Concurs național al planurilor de afaceri: „Competitivitatea și inovațiile la dezvoltarea afacerilor pentru tineri”

0

FIEB din cadrul Universității Tehnice din Moldova organizează Concursul național al planurilor de afacere, ce are ca misiune dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților, masteranzilor și crearea, sprijinirea, consolidarea și promovarea unei culturi antreprenoriale, capabile să accelereze inițierea de afaceri și gestiunea operațională a lor în baza business planurilor.

Scopul concursului:

  • formarea abilităților practice și aplicative ale studenților / masteranzilor în domeniul elaborării business planurilor și lansarea afacerilor;
  • promovarea talentelor și încurajarea formării relațiilor și parteneriatelor între instituțiile superioare și profesionale de educație;
  • orice participant la concurs, va avea posibilitate să obțină o experiență care-i va fi utilă pentru inițierea unei afaceri și dezvoltarea încrederii în propriile puteri.

Participanți eligibili: studenți / masteranzi de la universități și colegii cu profil economic (câte 1-3 studenți / masteranzi cei mai buni selectați în baza concursurilor locale cu cele mai bune planuri de afacere – se planifică peste 20-25 de participanți).

Participanții la concurs vor necesita prezentarea textuală a planului de afaceri (după structura propusă), iar în ziua concursului necesitate de a elabora Prezentare Power Point și a prezenta ideea de afacere în baza planului elaborat.

Finanțarea concursului: sponsori (BC „Moldindconbank” S.A., UCIP IFAD). Agrobiznes este partener de promovare al evenimentului.

Concursul național al planurilor de afacere, organizat de FIEB în cadrul Universității Tehnice din Moldova, se propune să fie organizat anual.

Organizarea concursului va avea la bază unificarea elaborării planurilor de afacere pentru concurs după un model agreat, care în final va permite evaluarea echidistantă a planurilor participanților și selectarea celor mai bune pentru premiere (în baza matricei de evaluare).

Comisia de evaluare: va include persoane din diferite instituții (bănci comerciale și instituții), universități și mediul de afacere (5-7 persoane), care va evalua planurile în baza unor criterii prestabilite pentru asigurarea evaluarea corectă și echidistantă a participanților.

Evaluarea rezultatelor concursului național va include premierea cu diplome și premii bănești a celor mai bune și reușite planuri de afacere cu trei locuri (I – 5 mii lei, II – 3 mii lei și III – 2 mii lei).

Totodată, comitetul organizatoric va premia planurile de afacere și după criterii specifice:

  • cel mai original plan de facere (idee de afacere) – 1,5 mii lei;
  • cel mai inovativ plan și digitalizată idee de afacere – 1,5 mii lei;
  • cea mai complexă idee de afacere cu integrare în lanțul valoric a produselor – 1,5 mii lei;
  • cea mai simplă idee de afaceri de implementat – 1,5 mii lei;
  • cea mai inofensivă și prietenoasă mediului idee de afacere (resurse regenerabile, ecologic / organic, energie verde, economie circulară) – 1,5 mii lei.

Cele mai reușite planuri de afaceri vor fi premiate (din fondurile colectate de la sponsori) și încurajate să fie implementate de către studenți / masteranzi, iar în acest scop participanții vor primi toată asistența necesară și vor fi ghidați la perfecționarea lor pentru dezvoltarea afacerilor.

Comitetul organizatoric: Ciloci Rafael – decan, dr., conf.univ.; Țurcan Rina – șef DEM, dr., conf.univ.; Litvin Aurelia – dr. hab., prof.univ.; Zbancă Andrei – dr., conf.univ.; Gumenuc Ina – dr., conf.univ.; Botnaru Marcela – prodecan, lector univ.; Baltag Grigore – dr., conf.univ.; Cojocari Vadim – dr., conf.univ.; Negritu Ghenadie – dr., conf.univ.

Participanții la concurs se vor înregistra și expedia planul de afaceri (conform modelului solicitat) până la data 30 martie 2023 la e-mail: [email protected] / [email protected] și vor elabora prezentare PPT la concurs cu prezentarea fizică.

Data organizării: 31 martie 2023, ora 10:00, FIEB, UTM, bulevard Dacia 41, blocul 10, aula 309.

Acidoza ruminală la vaci – cauze, tratament și prevenire

0

Acidoza ruminală este o boală metabolică, care afectează vacile, dar și alte rumegătoare, ducând la scăderea producției, slăbirea animalelor și chiar moartea acestora.

Afecțiunea are la bază scăderea pH-ului ruminal sub valorile de 5,8, stare care se va menține până la două zile consecutiv.

Acidifierea conținutului ruminal are loc din cauza acumulării de acizi și histamină, ca urmare a fermentației nutrețurilor bogate în glucide, de regulă, în rații cu exces de concentrate și deficit de fibroase.

Mai frecvent, boala este înregistrată la animalele la îngrășat.

Vedeți și alte boli ale sistemului digestiv la vaci.

Citiți în acest articol:

  • Cauzele acidozei ruminale;
  • Simptomele acidozei ruminale;
  • Diagnosticul acidozei rumegătoarelor;
  • Tratamentul acidozei la vaci;
  • Măsuri de prevenire a acidozei.

Cauzele acidozei ruminale

  • Consumul exagerat de concentrate și deficitar de fibroase;
  • Schimbarea bruscă a rației, în special cu reducerea grosierelor și creșterea concentratelor;
  • Excesul furajelor bogate în glucide (sfeclă de zahăr, melasă, mere, porumb lapte-ceară ș.a.);
  • Omogenizarea insuficientă a rației;
  • Fibra fizică tocată prea lung sau prea scurt;
  • Furajarea preponderent cu fibroase, cu deficit de amidon, în perioada de repaus mamar, ceea ce duce la modificări majore a activității microbiene din rumen;
  • Utilizarea volumului mare de concentrate cu conținut crescut de amidon rapid degradabil (grâu, orz, ovăz) sau măcinarea prea fină a lor.

