Căsuța pentru insecte. Beneficii în grădină, cum o construim

0

Pentru a atrage insectele folositoare în grădină se practică instalarea unor refugii concepute pentru a le găzdui. Aflați în acest articol ce beneficii aduce o căsuță sau, numită popular, un hotel pentru insecte unei grădini și care sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont la construire și instalare.

Beneficiile căsuței pentru insecte

La nivel mondial 40% din populațiile de insecte sunt amenințate. Nu trebuie să uităm că anume insectele sunt esențiale pentru supraviețuirea și evoluția a 80% dintre plantele cu flori.

Astfel, pentru a stimula biodiversitatea și a preveni dispariția insectelor polenizatoare, instalarea în grădini a căsuțelor pentru insecte, ar putea schimba tendința.

În afară de acest aspect ecologic, insectele joacă un rol important în grădină și țin departe dăunătorii. Unele dintre ele sunt hrană pentru păsări, care pe lângă locuitorii căsuțelor special amenajate, devorează și insectele dăunătoare culturilor din grădină.

De-a lungul anilor, o căsuță pentru insecte va contribui la îmbogățirea microfaunei insectelor auxiliare și polenizatoare din grădină.

Unde se instalează o căsuță pentru insecte

Căsuța pentru insecte trebuie să fie:

  • orientată spre sud sau sud-est, cu fața la soare, mai ales la începutul zilei;
  • cu spatele la vânturile dominante;
  • în apropierea unei zone cu flori sălbatice sau cultivate (restaurantul căsuței/hotelului);
  • ridicată cu cel puțin 30 cm de la sol și ferită de calamități.

În spațiul virtual există multe surse care descriu pas cu pas cum se construiește o căsuță pentru insecte, de asemenea magazinele de grădinărit deseori propun spre vânzare refugii gata construite și plăcute din punct de vedere estetic.

Sfatul nostru este să nu vă grăbiți, deoarece adesea acestea nu sunt proiectate destul de reușit și oferă un adăpost nepotrivit insectelor țintă.

Semnele de avertizare al unor astfel de modele sunt dimensiunile prea mari și utilizarea inutilă a conurilor de pin, a cochiliilor de melci lipite și a tuburilor de plastic transparent.

În natură, habitatele insectelor apar ca mici cuiburi separate, iar hotelurile mari prezintă risc de îmbolnăvire și parazitizare pentru insectele care locuiesc cu densitate mare în interior.

S-a observat că numărul mare de locuri de cuibărire artificiale, prost proiectate, contribuie la pieirea albinelor din cauza parazitării.

Parazitismul apare atunci când cleptoparaziții își depun ouăle în tuburi sau celule ocupate de larve de albine. Larvele lor vor ecloziona, vor consuma polenul depozitat și vor ucide larvele de albine din interior.

Exemple sunt viespile parazite (Melittobia acasta și Coelopencyrtus sp.) și musca parazită (Cacoxenus indigator) care atacă albinele.

Atunci când nu sunt gestionați, paraziții ajung să se răspândească în toate camerele căsuței pentru insecte și continuă atacul în sezoanele următoare.

În mod similar, mucegaiul aduce boli insectelor, care apare atunci când umiditatea se condensează și rămâne prinsă în materiale plastic, de exemplu tuburile.

Soluțiile cheie sunt proiectarea corectă și întreținerea.

Pentru a ne asigura că, căsuța noastră va fi pentru a atrage insectele, dar nu pentru a le dăuna, trebuie să ținem cont de următoarele aspecte:

Ce insecte vrem să atragem în grădina noastră

Începeți prin a vă gândi ce tip de insectă doriți să găzduiți. De exemplu, doar trei tipuri de albine sunt cuibărătoare de tuburi, și anume albinele roșii mason (Osmia sp), albinele tăietoare de frunze (Megachile sp) și albinele clopot (Chelostoma sp). Aceste albine ocupă doar tuburi mici între 2 mm și 10 mm în diametru.

Evaluați zona în care intenționezi să amenajați hotelul sau refugiul pentru insecte.

Mult mai binevenită este instalare mai multor căsuțe mici, care vor găzdui o singură specie, decât una mare care încearcă să găzduiască o întreagă grădină zoologică, necesitând medii potențial conflictuale.

