Granturi USAID PCRR pentru Inițiative de susținere a afacerilor la diversificarea piețelor, competitivitatea și reziliența la schimbările climatice a agriculturii

0

USAID PCRR oferă Granturi pentru inițiative de nivel național a organizațiilor de susținere a afacerilor pentru diversificarea piețelor, competitivitatea și reziliența la schimbările climatice a agriculturii de valoare înaltă.

  • Data lansării: 9 martie 2023.
  • Termenul limită: 28 aprilie 2023.
  • Data atelierului informativ: 20 martie 2023, ora 10.00 (pentru înregistrare accesați acest link.

Solicitările pot fi depuse nu mai târziu de 28 aprilie 2023 (sau până când fondurile nu mai sunt disponibile). Solicitanții sunt încurajați să depună dosarele imediat, deoarece cererile vor fi analizate în mod continuu.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, implementat cu suportul financiar al USAID, lansează apelul de acordare a finanțării prin intermediul granturilor pentru susținerea eforturilor de diversificare a piețelor, creștere a competitivității și rezilienței la schimbările climatice și crearea unui mediul antreprenorial favorabil dezvoltării agriculturii de valoare înaltă prin inițiative implementate la nivel național de către organizații de susținere a afacerilor, inclusiv asociații sectoriale.

În contextul prezentului apel de granturi, agricultura de valoare înaltă este definită ca următoarele lanțuri valorice: fructele, strugurii de masă, pomușoarele, apicultura/mierea, legumele și agricultura ecologică (axată pe lanțurile valorice horticole și apicol).

Pentru dosarul complet al apelului (apelul în limba engleză; formulare de solicitare – în română și rusă) accesați acest link.

Activitățile propuse în cadrul acestui apel de granturi trebuie să fie concepute pentru nivelul național și să fie orientate spre piață, inovative, capabile să genereze schimbări de-a lungul întregului lanț valoric și nu doar cu impact economic pentru nu număr redus de beneficiari.

În cazul în care solicitantul este o organizație bazată pe membri, activitățile incluse în solicitare nu trebuie să se limiteze la membrii organizației. În acest context sunt încurajate parteneriatele cu alte entități.

Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală va acorda prioritate propunerilor care includ planuri fezabile și sustenabile care se extind după implementarea activității de grant. Astfel, propunerile vor include metode de instituționalizare a inițiativei care să permită replicarea și extinderea acesteia, fără finanțare semnificativă adițională din partea donatorilor.

Drept exemple de activități care ar putea beneficia de susținere financiară prin intermediul grantului se numără: 

  • dezvoltarea și implementarea împreună cu Agenția de Investiții, camerele de comerț naționale și bilaterale și alte părți interesate a programelor de dezvoltare pe termen lung a piețelor de export, inclusiv activități strategice de promovare;
  • organizarea programelor de instruire și evenimentelor de anvergură pentru a informa părțile interesate cu problemele, provocările, tendințele și oportunitățile din sector;
  • participarea la evenimente comerciale majore online sau fizice, misiuni comerciale interne și externe, B2B și B2C și comerțul electronic;
  • consolidarea cooperării și a parteneriatelor dintre exportatori/procesatori și producătorii agricoli;
  • facilitarea adoptării pe scară largă a noilor soiuri și portaltoaie care sunt mai rezistente la boli, mai plastice la schimbările climatice și care răspund preferințelor consumatorilor;
  • promovarea dezvoltării forței de muncă calificate și dezvoltarea parteneriatelor dintre companiile private și instituțiile de învățământ;
  • stabilirea de parteneriate cu omologii europeni, inclusiv securizarea surselor de informații despre piață;
  • contribuirea și sprijinirea dezvoltării politicilor și platformelor/sistemelor care vor facilita integrarea Moldovei în piața UE în sectoarele vizate etc.

Proiectul anticipează acordarea granturilor în valoare totală de circa 22.860.000 MDL pentru o perioadă de până la 36 de luni. Totodată solicitanții trebuie să contribuie cu 20 la sută din valoarea activității.

Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos

0

Cetoza alimentară este o tulburare metabolică clasică care apare la vaci. În condițiile de producție ale fermelor de lapte, aceasta este adesea rezultatul colectiv a mai multor tulburări metabolice la o vacă de lapte la începutul lactației.

Boala apare la începutul lactației, mai ales în acele ferme de lapte în care, din cauza unui management necorespunzător, animalele cad într-o stare de așa-zis balanță energetică negativă.

Aceasta începe atunci, când corpul vacii din cauza creșterii rapide a productivității la muls, nu are timp să își revină, deoarece rația este săracă și în acest fel apare deficiența de glucoză, care creează o deficiență de energie.

Atunci, organismul vacii începe să mobilizeze o cantitate excesivă din propria grăsime corporală, deoarece nu este capabil să transforme în energie mâncarea în mod obișnuit. Astfel, se complică cursul patologiei.

Dar, din moment ce scopul acestui articol este în primul rând de a vorbi despre principalele motive și factori, care contribuie la apariția cetozei și care sunt principiile principale în prevenirea acestei probleme, mă voi opri la cauze și prevenire și nu voi extinde articolul cu informații care se află în activitățile practice ale unui specialist într-o fermă de lapte, căci consider, că va fi mai puțin util.

Motivele apariției cetozei la vaci

Deci, permiteți-mi să încep cu faptul, că nu ar trebui să căutați multe motive, deoarece în apariția cetozei există doar unul, se poate spune, principal, care se manifestă prin aceea, că vaca are un apetit redus, deoarece este subnutrită.

Dar, de multe ori, vacile nici măcar nu simt acest lucru, ci doar continuă să mănânce puțin și în același timp să dea lapte, uneori destul de bine.

Cu toate acestea, rezultatele negative nu se vor lăsa așteptate, prin urmare, pe scurt, motivul principal va fi că „vaca nu primește nutriția necesară, dar este mulsă”.

Cetoza nu a fost considerată o mare problemă până nu demult, dar asta nu ne scutește de responsabilitatea care trebuie luată, pentru a preîntâmpina boala.

Însuși termenul „cetoză” este adesea foarte profitabil pentru managementul inept, pentru a-și justifica greșelile pentru munca organizată necorespunzător a fermei de lapte, precum și pentru comercianții care vând diverse, în opinia mea, produse inutile care se presupune că ajută la soluționarea problemei cetozei, dar, de fapt, au doar efect pe termen scurt, iar proprietarul fermei devine dependent permanent, cumpărând ceea, de ce nu are nevoie cu adevărat.

Acum, în ordine, ca indiciu, ofer o listă simplă a factorilor principali care pot fi cauze ale cetozei:

1. Aproape toți factorii alimentari, fără excepție, care duc la tulburări metabolice (vitaminoze, obezitate, procese distrofice).

Tulburările metabolice de bază, care sunt provocate de deficitul, sau excesul de oligoelemente (în special deficiența de Co și Mn), excesul de greutate sau, dimpotrivă, pierderea excesivă în greutate, adică orice abatere de la BCS optim).