Boala are o evoluție mai gravă atunci când înainte de furajare se consumă mai multă apă sau pe vreme de ploaie.

Aflați și cum tratăm negii de pe uger la vaci (papilomatoza glandei mamare).

Simptomele acidozei ruminale

Se deosebesc trei forme evolutive a bolii:

Forma acută a acidozei ruminale

Aceasta se dezvoltă la creșterea rapidă și accentuată a volumului de concentrate din rație. Evoluția este rapidă, iar nivelul de pH scade dramatic – sub 4,8. Simptomele sunt bine pronunțate:

  • Animalul manifestă rapid o depresie profundă, mers clătinat sau poziție imobilă;
  • Temperatura corporală este în normă sau scăzută;
  • Pareză sau hipo/atonie ruminală;
  • Diaree puternică și de lungă durată;
  • Deshidratarea organismului, inclusiv ca urmare a diareei;
  • Distrugerea microflorei și pericolul de intoxicație internă;
  • Pot apărea gemete, scrâșnete din dinți;
  • Inapetență, urmată de anorexie;
  • La palpația rumenului – consistența este moale, păstoasă;

Forma acută este mai ușor de diagnosticat și poate fi tratată mai rapid. Pe de altă parte, rata mortalității este destul de mare, dacă nu se reușește intervenția rapidă și pH-ul atinge valorile letale de 4 – 4,5.

Forma subacută a acidozei ruminale

Această formă a acidozei este cea mai periculoasă, deoarece simptomele sunt slab evidențiate și boala poate evolua o perioadă mai lungă, fără a fi observată. PH-ul este mai jos de 5,8.

  • Scăderea consumului de furaje și, respectiv, a producției de lapte;
  • Scăderea greutății corporale;
  • La fel ca în forma acută se înregistrează diaree și afectarea motilității ruminale;
  • Pot apărea episoade recurente de balonare;
  • Temperatura corporală rămâne în limitele fiziologice;
  • Crește senzația de sete;
  • Animalul devine letargic;
  • Pot apărea tulburări respiratorii și de ritm cardiac (tahipnee, tahicardie).

Forma cronică (permanentă) a acidozei ruminale

  • Comportament indiferent, fără răspuns la stimuli;
  • Refuzul complet al hranei;
  • Anemia mucoaselor aparente;
  • Diaree;
  • Scăderea producției de lapte atât în volum, cât și în procentul de grăsimi;
  • Ongloanele devin calde, pot apărea laminite.

Aflați și despre pododermatita bovinelor sau cum tratăm șhiopătatul la vaci.

Diagnosticul acidozei rumegătoarelor

Se face în baza semnelor clinice. Se va urmări:

  • Scăderea nejustificată a grăsimii din lapte, de la 0,4 până la 1 punct procentual față de medie;
  • Reducerea generală a scorului fecalelor, pe grupuri sau ferma în întregime;
  • Creșterea rapidă a numărului de laminite;
  • Reducerea rumegării la vaci;
  • Oscilații mari în consumul de furaje;
  • Urme de cereale și fibră nedigerată în fecale;

Atenție! Ca urmare a dezechilibrului microflorei, nu se mai formează vitamina B1 (tiamina), care are rol major în activitatea cerebrală și cea a nervilor periferici. În consecință, poate apărea necroza cortico-cerebrală și semne de tulburări nervoase. Rezultate bune dă terapia curativă asociată cu Vitamina B1.

Tratamentul acidozei la vaci

Terapia vizează în mod principal corectarea rației. Rezultatele tratamentului depind mult de evoluția bolii și de extinderea acesteia în efectiv. Tratamentul este mai mult general, cu scop de a înlătura factorii cauzali, apoi se iau și măsuri individuale.

  • Se înlătură concentratele din rație și se adaugă în shimb fân sau paie pentru stimularea rumegării și a salivației;
  • Adăugarea în furaje a substanțelor tampon pentru pH-ul ruminal, în special oxidul de magneziu (150-200 g);
  • Se administrează bicarbonatul de sodiu, ca preparat alcalinizant. Se face perfuzie cu soluție corespunzătoare (5-7 litri), se amestecă cu furajele sau se introduce pe cale bucală (400 g divizate câte 50g/1 l apă, în mai multe reprize, la 1-1,5 ore);
  • Introducerea în furaje a drojdiilor vii, pentru refacerea populației microbiene și a pH-ului;
  • Restabilirea echilibrului hidrosalin în cazuri mai grave, prin perfuzii cu soluții saline și electroliți;
  • Medicul veterinar poate administra antibiotice prin sonda buco-esofagiană, urmate de reînsămânțarea rumenului cu microflora (5-10 l de lichid ruminal) de la o vacă sănătoasă;
  • Împotriva laminitelor și endotoxiemiei se vor administra antihistaminice;
  • Pentru prevenirea hipocalcemiei și hipomagnezemiei se administrează soluții de Ca și Mg;
  • Vitamina B1 pentru profilaxia necrozei cortico-cerebrale.

Vedeți și VIDEO – curățarea copitelor la vaci. Sfaturi de urmat.

Măsuri de prevenire a acidozei la vaci

Profilaxia bolii este prioritar de ordin general: asigurarea unei rații echilibrate, fără schimbări bruște, evitarea condițiilor de stres ș.a. Specialiștii în nutriție recomandă suplimente furajere, cu rol de prevenire a dezechilibrelor metabolice.

Acidul Buf este unul din ele – un preparat mai nou, utilizat la nivel internațional în prevenirea acidozei ruminale. Se consideră natural, creat pe bază de alge marine calcificate. Este un carbonat solubil unic, cu o structură polimorfă, care include 74 de elemente necesare activității organismului, inclusiv Ca și Mg cu o absorbție ruminală maximă.

