China ar putea importa 5 milioane de litri de ulei pe lună din Republica Moldova

0

Fabrica de ulei Floarea-Soarelui SA din Bălți, parte a Grupului Trans-Oil și cel mai mare producător de ulei de floarea-soarelui, negociază exportul producţiei sale în China.

Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei întrevederi între Stella Ostrovețchi, directorul general al fabricii Floarea-Soarelui, cu atașatul Ambasadei Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Liu Yajing, și reprezentanții companiei italiano-chineze Globally Group (Italia), transmite Mold-street.

Potrivit Trans-Oil, planurile sunt de stabilire a relațiilor de afaceri cu companiile din China şi Italia, pentru „livrarea uleiului de floarea-soarelui, rafinat și îmbuteliat, în cantitate de 4-5 milioane de litri pe lună, precum și livrarea șrotului de floarea-soarelui, cu conținut înalt de proteină, în calitate de hrană pentru animale”.

Anterior, la începutul lunii februarie 2023, managementul fabricii Floarea-Soarelui a avut o întrevedere cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, Yan Wenbin, la care la fel s-a discutat despre exportul de ulei şi şrot de floarea-soarelui în China, inclusiv şi chestiuni de logistică.

Astfel, exportul de ulei şi şrot de floarea-soarelui în China ar putea fi efectuat atât din Portul Liber Internațional Giurgiulești, cât și prin porturile din România. Totodată s-a discutat şi despre eliberarea autorizației de export de către autoritățile de control fitosanitar din China.

De notat că, grupul Trans-Oil deţine trei fabrici de procesare a seminţelor de floarea-soarelui şi o cotă de peste 90% din producţia şi exportul de ulei vegetal din Republica Moldova. 

Anul trecut, exporturile de ulei vegetal, în special de floarea-soarelui, din Republica Moldova au crescut de 3,1 ori şi au constituit peste 376 de milioane de dolari. Principalele pieţe de desfacere au fost alte state decât China.

Datele oficiale arată că, produsele agroalimentare din Republica Moldova pătrund cu greu pe piaţa Chinei, iar exporturile de mărfuri sunt infime.

De exemplu, anul trecut, Republica Moldova a exportat în China mărfuri în valoare de doar 9,8 milioane de dolari, cu peste 20% mai puţin decât în 2021. La acest capitol, China este pe locul 33 cu o cotă de doar 0,23%.

În schimb, importurile de mărfuri din China au fost, în 2022, de aproape 100 de ori mai mari decât exporturile şi au depăşit 947 de milioane de dolari. Aici cota Chinei este mai mare de 10%.

Cum îngrijim căpșunii primăvara – 5 lucrări importante

0

Chiar dacă am oferit o atenție cuvenită plantelor de căpșun toamna, nu ar trebui ratate câteva lucrări importante nici primăvara.

De la câteva plante în propria grădină și până la plantații mai importante, lucrările de îngrijire la căpșun primăvara țin de pregătirea corespunzătoare a plantelor, afânarea solului, fertilizarea, realizarea unor măsuri preventive pentru menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor, dar poate fi realizată și o lucrare nu mai puțin importantă, cum ar fi plantarea căpșunului.

Este foarte important să nu ratați acest moment, pentru că, îngrijirea de primăvară este hotărâtoare pentru recolta viitoare.

Pasul 1 – îndepărtați excesul de frunze și resturile de prisos din căpșuni

Primul lucru care e necesar de făcut primăvara în parcela de căpșuni este să o curățați de tot ce este de prisos.

Dacă ați acoperit plantele pentru iarnă cu o peliculă, atunci îndepărtați imediat materialul de acoperire. În caz contrar, tufele vor începe să fie afectate de boli, care sub peliculă obțin condițiile necesare pentru dezvoltare.

Mulciul, care a protejat solul de îngheț iarna, primăvara, odată cu venirea căldurii, va dăuna căpșunilor, nu va asigura beneficii. Acesta se poate transforma într-un loc bun de refugiu pentru insecte dăunătoare și agenți patogeni fungici.

Pentru a evita răspândirea lor, materialul de mulci din grădină trebuie îndepărtat complet. Totodată, în acest mod solul se încălzește mai repede.

Împreună cu mulciul, îndepărtați și toate resturile care au ajuns în parcelă și, neapărat, buruienile.

După ce ați îndepărtat tot excesul, trebuie să vă ocupați de tufele de căpșuni. Folosiți foarfecele de grădină pentru a îndepărta toate frunzele uscate de anul trecut. Nici frunzele cu pete nu trebuie păstrate, deoarece acestea ar putea fi simptomele unor boli.

Înlăturând frunzele uscate cu posibile semne de atac și înlăturând resturile din jurul plantelor veți reduce riscul de dezvoltare a patogenilor.

Lăsați doar frunzele verzi, sănătoase și ardeți sau compostați resturile adunate pentru a nu răspândi bolile. Dacă întârziați cu curățarea, frunzele se vor usca și, atunci când sunt atinse, se vor împrăștia în bucăți mici împreună cu sporii sau chiar larve de insecte – în acest caz va fi imposibil să le distrugeți.

Pasul 2 – Afânarea solului la căpșun

În timpul iernii, solul se poate tasa, ceea ce face dificilă pătrunderea oxigenului – important pentru dezvoltarea plantelor.

Pentru a asigura accesul aerului la rădăcini, afânați solul. Faceți acest lucru cu grijă, mai ales în apropierea tufelor, deoarece sistemul radicular al căpșunilor este amplasat la suprafață și puteți deteriora rădăcinile.

Îndepărtați toate plantele care sunt scoase din pământ la cea mai mică atingere. Cel mai probabil, acestea sunt bolnave. Plantele sănătoase se țin ferm în sol și nu este atât de ușor să le scoateți.

După perioada rece, la unele plante, sistemul radicular se golește și tinde spre suprafața solului. Dacă nu luați măsuri, rădăcinile se vor usca și planta va muri. În timpul prășitului, la astfel de plante trebuie să le tragem sol la rădăcină, dar atent, nu peste tufă, căci aceasta nu se va dezvolta.

Pasul 3 – aplicarea îngrășămintelor primăvara pentru nutriția căpșunilor

Afânarea se combină cu fertilizarea. Prima hrănire de primăvară a căpșunilor ar trebui să conțină o cantitate suficientă de azot, care este necesară pentru creșterea activă a masei verzi. Sunt folosite atât îngrășăminte minerale, cât și organice.

În plantațiile comerciale fertilizarea se realizează în funcție de analiza solului, productivitatea planificată și alte particularități. În plantații mici, din îngrășămintele minerale, puteți folosi următoarele:

  • uree – 13-20 g de uree la 1 mp, încorporate în sol la o adâncime de 7-8 cm;
  • azotat de amoniu – 10 g de azotat la 1 mp, între rânduri la 10 cm adâncime și acoperit cu sol;
  • îngrășăminte concepute special pentru căpșuni – se diluează conform instrucțiunilor de pe ambalaj, le găsiți în magazinele specializate;
  • îngrășămintele organice – gunoi de păsări sau compostul considerate a fi cele mai bune, bogate în azot.