Cu alte cuvinte – acestea sunt toate acele stări patologice, care apar din cauza hrănirii necorespunzătoare a vacilor. Eu folosesc în mod deliberat cuvântul „incorect” în acest context, deoarece vacile trebuie hrănite corespunzător.

Voi enumera doar câțiva factori principali, direct legați de rație:

  • exces de proteine ​​(dietă supraîncărcată cu proteine), deficit energetic general, lipsa de amidon bypass;
  • exces de proteine ​​totale, dar deficit de proteine ​​complete, care duc la neutilizarea așa-numiților aminoacizi cetogeni, care sunt transformați în corpi cetonici;
  • excesul de fân de leguminoase;
  • excesul de turtă și/sau șrot de floarea soarelui (adesea prezența produselor procesate din floarea soarelui în alimentație sunt deja factori negativi și riscuri pentru dezvoltarea cetozei, mai ales dacă dieta nu este optimizată corespunzător);
  • un exces de acid butiric.

2. Separat, evidențiez întotdeauna faptul că, cu hipocalcemie, vacile au șanse să facă cetoză de câteva zeci de ori mai repede, dar motivele care duc la dezvoltarea hipocalcemiei nu sunt mai puțin importante pentru apariția cetozei, iar unii factori sunt aproape la fel.

În general, orice tulburare a metabolismului calciului în organismul vacii sau dozarea incorectă a acestuia în dietă de foarte multe ori duce la cetoză.

3. Orice stres, iar stresul se poate manifesta direct prin schimbarea stării corpului vacii, e un semn, că vaca va consuma hrană mai puțină.

 Iată care sunt motivele care provoacă stresul la vaci:

  • stresul termic, acesta poate include și stresul de la ventilația necorespunzătoare și stresul legat de tehnologia de hrănire, de exemplu, un număr mare de rații, în ciuda faptului că din ziua fătării ar trebui să domine o rație;
  • regruparea frecventă a animalelor duce, iarăși, la apariția stresului;
  • schema incorectă a vaccinării si a altor tratamente veterinare.

4. Continuarea stresului. Acţiunea constantă a unui astfel de factor, cum ar fi așternutul neadecvat, poate fi cauza stresului cronic.

S-a observat, că la ferme, dacă se folosesc culcușuri din cauciuc (cauciuc, saltele, rogojini) vacile mai frecvent suferă de tulburări metabolice și invers, unde așternutul este nisipul, care, apropo, este cel mai bun material pentru așternut și cel mai confortabil pentru vaci în orice climă, sau paiele, acestea sunt mai sănătoase.

Un așternut corespunzător nu duce la apariția schimbărilor metabolice, astfel, fiind folosite, aproape că nu apar tulburări.

Ca să dea vaca mult lapte sănătos, ar trebui să mănânce liber și să se întindă confortabil pe așternutul unde se simte bine, adică pe așternutul, unde este nisip sau sunt paie.

5. Un alt factor de stres care duce la creșterea numărului de vaci care suferă de cetoză în efectiv este absența unei bare pentru gât reglabile, care ar bloca capul animalului.

Când acestea nu sunt, aproape toate lucrările tehnologice legate de sănătate și reproducere se desfășoară în unități speciale care sunt situate în spatele sălii, ceea ce face ca animalele să simtă un stres suplimentar, căci nu se îmbulzesc, au locul lor, mai ales când vacile așteaptă o anume manipulare.

6. Mai face rău sănătății vacilor și utilizarea profilactică imediat în perioada postfătare a așa-ziselor energizante.

Orice băutură sau alte moduri de hrănire cu zaharuri și alți carbohidrați în afara regimului alimentar TMR doar agravează situația cu apetitul vacilor, mai ales dacă știm deja, că principala cauză a cetozei este, de obicei, un apetit insuficient.

7. O mică, dar importantă adăugare la punctul anterior este din nou utilizarea în perioada postpartum timpurie a soluției injectabile glucoză (dextroză).

Infuzia de soluții de glucoză este foarte dăunătoare pentru organismul vacii în acest moment și are consecințe negative pentru sănătatea ei ulterioară și, în consecință, pentru productivitatea laptelui.

Deși uneori are loc temporar o îmbunătățire, consecințele unei astfel de „îmbunătățiri” sunt de obicei dezamăgitoare, deoarece va crea un deficit de oligoelemente, în special de Mn.

8. Apariția bolii depinde și de vârstă, predispoziția genetică, individuală și de rasă. De exemplu, există rase care sunt mai rezistente, dar sunt cele care sunt mai predispuse la cetoză.

De exemplu, la rasele Roșii, cauza cetozei este managementul necorespunzător al fermei, adică încălcarea sistematică a tehnologiei de întreținere, deoarece au o susceptibilitate puțin mai mare la cetoză decât vacile Holstein.

Prin urmare, dacă vreți să aveți profit în producția de lapte, ar fi bine să aruncați o privire mai atentă asupra acestei rase.

9. Bolile ongloanelor.

10. Boli parazitare.

11. Absolut toate complicațiile în timpul fătării sunt, de asemenea, factori care provoacă cetoza, în special în timpul unui proces prelungit de fătare și probleme cu sănătatea în perioada postpartum timpurie.

Pe primul loc aici va fi hipocalcemia, retenția placentară, metrita, umflarea ugerului, dar această patologie va avea mai multă valoare în diagnostică și va indica deja existența tulburărilor în hrănirea vacilor cu furaje uscate.

12. Separat, se scot în evidență vacile care au fătat gemeni: susceptibilitatea lor la cetoză crește de câteva ori.

13. Patologiile endocrine și majoritatea bolilor interne neinfecțioase, precum hipoparatiroidismul.

Adică sinteza excesivă de glucocorticoizi, boli de ficat (hepatită acută și cronică, hepatoză, ciroză), calculi biliari, boli de pancreas, insuficiență renală cronică (un fenomen foarte frecvent la vacile de lapte cu randament ridicat), nefrită, procese inflamatorii în intestinul subțire și alte boli ale sistemului digestiv, nervos, cardiovascular, pneumonia etc.

14. Un alt motiv care poate fi adăugat este mișcarea absentă sau limitată a vacilor înțărcate. Și aici puteți observa adesea erori în proiectarea spațiilor și în tehnologia de întreținere.

Pot da un exemplu că în unele ferme foarte productive există chiar și un angajat care scoate periodic vacile într-un loc uscat, pentru a se mișca mai mult.

15. Cetometrul.

Folosind un cetometru, nu veți rezolva problema cetozei. În loc să se angajeze într-un manager adecvat care ar organiza un meniu corect, o hrănire eficientă, este folosit pur și simplu pentru a constata acțiunile greșite ale cuiva, adică pentru a constata greșelile și pentru a continua să se facă cheltuieli pentru măsurile medicale.

16. Încălcarea metabolismului proteinelor și mineralelor.

Și cetoza în sine, chiar dacă vaca s-a îmbolnăvit de ea într-o formă subclinică, devine cauza unui număr mare de boli în viitor. Aceasta este o încălcare a metabolismului proteinelor și majorității mineralelor, în special de calciu, fosfor, cobalt, mangan, boli ale ficatului, rinichilor, pancreasului, glandelor.