Dozele recomandate:

  • Vaci lactante: 80 g/zi;
  • Vaci înțărcate: 50 g/zi;
  • În scop preventiv, la schimbarea rației, cu 3 zile înainte – 110 g/zi, după care se revine la doza inițială;
  • În perioadele cu stres termic – 120 g/zi.

Bibliografie selectivă: Bârză H., May I., Ghergariu S. Patologie şi clinică medicală veterinară.

Materiale suplimentare oferite de Constantin SECUIU, Expert internațional în nutriția animalelor.

Clematis – cum se înmulțește, plantează și îngrijește

0

Genul Clematis cuprinde peste 300 specii de plante perene din familia Ranunculaceae, dintre care o mare parte sunt liane cu tulpinile lemnoase, destul de fragile în primii ani de viață.

Acestea sunt extrem de apreciate în calitate de plante ornamentale pentru florile mari, viu colorate, înflorirea abundentă, extinsă o perioadă lungă de timp.

În acest articol veți găsi următoarele sfaturi:

  • Când și unde se plantează clematisul;
  • Pregătirea solului și a gropii de plantare pentru clematis;
  • Cum se îngrijește clematisul;
  • Cum se înmulțește clematisul în condiții casnice (butași verzi, marcote și divizarea plantei).

Când și unde se plantează clematisul

Materialul săditor la ghiveci, care are sistemul de radicular închis, poate fi plantat practic în orice moment al anului, cu excepția iernii.

Pentru cel cu rădăcini deschise, se preferă primăvara, înainte ca mugurii să se umfle, de regulă la sfârșitul lunii martie – începutul lui aprilie.

Înainte de plantare, trebuie selectat locul potrivit și pregătit solul, ținând cont de sfaturile de mai jos:

  • Planta nu tolerează transplantarea și trăiește în același loc mai mulți ani;
  • Necesită sol afânat, ușor și hrănitor;
  • Locul ales trebuie să fie bine luminat, dar în același timp să aibă și puțină umbra, deoarece fiind expus la razele directe ale soarelui își pierde rapid efectul decorativ;
  • În același timp se recomandă ca locul să fie protejat de vânturi și curenți de aer;
  • Nu tolerează stagnarea apelor și locurile cu apele subterane amplasate superficial, deci acestea trebuie să fie la o adâncime de cel puțin 1,5 m;
  • Clematisul fiind o plantă cățărătoare are nevoie de sprijin și nu-i place să fie prea aproape de alte plante. Distanța față de suport sau gard trebuie să fie de aproximativ 50 cm, astfel rădăcinile vor putea crește normal în toate direcțiile.

Atenție la gardurile metalice care devin foarte calde în zilele caniculare și pot duce la moartea lăstarilor.

Pregătirea solului și a gropii de plantare pentru clematis

În cazul când avem soluri argiloase sau grele, se recomandă ca groapa de plantare să se pregătească cu 1-2 săptămâni înainte.

Groapa se sapă de aproximativ 60 x 60 cm, după care urmează să se umple până la 2/3 cu un amestec de nisip, turbă, sol fertil sau compost. În substratul pregătit se adaugă un pahar de cenușă de lemn pentru dezinfecție și se amestecă bine.

Apoi solul necesită udat din abundență și i se acordă timp pentru ca acesta să se așeze.

Dacă se planifică plantarea mai multor clematiși, se recomandă distanța între gropi să fie de aproximativ 1 m.

Plantele la ghiveci nu necesită pregătire special, pe când cele cu sistem radicular deschis au nevoie de pregătire. Părțile putrede sau moarte ale rădăcinilor sunt tăiate, la fel ca și cele proeminente sau prea lungi pentru a le egaliza cu restul. După care se tratează cu un fungicid pentru a evita răspândirea infecțiilor.

Când gaura, solul și materialul săditor este pregătit, se poate trece direct la plantare.

În mijlocul gropii, umplute cu amestecul bine compactat, se face o movilă mică pe care se pune planta și se îndreaptă bine rădăcinile astfel încât să cadă uniform.

Coletul trebuie să fie adâncit cu 8-12 cm, ca primii 2-3 muguri să fie sub pământ. Acest lucru contribuie la stimularea imunității clematisului și face înflorirea mai spectaculoasă.

Solul se tasează bine și se face un mic șanț în jurul tulpinii, pentru a ușura udarea plantei.

Se poate mulci cu rumeguș sau turbă, de aproximativ 5-7 cm, pentru a accelera procesul de adaptare și a proteja de vânt și schimbări de temperatură.

Ar putea să-ți placă și 7 plante ornamentale care cresc foarte bine la umbră

Cum se înmulțește clematisul în condiții casnice

Cea mai simplă și mai stabilă modalitate este reproducerea prin divizarea tufei. Pentru a împărți o plantă tânără, a cărei vârstă nu depășește 5 ani, este pur și simplu necesar de săpat și tăiat în mai multe părți. Astfel încât fiecare tulpină să aibă cel puțin 2-3 lăstari și un buchet mic de rădăcini.

Cu plantele mature, bine înrădăcinate va fi puțin mai dificil. Pentru a le diviza, se sapă un șanț pe partea laterală a rizomului și se împarte cu un hârleț în mai mulți puieți.

Plantele noi se transplantează pe un sol fertil și udate abundent.

Marcotarea clematisului este o metodă foarte practică și rapidă, care asigură probabilitatea de a obține o nouă plantă de aproape 100%.

Primăvara, se selectează o tulpină sănătoasă, care se îngroapă la adâncimea de aproximativ 7 cm, în timp ce vârful lăstarului trebuie să se ridice cu aproximativ 25 cm deasupra solului.

Se recomandă să se ude regulat, astfel, vârful cu muguri va începe rapid să se dezvolte ca plantă independentă.

Când creșterea nouă este de 10-15 cm, se separă printr-un strat de sol de planta-mamă. Înainte de stabilirea vremii rece se acoperă cu mase organice pentru a proteja de îngheț.

Primăvara următoare tulpina îngropată se dezgroapă și se divizează în mai multe plante tinere, care pot fi plantate în locul selectat.