Luați într-un vas de 1 litru de gunoi de păsări și diluați-l în 10 litri de apă, închideți recipientul și lăsați soluția timp de 3 zile, apoi se diluează fiecare litru de infuzie în 4-5 litri de apă și se toarnă la căpșuni în proporție de 0,5 litri la fiecare plantă.

Dacă decideți să utilizați compost, atunci pur și simplu împrăștiați-l în jurul fiecărei plante de căpșun. Va servi ca îngrășământ și mulci în același timp.

Primăvara, este necesar să se efectueze și o altă hrănire – în perioada apariției mugurilor florali. În această perioadă, căpșunile au nevoie în special de potasiu, așa că trebuie să le hrăniți, de exemplu, cu nitrat de potasiu – diluați 1 linguriță în 10 litri de apă și turnați câte 0,5 litri sub fiecare tufiș.

Dacă preferați îngrășămintele organice și aveți câteva plante în grădină, atunci în această etapă puteți folosi cenușa de lemn, distribuind-o uniform între plante. Cenușa nu numai că va satura solul cu macronutrienți utili, dar va proteja și plantațiile de boli.

Pasul 4 – controlul bolilor și dăunătorilor căpșunilor

Cea mai mare parte a problemelor asociate cu bolile și dăunătorii se manifestă în plantațiile de căpșuni vara. Cu toate acestea, plantațiile pot fi tratate preventiv și primăvara, chiar și la începutul sezonului, mai ales dacă plantele au fost bolnave anul trecut.

Pentru tratamentul preventiv, utilizați tratamente care distrug dăunătorii comuni ai căpșunilor – (afidele, buha semănăturilor (produse ce conțin de exemplu deltametrin), păianjeni (produse ce conțin bifenazat), buha sfeclei, gărgărița neagră a căpșunului – cu produse ce conțin ciantraniliprol.

Pe parcursul vegetației, puteți realiza și tratamente cu produse biologice, în funcție de probleme: pentru controlul omizilor produse biologice ce conțin Bacillus thuringiensis ssp. aizawai GC-91 (de exemplu Agree 50 WG 1 kg/ha), pentru controlul moliilor, sfredelitorului Bacillus thuringiensis ssp. Kurstaki tulpina (abts-351) (Bactospeine DF 0,55-0,60 kg/ha se administreaza de la ecloziune și primele stadii), sau săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20 pentru controlul afidelor, musculiței albe de seră, acarienilor (Flipper 16 l/ha).

Pentru a combate agenții patogeni ai bolilor fungice, precum și ca măsură preventivă pentru a evita aceste probleme, pot fi utilizate diferite produse pe bază de sulf – eficient în combaterea făinării (Flosul 7,5 l/ha, Heliosulf 6 l/ha, Sulbari 5 kg/ha). Apropo, pentru combaterea făinării sunt eficiente și produsele pe bază de bicarbonat de potasiu (de exemplu Ideus 3 kg/ha).

În perioada de primăvara pot fi realizate tratamente preventive cu produse ce conțin cupru.

Pentru a combate bolile cum ar fi bășicarea frunzelor, pătarea roșiatică sau mana se aplică produse pe bază de cupru (din sulfat de cupru tribazic Cuprofix Ultra 1,5-2 kg/ha, Cyclo-R Liquido 3,0-4,0 l/ha se aplică după înflorire (BBCH 61) și altele.

În plus, pentru a combate făinarea, antracnoza, pătarea albă sunt eficiente produsele pe bază de azoxistrobin (de exemplu Ortiva Top 1 l/ha, Amystar (spații protejate)).

Pentru a combate boli cum ar fi putregaiul cenușiu se utilizează produse pe bază de boscalid (Signum 1,8 kg/ha), Aureobasidium pullulans (Botector 1 kg/ha).

Mai multe despre Bolile căpșunului. Cum să eviți răspândirea acestora găsiți pe acest link.

O bună măsură preventivă pentru boli este utilizarea mulciului uscat (iarbă tăiată, paie, rumeguș etc.).

Datorită stratului de mulci, fructele nu intră în contact cu solul, ceea ce previne apariția unor boli atât de grave precum putregaiul cenușiu și făinarea. În plus, mulciul reține umiditatea în sol și inhibă creșterea buruienilor.

Pasul 5 – Plantarea căpșunilor primăvara

Dacă ați uitat să transplantați căpșunile toamna, o puteți face primăvara. Și plantarea de primăvară are avantajele sale. În primul rând, plantele prind mai bine rădăcini.

Dacă vedeți că ceva nu este în regulă cu ele, le puteți acorda ajutor din timp. În al doilea rând, în timpul sezonului, plantele reușesc să formeze un sistem radicular bun, astfel încât să nu fie amenințate de îngheț în timpul sezonului rece.

Când plantați, acordați o atenție deosebită adâncimii: „inima” adică coletul, ar trebui să fie aproximativ la nivelul solului. Atât plantarea adâncă, cât și plantarea la înălțime vor avea un efect la fel de rău asupra creșterii plantelor și, ca urmare, asupra culturii.

Aflați mai multe despre Când se plantează căpșunii – perioade recomandate, scheme.

Și în al treilea rând, anul viitor puteți obține deja o recoltă destul de frumoasă de la ele. Alegeți momentul pentru plantarea căpșunilor, temperatura ar trebui să fie de peste 10°C. Dacă vă este frică de întoarcerea înghețurilor, puteți acoperi tufele tinere cu o peliculă, agril.

Atunci când alegeți un loc de plantat, nu uitați să țineți cont de preferințele căpșunilor. Acestea preferă zonele însorite, ferite de vânturi reci. Locurile joase cu un nivel ridicat al apei freatice nu sunt potrivite pentru cultură.

Acordați atenție premărgătorilor. Nu se recomandă în mod categoric să se planteze căpșuni după culturile solanacee (cartofi, ardei, vinete), dar cerealele au un efect pozitiv asupra acestei culturi.

După cum puteți vedea, fructele preferate ale tuturor nu necesită îngrijire excesivă. Cu toate acestea, pentru atenția acordată primăvara, cu siguranță acestea vă vor mulțumi.

Streptococi la purcei: ce boli provoacă, simptome, prevenire

0

Streptococia purceilor este o boală frecvent întâlnită în crescătoriile de porci, agentul cauzal fiind Streptococcus suis. Pe lângă faptul că este un agent zoonotic (cea mai importantă cauză bacteriană a meningitei la porci) este foarte greu de controlat din cauza varietății mari de serotipuri.

Dezvoltarea unei infecții este influențată de mai mulți factori dependenți de gazdă, de mediu și de agentul patogen. 

Când agentul cauzal S. suis găsește condițiile favorabile pentru replicare, invazia și sustragerea mecanismelor imune, începe să-și exprime patogenitatea, astfel că strategiile de control al trebuie să abordeze problema incluzând toți factorii ce o pot genera.

Pe lângă aceasta, reducerea utilizării antibioticelor, dar și utilizarea incorectă a acestora a dus și la o incidență crescută a problemelor legate de S. suis la ferme, cu creșterea rezistenței la antibiotice, în special la amoxicilină.