Daune aduce cetoza glandelor paratiroide, a cărei disfuncție duce la dezvoltarea osteodistrofiei și aproape întotdeauna la hipocalcemie severă deja după următoarea fătare.

17. Competiția pentru hrană.

O observație interesantă care explică și cauzele cetozei: incidența cetozei este statistic mai mică la animalele în ferme cu bare reglabile decât la animalele nelegate, dar acest lucru este cu condiția ca rația de hrănire să fie aceeași.

Acesta, la prima vedere fenomen ciudat, e explicat foarte simplu – nicio competiție în timpil hrănirii nu trebuie să existe, vaca trebuie să consume hrana, să mestece liniștit.

Concluzia cauzelor fundamentale va fi că, după cum arată practica, principala cauză a cetozei este

  • un management inept în fermă, adică cu sistemice încălcări tehnologice.
  • însămânțarea târzie a vacilor (în zilele de lactație mare), fertilizarea târzie sau timpurie a junincilor, trecerea de la mulsul de trei ori pe zi la mulsul de două ori;
  • mai multe (mai mult de una) rații de hrănire în timpul lactației anterioare,
  • mulsul de trei ori în perioada apariției noului vițel;
  • încălcări ale nutriției în toate etapele ciclului tehnologic: în primul rând, hrănirea incorectă a vacilor în perioada furajării uscate pentru juninci – în ultimele două luni de sarcină și, de fapt, efectul stresului, sunt deja consecințele care devin factori suplimentari ale cauzelor apariției cetozei.

Semne clinice ale cetozei

Ele sunt, desigur, dar în munca practică a unui specialist la fermă, aproape că nu au valoare de diagnostic. Pot doar să notez mai multe semne: vaca bolnavă arată tristă și supărată, este deprimată, poftă slabă, totuși, în condiții de ferme, este foarte greu de observat.

Frecvența și puterea contracțiilor cardiace este mult mai redusă, iar dacă ascultați inima, puteți auzi cum bate fără instrumente medicale, consistența maselor fecale este mult mai uscată decât de obicei, lipsa poftei de mâncare, pierderea greutății corporale și a productivității laptelui.

Terapie

Pentru a lua cetoza sub control și, de fapt, ca procentul cazurilor de cetoză să scadă cu până la 80%, trebuie să:

I – nu mai folosiți cetometrul, este un astfel de dispozitiv care este impus în mod activ de firmele comerciale care doresc să vă vândă vreun „produs miracol” sau „supliment minune” care se presupune că ajută în lupta împotriva cetozei.

Dar, dacă ești un specialist cu experiență și ești „la locul tău” și cunoști bine fiziologia unei vaci de lapte, atunci citirile cetometrului vor fi neinformative pentru tine și, în unele locuri, vor interfera cu munca reală de control al cetozei.

II – să nu mai folosești injecții cu soluție de glucoză (dextroză), mai ales pentru prevenire, ca să spunem așa, și să nu mai dai vacilor câteva „băuturi energizante” după fătare.

ІІІ – să pună în practică, ca metodă unică de diagnostic, diagnosticul rectal precoce al cetozei. Acest lucru trebuie făcut zilnic în primele zece zile după fătare în așa-numita perioada postpartum timpurie.

Și acum, ce NU ar trebui folosit pentru tratarea cetozei: acesta include un număr mare de produse comerciale care, potrivit celor care le vând, ar trebui să ajute în tratamentul cetozei, dar eficacitatea lor este foarte discutabilă, și, în unele cazuri, chiar dăunătoare.

Desigur, nu pot enumera totul pe piață aici, dar singurul lucru pe care îl pot spune este să analizați foarte bine diversele așa-zisele amplificatoare de energie, hepatoprotectoare și alte produse speciale pentru prevenirea cetozei, deoarece toate acestea nu vă vor ajuta vacile, dimpotrivă, veți pierde nu numai timp, ci cel mai important – controlul asupra sănătății vacii și ca „bonus”, pur și simplu veți cheltui bani.

Câteva sfaturi despre cum să tratați cetoza

Determinați cauza probabilă care a provocat boala (lista factorilor este scrisă mai sus); corectați erorile pe care le găsiți; faceți primii trei pași pe care i-am menționat la început; alegeți rația potrivită, cu accent pe energie (aceasta este pentru vacile care deja sunt în lactație);

Deoarece principala cauză a bolii este apetitul scăzut, angajați-vă în asigurarea furajării echilibrate și faceți ca vaca să mănânce și să mănânce mult, așa e, mult, pentru că dacă o vacă mănâncă multă hrană dintr-o dietă generală mixtă formulată corespunzător, atunci ea nu va intra niciodată în cetoză (acest lucru este cu condiția să eliminați toți ceilalți factori).

Ca exemplu, voi da două trucuri extrem de eficiente: primul – niciodată, sub nicio formă, nu reține o vacă după sala de muls, ci dă-i posibilitatea imediat, după muls, să meargă fără oprire la secția ei și să stea în picioare, până la o masă de hrană plină, ce include hrană proaspătă echilibrată;

Al doilea – este necesară creșterea frecvenței de distribuție a furajelor și, cu o organizare adecvată, va fi chiar mai ieftin decât distribuirea lor o dată pe zi!

Și în ceea ce privește terapia cetozei deja clinice, menționez încă o dată că cetoza la vaci ar trebui prevenită, nu tratată, deoarece ulterior oricum vor fi pierderi.

Prevenirea cetozei la vaci

Pentru a ține cetoza sub control, cu siguranță NU veți avea nevoie de tot felul de alimente și suplimente miraculoase comerciale, ci doar de un management adecvat al proceselor precum creșterea, perioada înainte de înțărcat, perioada de înțărcare (dry period), perioada înainte de fătare și fătarea.

Voi adăuga încă un punct interesant, care poate fi atribuit și prevenirii cetozei: geneticienii au de multă vreme rezultate destul de reușite în obținerea vitelor care sunt foarte rezistente la cetoză, țineți cont de acest lucru.

Și faceți diete cu un conținut foarte scăzut de proteine, dar complete în ceea ce privește aminoacizii (adică, fără făină de floarea soarelui) și echilibrați corect alimentația pentru energie. De asemenea, nu mai hrăniți lucernă sau alt fân de leguminoase vacilor cu randament ridicat.

Ei bine, la final, voi adăuga că informațiile prezentate în acest articol sunt doar viziunea mea asupra problemei cetozei la vaci. Dacă cetoza este înregistrată în fermă, înseamnă că conducerea nu face față sau ferma are și medici veterinari cărora le „place” să trateze vacile.

Nu trebuie să te lupți cu cetoza, pur și simplu nu ar trebui să fie la fermă. O vaca este un animal foarte rezistent, așa că stai mai puțin în cale, tratează-l mai puțin și va fi mai sănătos. După cum spun Fermierii Eficienți din America, dacă vacile tale au cetoză, dar încă se mulg bine și mănâncă bine, nu le deranja.

Gărgăriţa fasolei – descriere, daune și metode de combatere

2

Fasolea este o cultură leguminoasă valoroasă, care joacă un rol important în alimentația umană, semințele sale conținând aminoacizi esențiali de neînlocuit, necesari nutriției.