Reproducerea prin butași verzi garantează succesul în aproximativ 70% din cazuri. Aceștia sunt recoltați în timpul înmuguririi, înainte de înflorire. Preferabil să se taie pe vreme înnorată dimineața sau seara pentru a oferi butașilor necesarul de umiditate.

Lăstarul este tăiat sub prima frunză adevărată și se face o incizie oblică pe ea. Frunzele mari sunt scurtate cu aproximativ jumătate pentru a conserva apa.

Butașul este apoi plasat într-o soluție de taurină sau heteroauxină timp de aproximativ 10-12 ore pentru a stimula formarea și creșterea rădăcinilor.

Apoi lăstarul se scoate și se spală sub un jet de apă și se plantează în containere. Ca substrat pentru înrădăcinare, se folosește un amestec de turbă și compost. Temperatura optimă pentru creștere este de 18-22 de grade.

În prima lună, butașii sunt udați în fiecare zi, apoi de 2 ori pe lună. Pulverizarea plantelor tinere cu apă va fi un stimul suplimentar pentru o bună creștere.

Perioda de înrădăcinare este de aproximativ 2 luni, astfel toamna sau primăvara anului următor pot fi transplantate în grădină.

Reproducerea prin semințe este folosită de doar de cultivatorii profesioniști și selecționeri pentru a obține soiuri noi, rare. Această metodă nu are garanții, la speciile hibride, iar caracteristicile plantei mame practic nu vor fi păstrate.

Citește și despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare

Cum se îngrijește clematisul

Principalul lucru de reținut este că această plantă are nevoie de multă umiditate. Clematisul trebuie udat în mod constant, în special în primii 2-3 ani de la plantare. La lianele cu vârsta mai mare de trei ani sunt necesare 2-3 găleți de apă, o dată pe săptămână.

Udarea corectă este cheia înfloririi luxuriante și garanția unei plante sănătoase.

Însă trebuie de avut grijă ca apa să nu stagneze la rădăcini, asigurându-i un drenaj bun. Nu va fi de prisos să mulciți solul.

În primii doi ani de viață, planta formează sistemul radicular și nu se poate aștepta la o înflorire abundentă.

În această perioadă formează câte 2-3 lăstari, pe care apar primele flori. Se recomndă ca acestea să fie tăiate chiar în faza de buton. Acest lucru va permite plantei să nu consume energia cu câteva flori care încă nu au aspectul decorativ dorit, dar să formeze o rădăcină puternică și sănătoasă.

Începând cu al treilea an formează tot mai multe flori, apogeul fiind atins la vârsta de 6 ani.

Cu ajutorul tăierii, în timp util, se poate puteți forma frumos planta și poate fi reglat timpul de înflorire.

Cultura este hrănită cu cenușă de lemn, mraniță și complexe de îngrășăminte minerale pentru înflorire. Lângă rădăcini se pot planta flori precum gălbenelele (calendula), deoarece acestea emit substanțe care resping dăunătorii.

Ar putea să te intereseze și Florile cu bulbi. Cum, unde și când le plantăm.

Somnul African – descriere, norme de întreținere și furajare

0

Somnul African (Clarias gariepinus) este o specie de pești cu viteză foarte bună de creștere, originară din bazinele acvatice africane, bine adaptată la întreținerea în condiții de fermă piscicolă.

Deși este un produs relativ nou, carnea de Somn African este deja îndrăgită datorită calităților organoleptice superioare, dar și a proprietăților nutritive.

Carnea este lipsită de oase intermusculare, are un gust diferit de cel clasic de pește, fin și delicat, iar culoarea este roșie-roz.

Somnul african se consideră specie de pește cu carne dietetică, potrivită și pentru alimentația copiilor. Aceasta are un nivel înalt de proteină și unul scăzut de lipide, iar valoarea energetică este de doar 102kcal/100 g produs. Este bogată în vitamine și minerale, precum și în acizii Omega 3 și Omega 6.

Peștele numit popular „respiră cu aer” și „merge cu aripile pe uscat” este cu adevărat neobișnuit. Dar întreținerea acestuia nu prezintă dificultăți și foarte curând își valorifică efortul și investițiile.

Citiți în acest articol:

  • Descrierea Somnului African;
  • Stilul de viață al Somnului African în mediul natural;
  • Condiții de întreținere a Somnului Clarias;
  • Ce reprezintă sistemul de recirculare în acvacultură (RAS);
  • Pro și contra sistemului de recirculare a apei;
  • Nutriția Somnului African;
  • Norme de furajare a Somnului Clarias;
  • Calitatea cărnii de Somn African.

Descrierea Somnului African

  • Corp alungit, aplatizat, lipsit de solzi;
  • Cap turtit dorso-ventral, cu gura mare, ascuțită, în jurul căreia se găsesc 4 perechi de mustăți lungi, ochii sunt mici;
  • Culoarea este dictată de mediul de viață, dar de regulă este brună-cenușie sau brună-gălbuie cu nuanțe mai deschise sau mai întunecate;
  • Înnotătoarele dorsală și anală sunt lungi, iar cea caudală este rotungită. Cele adipoase lipsesc. Cele pectorale sunt puternice și participă la deplasarea peștelui pe uscat, în arealul său natural, între bazinele acvatice învecinate;
  • Lungimea corporală a peștelui adult atinge 170 cm, greutatea – 60 kg;
  • Speranța de viață – 8 ani;
  • O particularitate anatomică importantă, dictată de arealul de răspândire, este că sistemul respirator, pe lângă branhii, conține și o pereche de saci aerieni, datorită cărora peștele poate respira cu aerul atmosferic și supraviețuiește pe uscat până la 48 de ore.

Citiți și despre creșterea sturionilor în regim intensiv. Avantaje și cerințe.

Stilul de viață în mediul natural

Somnul African își are originea în Nordul Africii, dar a fost răspândit în marea parte a continentului, precum și în Orientul Mijlociu – în Iordania, Israel, Liban și Turcia.

