste afaceri?

Recent, s-au lansat multe vinării. Cred că mai mulți tineri vor să își urmeze visul de a face un vin – pentru că aceasta face parte din cultura noastră începând cu buneii, care făceau vinurile acasă. E foarte bine că își explorează pasiunea și reușesc să facă o afacere din asta – pentru că fiecare tânăr antreprenor aduce ceva nou în domeniul vinificației, cum ar fi calitatea, stilul vinului.

Care sunt planurile pentru viitor?

Am dori să devină un fel de serviciu „all-in-one” – de la degustare la cazare. Să oferim ceva extra consumatorului, ca el să fie mai aproape de vinărie și să ne cunoască mai bine. Totodată, dacă e să vorbim de vise și de domeniul turistic, curând voi lansa un proiect interesant în domeniul ospitalier.

Cu ce asociați vinăria?

Familia. Și prietenii. Până la urmă vinul este o ocazie foarte bună de a împărtăși momente plăcute cu cei dragi, cu prietenii, dar și de a cunoaște lume nouă și a face prietenii noi.

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în UE carne procesată de pasăre și ouă

0

Astăzi, 9 martie 2023, au fost publicate modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care Republica Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum).

Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar –diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din Republica Moldova.

În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), este recunoscut de Uniunea Europeană.

Procesul de obținere a dreptului de export în UE a produselor respective din Republica Moldova a fost unul complex și de durată, fiind precedat de un schimb amplu de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim on-line, cât și cu prezența fizică a experților europeni pe teritoriul Republicii Moldova, care au examinat conformitatea sistemului național într-un mod tridimensional, inclusiv capacitățile ANSA la nivel central, teritorial și gradul de conformitate al agenților economici la cerințele Uniunii Europene.

În prezent, în Republica Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și cca 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de cca 6 milioane de păsări.

De asemenea, în Republica Moldova funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual cca 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual cca 253 milioane de ouă.

ANSA în continuare va evalua eligibilitatea companiilor din sectorul avicol care intenționează să exporte pe piața Uniunii Europene, în vederea respectării cerințelor necesare pentru a-și exporta produsele în statele membre ale Uniunii Europene.

Granturi USAID PCRR pentru Inițiative de susținere a afacerilor la diversificarea piețelor, competitivitatea și reziliența la schimbările climatice a agriculturii

0

USAID PCRR oferă Granturi pentru inițiative de nivel național a organizațiilor de susținere a afacerilor pentru diversificarea piețelor, competitivitatea și reziliența la schimbările climatice a agriculturii de valoare înaltă.

  • Data lansării: 9 martie 2023.
  • Termenul limită: 28 aprilie 2023.
  • Data atelierului informativ: 20 martie 2023, ora 10.00 (pentru înregistrare accesați acest link.

Solicitările pot fi depuse nu mai târziu de 28 aprilie 2023 (sau până când fondurile nu mai sunt disponibile). Solicitanții sunt încurajați să depună dosarele imediat, deoarece cererile vor fi analizate în mod continuu.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID, lansează apelul de acordare a finanțării prin intermediul granturilor pentru susținerea eforturilor de diversificare a piețelor, creștere a competitivității și rezilienței la schimbările climatice și crearea unui mediul antreprenorial favorabil dezvoltării agriculturii de valoare înaltă prin inițiative implementate la nivel național de către organizații de susținere a afacerilor, inclusiv asociații sectoriale.

În contextul prezentului apel de granturi, agricultura de valoare înaltă este definită ca următoarele lanțuri valorice: fructele, strugurii de masă, pomușoarele, apicultura/mierea, legumele și agricultura ecologică (axată pe lanțurile valorice horticole și apicol).

Pentru dosarul complet al apelului (apelul în limba engleză; formulare de solicitare – în română și rusă) accesați acest link.