Unul dintre principalele motive ale scăderii recoltei de fasole este răspândirea pe scară largă a gărgăriței fasolei (Acanthoscelides obsoletus Say), care a devenit cel mai grav dăunător al acestei culturi în majoritatea zonelor de cultivare.

Deoarece în regiunea noastră are condiții favorabile de dezvoltare, este lipsită de dușmani naturali și concurenți pentru hrană, insecta reușește să dezolte până la 4 generații pe an.

Cum arată gărgărița fasolei

La fel ca și cărăbușul de mai sau buburuza, gărgărița fasolei este un gândăcel din ordinul Coleoptere.

Insectele adulte ating lungimea de 3,5 – 4,0 mm, sunt de culoare brună-cenuşie. Femurele posterioare, pe partea internă prezintă trei spini, unul fiind mai lung.

Perechea de aripi de la exterior, dure, cu rol de protecție, numite elitre, sunt roşcate la extremitatea posterioară şi nu acoperă partea posterioară, care este roşcat-gălbuie.

Corpul este acoperit cu perişori de culoare albicioasă pe torace, verzui pe elitre şi cenuşii pe partea ventrală.

Ouăle sunt depuse de femele pe plante sau în depozite, pe suprafața boabelor, sacilor. Au forma ovală, o lungime de 0,6 mm, culoare albă, acestea au nevoie de 30-45 zile pentru dezvoltare.

După eclozare larva poate trăi 3-4 zile fără măncare, timp în care trebuie să pătrundă în boabe pentru a se hrăni și supraviețui.

Larva matură are 4,0 – 5,0 mm lungime, este apodă (lipsită de picioare), albă-gălbuie, capul acoperit cu formațiuni dure, chitinoase, brun-roşcate. Pentru dezvoltarea până la faza de pupă are nevoie de 3-4 săptămâni.

Iernează ca adult în magazii, în boabele infestate sau în diferite locuri din spaţiile de depozitare.

Prezintă 2 – 3 generaţii/an, din care una în câmp şi 1 – 2 în depozite. În spaţiile încălzite poate avea 4 generaţii pe an.

Ce plante atacă gărgărița fasolei și cum dăunează

Atacă boabele diferitelor specii şi soiuri de fasole, dar și alte plante fabacee, ca: mazărea, lintea, lucerna, lupinul, năutul, soia şi bobul.

Insectele care se dezvoltă pe aceste culturi suplimentare se caracterizează prin dimensiuni mai mici și productivitate redusă a femelelor (uneori fiind subdezvoltate), totuși este clar că gărgărița fasolei devine treptat un dăunător al leguminoaselor.

Răspândirea dăunătorului are loc ca urmare a zborului gândacului, dar principala sursă de infecție a culturilor sunt semințele infectate. Se știe, de exemplu, că raza de zbor a gândacilor este de până la 2,5 km: acest lucru este favorizat de vânt.

Zborul în masa a gărgăriței fasolei de obicei coincide cu perioada de înflorire a fasolei. Înainte de a se stabili pe plantele de fasole, gândacii se pot hrăni pentru o perioadă de timp cu florile altor leguminoase.

Boabele infestate pot fi complet distruse, într-un bob dezvoltându-se 1 – 29 larve. Boabele atacate prezintă mai multe orificii prin care ies adulţii.

Pagube mai mari se înregistrează în anii secetoşi, când procentul de infestare a boabelor poate ajunge până la 50-60%.

De regulă, în condițiile climaterice din regiunea noastră, gândacii nu au timp să părăsească fasolea înainte de recoltare, de aceea cei mai mulți dintre ei intră în camera de păstrare, unde dăunătorul continuă să se înmulțească și să distrugă fasolea.

Principala caracteristică ecologică a gărgăriței fasolei, care îi limitează viața este sensibilitatea acesteia la temperaturi scăzute.

Conform studiilor, insectele din orice fază de dezvoltare mor la temperaturi de -18°C după 18-24 ore, la 0°C – după 4 săptămâni.

De aceea, înainte de depozitare fasolele pot fi supuse congelării în strat subțire, într-un frigider la temperatura de –15°C, pentru 2-3 zile, ceea ce provoacă moartea gărgărițelor.

Nocivitatea gărgăriței fasolei este dublă. Influența directă a acțiunii gărgăriței fasolei apare din cauza distrugerii mecanice a țesuturilor semințelor, deteriorării embrionului și endospermului.

În semințele infectate, conținutul de amidon și proteine ​​scade, iar cantitatea de monozaharide crește, ca urmare a reacției boabelor de fasole la răni.

Efectul indirect al gărgăriței fasolei se manifestă atunci când pentru însămânțare se folosesc semințe infectate, din care se dezvoltă plante cu o sensibilitate sporita față de agenții patogeni și bolile fungice.

Cum se combate gărgărița fasolei

La moment, pentru combaterea gărgăriței fasolei nu există produse de uz fitosaniare omologate, cele utilizate anterior fiind retrase. De aceea recomandăm aplicarea metodelor alternative de control (agrotehnice, fizice etc.).

Dintre practicile agrotehnice și fizice care reduc atacul gărgăriței fasolei, se recomandă:

  • recoltarea fasolei cât mai curând posibil pe câmp (înainte de desfacerea păstăii);
  • însămânțarea timpurie cu semințe sănătoase, neinfectate;
  • cultivarea soiurilor cu o perioadă de vegetaţie mai scurtă;
  • efectuarea arăturilor adânci, pentru a îngropa în sol boabele scuturate;
  • umiditatea semințelor în timpul depozitării trebuie menținută la 8-10%;
  • păstrarea semințelor, iarna, în depozite reci. Pe vreme geroasă, larvele, pupele și insectele adulte mor.

Ar putea să te intereseze și Fasolea pentru păstăi – cultivare, îngrijire, cerințe.

Pavel Tofan, pomicultor: În ciuda dificultăților, trebuie să mergem înainte, am investit mult în afacere

0

Pe Pavel Tofan l-am găsit muncind în livezi. E tocmai timpul potrivit pentru tăierile care încep încă din luna ianuarie.

Deține plantații de vișin, nuc, cais, piersic. În total, gestionează 20 de hectare de livezi în satul Soltănești, raionul Nisporeni. A început să planteze primii pomi prin anul 2007, după ce, muncind peste hotare, a reușit să mai adune ceva bani pe care i-a investit tot în livezi. 

Agricultura nu a fost un domeniu străin pentru producător, deoarece tatăl său era implicat în domeniul agricol și prelucra o suprafață de teren. Astfel că, Pavel Tofan s-a văzut motivat să continue afacerea tatălui, dar nu fără suportul și îndrumarea acestuia.

Despre Proiectul IFAD, dar și despre avantajele accesării unui credit prin intermediul programelor a aflat de la banca comercială cu care colabora de mai mult timp.

„Aveam nevoie de un tractor cu care să realizez lucrări în livadă și atunci când am aflat despre UCIP IFAD, m-am gândit că ar fi o oportunitate bună de a cumpăra tractorul și câteva utilaje. Cel mai mare și important avantaj a fost faptul că am fost scutit de TVA, iar această sumă a fost una destul de mare pentru mine. Așa am reușit să schimb tractorul vechi pe unul nou, mai ales că acel vechi era mare și atunci când făceam lucrările deterioram pomii, se scutura roada”.