Infecția cu Streptococcus suis poate provoca boli sistemice la toate vârstele la porci, cu semne clinice variind de la septicemie la simptome ale sistemului nervos central. Este o problemă comună la nivel mondial și responsabilă pentru pierderi economice majore pentru industrie.

Până în prezent, nu există alternative eficiente la antibiotice în controlul infecției cu S. suis și este unul dintre principalele motive pentru utilizarea antibioticelor în fermele de porci. Prin urmare, ar fi important să se găsească soluții nonantibiotice pentru a inhiba infecția.

Streptococii pot apărea în trei forme diferite sau în trei momente diferite. Cea mai frecventă formă este infecția streptococică timpurie, care apare la vârsta purceilor care alăptează.

Porcii tineri sunt de obicei infectați printr-o rană pe corp. Dar infecția ulterioară în timpul creșterii și îngrășării este, de asemenea, posibilă. Streptococii pot acționa și ca agent patogen secundar.

Se crede că canalul respirator superior este calea primară de transmitere a S. suis, iar canalul gastrointestinal este cea secundară.

Pentru a putea provoca infecția clinică, S. suis trebuie mai întâi să adere și să colonizeze la animal și apoi să se transloce prin bariera epitelială, să se răspândească în țesuturile conjunctive, sistemul limfatic și fluxul sanguin și să infecteze diferite organe.

După transmiterea nazală sau orală, S. suis poate coloniza amigdalele palatine ale porcilor. Majoritatea porcilor sănătoși din punct de vedere clinic sunt purtători de mai multe serotipuri de S. suis, deși câțiva sunt colonizați de tulpini virulente. Purceii se colonizează cu S. suis din secrețiile vaginale în timpul nașterii și în timpul alăptării.

Purtătorii asimptomatici servesc ca sursă de infecție pentru efectivul porcin după ce sunt înlăturați purceii de la scroafă și amestecați în creșă, când anticorpii materni nu mai sunt prezenți.

Infecțiile clinice sunt observate în principal la porcii înțărcați (2-5 săptămâni după înțărcare),
rar la porcii de lapte și în creștere și aproape niciodată la animalele adulte. Transmiterea între efective are loc prin mișcarea și amestecarea porcilor purtători sănătoși.

Introducerea unei tulpini extrem de virulente într-un efectiv poate duce la apariția ulterioară a bolii la porcii înțărcați. Cu toate acestea, unele efective cu animale care adăpostesc tulpini virulente, dar care nu prezintă boală, pot dezvolta brusc o boală clinică gravă în prezența unor factori predispozanți, cum ar fi:

  • supraaglomerare;
  • ventilație slabă;
  • fluctuații excesive de temperatură;
  • amestecarea porcilor cu vârsta >2 săptămâni;
  • co-infecții cu alți agenți patogeni (E.coli, Stafilococi, ect.).

Cum recunoaștem infecția cu streptococi

Chiar și atunci când rata de purtători la efectivul de porci este aproape de 100%, incidența bolii variază de la o perioadă la alta și este, de obicei, < 5%. Cu toate acestea, în absența tratamentului, ratele mortalității pot ajunge la 20%.

Cel mai precoce semn este de obicei febra, care poate apărea inițial fără alte semne evidente. Este însoțită de o septicemie pronunțată care poate persista câteva zile dacă nu este tratată.

În această perioadă, există de obicei o febră fluctuantă și grade variabile de inapetență, depresie și șchiopătură schimbătoare.

În cazuri subacute, porcii pot fi găsiți morți fără semne premonitorii (semne caracteristice bolii S.suis). 

Meningita este cea mai izbitoare caracteristică și cea pe care se bazează de obicei un diagnostic prezumtiv. Porcii aflați în stadiile incipiente ale meningitei își pot ține urechile pe spate și își mijesc ochii.

Alte semne nervoase precoce includ depresia, necoordonarea și adoptarea unor poziții neobișnuite (de exemplu, așezat ca un câine), care progresează în curând către incapacitatea de a sta în picioare, vâslirea, opistotonos (spasm prelungit al mușchilor spatelui), convulsii și nistagmus (mișcări oscilatorii ritmice ale globilor oculari).

Articulațiile umflate și șchiopătarea indică poliartrita, care este foarte frecventă în America de Nord. 

Endocardita este, de asemenea, o constatare frecventă, dar mai ales la porcii în creștere, animalele afectate murind brusc sau prezentând semne de dispnee, cianoză și epuizare.

Semne de boală respiratorie pot fi observate în unele focare, deși rolul lui S.suis ca agent primar al pneumoniei, în absența altor agenți patogeni, rămâne de dovedit.

Cum are loc infectarea porcilor cu streptococi?

Transmiterea S. suis între efective are loc în principal prin introducerea de animale purtătoare sănătoase. Principala cale de răspândire este prin contact direct de la porc la porc sau prin picături de aer transmise pe distanțe scurte.

S. suis a fost izolat de la alte specii de animale, deși rolul lor în transportul și răspândirea bacteriilor nu a fost dovedit. S-a sugerat că carcasele de porci morți sunt o sursă probabilă de infecție pentru porcii din efectiv.

Astfel, se recomandă eliminarea corespunzătoare a carcaselor infectate prin ardere, îngropare sau scoatere din incintă.

S. suis supraviețuiește 1-2 săptămâni în apă la 4 °C și doar 10 minute la 60 °C. La temperaturi tipice ale mediului de 22–25 °C, agentul ar putea supraviețui aproximativ 8 zile în fecale, dar mai puțin de 24 de ore în praf.

Citește aici despre Diareea la purcei – cum o diagnosticăm și tratăm corect.

Bacteria supraviețuiește în carcase de porc timp de 6 săptămâni la 4 °C și timp de 12 zile la 22–25 °C, oferind o sursă potențială de răspândire de către păsări, șobolani, șoareci, câini sau altele.

Dezinfectanții utilizați în mod obișnuit pot ucide S. suis în mai puțin de 1 minut, chiar și la concentrații mai mici decât cele recomandate de producători.

Ciclul de infecție începe de obicei cu bacteriile prezente în mod natural la scroafe, ceea ce duce la transmiterea purceilor în timpul fazei de lactație (contact nas la nas).

Anticorpii materni (componenta răspunsului imun) sunt prezenți în mod normal, deoarece majoritatea scroafelor posedă cantități mari de anticorpi împotriva S. suis.

Anticorpii furnizați în colostrul mamei protejează de obicei purceii împotriva bolilor în timpul fazei de lactație, dar nu împiedică colonizarea bacteriană. Transmiterea între purcei are loc și înainte și după înțărcare.

Persistența anticorpilor de la scroafă poate proteja purceii până la vârsta de 3-5 săptămâni, în funcție de imunitatea scroafei.

De obicei, o proporție scăzută de porci sunt afectați de acest agent patogen, în așteptarea măsurilor de control, inclusiv a co-infecțiilor cu PRRSV, gestionarea integrală și totală și protocoalele adecvate de curățare și dezinfecție.