Mai jos prezentăm exemple de habitate potrivite pentru anumite specii de insecte benefice în grădină:

  • Crizopa comună (Chrysopa perla): cutie umplută cu fibre, înzestrată cu deschideri.
  • Bondarii: cutie cu găuri de 10 mm diametru.
  • Pentru unele albine și viespi solitare, cum ar fi tăietorul de frunze: covoraș de stuf rulat.
  • Pentru albinele solitare: cărămizi goale umplute cu un amestec de lut și paie.
  • Pentru diverse himenoptere: tulpini (trandafir, zmeur, soc, buddleja).
  • Pentru insecte xilofage: lemn vechi îngrămădit.
  • Pentru unele albine și viespi solitare, precum Osmia: lemn uscat cu găuri.
  • Urechelnițe: un ghiveci umplut cu fibre de lemn.
  • Pentru gândaci: bucăți de ramuri.

Construirea corectă a unei căsuțe pentru insecte

Se recomandă utilizarea materialelor naturale, ca lemnul netratat cu substanțe chimice, cum ar fi lacul sau vopseaua de protecție pentru lemn, care vor respinge insectele. O soluție bună este folosirea materialelor reciclate sau naturale din grădina proprie.

Tuburile găurite în lemn trebuie să fie netede, fără așchii.

Căsuțele perfecte pentru insecte se recomandă să fie construite robust, cu spate solid și acoperiș/adăpost pentru protecția de ploaie.

Contează foarte mult să fie instalate corect. De exemplu, hotelurile de albine trebuie să fie poziționate în locuri însorite, cu fața spre sud-est sau sud, la cel puțin un metru de sol, fără vegetație în fața lor care să ascundă intrările în tuneluri.

De asemenea, necesită o bună fixare, pentru a preveni balansarea de la vânt.

Întreținerea unei căsuțe pentru insecte

Deseori aceasta este partea cea mai trecută cu vederea. Îngrijirea unui hotel pentru insecte este la fel de importantă ca și construirea.

De exemplu, hotelurile pentru albine ar trebui inspectate la sfârșitul verii pentru a îndepărta și curăța celulele. Acest lucru va preveni mucegaiul și acarienii care s-ar înmulți pe albinele sau larvele moarte.

Unii experți recomandă aducerea hotelului de insecte ocupat într-o zonă răcoroasă și uscată, cum ar fi șopronul de grădină, în timpul iernii, pentru a proteja locuitorii care iernează de vânt și ploaie.

Fără întreținere și curățenie la timp, o căsuță pentru insecte s-ar putea să nu mai atragă noi locatari în sezonul următor.

După doi sau mai mulți ani, hotelurile pentru insecte pot degrada în mod natural, deoarece materialul folosit este netratat.

În astfel de cazuri e necesară schimbarea blocurilor sau pieselor de cuibărit la fiecare doi ani, pentru a evita acumularea de mucegai, acarieni și paraziți.

Sfaturi pentru a face din grădină un refugiu pentru insecte:

Pentru a încuraja insectele, în special polenizatorii, e bine să se crească plante benefice care oferă nectar și polen. Prioritate având speciile native, pentru a menține și spori biodiversitatea naturală, dar și pentru a evita plantele străine.

De multe ori, o grădină prea îngrijită nu este un refugiu. Unii fluturi care nu migrează, cum ar fi Papilio machaon, iernează ca pupe atașate de plante, astfel înlăturarea excesivă a vegetației în timpul toamnei și primăverii va duce la distrugerera pupelor.

Limitarea folosirii pesticidelor (cum ar fi insecticidele, fungicidele și erbicidele), deoarece acestea nu doar că resping sau omoară insectele benefice, dar și perturbă echilibrul natural al ecosistemului local.

În scopul prevenirii problemelor, optați pentru metode naturale de fertilizare sau menținere sub control a bolilor. Puteți utiliza unele remedii naturale, cum ar fi:

Starea de repaus vegetativ la pomii fructiferi și necesarul de ore de frig

0

Odată cu venirea toamnei, când temperaturile nocturne scad sub 5 grade Celsius, iar orele cu lumină sunt sub 12 ore, procesul de fotosinteză încetează, frunzele încep să cadă și se instalează repausul relativ.