Fermierul povestește că nu a întâmpinat careva greutăți atunci când a pregătit pachetul de acte și, în general, consideră că este destul de accesibil să colaborezi cu UCIP IFAD. 

„Intenționez să mai apelez la Programele IFAD, pentru că planific să construiesc și un sistem de irigare, depozit și frigider, iar fără suportul diferitor programe de finanțare este destul de complicat”. 

Membrii familiei sunt principalele brațe de muncă, atunci când vine vorba de lucrările din livezi. 

„Mai apelez și la munca zilierilor, atunci când este vorba despre recoltare. În rest, în mare parte, lucrările sunt realizate mecanic cum ar fi freza laterală, cositul între rânduri, tăierile, tratamentele. În ceea ce ține de livada de nuci, la fel, dețin tehnică specială cum ar fi scuturătorul, care ușurează mult, dar și ne ajută să economisim din resurse. Mai mult ca atât, este destul de complicat de găsit oameni la muncă, îi aducem de prin satele din regiune. Atunci când recoltăm avem nevoie de circa 20 de persoane”.

Anul 2022 a fost destul de provocător, cu multe probleme, pornind de la situația din regiune, prețurile la produsele necesare pentru agricultură, comercializarea mărfii, ș.a. 

„În anii precedenți caisele, vișinele le vindeam pe piața CSI, iar nucile le vindeam pe piața UE. Războiul, însă, a complicat atât exportul recoltei, cât și a dus la scăderea prețurilor și a cererii. În anul trecut, am comercializat mai mult pe piața locală, dar cu un preț destul de mic”.

În ceea ce ține de planurile pentru viitor, Pavel Tofan spune că și-ar dori să construiască un frigider, pentru că apelează la serviciile oferite de un agent din zonă, dar prețurile sunt foarte mari și atunci, în mare parte, este nevoit să-și vândă marfa direct din câmp. 

Chiar și așa, fermierul susține că speră și muncește în continuare, indiferent de greutățile cu care s-a confruntat. 

„Suntem nevoiți să mergem înainte, am investit în această afacere, avem credite, trebuie să muncim și să găsim soluții”.

Viorica Chirica, administratoare Sevex Prim SRL: Bastonașele „Cristinuța” au evoluat de la un gust al copilăriei la un brand de țară

0

Cu o prezență pe piață de peste 20 de ani, bastonașele Cristinuța și Cristinel (produse de compania Sevex Prim) sunt sinonimul copilăriei. Acum două decenii, temelia afacerii de familie a fost pusă de regretatul Sergiu Aramă, iar actualemente firma este administrată de fiicile acestuia, Viorica Chirica și Irina Secrieru-Arama. 

Despre criza materiei prime, exportul în SUA, măsurile de eficiență energetică înterprinse, colaborările de succes și cum „gustul copilăriei” a devenit un brand de țară, citiți în rândurile de mai jos. 

Inițial au fost doar bastonașele Cristinuța.

„Ideea afacerii a apărut când fondatorul, Sergiu Aramă, un strateg deosebit, a vrut să aducă gustul copilăriei pe rafturile magazinelor. Bineînțeles, inițial pufuleții existau doar sub brandul Cristinuța, iar ulterior, datorită aportului adus de marketing, s-au diversificat și sunt disponibili și pentru băieței, în cutii cu denumirea Cristinel. Totodată, cutiile de bastonașe au încorporate și diverse jucării, prezența cărora nu influențează prețul pufuleților”.

Îndrăgiți de copiii de pretutindeni, pufuleții de porumb sunt un deliciu atât datorită diversității gusturilor, cât și a faptului că aceștia sunt naturali.

“Pufuleții Sevex Prim contribuie la alimentația echilibrată a copiilor. În producerea acestora nu folosim coloranți, conservanți și aromatizatori, aceștia fiind naturali, motiv pentru care termenul de păstrare a bastonașelor este redus, de doar 3 luni”.

Odată ce bastonașele au devenit desertul favorit al picilor, în ciuda crizelor de aprovizionare cu materie primă din 2022, compania a depus toate eforturile ca producția să fie de calitate superioară, iar prezența companiei pe piață să nu fie amenințată. 

„2022 a fost un an istoric și s-a deosebit prin involuții care i-au afectat pe toți. Inițial, aprovizionarea cu materie primă a fost incertă pentru noi. Atunci am luat hotărârea de a stopa producția unor poziții, pentru a le menține pe cele de top și a rămâne pe piață. Am anunțat partenerii de reducerea temporară a asortimentului, ca ulterior să revenim. Într-un final, ne-a reușit să rămânem prezenți pe piață. În ceea ce privește materia primă, o parte o procurăm de la producătorii locali, iar alta vine pe piața externă.”. 

Ca multe alte companii din țară care se confruntă cu criza energetică, și Sevex Prim s-a orientat către eficiență în acest domeniu.

„Am izolat termic sediul companiei și am investit în modernizarea utilajelor pentru a avea eficiență energetică mărită și un consum redus. Pe viitor,  ne-am planificat să folosim panourile fotovoltaice pentru acces la energia verde.

Fiind depășită criza de aprovizionare cu materie primă și luate măsuri de eficiență energetică, producătorii de bastonașe au planuri hotărâte pentru 2023 și acestea țin de extinderea gamei produselor.

„Planificăm să diversificăm producția noastră cu mai multe gusturi, căci odată ce bastonașele sunt, prioritar, alegerea copiilor, ne dorim ca diversitatea gusturilor să fie și naturală. De asemenea, se lucrează asupra altor proiecte de producere. Ne propunem ca în jumătate de an, cel mult un an, să venim pe piață cu produse noi”.

În cei 22 de ani ai companiei, pufuleții Cristinuța și Cristinel au cucerit și piețele externe.

„Exportăm spre mai multe țări, cum ar fi: Italia, România, Cehia, Irlanda, Franța, Germania, Spania și Grecia. Am avut comenzi și în SUA. Analizăm activ piața externă pentru a veni cu produse adaptate la standarde europene. Avem scopul să ne extindem și să ne adaptăm la cerințele de piață, căci, de exemplu, consumatorii din România nu preferă bastonașele dulci, oferind prioritate celor condimentate, cu gusturi diferite. În rest, diaspora este consumatorul nostru din străinătate, care duce dorul bastonașelor clasice, cu gust dulce sau sărat. Avem un produs notoriu, cunoscut atât în țară, cât și-n străinătate. Pufuleții noștri – un brand al țări”

În ceea ce privește piața locală, bastonașele pot fi procurate în majoritatea rețelelor de supermarketuri, magazine mici și baze angro din Republica Moldova, într-o diversitate de poziții, aici fiind vorba de gramaj diferit, gust sărat și dulce, prezența sau absența jucăriei, la pungă sau în gentuță.

Rețeaua de magazine Kaufland nu este o excepție, listând pe raft o gamă variată de gusturi ale cunoscutelor bastonașe Cristinuța și Cristinel.