Cu toate acestea, focarele sunt frecvente atunci când aceste măsuri nu sunt luate în considerare, tulpini noi intră într-un efectiv sau din cauza factorilor de stres de mediu, sau de management.

Leziunile sunt observate în principal la purceii înțărcați și sunt asociate cu limfadenopatie, meningită, artrită și endocardită. Poliserozită similară cu cea observată în boala Glässerse.

Leziunile pot include exsudate fibrinopurulente la nivelul creierului, articulații umflate, serozită fibrinoasă și leziuni valvulare cardiace.

Splenomegalia și hemoragiile petehiale care indică septicemia sunt frecvente. Leziunile microscopice semnificative sunt de obicei limitate la creier, inimă și articulații. 

Leziunile predominante sunt meningita neutrofilă și corioidita, cu vase de sânge meningeale hiperemice și epicardita fibrinopurulentă sau supurată.

Pot fi prezente dovezi de encefalită, edem și congestie a creierului. Plexul coroid poate avea o întrerupere a marginii periei plexului, iar fibrina și exsudatele celulelor inflamatorii
pot fi prezente în ventriculi. Leziunile microscopice nu par a fi asociate cu un anumit serotip.

Află aici despre Cele mai periculoase și frecvente boli infecțioase la porci.

Tratarea infecției cu streptococi

  • Recunoașterea promptă a semnelor și tratamentul cu antibiotice adecvate vor maximiza supraviețuirea.
  • Bacterienele disponibile pentru vaccinare sunt relativ ineficiente.

Recunoașterea promptă a semnelor clinice precoce ale meningitei streptococice, urmată de tratamentul parenteral imediat al porcilor afectați cu un antibiotic adecvat, este în prezent cea mai bună metodă de a maximiza supraviețuirea.

Stadiile incipiente ale meningitei pot fi dificil de detectat, așa că porcii înțărcați trebuie observați de 2-3 ori pe zi în fermele unde infecțiile cu S. suis reprezintă o problemă.

Rezistența scăzută a izolatelor la penicilină a fost raportată și variază între țări, dar beta-lactamele cu spectru extins, cum ar fi ampicilină și amoxicilină, par să păstreze o eficacitate bună.

Tratamentul poate fi administrat și prin apa de băut sau în furajele medicamentate cu amoxicilină în țările în care această practică este permisă. Cu toate acestea, din cauza metodei de răspândire a bolii, tratamentul trebuie început rapid.

Indiferent de metoda utilizată, tratamentul trebuie continuat cel puțin 5 zile. Administrarea unui preparat antiinflamator este uneori recomandată pentru a reduce inflamația țesuturilor afectate (în Poliartrita purulentă de grad înalt la purcelul de 6–7 săptămâni cauzată de Streptococcus suis special în cazurile de meningită) și pentru a îmbunătăți starea generală a porcilor. Animalele trebuie adăpate cu atenție pentru a evita deshidratarea, deoarece uneori nu pot să bea.

Vaccinurile disponibile în domeniu sunt bacterine autogene (celule întregi inactivate) și s-au dovedit a fi relativ ineficiente în prevenirea focarelor. Dacă oarecum este utilă, protecția ar fi specifică serotipului.

Deoarece animalele afectate au în general 6-9 săptămâni, trebuie implementată vaccinarea timpurie a purceilor și trebuie luată în considerare interferența cu anticorpii materni.

Vaccinarea la scroafe pentru protejarea pasivă a purceilor este folosită în mod obișnuit în câmp, fiind mai puțin costisitoare, dar oferă rezultate slabe, probabil din cauza scăderii anticorpilor materni înainte de vârsta de 5 săptămâni.

O problemă principală este că S. suis este unul dintre câțiva agenți patogeni bacterieni care au reușit să învingă eforturile de eradicare la porcii care alăptează, sau înțărcați timpurii, deoarece animalele sunt deja colonizate de agentul bolii imediat după/sau chiar în timpul fătării. Streptococii sunt susceptibili la acțiunea dezinfectanților cu aldehidă, hipoclorit, iod și amoniu cuaternar.

Cum se previne infecția cu streptococi

În fermele grav afectate, utilizarea strategică a antibioticelor în furaje, înainte de perioadele cunoscute de risc crescut (în perioada de creșă) a fost benefică, dar uneori are ca rezultat schimbarea cazurilor clinice care să apară mai târziu în ciclul de producție.

Restricțiile în utilizarea antibioticelor aduce, printre alte consecințe, o creștere a bolii clinice din cauza infecțiilor cu S. suis la purceii post-înțărcați. Una dintre cele mai importante provocări pentru industria porcină este controlul unei astfel de boli în absența medicamentelor.

Bunele practici de igienă, mediu și management pot ajuta la prevenirea și reducerea cazurilor clinice cauzate de S. suis.

De la ipoteza unei posibile infecții pe cale intestinală (nedemonstrată încă), a devenit populară folosirea aditivilor furajeri neantibiotici (acid lauric, scorțișoară, oregano, rozmarin, mentă etc.).

Cu toate acestea, în prezent nu există dovezi științifice care să susțină utilizarea aditivilor pentru control și prevenirea infecțiilor cu S. suisUtilizarea vaccinului S. suis a fost un subiect controversat.

În prezent, nu există un vaccin disponibil comercial care să confere protecție împotriva tuturor tulpinilor de S. suis.

Astfel, sistemele de producție și medicii veterinari din fermele de porcine au explorat utilizarea vaccinurilor autogene. 

Vaccinurile autogene sunt create din culturi de organisme colectate dintr-un efectiv și apoi utilizate în același efectiv.

Deși S. suis este ușor de cultivat, complexitatea tulpinilor de la porci bolnavi din aceeași fermă poate fi dificilă selectarea tulpinilor adecvate care trebuie incluse în vaccin.

Eficacitatea vaccinurilor autogene este dificil de evaluat și dovezile protecției vaccinului în condiții controlate și pe teren sunt în mare parte necunoscute. Alegerea adjuvantului (un agent adăugat la vaccinuri pentru a îmbunătăți răspunsul imun al organismului) este foarte importantă pentru succesul unui vaccin S. suis.

În plus, nu există date clare cu privire la momentul optim de aplicare a vaccinului autogen și există studii științifice minime disponibile. În teren, vaccinurile autogene sunt folosite mai ales la scroafe, uneori la purcei (sau la ambele). Deși nivelurile de anticorpi împotriva S. suis sunt deja foarte mari în scroafe, vaccinarea înainte de fătare ar putea crește acest nivel.

Fiind mai puțin costisitoare decât vaccinarea purceilor, reprezintă o alternativă economică atractivă. Rezultatele disponibile indică faptul că vaccinarea înainte de fătare a scroafelor are ca rezultat creșterea anticorpilor la scroafe, care sunt transmise purceilor prin lapte și încep să scadă la vârsta de 3-5 săptămâni, protejând astfel purceii doar la începutul perioadei de creșă cu risc ridicat.

Vaccinarea animalelor tinere (cu sau fără vaccinarea scroafelor), cum ar fi purceii care alăptează, are preocuparea unei posibile interferențe cu anticorpii materni.