Este relativ, deoarece doar creșterea celululor încetează, alte procese ca respirația, transpirația, creșterea rădăcinilor continuă chiar și pe perioada iernii.

În perioada noiembrie și până la sfârșitul lunii ianuarie, pomii, mai ales sămânțoasele, intră în perioada de repaus profund când, chiar dacă condițiile de temperatură (pragul biologic de 6-8 grade Celsius) și umiditate se întrunesc, ei nu pleacă în vegetație.

Speciile termofile, cum ar fi piersic, cais, nectarin etc., au perioada de repaus profund foarte scurtă. Practic, în condițiile țării noastre repausul profund la piersic și cais se termină la sfârșitul lunii decembrie, astfel oricând se încălzește după această dată aceste specii pot porni în vegetație.

De aceea, la aceste specii se amână tăierea cât mai mult posibil, astfel încât să întârziem înfloritul.

Având un număr mult mai mare de muguri care consumă din substanțele de rezervă aceștia vor porni dezmuguritul pe rând și se mai câștigă ceva timp până trece pericolul de înghețuri târzii.

Află aici Când se fac tăierile la pomi în funcție de specie.

Mai există și alte lucruri care se pot face pentru întârzierea înfloririi, cum ar fi vopsirea trunchiurilor cu var amestecat cu zeamă bordeleză pentru respingerea razelor solare și prevenirea infectării cu boli de scoarță, administrarea unor tratamente care să mărească rezistența mugurilor la frig și altele.

Toate acestea, bineînțeles, ajută, dar nu împiedică dacă condițiile de temperatură și umiditate sunt îndeplinite ca pomii să înflorească. Aceste ierni blânde au și un aspect pozitiv, sunt favorabile acumulării necesarului de ore de frig.

Dar ce înseamnă aceasta? Probabil ați observat în comunicatele instituțiilor de cercetare acest indicator, necesarul de ore de frig cu temperaturi cuprinse între 0-7 grade Celsius.

Este un indicator important care arată posibilitatea speciilor pomicole să producă muguri de rod capabili să se transforme în flori.

Vă povesteam într-un alt articol că diferențierea mugurilor de rod începe undeva în vară și se continuă pe toată perioada iernii, în special în repausul facultativ până în primăvară, iar definitivarea organelor sexuale masculine și feminine are loc tocmai după acumularea unui număr minim de temperaturi scăzute cuprinse în acest interval de 0 până la 7 grade, după alții până la 10 grade, Celsius.

Mărul, de exemplu, în funcție de soi are nevoie de peste 1000 de ore de frig, piersicul, în schimb, are nevoie de numai 500 de ore de frig.

Orele nu trebuie să fie consecutive, ele se acumulează pe toată perioada iernii.

De ce, totuși, dacă muguri de rod avem, ore de frig avem, florile fie avortează în masă, fie fructele nu ajung până la toamnă, aflăm într-un material viitor.

Citește și despre Tăierile la pomi – cele mai des făcute greșeli.

Expert american în apicultură: Moldova are miere de cea mai bună calitate, dar sunt multe aspecte ce trebuie îmbunătățite

0

Începând cu anul 2017, William Lord, expert în apicultură din SUA, a oferit consultanță timp de trei ani apicultorilor din Moldova, în scopul îmbunătățirii activității acestora, în cadrul proiectului USAID APM.

În acest an, după o pauză generată de pandemie și războiul din țara vecină, Ucraina, expertul s-a întors în Moldova pentru a realiza o analiză a schimbărilor din sector.

„Apicultorii din Moldova au înregistrat un progres extraordinar, comparativ cu prima mea vizită din 2017. Acest lucru se reflectă începând cu schimbarea tipului stupilor utilizați și finalizând cu mierea de o calitate superioară, în viziunea mea, cea mai bună din lume, fapt datorat mai multor factori.
Spre regret însă, la nivel mondial prețul la miere a crescut, nu și în Europa de Est, unde prețurile au scăzut din cauza nesiguranței produse de război, ceea ce a afectat mult prețurile apicultorilor din Moldova”, a menționat în cadrul unui interviu William Lord.