„Am început colaborarea cu rețeaua Kaufland în iulie 2021. Acest parteneriat este unul reușit și frumos, și ne-am dori să fie pe termen lung. Apreciem că, de fiecare dată când apar întrebări și propuneri, se intervine rapid și prompt. Ne bucurăm că produsele noastre pot fi găsite în fiecare magazin al rețelei, precum și de faptul că suntem prezenți la raft, alături de alte produse europene și autohtone de calitate, de brand, iar aceasta ne motivează să creștem și mai mult”. 

Dacă vă numărați printre cei care-și fac cumpărăturile la Kaufland, cunoașteți și câte produse ale companiei Sevex Prim se găsesc în rețea:

„La moment, în rețeaua Kaufland se găsesc 5 poziții din asortimentul nostru de produse. Odată cu diversificarea gamei produselor, vom veni cu propunerea de extindere a numărului de itemi și în rețea”.

Odată ce planurile pentru 2023 sunt pe cât de ambițioase, pe atât de optimiste, adminsitratoarea Sevex Prim SRL, Viorica Chirica, are un mesaj hotărât către cititorii agrobiznes.md:

„Cu toții știm că pentru a reuși și a culege roadele activității noastre, este necesară multă muncă și dăruire. În ciuda provocărilor, crizelor și a factorilor externi care ne pot demotiva, pe moment, cred că toate pot fi depășite, putem ajunge la succesul dorit doar prin disciplină, atitudine și decizii corecte”.

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link

Producerea legumelor în seră – 11 sfaturi ale specialistului pentru recolte bune

2

Cultivarea legumelor în seră sau solar oferă multiple avantaje comparativ cu creșterea în câmp deschis. În primul rând, acest lucru se datorează asigurării unor condiții îmbunătățite, iar, pe de altă parte, aproape că orice lucrare făcute incorect poate duce la dezvoltarea bolilor sau dăunătorilor, obținerea plantelor slăbite sau legumelor necalitative.

În acest articol, Ion Jitari, specialist în legumicultură în cadrul proiectului „Producerea eficientă în sere”, susținut de Optim Project, care testează și implementează de ani buni diferite tehnologii în propria seră, relatează care sunt principalele greșeli făcute, de obicei, de către legumicultori și oferă câteva sfaturi cheie și lucrări ce nu trebuie neglijate.

#1. Curățirea serei după cultura anterioară, dezinfectarea substratului

Pregătirea serei sau a solarului pentru noul sezon începe toamna. Aici, în primul rând, este importantă înlăturarea tuturor resturilor de plante de la cultura anterioară și compostarea sau distrugerea acestora, în funcție de problemele din anul anterior.

„În al doilea rând, aș recomanda semănarea muștarului – util în dezinfectarea solului, inclusiv în reducerea riscului dezvoltării unor boli cum ar fi fuzarioza sau produse de alte ciuperci, un bun îngrășământ verde pentru următoarele culturi, dar și asigură afânarea adâncă a solului. Per hectar se utilizează circa 24 de kg semințe. Acesta se lasă până la înflorit, iar apoi se realizează tocarea și încorporarea în sol peste câteva zile”, menționează Ion Jitari, în cadrul colaborării cu Optim Project.

Următorul pas ar fi dezinfectarea serei – vorbim atât de dezinfectarea solului, cât și a serei în sine, pentru a reduce numărul dăunătorilor pentru următorul sezon, dar și al bolilor.

În funcție de probleme, pentru a combate dăunătorii poate fi realizată fumigarea de către companii specializate sau pot fi achiziționate pastile de sulf (se închid toate orificiile serei pentru un bun efect, se aplică la peste 15 grade Celsius, sau conform recomandărilor producătorului).

Pentru dezinfecție poate fi utilizată și pelicula sau dezinfectarea solului cu abur, doar că aceste metode sunt mai rar utilizate de către legumicultori din cauza costurilor mari.

După lucrare, sera se aerisește, apoi se inițiază lucrarea solului.

Detalii despre Dezinfecția solului în solar și sere – sfaturi utile.

#2. Realizarea lucrării solului din toamnă

O afânare adâncă a substratului asigură oxigenarea acestuia.

Nu aș recomanda arătura cu întoarcerea brazdei, din motiv că o astfel de lucrare aduce la suprafață sărurile spălate la adâncime, acestea nu vor aduce niciun beneficiu plantelor, ci vor dăuna. Aș recomanda o lucrare cu plantatorul pentru o săltare a solului, realizată la o adâncime de 40 cm, după posibilitate, apoi lucrare cu freza. Totodată, foarte benefică este încorporarea îngrășămintelor organice, care aduc un aport foarte bun structurii solului, sunt o sursă foarte bună de hrană pentru microorganismele din sol”, a adăugat Ion Jitari.

Pe timp de iarnă, la posibilitate, serele pot fi descoperite pentru acumularea precipitațiilor ale căror calitate a apei este foarte bună. În caz contrar, putem arunca zăpada în sere, acest lucru va duce la diminuarea cantității de săruri din sol.

#3. Dezinfecția solului din sere primăvara cu produse ce conțin cupru

Primăvara, la creșterea temperaturilor, în special în cazul în care v-ați confruntat cu boli produse de ciuperci, este recomandat un tratament la sol cu produse ce conțin cupru.

„În acest sens, poate fi utilizată o soluție de 3% pe care o aplicăm la sol. Putem utiliza, de exemplu, cea mai simplă soluție la îndemâna tuturor – zeama bordeleză. Cu aceasta pot fi tratați și stâlpii din seră sau alte părți ale serei pentru o protecție mai bună”.

Totodată, în cazul unui grad înalt de atac al dăunătorilor în anul precedent, poate fi repetată fumigație.

Până la aplicarea peliculei de mulcire, se realizează lucrări cu freza, instalarea sistemului de irigare.

#4. Udarea solului înainte de plantarea răsadului

O udare de aprovizionare cu 10-14 zile înainte de plantarea răsadului va avea efecte bune pentru culturile ulterioare.

„Se asigură umectarea stratului de sol până la adâncimea necesară, dar, cel mai important, încălzirea apei în sol înainte de plantare. Irigând pe o perioadă mai lungă de timp cu apă din rezervoare, poate fi produsă răcirea excesivă a solului, iar plantele puse într-un astfel de sol nu se vor dezvolta conform normelor. Acestea, dintr-un mediu favorabil acestea trec rapid într-un mediu nefavorabil, ceea ce poate duce la dezvoltarea bolilor”.

La irigare se ține cont de faptul că este necesară o umectare bună a solului, dar nu excesivă, pentru că surplusul de apă aflat în sol va fi eliminat de plante prin frunze, va crește umiditatea, iar la o aerisire inadecvată, putregaiul cenușiu sau alte boli se dezvoltă bine.

#5. Aerisirea serei

Asigurarea unei circulații calitative a aerului este un element de bază în prevenirea bolilor. Orificii suficiente pentru aerisire trebuie prevăzute și utilizate de fiecare dată când parametrii din seră nu corespund normelor.