Vaccinarea purceilor mai în vârstă (de exemplu, la vârsta de 3 și 5 săptămâni) poate să nu inducă o creștere a producției de anticorpi suficient de devreme pentru a proteja purceii din creșă – în mod clar există o problemă din cauza momentului de vaccinare.

Rapoartele descrise despre utilizarea vaccinului autogen pe teren sunt contradictorii, fiind extrem de eficiente pentru unii practicieni, dar nu pentru alții. Sunt necesare mai
multe date științifice înainte de a determina valoarea reală a acestei intervenții.

Riscul zoonotic de transmitere al infecției Streptococice de la porci la oameni

Infecțiile umane cu S. suis pot duce la:

  • septicemie;
  • meningita cu hipoacuzie permanentă ca sechele;
  • endocardita;
  • artrită.

În țările occidentale, s-a raportat că mortalitatea se apropie de 7% și majoritatea cazurilor sunt legate de angajarea în industria porcină (adică crescătorii de porci, lucrătorii abatoarelor, persoanele care transportă carne de porc, inspectorii de carne, măcelarii și medicii veterinari).

În Asia de Sud-Est, populația generală este expusă riscului, iar ratele mortalității pot fi >20%. S. suis este considerată una dintre cele mai frecvente cauze ale meningitei la adulți în Thailanda, Vietnam și Hong Kong. Serotipul 2 și, într-o măsură mai mică, serotipul 14 sunt implicați în principal în cazurile umane.

Transmiterea la oameni are loc prin contaminarea rănilor pielii sau mucoaselor cu sânge sau secreții de la porci infectați sau prin consumul de carne sau sânge crud (cum este cazul în Asia). Boala este considerată a fi subdiagnosticată și subraportată în mai multe țări.

Ce trebuie să cunoaștem despre S. suis

  • S.suis este cel mai important agent patogen bacterian la purceii înțărcați și este un agent zoonotic emergent (poate fi transmis la oameni).
  • Este o infecție secundară (în mare parte tulpini cu virulența scăzută) al tractului respirator superior al porcilor.
  • Diagnosticul se bazează pe izolarea bacteriană și serotipizarea.
  • De obicei, este susceptibil la antibiotice beta-lactamice.
  • Nu este disponibil un vaccin eficient.

V-ar putea plăcea și articolul despre Boala Aujeszky sau Pseudorabia porcilor – simptome și prevenire.

Autori: Vlad Milesco, Stici Valentina.

Organic Solutions anunță lansarea SpellBox pe piața din Moldova, în cadrul Conferinței AgTech

0

Conferința AgTech 2023, organizată pe 14 martie, vine cu mai multe noutăți pentru fermierii din țară, iar una ce cu siguranță merită atenția acestora este reprezentată de lansarea oficială a instrumentului SpellBox – device hardware complet AI&ML pentru diagnoză rapidă a problemelor culturilor agricole.

SpellBox a fost lansat în 2022 în România, fiind primul instrument profesional de diagnoză rapidă a problemelor în culturile agricole, creat de o companie românească. Datorită parteneriatului „Chromosome Dynamics” și „Organic Solutions SRL”, instrumentul este disponibil începând cu această lună și fermierilor din Moldova.

SpellBox ajută fermieri să afle:

  • Ce problemă, boală sau dăunător, carență sau fitotoxicitate are cultura.
  • Care sunt zonele cu potențial de băltire.
  • Care este conținutul de carbon organic din sol.

Cu un grad de recunoaștere de peste 95% a bolilor, dăunătorilor, deficiențelor și fitotoxicităților pentru toate tipurile de culturi agricole vegetale (cereale, legume, fructe) și culturi fixe (pomi și arbuști fructiferi, viță de vie), SpellBox devine primul device hardware cu roluri multiple și complexe, AI&ML Powered din Agritech.

„Experiența din teren arată că evoluția bolilor, dăunătorilor, buruienilor, combinată cu factorii abiotici de stres, creează dificultăți enorme în aprecierea stării fitosanitare a plantelor. Ca urmare, deseori sunt aplicate tratamente cu produse fitosanitare fie cu întârziere, fie nejustificate sau pe toată suprafața, adică fără localizare. 

În căutarea unui soft cu adevărat bun, din multitudinea de soluții digitale puse la dispoziția agricultorilor, am reușit să identificăm o soluție optimă pentru fermieri, dezvoltată de Chromosome Dynamics, cu care am semnat un parteneriat exclusivist. Astfel, produsul este disponibil fermierilor din Moldova începând cu luna martie a acestui an, menționează Ivan Guci”, reprezentant „Organic Solutions SRL”.

Participând la conferința AgTech veți avea ocazia să discutați cu dezvoltatorii soluției, cât și cu reprezentanții locali. Amintim că, înscrierile pentru Conferința AgTech sunt pe ultima sută de metri. Pentru a putea participa, înregistrați-vă pe acest link.

Printre subiectele deja anunțate și speakerii AgTech 2023 se numără:

  • Aspecte practice în exploatarea sistemelor aeroponice, Ștefan Arsene, Aeroponix Robotics.
  • Managementul terenurilor agricole prin intermediul platformei Feudal, Andrey Demianovici, CEO Feudal.
  • Farming OS – cum putem eficientiza activitatea în agricultură, Ghenadie Cioinac, SAS by Cropwise.
  • Agrivoltaicele – prezentarea conceptului, avantaje, Marcel Ionescu, CEO şi fondator Agricloud.
  • Oportunități de finanțare în digitalizarea afacerilor, Mihaela Grumeza, CEO Azemurg-GRUP.
  • Eficientizarea consumului de energie în exploatațiile agricole, Gropa Victor, UTM.
  • Prezentarea oportunităților de finanțare prin intermediul proiectului OPTIM – partenerul conferinței AgTech.

Conferința AgTech este organizată de către Agrobiznes împreună cu USAID PCRROPTIM și Tekwill. Partenerii principali ai ediției din acest an sunt companiile Feudal și ProCredit Bank.

Cum și când fertilizăm pomii, arbuștii și căpșunul primăvara

1

La fertilizarea pomilor și arbuștilor din grădină primăvara, ar fi câteva sfaturi utile de care ar trebui să țineți cont. Frunzele sunt primele care apar în noul sezon, iar ele au nevoie de azot pentru a accelera procesul de creștere.

De aceea, primele spre care ar trebui să vă orientați atunci când doriți să realizați o fertilizare sunt îngrășămintele cu azot.

Puțin mai târziu, înainte de înflorire, plantele au nevoie de mai mult fosfor, potasiu și oligoelemente, care ajută la formarea unei recolte bune.

Respectiv, în această perioadă sunt recomandate îngrășăminte ce conțin aceste elemente. Deci, bazându-vă pe acest lucru, ar trebui să efectuați fertilizările conform fazelor de dezvoltare.

De ce după ceva timp fertilizarea cu îngrășăminte efectuată la rădăcină este completată cu cea foliară? 

Deoarece această metodă permite plantelor să obțină nutrienți mai rapid, dar are și propriile caracteristici. Concentrația de îngrășământ ar trebui să fie aproximativ în jumătate comparativ cu cea radiculară, astfel încât frunzele să nu ardă.