La capitolul schimbarea tipului de stupi, expertul a menționat că cei verticali au o productivitate mai mare, iar lucrările în aceștia pot fi realizate mult mai ușor.

„În stupii verticali, volumul de miere produs este mai mare, costul producerii este mai redus, iar, într-un final, activitatea devine mai avantajoasă. Acești stupi sunt mai mici, mai ușor de utilizat. Fiecare apicultor îi poate adapta în funcție de particularitățile stupinei sale. În 2017, fiecare apicultor avea un design propriu al stupilor. În urma discuțiilor desfășurate, am reușit să stabilim un design comun, ce a devenit popular în întreaga țară în rândurile apicultorilor de succes”.

Potrivit datelor USAID, la moment, 99% din stupii produși în cadrul companiilor furnizoare de produse dedicate apiculturii din Moldova sunt verticali, comparativ cu anul 2017, când se asigura producerea a circa 50% de stupi verticali.

„Un stup vertical are o productivitate de până la 80 kg de miere, iar cel tradițional de maxim 30-40 de kilograme. În timpul culesului, de exemplu la salcâm, acest lucru oferă un avantaj incontestabil, astfel încât apicultorul omite mai multe operațiuni”.

Un alt aspect important realizat datorită suportului proiectului, a fost certificarea ecologică a mierii.

„Scopul a fost de a demonstra că putem avea albine sănătoase și miere de calitate fără tratamente. Obiectivul de acum este de a crește acest obiectiv la scară largă”.

Astfel, în 2018, pentru prima dată un grup de apicultori a obținut certificarea ecologică a mierii, fiind ghidați de experții USAID APM.

Drept rezultat, în 2022, au fost exportate aproximativ 100 de tone de miere de albine moldovenească certificată ecologic.

„Majoritatea grupurilor de producători care deja au obținut certificarea eco sunt interesați să atragă și alți apicultori”.

Totodată, printre succese se numără elaborarea cerințelor de calitate pentru diverse produse apicole destinate consumului uman, precum ceară, lăptișorul de matcă, polenul și propolisul, aprobate de Guvern la finele anului 2021.

William Lord a menționat că urmează a fi realizate mai multe obiective pentru ca apicultorii să obțină rezultate bune reflectate în profit.

Principalele aspecte necesare de îmbunătățit, potrivit expertului, țin de: plantarea speciilor melifere, utilizarea aplicației BeeProtect în scopul evitării pieirii albinelor din cauza pesticidelor și armonizarea legislației ce ține de export.

„În Moldova nu e industria prea dezvoltată, iar acest lucru oferă un privilegiu deosebit apicultorilor. Scopul este de a ajuta apicultorii să ia decizii corecte, argumentate, mai întâi de toate informându-se.

Dorim să creăm oportunități pentru apicultori cu un număr mic de stupi. În primul rând, să prezentăm oportunitățile de automatizare a afacerilor apicole. Majoritatea apicultorilor se află în domeniu de ani buni, însă aspectul cel mai important este acel că lumea e în continuă schimbare, iar acestor schimbărilor trebuie să ne adaptăm pentru a deveni profitabili”.

Amintim că, în cadrul proiectului USAID APM au fost create cinci centre de instruire și consultanță în apicultură pentru care urmează a fi create mai multe facilități.

UCIP IFAD angajează Consultant în domeniul Rezilienței Climatice

0

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) va contracta un specialist individual pentru a implementa activitățile de reabilitare ecologică finanțate de ASAP în cadrul Proiectului PRR, cu un accent special pe reabilitarea/înființarea perdelelor de protecție și a învelișurilor de iarbă, precum și a suprafețelor de vegetație în zonele de captare a sistemelor de apă și rezervoare.

  • Se preconizează că această sarcină va începe la 1 aprilie 2023. 
  • Încheierea contractului este 31 martie 2024 (corespunzând datei de finalizare a proiectului).
  • Termenii de referință (TdR) detaliați ai sarcinii sunt prezentați în AICI.

Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD (UCIP IFAD) invită acum consultanții individuali eligibili („consultanți”) să își manifeste interesul pentru furnizarea serviciilor.

Consultantul va fi selectat în conformitate cu metoda de selecție individuală a consultanților (ICS) stabilită în Manualul de procurări de proiecte al IFAD, care poate fi accesat prin intermediul site-ului IFAD la adresa www.ifad.org/project-procurement

În cadrul procesului de selectare se vor desfășura interviuri.

Mai multe detalii, inclusiv criteriile de preselecție, le găsiți accesând:

Candidații clasați pe primele locuri vor fi invitați în timp util să prezinte o ofertă tehnică și financiară care va fi evaluată și negociată. Punctajul de trecere pentru preselecție este de 70 de puncte.

Expresiile de interes sub formă de Curriculum Vitae (CV), inclusiv cu menționarea/prezentarea a 2-3 referințe de la ultimii angajatori, Scrisoarea de intenție (Cover Letter), trebuie să fie transmise în formă scrisă la adresa de mai jos (personal, prin poștă, sau e-mail) până la data de 14 februarie 2023, ora 16:00 (ora Chișinăului).

În atenția: Igor Tomita, Asistent în procurări, Ștefan cel Mare și Sfînt bd. 162,  Chișinău, MD-2004, E-mail: [email protected], Tel. (022) 22 – 18 – 80.

Fermierii și MAIA discută despre repartizarea banilor oferiți de Banca Mondială pentru sectorul zootehnic

0

La Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc ședința Consiliului consultativ sectorial pentru bovine și procesarea produselor obținute de la acestea.

Scopul întrunirii a fost de a discuta cu fermierii despre mecanismul de repartizare a surselor financiare acordate de Banca Mondială pentru dezvoltarea sectorului zootehnic.

Reamintim că, Banca Mondială va oferi suport financiar țării noastre în dezvoltarea domeniului agricol, prin intermediul Proiectului de Investiții în Guvernanță, Dezvoltare și Reziliență a sectorului Agricol (AGGRI), în valoare totală de 55 milioane de dolari SUA.

O parte din sumă, circa 25 de milioane de dolari va fi investită în sectorul zootehnic, pentru a spori reziliența fermelor zootehnice de producere a laptelui, pentru a îmbunătăți condițiile de întreținere animalelor și managementul dejecţiilor animaliere, precum și pentru a dota fermele cu utilaje și softuri specializate.

Ministrul Vladimir Bolea a declarat că mecanismul de repartizare a surselor financiare va fi adaptat corespunzător cerințelor și necesităților fermierilor, iar consultarea cu agenții economici asigură luarea deciziilor corecte și efectuarea investițiilor țintite.

Menționăm că, în ultima perioadă, specialiștii din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în comun cu reprezentanții Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Agriculturii, au desfășurat un program amplu de vizite în exploatațiile zootehnice din țară, în vederea evaluării gradului de înzestrare tehnologică și indicatorilor economici din cadrul fermelor, a necesităților și planurilor de dezvoltare.

Acordul de finanțare cu Banca Mondială pentru lansarea Proiectului de Investiții în Guvernanță, Dezvoltare și Reziliență a sectorului Agricol (AGGRI), urmează să fie ratificat până la finele lunii mai, iar implementarea acestuia va începe în a doua jumătate a anului curent.

Fermierul din Moldova care a achiziționat prima combină pe șenile New Holland CR10.90: A bătut recordul mondial, e cea mai bună

0

Implicat în creșterea culturilor de câmp, Pavel Catanoi împreună cu feciorul său au o viziune strategică în ceea ce ține dezvoltarea afacerii în agricultură.

În condiții de criză, și-au stabilit drept obiectiv optimizarea costurilor de producere, iar acest lucru, spune Pavel Catanoi, e posibil doar implementând tehnologii moderne.

Astfel, după mult timp în care au analizat opțiunile existente pe piață și avantajele, au ales să achiziționeze combina pe șenile New Holland CR10.90 de la Vadalex-Agro, aceasta fiind declarată cea mai puternică și productivă, care, de altfel, a stabilit și un record mondial datorită acestor caracteristici.