Activitățile propuse în cadrul acestui apel de granturi trebuie să fie concepute pentru nivelul național și să fie orientate spre piață, inovative, capabile să genereze schimbări de-a lungul întregului lanț valoric și nu doar cu impact economic pentru nu număr redus de beneficiari.

În cazul în care solicitantul este o organizație bazată pe membri, activitățile incluse în solicitare nu trebuie să se limiteze la membrii organizației. În acest context sunt încurajate parteneriatele cu alte entități.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală va acorda prioritate propunerilor care includ planuri fezabile și sustenabile care se extind după implementarea activității de grant. Astfel, propunerile vor include metode de instituționalizare a inițiativei care să permită replicarea și extinderea acesteia, fără finanțare semnificativă adițională din partea donatorilor.

Drept exemple de activități care ar putea beneficia de susținere financiară prin intermediul grantului se numără: 

  • dezvoltarea și implementarea împreună cu Agenția de Investiții, camerele de comerț naționale și bilaterale și alte părți interesate a programelor de dezvoltare pe termen lung a piețelor de export, inclusiv activități strategice de promovare;
  • organizarea programelor de instruire și evenimentelor de anvergură pentru a informa părțile interesate cu problemele, provocările, tendințele și oportunitățile din sector;
  • participarea la evenimente comerciale majore online sau fizice, misiuni comerciale interne și externe, B2B și B2C și comerțul electronic;
  • consolidarea cooperării și a parteneriatelor dintre exportatori/procesatori și producătorii agricoli;
  • facilitarea adoptării pe scară largă a noilor soiuri și portaltoaie care sunt mai rezistente la boli, mai plastice la schimbările climatice și care răspund preferințelor consumatorilor;
  • promovarea dezvoltării forței de muncă calificate și dezvoltarea parteneriatelor dintre companiile private și instituțiile de învățământ;
  • stabilirea de parteneriate cu omologii europeni, inclusiv securizarea surselor de informații despre piață;
  • contribuirea și sprijinirea dezvoltării politicilor și platformelor/sistemelor care vor facilita integrarea Moldovei în piața UE în sectoarele vizate etc.

Proiectul anticipează acordarea granturilor în valoare totală de circa 22.860.000 MDL pentru o perioadă de până la 36 de luni. Totodată solicitanții trebuie să contribuie cu 20 la sută din valoarea activității.

Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos

0

Cetoza alimentară este o tulburare metabolică clasică care apare la vaci. În condițiile de producție ale fermelor de lapte, aceasta este adesea rezultatul colectiv a mai multor tulburări metabolice la o vacă de lapte la începutul lactației.

Boala apare la începutul lactației, mai ales în acele ferme de lapte în care, din cauza unui management necorespunzător, animalele cad într-o stare de așa-zis balanță energetică negativă.

Aceasta începe atunci, când corpul vacii din cauza creșterii rapide a productivității la muls, nu are timp să își revină, deoarece rația este săracă și în acest fel apare deficiența de glucoză, care creează o deficiență de energie.

Atunci, organismul vacii începe să mobilizeze o cantitate excesivă din propria grăsime corporală, deoarece nu este capabil să transforme în energie mâncarea în mod obișnuit. Astfel, se complică cursul patologiei.

Dar, din moment ce scopul acestui articol este în primul rând de a vorbi despre principalele motive și factori, care contribuie la apariția cetozei și care sunt principiile principale în prevenirea acestei probleme, mă voi opri la cauze și prevenire și nu voi extinde articolul cu informații care se află în activitățile practice ale unui specialist într-o fermă de lapte, căci consider, că va fi mai puțin util.

Motivele apariției cetozei la vaci

Deci, permiteți-mi să încep cu faptul, că nu ar trebui să căutați multe motive, deoarece în apariția cetozei există doar unul, se poate spune, principal, care se manifestă prin aceea, că vaca are un apetit redus, deoarece este subnutrită.

Dar, de multe ori, vacile nici măcar nu simt acest lucru, ci doar continuă să mănânce puțin și în același timp să dea lapte, uneori destul de bine.