Cum fertilizăm pomii primăvara

Primul și cel mai important „mod” al hrănirii de primăvară este de a compensa deficitul de azot din plante, deoarece acesta din urmă are capacitatea de a fi spălat din sol cu ​​ploaia sau zăpadă care se topește.

Pentru a face acest lucru, pentru fiecare metru pătrat al cercului apropiat de tulpină, cu 2-3 săptămâni înainte de înflorire, în faza de deschidere a mugurilor floriferi, adăugați o jumătate de găleată de soluție de uree (50 g la 10 l), nitrat de amoniu (40-50 g la 10 l) sau, varianta optimă pentru cei ce preferă să evită îngrășămintele chimice, excremente de păsări (soluție de 1:20).

Diluați în 2 litri de apă 500 g de zeamă de bălegar și aplicați la 1 mp de cerc al trunchiului.

Hrănirea cu uree la fel va ajuta la completarea rapidă a rezervelor de azot. Pentru măr este potrivită o soluție de 25-30 g la 10 l, pentru păr – 10-20 g la 10 l, pentru sâmburoase (cireș, prun, vișin, cais) – 40 g la 10 l.

Înainte de înflorire, puteți adăuga sub pomi 30-50 g de superfosfat simplu, 15-30 g de superfosfat dublu sau, în varianta naturală, 80 g de rocă fosfatică.

Află aici și despre Zeama bordeleză – cum se prepară corect. Tratamente.

A doua opțiune este 100 g de gunoi de grajd și 20 g de nitroamofoscă sau 10 litri de gunoi de grajd și 1-1,5 litri de cenușă la 50-60 de litri de apă (se infuzează timp de 4-6 zile și se aplică o jumătate de găleată pentru fiecare pom).

O alternativă este nitroamofosca (30-50 g) amestecată cu cenușă (100-150 g) – această cantitate încorporată în sol în jurul trunchiului unui pom.

În plus, puteți efectua un tratament foliar cu humat de potasiu sau humat de sodiu (5 g la 10 l de apă).

Cum să hrănești arbuștii primăvara

Atât hrănirea la rădăcină, cât și fertilizarea foliară sunt relevante. Dar arbuștii sunt mai mici decât pomii, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai puțin azot și alte îngrășăminte.

Prin urmare, dacă ați aplicat deja îngrășăminte organice în toamnă, nu ezitați să săriți peste prima hrănire la rădăcină primăvara.

Dacă nu, atunci prima fertilizare se face după dezghețarea solului și umflarea mugurilor. Pentru aceasta este nevoie de îngrășământ cu azot, de exemplu, 25-30 g de azotat de amoniu sau 40-50 g de sulfat de amoniu la 1 mp.

A doua opțiune este o suspensie de zeamă de bălegar, diluată într-un raport de 1:10.

Ulterior, și la arbuști ar fi utilă o fertilizare foliară. Spre sfârșitul lunii mai, tratând arbuștii de agriș, coacăz sau zmeur cu o soluție de sulfat de potasiu și superfosfat la o rată de 10-20 g la 10 l de apă, precum și oligoelemente: sulfat de mangan (5-10 g la 10 l) și acid boric (2-3 g la 10 l) veți obține un rezultat bun.

Tratamentul foliar cu acid boric poate fi efectuat strict înainte sau după înflorire, deoarece nu este prietenos pentru albine.

Lucrurile stau puțin diferit cu fertilizarea căpșunilor de grădină și afinelor. Normele de hrănire a căpșunilor diferă de alte culturi, iar afinele nu este deloc recomandat a fi hrănite cu unele îngrășăminte organice, precum și cu îngrășăminte care conțin clor.

Prima hrănire de primăvară a căpșunilor este realizată cu uree în sol la o adâncime de 7-8 cm, cu 13-20 g pe 1 mp. În loc de uree, puteți folosi azotat de amoniu, încorporat la o adâncime de 10 cm la o rată de 10 g pe 1 mp.

Varianta organică pentru căpșun este o infuzie lăsată pentru trei zile la infuzionare compusă din 1 litru de excremente de pasăre diluat în 10 litri de apă. Ulterior, infuzia se diluează cu apă în proporție de 1:5 și se toarnă 0,5 litri sub fiecare tufă de căpșuni.

În faza de butonizare, hrăniți căpșunii cu nitrat de potasiu dizolvând 1 linguriță în 10 litri de apă și turnând 0,5 litri sub un tufiș. Dacă nu obișnuiți să folosiți „chimie”, o soluție de 100 g (1 cană) de cenușă și 2 g de permanganat de potasiu, diluate în 10 litri de apă caldă, vor fi potrivite.

Pentru afin sunt recomandate îngrășămintele organice complexe special destinate acestei culturi.

Urmând toate regulile de hrănire de primăvară, le veți oferi pomilor și arbuștilor din grădină un set de nutrienți de care au nevoie, iar ei, la rândul lor, vă vor mulțumi cu o recoltă bogată.

Citește și despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție.

UCIP IFAD a prezentat furnizorilor de tehnică și echipament agricol condițiile de obținere a unui grant sau credit

0

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD a organizat, la data de 2 martie curent, o sesiune de informare cu participarea furnizorilor de tehnică și echipament agricol. 

Scopul întrunirii a fost de a discuta posibilitățile de acordare a suportului financiar producătorilor agricoli prin intermediul Programelor IFAD.

În debutul ședinței, Iurie Ușurelu, directorul UCIP IFAD a remarcat că, colaborarea eficientă cu furnizorii de tehnică agricolă va contribui la realizarea obiectivelor principale ale Unității și anume oferirea asistenței financiare producătorilor agricoli mici și mijlocii din Republica Moldova. 

„Programele care sunt în derulare, IFAD VII și IFAD VIII, conțin mai multe oportunități destinate micilor producători pentru procurarea tehnicii agricole, dar și a echipamentului pentru irigare la scară mică. De cele mai multe ori, în contact direct cu fermierii sunt furnizorii de tehnică și echipamente, astfel UCIP IFAD propune inițierea unei colaborări pentru diseminarea informației despre Programele IFAD. Această colaborare va aduce plus valoarea atât companiilor de furnizare a tehnicii, prin majorarea rulajului, cât și fermierilor din țara care vor putea să-și achiziționeze tehnică și echipamente moderne, de calitate apelând la produsele IFAD”.

Totodată, Iurie Ușurelu a amintit că pentru a aplica la beneficiile oferite de IFAD, este nevoie de descrierea detaliată a echipamentului și tehnicii agricole, dacă respectivul echipament a fost introdus în bazele de date ale AIPA.

„Țin să remarc aici că, am inițiat o colaborare și cu AIPA, astfel că atunci când producătorul agricol va dori să procure un echipament de la companiile furnizoare, va trebui să prezinte dovada că această tehnică a fost introdusă în baza de date AIPA. Consider că este un moment important, deoarece, atunci când un fermieri procură o unitate agricolă și vine cu o parte de contribuție la ceea ce oferă IFAD, iar tehnica este inclusă în baza de date, atunci fermierului poate beneficia de cofinanțare din partea AIPA sau a altor proiecte/programe de asistență tehnică”.  