Acesta trăiește în diverse medii cu apă dulce, inclusiv lacuri, iazuri, bazine. Dar poate fi întâlnit și în râuri, și în apropierea barajelor.

Peștele este foarte adaptiv la condiții nefavorabile. Suportă mediile cu un pH de la 6,5 la 8,0. Supraviețuiește în ape tulburi și la temperaturi de la 8 la 35 oC.

Somnul African este o specie omnivoră, se hrănește cu cadavre, dar poate fi și prădător iscusit. De asemenea, dieta lui include fructe, semințe, toate tipurile de nevertebrate și vertebrate mici acvatice, mamifere mici și plancton. Indivizii mai mari se hrănesc și cu pește. Cel mai des hrănirea are loc noaptea.

Totuși, preferabilă este hrana care stă nemișcată și poate fi detectată cu ajutorul mustăților. De regulă aceasta se găsește la fundul bazinelor, așa că majoritatea timpului somnii și-o petrec aici. Ei sunt obligați să iasă regulat la suprafață pentru a respira cu aer atmosferic.

Peștele este capabil să secrete mucus pentru a preveni uscarea corpului și să se îngroape în substratele mlăștinoase ca să supraviețuiască în caz de secare a bazinului.

În caz de prezența altui lac în vecinătate, acesta se va deplasa pe uscat, cu ajutorul înnotătoarelor, către sursa dată de apă.

Condiții de întreținere a Somnului Clarias

Specia este rezistentă la condițiile de întreținere și la diverse boli, nu prezintă dificultăți la reproducere, are o viteză bună de creștere.

Datorită capacității de a respira cu aerul atmosferic nu este pretențios la calitatea apei. Excepție prezintă primele luni de viață, când apa trebuie să fie curată și oxigenată.

Tot din acest motiv, este posibilă popularea mai densă: la 1 mde apă pot fi plasate până la 300 kg de pește viu. Iar datorită vitezei mari de creștere (de la 10-25 g până la 1,2 kg peștele ajunge în 6 luni), timp de un an se pot obține și 600 kg de pește pe metru cub, în condiții de igienă și alimentație corespunzătoare.

Unul din factorii de bază în creșterea acestei specii este prezența unui bazin cu apă caldă. Temperatura optimă pentru întreținere este de 25-28oC. Deși rezistă și la temperaturi mai joase, procesele vitale decurg mai adecvat în acest interval.

Mediul cel mai favorabil pentru creșterea Somnului African este sistemul de recirculare a apei (RAS). Este ales de majoritatea producătorilor acestei specii pentru că permite valorificarea la maxim a potențialului de producție și a investițiilor.

Aflați și care sunt cerințele de creștere a racilor.

Ce reprezintă sistemul de recirculare în acvacultură (RAS)

În acest sistem apa este purificată și reutilizată continuu, în circuit închis. Apa filtrată este îmbogățită cu oxigen și reîntoarsă în bazin. Astfel, consumul de apă și energie sunt reduse la minim.

Implicarea umană se reduce la colectarea dejecțiilor nedegradabile și suplinirea volumului de apă pierdut prin evaporare. Sistemul este capabil să reutilizeze circa 90% din apa bazinelor.

Pentru o bună funcționare și purificare, sistemul este alcătuit din componente cu funcții specifice: filtru mecanic, filtru biologic, pompă, lampe UV, dispozitive pentru încălzirea apei, oxigenare și aerare, hrănitoare, sistem de monitorizare ș.a.

Pro și contra sistemului de recirculare a apei la întreținerea somnului african

Avantaje:

  • Posibilitatea controlului deplin al mediului de creștere a peștelui;
  • Consumul redus de apă;
  • Consumul eficient de energie;
  • Utilizarea eficientă a spațiului;
  • Strategie optimă de hrănire;
  • Manipularea și colectarea ușoară a peștelui;
  • Control maxim al bolilor specifice.

Dezavantaje:

  • Necesitatea conectării la electricitate 24/7;
  • Necesitatea unei surse bune de apă;
  • Hrana administrată trebuie să fie de calitate înaltă, cu un raport înalt de proteine, grăsimi extrudate și digestibilitate înaltă;
  • Personalul trebuie să dețină abilități tehnice bune pentru manipularea sistemului;
  • Așa cum Somnul African nu are solzi, acesta produce mucus excesiv pentru protecția pielii. Din acest motiv filtrele trebuie curățate mai frecvent.

Sistemul de recirculare în acvacultură (RAS) este cea mai bună soluție pentru a întreține speciile tropicale de pești în zonele cu climă moderată spre rece.

Nutriția Somnului African

Somnul African este omnivor și poate fi hrănit cu o gamă destul de variată de alimente. Va consuma si hrană vegetală (porumb, tărâțe, grâu), și animală (pește, carne, insecte, larve ș.a.). Totuși, un raport înalt de proteină animală stă la baza dezvoltării și creșterii intensive a peștelui, care duce la un profit mai rapid.

Deși, există rețete individuale pentru alcătuirea dietei Somnului African, mai rațională este utilizarea complexelor, de regulă granulate, unde sunt respectate deja toate cerințele energetice. Există hrană gata pentru toate categoriile de vârstă, cu instrucțiuni privind volumul pentru administrare.

O hrană bună asigură o acumulare rapidă în greutate, la costuri minime, dar și ajută la evitarea bolilor specifice, a cheltuielilor legate de tratament, ceea ce reduce sinecostul, mărește profitul final.

Vedeți și rețete de furajare pentru Crap. Hrana pe luni.

Norme de furajare a Somnului Clarias

Furajarea se face de 4-8 ori pe zi, în funcție de vârsta peștelui, după principiul: mai mic – mai des. Volumul de hrană se calculează în raport cu greutatea corporală. De obicei, se cântărește un individ și se înmulțește la numărul total de pește în bazin, apoi se calculează raportul procentual.