New Holland CR10.90 a doborât un record mondial la recoltarea grâului – timp de opt ore de lucru recoltând 798 de tone de grâu, cu o productivitate medie de 100 de tone/oră.

„Suntem orientați spre digitalizarea agriculturii. Rezultatele arată că astfel pot fi reduse esențial costurile, iar combina New Holland CR10.90 ne va fi de mare folos în acest parcurs.

Am urmărit procesul de producere a acestei combine mai mulți ani. Este mult mai productivă, are un alt proces tehnologic, este mai redusă tasarea solului, datorită șenilelor, consumul de combustibil este mult mai redus, iar dotările ei ne permit să eficientizăm la maxim lucrul. Toți acești factori ne-au făcut să ne decidem într-un final să achiziționăm combina”, ne-a relatat Pavel Catanoi, CATAGROPRO SRL.

Pe lângă cele peste 1200 de hectare pe care le are în gestiune, fermierul mai prestează servicii de recoltare, astfel că dotarea combinei cu șenile este mai mult decât avantajoasă.

„În primul rând, are loc o tasare mult mai redusă a solului. În plus, noi prestăm servicii de recoltare altor întreprinderi, suntem nevoiți să lucrăm pe relief variat. Mai ales e problematic de recoltat pe terenuri cu apele subterane amplasate la suprafață. Tasarea pe astfel de soluri e mult mai mare, iar datorită New Holland CR10.90, se reduce la minim. În plus, ținând cont de roada medie pentru culturile de prima grupă, putem ajunge la recoltarea a până la 100 de hectare pe zi”.

Achiziția pare, la prima vedere, cât se poate de costisitoare, însă fermierul menționează că merită toți banii.

„Achiziția acestei combine nu este o cheltuială, ci o investiție ce merită toți banii. Noi suntem orientați spre digitalizare, iar monitorizarea prin satelit și optimizarea costurilor sunt posibile doar dacă ai tehnică performantă. Am achiziționat combina prin intermediul ADMA. Scopul nostru este să obținem un cost al producției mai mic, astfel încât să avem un profit mai mare, de aici pornesc și impozite mai mari la stat, iar, într-un final, o creștere economică pe măsură”.

Combina New Holland Cr 10.90 este dotată cu un motor de 653 de cai putere, volumul buncărului este de 14500 litri, iar având trei sisteme performante integrate: telematic, de navigație și IntelliSense poate atinge productivitate maximă, iar pierderile sunt reduse la minim.

„Sistemul telematic permite clientului să controleze combina din orice colț al lumii cu ajutorul telefonului. La comercializarea combinei fermierul este înregistrat pe platforma New Holland, obține accesul și poate monitoriza combina: cum aceasta lucrează, monitorul pe care îl vede operatorul din combină, productivitatea, cantitatea de combustibil disponibilă și alte date ce îi permit să-și optimizeze lucrul.

Sistemul telematic este mult mai eficient integrat cu celelalte două sisteme menționate. Sistemul de navigare permite combinei, în regim automatizat, să se deplaseze pe câmp și, respectiv, maxim de eficient să lucreze cu lățimea hederului, să reducă pierderile și să lucreze conform traiectoriei setate”, ne-a povestit Vladimir Marcenco, reprezentantul companiei Vadalex-Agro.

Sistemul IntelliSense permite îmbunătățirea lucrului operatorului din combină. Indiferent de cunoștințele acestuia, sistemul va corecta eventualele greșeli. Este un sistem ce permite, de exemplu, reglarea automată a treieratului.

„Fermierul selectează tipul de cultură, apoi modul în care își dorește să fie realizată recoltarea: la viteză maximă cu o productivitate maximă sau obținând o calitate maximă a recoltei, cu pierderi minime. La alegerea obiectivului de lucru, combina se setează automatizat. În plus, în cazul în care sistemul determină faptul că ar putea lucra la o viteză mai mare având rezultate bune, recomandă creșterea vitezei sau invers. Toate acestea permit atingerea unei performanțe de neegalat”, a adăugat Vladimir Marcenco.

Pentru a afla mai multe detalii despre combina New-Holland CR10.90, accesați vadalex.md.