„La diferențe mari de temperatură este recomandată deschiderea ferestrelor, ușilor. Dacă afară avem 10 grade Celsius, o zi însorită, în seră temperatura poate depăși 30 de grade. Devierile mari de temperatură nu sunt recomandate pentru plante. Acestea au nevoie, în medie, de 20-24 de grade Celsius pe parcursul zilei și de 15-18 grade pe parcursul nopții. Respectiv, ziua, realizăm aerisirea serei pentru a evita stresul plantei”.

#6. Aplicarea stimulatorilor foliari de creștere după plantare

Pentru adaptarea sistemului radicular al plantelor la noul mediu de trai este nevoie de ceva timp. Pe de altă parte, în această perioadă planta oricum necesită nutrienți pentru dezvoltare.

„Acest stres poate fi redus prin aplicarea stimulatorilor foliari potriviți culturilor de legume. Datorită fertilizării foliare, va fi stimulată și dezvoltarea sistemului radicular, adică un efect dublu, manifestat printr-o prindere mai bună și uniformă, cât și un start mai bun al plantei”.

#7. Fertilizarea echilibrată a plantelor

Ulterior, în momentul în care am observat că planta pornește în creștere, este recomandată fertilizarea radiculară cu îngrășăminte cu fosfor pentru a stimula creșterea sistemului radicular și dezvoltarea armonioasă a plantelor.

„În general, se recomandă ca în prima fază de dezvoltare să se administreze până la un gram de îngrășământ per plantă, în funcție de particularitățile substratului și starea plantei. Ulterior, se mărește concentrația până la maxim 1,5 g/plantă, în perioada de vegetație activă, în funcție de particularități”.

Este importantă realizarea analizei solului, pentru a cunoaște ce exact ce lipsește acestuia.

Primele fertirigări se fac cu cantități mai mici de îngrășăminte, iar ulterior soluția se face mai concentrată, până ajungem la normele recomandate de producător. În special, trebuie să oferim o atenție sporită concentrației soluției și fertilizărilor în prima fază de dezvoltare a plantelor.

„Conform recomandărilor generale, aș recomanda, mai degrabă, fertirigarea la fiecare irigare cu doze mici de îngrășăminte. Altfel, aplicând o cantitate mare de îngrășăminte, iar ulterior acestea fiind stopate, se asigură o dezvoltare neuniformă a plantelor. Este important să menținăm concentrația de săruri la un nivel acceptabil. Dacă concentrația în apă este mai mică, planta absoarbe mai multă apă (se întind celulele, planta devine mai sensibilă la factorii din exterior), dacă e prea mare, întâmpină dificultăți la absorbție”.

Fiecare cultură are un nivel de toleranță la concentrația de săruri diferit. Spre exemplu, plantele de castraveți se dezvoltă și cresc normal atunci când soluția solului are un conținut de săruri de 0,1–0,2 % sau 1–2 mS/cm. La concentrația de săruri mai mare de 0,25 % sau 2–4 mS/cm se observă scăderea roadei.

De aceea, este recomandată fertirigarea echilibrată, realizată pe etape.

Normele admisibile de elemente minerale și a altor indici de calitate a apei pentru irigare (Granberry, D., Boyhan, g., 2003):

La apariția insuficienței de microelemente (de obicei simptomele sunt evidente) se fac tratamente foliare cu produse ce conțin fier, zinc, mangan și altele.

În perioada înfloririi sunt recomandate fertilizări cu produse ce conțin microelemente ca bor, zinc și mangan pentru o legare mai bună a fructelor.

8#. Irigarea corectă a legumelor

Pentru irigare este recomandat a fi utilizată apă de calitate. Cea mai favorabilă perioadă pentru udări se consideră a fi dimineața.

„Dacă vorbim de perioada de primăvară, când e mai rece, recomandat ar fi intervalul orelor 10-11, când planta își revine după stresul produs de temperatura mai mică din timpul nopții, se încălzește. În momentul în care temperaturile devin mai ridicate, se recomandă a realiza irigarea la aproximativ două ore după ce răsare soarele (7-8 dimineața). În intervalul acesta planta poate absorbi la maxim apa și substanțele nutritive. Ulterior, la creșterea temperaturilor, plantele utilizează apa pentru răcire”.

Nu este recomandată irigarea pe timp de noapte, ci stoparea acesteia cu câteva ore înainte de apusul soarelui. Perioada respectivă de timp este necesară pentru ca surplusul de apă să fie absorbit în sol, astfel se reduce riscul dezvoltării bolilor în sere pe urma evaporării.

Dacă în sere se observă formarea ceții, este recomandată aerisirea serii, inclusiv seara sau dimineața.

Important! Nu este recomandată închiderea prea devreme a orificiilor de aerisire a serei pe timp de noapte, altfel are loc răcirea bruscă pe timp de noapte, afectând starea plantelor. Acestea se închid după ce temperatura puțin se reduce, scade umiditatea aerului, iar trecerea către temperatura de noapte se realizează lent.

Unii legumicultori irigă doar în câteva etape cu toată cantitatea de apă necesară culturii, iar aceasta nu este utilizată rațional de plantă. De aceea, ar fi recomandată irigarea zilnică prin picurare sau o dată la două zile, nu și realizarea intervalelor mari între irigări.

În general, normele de irigare variază, dar, în prima perioadă de creștere se recomandă 1 litru de apă per plantă, iar în perioada de creștere intensivă până la 3 litri. Dar, aceste cantități diferă în funcție de starea vremii.

Important! Nu realizați irigări abundente în perioada de primăvară, când temperaturile înregistrează devieri mari. Există o probabilitate sporită de îmbolnăvire a plantelor.

9#. Monitorizarea corectă a dăunătorilor și prevenirea lor

Pentru fiecare dăunător cu care ne confruntăm este recomandat să cunoaștem ciclul de viață și particularitățile acestuia.

„Spre exemplu, tripsul devine activ la temperaturile de 10-12 grade Celsius. Pentru a monitoriza evoluția acestuia este recomandată utilizarea capcanelor cu feromoni, de culoare albastră și galbenă, atractive pentru tripși”.

Uneori, simptomele de atac ale tripsului pot fi confundate cu dezvoltarea unor boli, de aceea, este importantă monitorizarea cu ajutorul capcanelor.

La realizarea tratamentelor este foarte importantă respectarea normelor indicate de producător. Utilizând doze mai mici, dăunătorul poate dezvolta rezistență, astfel ulterior insecticidele aplicate să nu mai aibă eficiență.

10#. Realizarea la timp a tratamentelor contra bolilor la legume

Ion Jitari recomandă realizarea tratamentelor ținând cont de situația din anul precedent și situația curentă.

„Dacă menținem sub control temeperatura, umiditatea și asigurăm o nutriție echilibrată, tratamentele se reduc la minim”.

Respectând recomandările de mai sus, riscul de dezvoltare a bolilor este redus. Cu toate acestea, realizarea tratamentelor preventive este la fel importantă. În acest sens, pot fi utilizate preparate simple cum ar fi zeama bordeleză de 1%.