Colaboratorii IFAD au prezentat programele care sunt în derulare la moment și de care pot beneficia fermierii mici și mijlocii din țara noastră. 

În context, Alina Mamatiuc, consultant granturi în cadrul Unității IFAD, a reiterat despre oportunitățile existente de acordare a suportului financiar în cadrul IFAD.

„UCIP IFAD acordă atât credite, cât și granturi pentru fermieri care practică activități agricole sau procesarea producției agricole. Astfel, pot beneficia de  suport sub formă de grant micii producători agricoli care sunt înregistrați ca persoane juridice (GȚ, ÎI, SRL) și au în gestiune până la 50 de hectare atât în arendă, cât și în proprietate”.

Petru Maistru, consultant național privind reziliența la schimbările climatice, UCIP IFAD, a explicat că valoarea grantului oferit este de 70% din costul tehnicii agricole, dar nu mai mult de 7500 de dolari per beneficiar. În ceea ce ține de cooperativele agricole, acestea pot beneficia de 50% din costul investiției, dar nu mai mult de 15000 de dolari per solicitant.  

Un potențial beneficiar de grant trebuie să prezinte trei oferte de preț comparabile de la trei furnizori diferiți datate până la încheierea contractului cu un furnizor selectat. Valoarea grantului se calculează în baza ofertei cu cel mai mic preț, dar solicitantul este liber să aleagă orice ofertă din cele trei prezentate. 

Mai multe detalii despre tehnica și echipamentul eligibil puteți găsi accesând următorul link.

Este important de amintit că, antreprenorii pot beneficia de suport consultativ gratuit la accesarea granturilor oferit de experții angajați de UCIP IFAD.

Elena Burlacu, manager servicii financiare și dezvoltatre rurală UCIP IFAD, a subliniat că în cadrul Proiectului, ca o componentă de bază este finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și anume prin intermediul creditelor destinate afacerilor agricole și conexe agriculturii. 

În cadrul acestor produse pot fi finanțate orice tip de echipamente, utilaje agricole care pot fi utilizate în diferite domenii cum ar fi: pomicultură, viticultură, sisteme de irigare, echipamente pentru producerea legumelor pe câmp deschis și protejat, sere, frigidere, ș.a, atât cu produse de finanțare cu porțiune de grant, cât și cu credit. 

„Fermierii trebuie să cunoască că echipamentele procurate vor fi scutite de TVA, iată de ce în contractele de furnizare a bunurilor solicităm ca să fie indicat separat prețul bunului și TVA, pentru ca ulterior Unitatea să poată elibera o scrisoare pentru furnizor pentru a deduce TVA la bunurile care au fost furnizate”. 

Totodată, furnizorii care au participat la ședință au fost informați despre faptul că UCIP IFAD poate să organizeze seminare de instruire, pentru echipa de vânzători din cadrul companiilor care interacționează direct cu fermierii, astfel ca aceștia să cunoască detaliat despre suportul oferit de UCIP IFAD.  

Reprezentanții companiilor de furnizare a tehnicii și echipamentelor agricole au solicitat ca să fie revăzută perioada de evaluare a dosarelor pentru obținerea suportului financiar și tehnic.

În context, Iurie Ușurelu a menționat că, în perioada următoare, va fi scurtat timpul de la momentul depunerii cererii și până la debursarea grantului de la șase la trei luni.

Etichetarea produselor conform normelor naționale și UE sau cum salvați timpul și banii cu o etichetă corectă

0

Chiar dacă crearea etichetei unui produs pare o activitate de ordin secundar, este operațiunea care, realizată corect de la bun început, vă poate salva mult timp și bani.

Acest lucru se întâmplă deoarece crearea unei etichete, pe lângă multă creativitate și cunoașterea aspectelor unui marketing sănătos, implică și respectarea cadrului legislativ-normativ, de altfel, complex, al pieței de desfacere pe care urmează să ajungă produsul.

De la informații incomplete, utilizarea termenilor greșiți în lista de ingrediente, prezentarea incorectă a alergenilor, aditivilor alimentari sau a informației în alte limbi și până la nerespectarea legislației integrale ce ține de etichetarea produselor, greșelile sau omiterea unor particularități pot crea dificultăți la stabilirea parteneriatelor și plasarea produselor pe raft.

„Pentru fiecare categorie de produs există acte normative, reglementări, ce trebuie cunoscute și ulterior „reflectate” pe eticheta produsului. Continuând cu aspectul financiar, dacă ar fi să vorbim despre un cost mediu al creării etichetelor unui produs, atunci suma ar fi de câteva mii de euro, la care se adaugă și timpul necesar pentru realizarea acesteia. Respectiv, în cazul unei greșeli, neconformități, producătorul suportă pierderi importante.

Având o etichetă conformă, un antreprenor economisește timp și bani, evitându-se necesitatea schimbării designului, textului și tipărirea suplimentară pentru a corespunde normelor”, ne-a explicat Diana Rotari, fondatoarea Label Origin Taste.

Având o experiență bogată obținută atât peste hotare cât și la nivel local în elaborarea etichetelor pentru produse, Label Origin Taste numește principalele avantaje ale etichetării conforme și obținerii expertizei în acest sens:

1. Optimizarea resurselor

Pentru o etichetare conformă, trebuie să cunoști toate schimbările legislative, modul în care aceste schimbări impactează eticheta produsului. Timpul necesar pentru studierea acestora poate ajunge la săptămâni, în funcție de tipul produsului, iar orice greșeală sau omitere costă.

2. Evitarea penalităților, amenzilor

Precum am menționat, există norme și prevederi legale privind etichetarea produselor. Pentru nerespectarea unora din acestea, pot fi plătite amenzi sau producătorul poate avea penalități.

Cea mai gravă, totuși, rămâne a fi povara „pierderii imaginii” în cazul în care sunt utilizați termeni incorecți sau nu sunt respectate toate prevederile, iar acest lucru ajunge a fi menționat în presă.

3. Încredere la tipărirea corectă a etichetei – nu mai avem costuri de reetichetare

Expertiza tehnică în etichetarea produselor alimentare permite evitarea erorilor, iar eticheta poate fi tipărită cu siguranță, știind că aceasta corespunde tuturor normelor în vigoare.

4. Informarea corectă a consumatorului

Succesul unui produs depinde de încrederea consumatorilor în siguranța și calitatea acestuia. Iar dacă există puncte forte ale produsului, ce îl diferențiază de altele, acestea trebuie prezentate corect.

„Unii producători utilizează termeni cum ar fi „bio”, „sănătos”, “natural” în mod greșit, nerespectând regulile și cadrul legal unde sunt specificate cerințele pentru a putea utiliza aceste mențiuni. Validarea etichetei ne acordă o siguranță că aceste mențiuni sunt utilizate pentru produsele corespunzătoare. Pe de altă parte, analiza senzorială ne permite să identificăm calitățile produsului care îl diferențiază de altele”.