Cultivarea roșiilor ecologice – 10 sfaturi importante

0

Roșiile sunt unul dintre cele mai populare legume cultivate la noi, din acest motiv și interesul față de cultivarea ecologică a acestora este sporit. Totuși, popularitatea în cultivare a generat și apariția diferitor probleme de-a lungul timpului.

În acest articol vom discuta despre modul în care respectând anumite reguli la plantare și îngrijirea roșiilor reducem riscurile asociate producerii ecologice.

Amintesc că, termenul de produs ecologic poate fi utilizat doar dacă este obținută certificarea eco, detalii despre care găsiți pe acest link.

1. Respectați rotația culturilor

Principalul aspect în alegerea culturilor ce urmează să facă parte din rotație este acela că roșiile pot fi cultivate după roșii sau alte solanaceae (ardei, vinete, cartof) după o pauză de patru ani.

Acest lucru este necesar deoarece culturile pot fi atacate de boli ce se dezvoltă în timp, pot extrage aceleași elemente nutritive din sol. Totuși, în practică este destul de greu de respectat această regulă la cultivarea în teren protejat.

Din acest motiv, este recomandat ca solul permanent să fie asigurat cu substanță organică – într-un sol activ, sănătos se reduce și riscul dezvoltării bolilor.

2. Alegerea corectă a soiurilor de roșii

Foarte important este alegerea soiurilor care să fie rezistente la cele mai importante boli de sol şi frunză. Aici, se face deosebire între soiuri cu creştere limitată (determinată) şi nelimitată (nedeterminată).

Soiurile cu creştere determinată se folosesc mai ales pentru culturi de scurtă durată sau pentru culturi în câmp deschis.

Aș dori să menționez că pretabile în acest sens ar putea fi soiurile locale, fiind cele mai adaptate la condițiile din zonă și, de obicei, tolerante sau rezistente la principalele boli.

În agricultura ecologică pot fi utilizate doar semințe certificate eco. Baza de date privind semințele ecologice disponibile în România este disponibilă pe madr.ro.

Optați pentru soiuri cu frunze răsfirate pentru a evita dezvoltarea bolilor.

3. Respectarea distanțelor de plantare la roșii

Un rol important în evitarea răspândirii bolilor îl are și distanța de plantare a roșiilor. Densitatea depinde de structura solarului şi cât de intensiv poate fi îngrijită cultura.

Densitatea se crește în funcţie de cât de bine se face aerisirea solarului şi cât de regulat se face cârnitul şi desfrunzirea roșiilor.

Important! Plantarea răsadului de roșii se poate face până la începutul înfloririi primei inflorescenţe (la producere proprie de răsad până cel târziu la începutul înfloririi celui de-a doua inflorescenţe).

Plantele altoite de roșii nu se plantează sub punctul de altoire. O mică porțiune de substrat va fi deasupra solului în care se transplantează.

Distanța de plantare la roșii:

Vom reveni într-un alt articol la particularitățile producerii răsadurilor de roșii în sistem ecologic.

4. Fertilizarea roșiilor în sistem ecologic

La moment, pe piață sunt disponibile mai multe îngrășăminte ce pot fi utilizate pentru producția ecologică de roșii. Pentru fertilizările de bază însă rămân populare gunoiul de grajd descompus şi compostul obținute de la fermele eco.

În plus, pot fi cultivate diferite specii de plante în calitate de îngrășăminte verzi ce sunt mai apoi zdrobite și introduse în sol până la înflorire. Acestea au atât rol de fertilizare a solului, cât și unele specii pot reduce riscul dezvoltării unor boli sau dăunători.

Cu acesta se acoperă necesarul de fosfor și o parte din necesarul de azot, potasiu şi magneziu.

Înainte de fertilizarea solului rămâne cea mai importantă realizarea analizei solului. Roșiile din solarii absorb o cantitate mare de îngrăşăminte, iar pe baza rezultatului se determină necesarul de fertilizare.

Probele de sol se preiau de la adâncimi de 0-60 cm când planta poate să-şi formeze sistemul radicular la această adâncime. Masa rădăcinii principale la roșii se găseşte însă în partea superioară a stratului de sol.