Cu toate acestea, rezultatele negative nu se vor lăsa așteptate, prin urmare, pe scurt, motivul principal va fi că „vaca nu primește nutriția necesară, dar este mulsă”.

Cetoza nu a fost considerată o mare problemă până nu demult, dar asta nu ne scutește de responsabilitatea care trebuie luată, pentru a preîntâmpina boala.

Însuși termenul „cetoză” este adesea foarte profitabil pentru managementul inept, pentru a-și justifica greșelile pentru munca organizată necorespunzător a fermei de lapte, precum și pentru comercianții care vând diverse, în opinia mea, produse inutile care se presupune că ajută la soluționarea problemei cetozei, dar, de fapt, au doar efect pe termen scurt, iar proprietarul fermei devine dependent permanent, cumpărând ceea, de ce nu are nevoie cu adevărat.

Acum, în ordine, ca indiciu, ofer o listă simplă a factorilor principali care pot fi cauze ale cetozei:

1. Aproape toți factorii alimentari, fără excepție, care duc la tulburări metabolice (vitaminoze, obezitate, procese distrofice).

Tulburările metabolice de bază, care sunt provocate de deficitul, sau excesul de oligoelemente (în special deficiența de Co și Mn), excesul de greutate sau, dimpotrivă, pierderea excesivă în greutate, adică orice abatere de la BCS optim).

Cu alte cuvinte – acestea sunt toate acele stări patologice, care apar din cauza hrănirii necorespunzătoare a vacilor. Eu folosesc în mod deliberat cuvântul „incorect” în acest context, deoarece vacile trebuie hrănite corespunzător.

Voi enumera doar câțiva factori principali, direct legați de rație:

  • exces de proteine ​​(dietă supraîncărcată cu proteine), deficit energetic general, lipsa de amidon bypass;
  • exces de proteine ​​totale, dar deficit de proteine ​​complete, care duc la neutilizarea așa-numiților aminoacizi cetogeni, care sunt transformați în corpi cetonici;
  • excesul de fân de leguminoase;
  • excesul de turtă și/sau șrot de floarea soarelui (adesea prezența produselor procesate din floarea soarelui în alimentație sunt deja factori negativi și riscuri pentru dezvoltarea cetozei, mai ales dacă dieta nu este optimizată corespunzător);
  • un exces de acid butiric.

2. Separat, evidențiez întotdeauna faptul că, cu hipocalcemie, vacile au șanse să facă cetoză de câteva zeci de ori mai repede, dar motivele care duc la dezvoltarea hipocalcemiei nu sunt mai puțin importante pentru apariția cetozei, iar unii factori sunt aproape la fel.

În general, orice tulburare a metabolismului calciului în organismul vacii sau dozarea incorectă a acestuia în dietă de foarte multe ori duce la cetoză.

3. Orice stres, iar stresul se poate manifesta direct prin schimbarea stării corpului vacii, e un semn, că vaca va consuma hrană mai puțină.

 Iată care sunt motivele care provoacă stresul la vaci:

  • stresul termic, acesta poate include și stresul de la ventilația necorespunzătoare și stresul legat de tehnologia de hrănire, de exemplu, un număr mare de rații, în ciuda faptului că din ziua fătării ar trebui să domine o rație;
  • regruparea frecventă a animalelor duce, iarăși, la apariția stresului;
  • schema incorectă a vaccinării si a altor tratamente veterinare.

4. Continuarea stresului. Acţiunea constantă a unui astfel de factor, cum ar fi așternutul neadecvat, poate fi cauza stresului cronic.

S-a observat, că la ferme, dacă se folosesc culcușuri din cauciuc (cauciuc, saltele, rogojini) vacile mai frecvent suferă de tulburări metabolice și invers, unde așternutul este nisipul, care, apropo, este cel mai bun material pentru așternut și cel mai confortabil pentru vaci în orice climă, sau paiele, acestea sunt mai sănătoase.