Astfel, la o temperatură a apei de 25-26oC, se va administra:

De regulă, peștele nu este crescut mai mult decât atât. Dar dacă ați decis să îl țineți în continuare, raportul va fi de 1,5%, cu 2 tainuri pe zi.

Exemplu: pentru un bazin cu 1000 de pești cu greutatea medie de 500 g. 1000 x 0,5 = 500 kg – greutatea totală a peștelui. 500 x 3% = 15 kg de hrană pe zi, în 4 tainuri.

Furajarea se face obligatoriu la aceeași oră, indiferent de vârstă și numărul de administrări.

Carnea de Somn African – avantaje

Consumatorii apreciază carnea acestui pește pentru gustul bun, culoarea atrăgătoare, lipsa oaselor mici printre fibrele musculare, particularitățile dietetice și lipsa mirosului specific.

Carnea de Somn African se consideră bună pentru sănătatea organismului nostru. Raportul scăzut de grăsimi saturate și cel înalt de acizi grași Omega 3 reduc riscul apariției bolilor cardio-vasculare, respiratorii, a trombozelor și artritelor.

Valoarea nutritivă este apreciabilă: conține calciu, seleniu, fosfor, iod, zinc, potasiu și multe alte elemente importante.

Iodul este esențial în funcționarea glandei tiroide, seleniul contribuie la o imunitate bună, calciul și fosforul sunt indispensabile pentru oase și dinți sănătoși, iar colagenul găsit în carnea acestui pește menține pielea sănătoasă.

Produsele din Somn African sunt o sursă bogată de vitamine, inclusiv A, B12 și D.

Datorită compoziției sale, acestea reglează metabolismul, îmbunătățesc funcțiile creierului, sporesc capacitatea de lucru a persoanelor în etate și stimulează abilitățile de studiu a copiilor.

Datorită raportului scăzut de carbohidrați și a celui înalt de proteine сomplete, ușor digerabile, bucatele preparate din Somn African sunt potrivite în alimentația persoanelor supraponderale, a sportivilor și a copiilor.

Circa 100 de tone de mere moldovenești au ajuns în India 

0

Circa 100 de tone de mere moldovenești din recolta anului 2022, livrate în regim pilot, au trecut cu succes controlul fitosanitar al Organizației Naționale pentru Protecția Plantelor din India.

Merele au fost livrate de către doi producători, membri ai Asociației Moldova Fruct. India, țara cu peste 1,4 miliarde de consumatori, importă anual circa 430 mii tone de mere.

Despre primul container cu mere moldovenești care a ajuns în India, parte a aceluiași program pilot, Guvernul a anunțat în luna ianuarie.

Livrarea în total a circa 100 de tone de mere care să corespundă cerințelor de calitate și fitosanitare ale țării-importatoare face parte din eforturile de a include Republica Moldova în Ordinul privind carantina plantelor din India – lista țărilor autorizate de către autoritățile indiene pentru exportul de mere. 

Iurie Fala, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, a notat un interes sporit pentru merele moldovenești din partea importatorilor indieni la recenta expoziție internațională Fruit Logistica.

El a declarat pentru Agrobiznes că piața indiană este foarte atractivă pentru exportatorii moldoveni din perspectiva capacității de consum, însă producătorii moldoveni trebuie să își diversifice spectrul de soiuri cultivate, să îmbunătățească procesul de recoltare și păstrare, pentru a garanta o fermitate înaltă a merelor și să asigure conformitatea cu cerințele fitosanitare specifice ale Indiei.

„Mizăm ca autoritățile moldovenești să continue dialogul cu autoritățile indiene, pentru ca Moldova să fie recunoscută ca țară furnizor de mere, cu drepturi depline de a efectua livrări comerciale”, a spus reprezentantul Moldova Fruct.

„Instrumentele de politică externă sunt în slujba intereselor economice ale întreprinzătorilor noștri. Unul din obiectivele noastre este să includem Republica Moldova în lista țărilor autorizate să exporte mere în India. Suntem încurajați în acest sens de interesul în creștere din partea importatorilor indieni”, a declarat Ana Taban, ambasadoare cu misiuni speciale responsabilă de diplomația economică în cadrul MAEIE.

Radu Musteața, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a menționat că, deși există multiple provocări logistice pentru exportul de mere moldovenești în India, producătorii din Moldova le pot face față datorită tehnologiilor moderne și standardelor internaționale implementate pe parcursul ultimilor ani.

„Urmează să invităm reprezentanții Organizației Naționale pentru Protecția Plantelor din India într-o vizită de documentare în Republica Moldova pentru a se convinge de nivelul înalt de implementatre a standardelor fitosanitare, de calitate și siguranță alimentară de către producătorii din Republica Moldova”, a comunicat Radu Musteața. 

Exportul celor circa 100 de tone de mere în India este rezultatul sinergiei eforturilor producătorilor de mere, Proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (PCRR) finanțat de USAID, Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Primele legume de primăvară – 9 specii ce pot fi semănate timpuriu

1

Vremea caldă înregistrată mai devreme decât de obicei în acest an este pretabilă pentru semănatul mai multor specii de legume în câmp deschis. Acestea sunt rezistente la temperaturile scăzute și valorifică bine temperaturile de la începutul primăverii.

Ridichi de lună

Ridichile ar trebui neapărat incluse în lista culturilor timpurii, pentru ca în aprilie-mai să puteți avea pe masă ridichi proaspete și suculente.

Ridichile germinează când solul se încălzește până la 4°C. Deși plantulele răsar mai încet decât atunci când sunt semănate în sol cald, puteți, totuși, să creșteți aceste legume timpurii pe câmp neprotejat.

Plantele tinere rezistă la înghețuri de până la -3°C, iar cele mature – până la -5°C. La frig ridichea crește mai târziu, dar gustul este mai bun.