„Aș recomanda realizarea tratamentelor cu produse cuprice seara, deoarece acestea au proprietatea de a afecta polenul. Astfel, realizând tratamentul la închiderea florii, polenul nu va fi afectat. În general, produsele cum ar fi insecticidele sau fungicidele trebuie să fie aplicate seara, deoarece acestea necesită o durată lungă de absorbție, ceea ce se realizează fără dificultăți seara. Dimineața, trebuie să așteptăm momentul în care dispare roua, iar la amiază eficiența tratamentelor se reduce din cauza soarelui prea puternic, care duce la creșterea bruscă a temperaturii, are loc evaporarea”.

Un factor important este și calitatea apei. De calitatea apei depinde și durata de acțiune și eficiența produsului. pH-ul redus diminuează esențial efectul fungicidului. Astfel, este recomandată consultarea unui specialist și respectarea tuturor instrucțiunilor.

De obicei, tratamentele se realizează preventiv, o dată la 10-14 zile, dar acest lucru depinde de produsul aplicat. Urmați mereu recomandările de pe ambalaj.

#11. Utilizarea plasei de umbrire

În ciuda faptului că văruirea tradițională a serelor sau murdărirea acesteia cu nămol sunt măsuri ieftine, plasa de umbrire este cea mai indicată.

„Plasa de umbrire se amplasează în locul unde soarele asigură o intensitate a luminii cea mai puternică. Plasa se aplică uniform, astfel încât să asigure o acoperire a părții de vest, unde este mai puternic soarele”.

Sperăm că articolul vă va fi util și vă dorim mult succes.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Producerea eficientă în sere”, derulat de către asociația „Agro-Oguz” și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), implementat de HELVETAS Swiss Intercooperation în cadrul proiectului Optim „Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova”.

Detalii despre Proiectul „Producerea eficientă în sere” sau cum legumicultorii și-au majorat cu până la 30% recoltele.

Limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare, stabilită de Executiv

0

Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor.

Guvernul a stabilit, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate.

Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.

Decizia de limitare a cantității de grăsimi trans în produsele alimentare a fost luată pentru garantarea unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor.

Aceasta constituie una dintre măsurile prin care autoritățile își propun să prevină bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, în contextul în care consumul de AGT din alimente sporește riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, cancerului și a altor maladii cronice.

La fel, hotărârea de Guvern vizează substanțele a căror utilizare în produsele alimentare generează preocupări pentru sănătatea populației. În acest sens, s-a intervenit prin ajustarea listelor substanțelor interzise de a fi folosite, celor supuse restricțiilor și celor care se află sub control, în conformitate cu legislația europeană. 

Două instituții publice din subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare vor fi reorganizate

0

Instituțiile Publice „Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii” (ADMA) și Centrul de Perfecționare în Domeniul Mecanizării Agriculturii (CPDMA) vor fi reorganizate prin fuziune. O decizie, în acest sens, a fost aprobată de Executiv.

„Prin reforma propusă, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să sporească nivelul calității serviciilor publice administrative și să faciliteze accesul agricultorilor la un număr mai mare de servicii prin intermediul unei singure instituții. De asemenea, prin aprobarea proiectului, se urmărește creșterea numărului de tineri antreprenori, crearea noilor locuri de muncă, sporirea veniturilor producătorilor agricoli, dar și promovarea capacităților de cercetare și inovare”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea.

În urma reorganizării, ADMA va crea premise pentru atragerea asistenței tehnice și de consultanță în favoarea producătorilor agricoli din Republica Moldova.

Adițional, agenția va promova tranziția la practici agricole sustenabile și prietenoase mediului, precum și va organiza instruiri pentru personalul întreprinderilor agricole.

Totodată, va fi impulsionat procesul de implementare a proiectului de îmbunătățire a echipamentului CPDMA, susținut de Guvernul Japoniei prin grant sub forma de asistență tehnică.

Prognoză FAO: Recolta mondială de grâu din 2023 va fi a doua cea mai mare din istorie

0

În anul 2023, producția mondială de grâu se va ridica la 784 de milioane de tone, aceasta fiind a doua cea mai mare din istorie, după anul 2022, arată estimările făcute de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Potrivit FAO, producţia de grâu va creşte, în special, în America de Nord, India şi alte state, în timp ce în Europa şi Africa se aşteaptă o reducere a producţiei, transmite Mold-street.

Producţia de grâu în Rusia şi Ucraina va scădea

Astfel, în Statele Unite, așteptările sunt pentru o creștere a producției totale de grâu la 51 de milioane de tone în 2023, ceea ce ar fi cea mai mare producție din ultimii trei ani. În Canada, în condiții meteorologice normale, producția de grâu este estimată să ajungă la 35 de milioane de tone.

În schimb, în Europa, perspectivele provizorii indică o scădere generală a producției de grâu, inclusiv în Federația Rusă cu circa 20 de milioane de tone, ca urmare a condițiilor meteorologice și reducerii suprafeţelor semănate.

În Ucraina, scăderea va fi una de aproape două ori, comparativ cu 2021, şi va fi din cauza, în special, a războiului pornit de Rusia, care a dus la constrângeri financiare severe, daune infrastructurii și acces obstrucționat la câmpuri în anumite părți ale țării.

Asta a dus la o reducere estimată de 40% de la an la an a suprafeței de grâu de iarnă în 2023, susţine FAO.

Cât despre Republica Moldova, FAO estimează că evoluţiile sunt pozitive, după seceta din 2022, iar condițiile meteorologice de la perioada de plantare din ultimul trimestru al anului 2022 au fost benefice pentru culturile agricole.

Se mai spune că, în Uniunea Europeană, suprafeţele cu grâu vor rămâne în general neschimbate în 2023, iar vremea este favorabilă pentru recolte. În consecinţă, producția totală este estimată la 136,5 milioane de tone, la egalitate cu producția din anul precedent.

FAO mai prognozează că, în India şi Pakistan, recoltele de grâu din 2023 vor depăși mediile lor pe cinci ani, graţie sprijinului guvernamental şi condițiilor meteorologice favorabile în ambele țări.

Consumul mondial de cereale, în sezonul 2022-2023, se va ridica la 2.780 de milioane de tone

FAO și-a revizuit, de asemenea, prognoza pentru producția mondială de cereale în 2022 la 2.774 milioane de tone, cu 1,3% mai mică decât în 2021.

Consumul mondial de cereale, în sezonul 2022-2023, este prognozat la 2.780 de milioane de tone, ceea ce este cu 0,6% mai puțin decât în sezonul precedent, datorându-se în mare parte reducerii preconizate a consumului de toate tipurile majore de cereale furajere.

Conform previziunilor FAO, stocurile mondiale de cereale, la sfârșitul anului 2023, vor scădea cu 1,2% față de cifra inițială – la 844 de milioane de tone, deoarece este de așteptat ca reducerea stocurilor de cereale furajere și parțial a orezului să compenseze creșterea așteptată în stocurile de grâu.

Potrivit noilor prognoze, raportul dintre rezervele mondiale de cereale și consumul acestora va fi de 29,5%, ceea ce este considerat „un indicator, în general, confortabil”.

Se estimează că comerțul mondial cu cereale va scădea cu 1,8%, până la 473 de milioane de tone.