Un așternut corespunzător nu duce la apariția schimbărilor metabolice, astfel, fiind folosite, aproape că nu apar tulburări.

Ca să dea vaca mult lapte sănătos, ar trebui să mănânce liber și să se întindă confortabil pe așternutul unde se simte bine, adică pe așternutul, unde este nisip sau sunt paie.

5. Un alt factor de stres care duce la creșterea numărului de vaci care suferă de cetoză în efectiv este absența unei bare pentru gât reglabile, care ar bloca capul animalului.

Când acestea nu sunt, aproape toate lucrările tehnologice legate de sănătate și reproducere se desfășoară în unități speciale care sunt situate în spatele sălii, ceea ce face ca animalele să simtă un stres suplimentar, căci nu se îmbulzesc, au locul lor, mai ales când vacile așteaptă o anume manipulare.

6. Mai face rău sănătății vacilor și utilizarea profilactică imediat în perioada postfătare a așa-ziselor energizante.

Orice băutură sau alte moduri de hrănire cu zaharuri și alți carbohidrați în afara regimului alimentar TMR doar agravează situația cu apetitul vacilor, mai ales dacă știm deja, că principala cauză a cetozei este, de obicei, un apetit insuficient.

7. O mică, dar importantă adăugare la punctul anterior este din nou utilizarea în perioada postpartum timpurie a soluției injectabile glucoză (dextroză).

Infuzia de soluții de glucoză este foarte dăunătoare pentru organismul vacii în acest moment și are consecințe negative pentru sănătatea ei ulterioară și, în consecință, pentru productivitatea laptelui.

Deși uneori are loc temporar o îmbunătățire, consecințele unei astfel de „îmbunătățiri” sunt de obicei dezamăgitoare, deoarece va crea un deficit de oligoelemente, în special de Mn.

8. Apariția bolii depinde și de vârstă, predispoziția genetică, individuală și de rasă. De exemplu, există rase care sunt mai rezistente, dar sunt cele care sunt mai predispuse la cetoză.

De exemplu, la rasele Roșii, cauza cetozei este managementul necorespunzător al fermei, adică încălcarea sistematică a tehnologiei de întreținere, deoarece au o susceptibilitate puțin mai mare la cetoză decât vacile Holstein.

Prin urmare, dacă vreți să aveți profit în producția de lapte, ar fi bine să aruncați o privire mai atentă asupra acestei rase.

9. Bolile ongloanelor.

10. Boli parazitare.

11. Absolut toate complicațiile în timpul fătării sunt, de asemenea, factori care provoacă cetoza, în special în timpul unui proces prelungit de fătare și probleme cu sănătatea în perioada postpartum timpurie.

Pe primul loc aici va fi hipocalcemia, retenția placentară, metrita, umflarea ugerului, dar această patologie va avea mai multă valoare în diagnostică și va indica deja existența tulburărilor în hrănirea vacilor cu furaje uscate.

12. Separat, se scot în evidență vacile care au fătat gemeni: susceptibilitatea lor la cetoză crește de câteva ori.

13. Patologiile endocrine și majoritatea bolilor interne neinfecțioase, precum hipoparatiroidismul.

Adică sinteza excesivă de glucocorticoizi, boli de ficat (hepatită acută și cronică, hepatoză, ciroză), calculi biliari, boli de pancreas, insuficiență renală cronică (un fenomen foarte frecvent la vacile de lapte cu randament ridicat), nefrită, procese inflamatorii în intestinul subțire și alte boli ale sistemului digestiv, nervos, cardiovascular, pneumonia etc.

14. Un alt motiv care poate fi adăugat este mișcarea absentă sau limitată a vacilor înțărcate. Și aici puteți observa adesea erori în proiectarea spațiilor și în tehnologia de întreținere.

Pot da un exemplu că în unele ferme foarte productive există chiar și un angajat care scoate periodic vacile într-un loc uscat, pentru a se mișca mai mult.