Pentru ridiche se alocă un teren însorit, protejat de vânt. Semințele sunt semănate în rânduri, la 2-3 cm adâncime și acoperite cu sol, distanța dintre rânduri este de 15 cm, iar distanța dintre semințe este de 5 cm. În zonele cu vreme instabilă, parcelele sunt acoperite cu spunbond pentru noapte.

Mai multe detalii despre cultivarea ridichilor de lună pe suprafețe mari, pe acest link.

Spanac

Spanacul este un alt candidat în lista culturilor pentru semănatul primăvara timpuriu. Deficitul de umiditate și temperatura ridicată a aerului contribuie la înflorirea prematură, așa că vremea rece va avea un efect pozitiv asupra creșterii culturii.

Spanacul începe să germineze la 2-3°C, iar plantele tinere rezistă la temperaturi de până la -6°C.

Spanacul se seamănă la adâncimea de 2 cm. Distanța dintre rânduri este de 20-30 cm. Intervalul dintre semințe pe rând este de 5-6 cm. Udați și acoperiți cu peliculă rândurile până la apariția plantulelor. Răsadurile des crescute sunt rărite.

Detalii despre Cultivarea spanacului – sfaturi la semănat și îngrijire.

Salată

Pentru ca semințele de salată să germineze, sunt suficiente 4-5°C, mugurii fragezi nu se tem de temperaturile care scad la -4°C, iar plantele adulte tolerează până la -6-8°C.

După ce se topește zăpada, solul este acoperit cu o peliculă neagră și după o săptămână, când solul se încălzește, se seamănă salata.

Semințele sunt înmuiate timp de o zi, sunt lăsate să se zvânteze, apoi sunt amestecate cu nisip și semănate în rânduri la adâncimea de până la 1 cm, intervalul între semințe e de 3-4 cm. Apoi, rândurile sunt udate cu apă și acoperite cu sol. Distanța dintre rânduri este de 15-20 cm. La fel, rândurile se acoperă cu spunbond.

Când plantulele răsar, lăsați pelicula doar pentru noapte. Ulterior, plantele se răresc.

Mazăre de grădină

Mazărea de grădină este specia ce poate fi semănată, popular vorbind, în mustul zăpezii, începând chiar cu luna februarie-martie, când solul s-a zvântat suficient și are 2-3 grade Celsius.

Primele plante de mazăre apar la 4-7°C, iar lăstarii tineri nu se tem de înghețurile de până la -3°C pe termen scurt.

Semințele se seamănă în rânduri la o adâncime de 3-4 cm. Distanța dintre semințe pe rând este de 5-6 cm, distanța dintre rânduri este de 15-20 cm. După semănat, udați parcela și acoperiți-o cu peliculă fleece până la apariția plantulelor. Așa semințele nu vor deveni pradă păsărilor și vor încolți mai repede.

Morcov

Este o cultură rezistentă la frig care poate fi semănată și primăvara devreme pentru consum proaspăt vara.

Morcovii sunt semănați în câmp deschis, când solul se încălzește până la 4-5°C. Pentru o recoltă timpurie, se aleg soiuri timpurii.

Germinarea durează de obicei 14-16 zile. Dar dacă semințele sunt înmuiate și tratate cu un stimulator de creștere procesul va fi accelerat.

Semințele granulate de morcov sunt însămânțate fără pregătire prealabilă.

Morcovii se seamănă în rânduri preventiv udate, la 2-3 cm adâncime, distanța dintre rânduri este de 15 cm, distanța dintre plante este de 4-5 cm. Apoi, rândurile se astupă, se udă și se acoperă cu o peliculă sau agril până la apariția plantulelor.

Detalii despre Tehnologia de creștere a morcovului. Irigarea.

Pătrunjel

Un alt reprezentant rezistent la îngheț și fără pretenții este pătrunjelul, care germinează la o temperatură de 1-5°C, nu se teme de îngheț și are nevoie de 12-15 zile pentru a germina.

Semințele se înmoaie timp de o zi într-o soluție de 1% de permanganat de potasiu, apoi se pun într-un tifon umed sau un prosop de hârtie până la germinare. Puteți seamănă și semințe uscate, dar vor încolți cu o săptămână și jumătate mai târziu.

Pătrunjelul se seamănă la o adâncime de 1-2 cm. Distanța dintre rânduri este de 15 cm, se acoperă cu pământ, se udă și se acoperă cu peliculă fleece până la apariția plantulelor.

Detalii despre Cultivarea pătrunjelului pentru rădăcină. Sfaturi utile.

Mărar

Mărarul poate fi semănat fără probleme devreme în câmp deschis, după ce zăpada se topește și pământul se usucă puțin, căci planta nu se teme de frig. Mărarul tolerează înghețurile până la -4°C, iar semințele germinează la 3°C.

Semințele de mărar conțin uleiuri esențiale care încetinesc apariția plantulelor, iată de ce materialul săditor trebuie să fie supus pregătirii înainte de însămânțare. Înmuiați-l timp de trei zile în apă caldă (30°C), schimbând lichidul de 4-5 ori pe zi, apoi uscați-l și semănați.

Faceți rânduri la o distanță de 10-12 cm una de alta, semănați la o adâncime de 1-2 cm, acoperiți cu sol. Plantele dese se răresc, lăsând un interval între plante de 8-10 cm.

Citiți mai multe despre Cultivarea mărarului – recomandări la semănat și îngrijire.

Păstârnac

Și păstârnacul se seamănă la începutul primăverii. Planta este nepretențioasă, rezistentă la frig și nu se teme de îngheț.

Singura avertizare este că semințele germinează încet, semănate la 2-3°C, apar după 20-24 de zile. Astfel pastârnacul se seamănă în perioada 20.02-20.03.

Semințele de păstârnac se seamănă la o adâncime de 2 cm, dacă solul este greu și la 3-3,5 cm dacă solul este ușor la o distanță de 10-12 cm, iar între rânduri se lasă 40 cm.

Semințele pierd capacitatea de germinare după 1-2 ani.