5. Cunoașterea schimbărilor și adaptarea rapidă a etichetei

Atât în etichetarea produselor, cât și în utilizarea anumitor aditivi, componente, există cerințe ce se schimbă, pentru îmbunătățirea calității acestora. 

Un producător care planifică să plaseze produsul pe raftul magazinelor, trebuie să fie la curent cu aceste modificări.

De exemplu, recent au fost aprobate noi cerințe privind etichetarea produselor vitivinicole în UE – unde sunt realizate peste 60% din exporturile de vin moldovenesc (potrivit datelor din 2021).

„Începând cu 08.12.2023 vor intra în vigoare noile cerințe de etichetare a produselor vitivinicole produse în UE, dar și a celor de import, unde eticheta va fi completată cu mențiuni noi, precum ar fi lista de ingrediente, inclusiv alergeni, și declarația nutrițională. O parte din aceste informații vor putea fi prezentate prin codul QR”.

Un alt exemplu este că începând cu luna aprilie 2023, vor intra în vigoare noi simboluri de avertizare de sănătate pentru producția alcoolică comercializată pe piața autohtonă.

Toate aceste schimbări trebuie cunoscute și respectate în etapele necesare.

6. Având o etichetă a produselor ce corespunde standardelor europene, este facilitat dialogul cu potențialii parteneri din UE

„Un caz elocvent ar fi faptul că unui antreprenor i-au fost returnate produsele chiar și la a treia încercare de ajustare a etichetei, până la apelarea la serviciile noastre. Acest lucru se întâmpla deoarece eticheta nu corespundea tuturor cerințelor acestei țări. Ulterior, îmbunătățind eticheta, produsele au ajuns pe rafturile magazinelor din UE. Toate aceste încercări au presupus atât cheltuieli financiare importante, cât și pierderea timpului pentru renegocieri, iar ambele ar fi putut fi evitate beneficiind de o consultanță de calitate”.

Pentru detalii despre modul în care puteți ajusta eticheta produsului normelor în vigoare, accesați label.md sau contactați Label Origin Taste la:

Acest articol a fost elaborat în cadrul programului de accelerare: Antreprenoriat Feminin I, implementat de XY Partners în colaborare cu UN Women Moldova (Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor) și cu susținerea financiară a Suediei.

Valentin Ungureanu, producător: „Centralele pe biogaz soluționează bomba ecologică pe care o avem în țară”

0

O centrală de energie regenerabilă pe biogaz, pe lângă energia electrică și gazul produs, soluționează și problema ecologică din țară, este convins Valentin Ungureanu, administrator al SRL Garma Grup, din Fârlădeni, Hâncești.

Dintre investițiile în regenerabile, biogazul este cel mai costisitor, afirmă antreprenorul, care susține că datorită beneficiilor pentru mediu, acest domeniu trebuie să fie susținut mai mult de către stat.

FOTO: energocom.md

„Centralele pe biogaz rezolvă bomba ecologică pe care o avem în țară, la care, din păcate, la noi nimeni nu a atras atenție. Acum lucrăm la 50% din capacitate, mai mult pentru consum propriu – și de energie electrică, și de gaz. Pe noi, la tarifele actuale, ne-au scos mult din nevoie. Dar când gazul și electricitatea costă mai ieftin nu prea e rentabil, nici nu face să dai în rețea. Nu e corect ca un kW produs de fotovoltaice, unde se fac investiții minime, să coste la fel ca și în cazul nostru. În prezent două generatoare din trei pe care le avem staționează”, spune Valentin Ungureanu.

În plus, legislația e prea rigidă, adaugă omul de afaceri.

Garma Grup produce alcool din cereale și are o fermă de vite de 4.700 de capete. Deșeurile rezultate ajung în patru fermentatoare, cu ajutorul cărora se face biogazul din care se produce energia electrică.

„Dacă sunt asemenea deșeuri, face să construiești o astfel de centrală. Folosești rațional resursele pe intern și e o activitate logică. Dar nu e ceva ieftin”, susține Valentin Ungureanu.

FOTO: energocom.md

SA Energocom a demarat o campanie de cunoaștere a producătorilor de energie regenerabilă cu care colaborează, iar Valentin Ungureanu este unul dintre aceștia.

Administratorul SRL Garma Grup este interesat de cum se formează prețurile la dezechilibre, atât pozitive, cât și negative, și de ce facturile pentru aceste dezechilibre sunt trimise după jumătate de an.

Șeful secţiei furnizarea energiei electrice din cadrul SA Energocom, Eugeniu Boț, a explicat că prețul dezechilibrelor, pe oră, pentru tot sistemul, este calculat de ÎS Moldelectrica.

„Faptul că un producător face parte dintr-un grup de echilibrare, precum în cazul grupului gestionat de Energocom, generează prețuri mai mici pentru dezechilibre decât în situația în care acel agent economic ar avea contract direct cu ÎS Moldelectrica. O altă cauză a acestor prețuri la dezechilibre e și lipsa de experiență a antreprenorilor din domeniul regenerabilelor, care nu dau prognoze de producere a energiei electrice aproape de realitate”.

SA Energocom amintește că, calcularea dezechilibrelor este ceva nou pentru Republica Moldova, după ce la 1 iunie 2022 au intrat în vigoare regulile pieței energiei electrice.

FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv

0

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în februarie, pentru a 11-a lună consecutiv, situându-se acum cu aproximativ 19% sub nivelul record din martie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, a anunţat vineri Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr, transmite Agrobiznes.ro.

În februarie, acest indice a scăzut la 129,8 puncte, faţă de valoarea revizuită de 130,6 puncte atinsă în ianuarie. Este cel mai redus nivel din septembrie 2021.

Declinul preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor a ajutat la scăderea indicelui global al preţurilor produselor alimentare, compensând creşterea preţului zahărului cu 6,9%, din cauza revizuirii în scădere a producţiei în India, a informat FAO.

Preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu doar 0,1% în februarie, faţă de luna precedentă, în timp ce preţurilor uleiurilor vegetale şi a lactatelor au înregistrat scăderi de 3,2% şi, respectiv, 2,7%.

Cotaţiile grâului pe plan internaţional au crescut marginal luna trecută.

Tot vineri, FAO a publicat prima estimare privind producţia mondială de grâu în 2023, care ar urma să se situeze la 784 milioane de tone, un nivel mai redus decât în 2022.

„În Ucraina, dificultăţile financiare severe, pagubele provocate infrastructurii şi obstrucţionarea accesului la recoltele din unele zone ale ţării au avut ca rezultat o scădere estimată de 40% a zonei cultivate cu grâu de iarnă în 2023, şi o producţie mult sub medie previzionată pentru acest an”, avertizează FAO.

Declinul este parţial compensat de aşteptata creştere a producţiei SUA la 51 de milioane de tone, preţurile ridicate ducând la majorarea suprafeţelor însămânţate cu grâu.

FAO şi-a îmbunătăţit prognozele privind producţia mondială de cereale în 2022 cu nouă milioane de tone, până la 2,77 miliarde de tone, noua estimare este cu 1,3% sub producţia realizată în 2021.