15. Cetometrul.

Folosind un cetometru, nu veți rezolva problema cetozei. În loc să se angajeze într-un manager adecvat care ar organiza un meniu corect, o hrănire eficientă, este folosit pur și simplu pentru a constata acțiunile greșite ale cuiva, adică pentru a constata greșelile și pentru a continua să se facă cheltuieli pentru măsurile medicale.

16. Încălcarea metabolismului proteinelor și mineralelor.

Și cetoza în sine, chiar dacă vaca s-a îmbolnăvit de ea într-o formă subclinică, devine cauza unui număr mare de boli în viitor. Aceasta este o încălcare a metabolismului proteinelor și majorității mineralelor, în special de calciu, fosfor, cobalt, mangan, boli ale ficatului, rinichilor, pancreasului, glandelor.

Daune aduce cetoza glandelor paratiroide, a cărei disfuncție duce la dezvoltarea osteodistrofiei și aproape întotdeauna la hipocalcemie severă deja după următoarea fătare.

17. Competiția pentru hrană.

O observație interesantă care explică și cauzele cetozei: incidența cetozei este statistic mai mică la animalele în ferme cu bare reglabile decât la animalele nelegate, dar acest lucru este cu condiția ca rația de hrănire să fie aceeași.

Acesta, la prima vedere fenomen ciudat, e explicat foarte simplu – nicio competiție în timpil hrănirii nu trebuie să existe, vaca trebuie să consume hrana, să mestece liniștit.

Concluzia cauzelor fundamentale va fi că, după cum arată practica, principala cauză a cetozei este

  • un management inept în fermă, adică cu sistemice încălcări tehnologice.
  • însămânțarea târzie a vacilor (în zilele de lactație mare), fertilizarea târzie sau timpurie a junincilor, trecerea de la mulsul de trei ori pe zi la mulsul de două ori;
  • mai multe (mai mult de una) rații de hrănire în timpul lactației anterioare,
  • mulsul de trei ori în perioada apariției noului vițel;
  • încălcări ale nutriției în toate etapele ciclului tehnologic: în primul rând, hrănirea incorectă a vacilor în perioada furajării uscate pentru juninci – în ultimele două luni de sarcină și, de fapt, efectul stresului, sunt deja consecințele care devin factori suplimentari ale cauzelor apariției cetozei.

Semne clinice ale cetozei

Ele sunt, desigur, dar în munca practică a unui specialist la fermă, aproape că nu au valoare de diagnostic. Pot doar să notez mai multe semne: vaca bolnavă arată tristă și supărată, este deprimată, poftă slabă, totuși, în condiții de ferme, este foarte greu de observat.

Frecvența și puterea contracțiilor cardiace este mult mai redusă, iar dacă ascultați inima, puteți auzi cum bate fără instrumente medicale, consistența maselor fecale este mult mai uscată decât de obicei, lipsa poftei de mâncare, pierderea greutății corporale și a productivității laptelui.

Terapie

Pentru a lua cetoza sub control și, de fapt, ca procentul cazurilor de cetoză să scadă cu până la 80%, trebuie să:

I – nu mai folosiți cetometrul, este un astfel de dispozitiv care este impus în mod activ de firmele comerciale care doresc să vă vândă vreun „produs miracol” sau „supliment minune” care se presupune că ajută în lupta împotriva cetozei.

Dar, dacă ești un specialist cu experiență și ești „la locul tău” și cunoști bine fiziologia unei vaci de lapte, atunci citirile cetometrului vor fi neinformative pentru tine și, în unele locuri, vor interfera cu munca reală de control al cetozei.

II – să nu mai folosești injecții cu soluție de glucoză (dextroză), mai ales pentru prevenire, ca să spunem așa, și să nu mai dai vacilor câteva „băuturi energizante” după fătare.