Vezi mai multe despre Cultivarea păstârnacului – sfaturi la semănat, îngrijire.

Ceapă

Și ceapa este o cultură cultură ce poate fi cultivată cu succes primăvara devreme. Temperatura minimă de germinație este de 3-4°C, plantele rezistă la îngheț de -4…-8°C.

Arpagicul poate fi plantat primăvara devreme, în luna martie, astfel plantele se dezvoltă în condiții de zi scurtă, iar apoi în condiții de zi lungă, astfel că bulbii se fac mai mari.

Adâncimea de plantare a arpagicului este 4-5 cm, la o distanță de 4-5 cm între plante pe rând și 30 cm între rânduri.

Ucraina a reînnoit maximul istoric la exportul de semințe de floarea soarelui. România – în top 3 importatori

0

Exportul de semințe de floarea-soarelui din Ucraina de la începutul sezonului de comercializare 2022/23 (pentru septembrie-februarie) a atins un nou maxim istoric, în valoare de 1,54 milioane de tone.

După cum raportează analiștii „APK-Inform”, cu referire la datele operaționale, aproape 80% din exportul total de semințe oleaginoase a ajuns în țările Uniunii Europene și 19% în Turcia.

Pe țări, liderii importatorilor au fost Bulgaria (429.000 de tone de floarea soarelui au fost expediate în această direcție; ponderea în totalul importurilor a fost de 28%) și România (406.000 de tone; 26%).

„Este de remarcat faptul că în ultimele luni s-a înregistrat o reducere treptată a exportului de semințe oleaginoase din Ucraina, ca urmare a scăderii cererii și a prețurilor importatorilor pe fondul unei oferte suficiente de floarea soarelui în Europa, în special în partea sa de est. Exporturile au fost afectate și de creșterea presiunii asupra logisticii în timpul exporturilor prin granița de vest”, explică analiștii peiței ucrainene.

În același timp, activitatea coridorului de export a cerealelor rămâne, de asemenea, complicată, ceea ce limitează semnificativ procesarea internă și promovează furnizarea activă în continuare a florii soarelui ucrainene pe piața de export.

Potrivit evaluării analiștilor, în a doua jumătate a sezonului 2022/23, aproximativ 800-900 de mii de tone de ulei mai pot fi exportate din Ucraina.

Proprietarul celei mai mari reţele de supermarketuri vrea să preia integral o fabrică avicolă

0

Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF), a aprobat prospectul ofertei de preluare benevolă, inițiată de Avicola Farm Meat SRL, obiectul căreia îl constituie procurarea a 43.866 de acțiuni ordinare nominative emise de Avicola Gallinula SA, scrie Mold-street.

Preţul unei acţiuni este de 33 de lei, respectiv valoarea ofertei este de circa 1,45 milioane lei, cu durata de 28 zile din data anunțării. 

Ambele companii implicate în operaţiune sunt specializate în creşterea păsărilor. Avicola Farm Meat SRL este deţinută de omul de afaceri Vasile Dragan, proprietarul reţelei de magazine Linella, dar şi a unui şir de alte companii din domeniul agroalimentar din Moldova, Rusia, Italia etc.

Totodată, Vasile Dragan deja este şi beneficiarul final al circa 90,2% din capitalul social al Avicola Gallinula, prin intermediul Avicola Farm Meat SRL, respectiv oferta este pentru restul de 9,8% din acţiuni deţinute de alţi acţionari.

Potrivit informaţiei, Avicola Gallinula este un complex agricol, situat în satul Gura Galbenei, Cimişlia, specializat în creşterea păsărilor de rase broiler.

Ferma de păsări – proprietate a SA Avicola Gallinula şi-a început activitatea în anul 1964 şi a activat fără întrerupere până la finele anului 2021.

Pe motiv că, tehnologiile şi procesele de producţie utilizate la ferma de păsări erau învechite şi nu puteau asigura respectarea legislaţiei referitoare la sănătatea publică, siguranţa alimentară şi protecţia mediului, la finele anului 2021 Adunarea Generală a Acţionarilor a decis, atragerea de investiţii în modernizarea fermei, dar şi a tuturor proceselor tehnologice, până la nivelul cerinţelor naţionale şi ale Uniunii Europene în domeniu creșterii păsărilor de rase broiler.

Din datele publice rezultă că, modernizarea s-a efectuat în special din contul unor împrumuturi acordate întreprinderii de către Vasile Dragan.

Potrivit întrerprinderii, în prezent, halele de creştere a păsărilor sunt integral modernizate și dotate cu utilaje performante.

Compania mai susţine că acum „toți puii beneficiază de un mediu controlat și biosecurizat, în conformitate cu normele europene de bunăstare animală”. 

Subvenții în avans pentru proiecte de îmbunătățiri funciare – termen extins

0

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) anunță despre extinderea termenului de depunere a cererilor de subvenționare în avans pentru proiectele investiționale privind lucrările de îmbunătățiri funciare, ameliorarea și protecția solului, din motivul că, în termenul anunțat anterior, nu a fost depusă nicio cerere.

În scopul asigurării managementului durabil al resurselor de sol, începând cu 10 martie curent până la 21 aprilie 2023, se desfășoară procesul de depunere a cererilor.

Deținătorii de terenuri pot obține suport din partea statului pentru următoarele măsuri:

  • Prevenirea și combaterea eroziunii solului;
  • Ameliorarea chimică a solurilor;
  • Conservarea și sporirea fertilității solurilor. 

Dosarul de solicitare a subvenţiei în avans urmează să fie depus de către solicitant la secția/serviciul teritorial al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, din aria în care solicitantul va efectua investiţia.

În scopul înțelegerii și interpretării fără echivoc a tuturor normelor și procedurilor legate de acordarea subvenţiilor în avans pentru proiectele investiționale de îmbunătățiri funciare, poate fi consultat Ghidul solicitantului.

Drept urmare, informăm solicitanții că pachetul de documente necesar, ce urmează a fi depus, poate fi accesat aici