ІІІ – să pună în practică, ca metodă unică de diagnostic, diagnosticul rectal precoce al cetozei. Acest lucru trebuie făcut zilnic în primele zece zile după fătare în așa-numita perioada postpartum timpurie.

Și acum, ce NU ar trebui folosit pentru tratarea cetozei: acesta include un număr mare de produse comerciale care, potrivit celor care le vând, ar trebui să ajute în tratamentul cetozei, dar eficacitatea lor este foarte discutabilă, și, în unele cazuri, chiar dăunătoare.

Desigur, nu pot enumera totul pe piață aici, dar singurul lucru pe care îl pot spune este să analizați foarte bine diversele așa-zisele amplificatoare de energie, hepatoprotectoare și alte produse speciale pentru prevenirea cetozei, deoarece toate acestea nu vă vor ajuta vacile, dimpotrivă, veți pierde nu numai timp, ci cel mai important – controlul asupra sănătății vacii și ca „bonus”, pur și simplu veți cheltui bani.

Câteva sfaturi despre cum să tratați cetoza

Determinați cauza probabilă care a provocat boala (lista factorilor este scrisă mai sus); corectați erorile pe care le găsiți; faceți primii trei pași pe care i-am menționat la început; alegeți rația potrivită, cu accent pe energie (aceasta este pentru vacile care deja sunt în lactație);

Deoarece principala cauză a bolii este apetitul scăzut, angajați-vă în asigurarea furajării echilibrate și faceți ca vaca să mănânce și să mănânce mult, așa e, mult, pentru că dacă o vacă mănâncă multă hrană dintr-o dietă generală mixtă formulată corespunzător, atunci ea nu va intra niciodată în cetoză (acest lucru este cu condiția să eliminați toți ceilalți factori).

Ca exemplu, voi da două trucuri extrem de eficiente: primul – niciodată, sub nicio formă, nu reține o vacă după sala de muls, ci dă-i posibilitatea imediat, după muls, să meargă fără oprire la secția ei și să stea în picioare, până la o masă de hrană plină, ce include hrană proaspătă echilibrată;

Al doilea – este necesară creșterea frecvenței de distribuție a furajelor și, cu o organizare adecvată, va fi chiar mai ieftin decât distribuirea lor o dată pe zi!

Și în ceea ce privește terapia cetozei deja clinice, menționez încă o dată că cetoza la vaci ar trebui prevenită, nu tratată, deoarece ulterior oricum vor fi pierderi.

Prevenirea cetozei la vaci

Pentru a ține cetoza sub control, cu siguranță NU veți avea nevoie de tot felul de alimente și suplimente miraculoase comerciale, ci doar de un management adecvat al proceselor precum creșterea, perioada înainte de înțărcat, perioada de înțărcare (dry period), perioada înainte de fătare și fătarea.

Voi adăuga încă un punct interesant, care poate fi atribuit și prevenirii cetozei: geneticienii au de multă vreme rezultate destul de reușite în obținerea vitelor care sunt foarte rezistente la cetoză, țineți cont de acest lucru.

Și faceți diete cu un conținut foarte scăzut de proteine, dar complete în ceea ce privește aminoacizii (adică, fără făină de floarea soarelui) și echilibrați corect alimentația pentru energie. De asemenea, nu mai hrăniți lucernă sau alt fân de leguminoase vacilor cu randament ridicat.

Ei bine, la final, voi adăuga că informațiile prezentate în acest articol sunt doar viziunea mea asupra problemei cetozei la vaci. Dacă cetoza este înregistrată în fermă, înseamnă că conducerea nu face față sau ferma are și medici veterinari cărora le „place” să trateze vacile.

Nu trebuie să te lupți cu cetoza, pur și simplu nu ar trebui să fie la fermă. O vaca este un animal foarte rezistent, așa că stai mai puțin în cale, tratează-l mai puțin și va fi mai sănătos. După cum spun Fermierii Eficienți din America, dacă vacile tale au cetoză, dar încă se mulg bine și mănâncă bine, nu le deranja.