Consumul de elemente nutritive la roșii în funcție de cantitatea de producție obținută în solar:

O sursă de azot cu acţiune rapidă sunt îngrăsămintele organice comerciale bogate în azot: peleţii de făină de păr, făină aburită de coarne. Compostul din masă verde conferă azot în cantităţi reduse.

Fertilizări cu îngrăşăminte comerciale cu peste 150-250 kg N sunt necesare doar la culturile în sere încălzite cu perioadă lungă de vegetaţie.

Fertilizarea cu fosfor se face de regulă ca fertilizare de bază, recomandându-se folosirea îngrăşămintelor uşor asimilabile de către plante. Dacă este necesar, fosforul, potasiul şi magneziul pot fi administrate suplimentar şi din provenienţe minerale cum ar fi sulfat de potasiu, sulfat de magneziu sau alţi fosfaţi care înmoaie solul.

Suplimentar, pot fi realizate fertilizări cu melasă, adăugată în apa de irigat, dar și fertilizări cu sulfat de potasiu solubil sau sare amară, în soluţie cel mult de 0,5%.
Sulfatul de potasiu şi magneziu se foloseşte doar după efectuarea probei de sol.

După fiecare fertilizare prin irigare cu melasă trebuie clătită cu apă instalaţia de irigare.

De obicei, calciul în sol se află natural în cantităţi suficiente. Solurile acide se fertilizează cu calciu sub formă de CaCO3 pentru regularizarea valorii pH-ului. Insuficienţa de Ca poate apărea din cauza unor deficienţe de absorbţie.

Detalii despre îngrășămintele admise în agricultura ecologică găsiți pe acest link.

5. Mulcirea solului la tomate

Mulciul are mai multe avantaje, inclusiv nu permite dezvoltarea buruienilor, evaporarea apei.

Pot fi utilizate diferite variante de mulcire, utilizând materiale artificiale și naturale (paiele pot fi utilizate doar dacă temperatura solului a atins o temperatură de producţie de cel puţin 16 până la 18°C în straturile superioare).

6. Legarea roșiilor

Legarea tomatelor permite o circulație mai bună a aerului, adică reducerea riscului dezvoltării bolilor produse de ciuperci și bacterii, permite realizarea cu ușurință a lucrărilor de copilit, cârnit, rupere a frunzelor inferioare, recoltare.

Ruperea frunzelor inferioare se face pentru a îmbunătăți aerisirea plantelor, a înlătura frunzele bătrâne și bolnave.

Sforile sau alte materiale folosite la legarea tomatelor se dezinfectează iarna sau se folosesc noi în fiecare an. Pot fi utilizate sfori compostabile, înlăturându-se sfoara împreună cu plantele sau clipsuri sau cleme de legare.

7. Controlul microclimatului la roșii

Roșiile sunt sensibile la îngheţ, dar nu sunt sensibile la temperaturi joase de 1°C până la -2°C pe o perioadă scurtă. Pe perioadă lungă, suportă temperaturi de 10°C.

Prin controlul temperaturii poate fi stimulată şi dezvoltarea inflorescenţelor şi producţia timpurie. Umiditatea aerului joasă reduce riscul de boli. Umiditatea aerului peste 80% şi formarea de rouă ar trebui evitate.

Astfel, este recomandată:

  • Evitarea umidităţii de lungă durată a suprafeţei solului.
  • Aerisirea dimineaţa.
  • La vreme umedă de lungă durată şi nopţi cu formare de multă rouă este recomandată încălzirea solarului cu aerisirea uşor deschisă.
  • În solarii începând din vară nu se închid aerisirile complet.

8. Irigarea corectă a roșiilor

Nu se recomandă irigarea prin aspersiune sau udarea frunzelor – acest lucru ar putea duce la dezvoltarea bolilor fungice. Pe zi o plantă de roșii are nevoie de 3-4 litri de apă.

Ca orientare, s-a dovedit cea mai eficientă împărțirea în 8 porţii a câte 500 ml apă de plantă în interval de 24 de ore (la irigarea prin picurare). Plantele mici au nevoie de 200-300 ml de apă pe zi.

În cazul temperaturilor caniculare sunt necesare cantităţi mai mari de apă (600-700 ml). La schimbarea vremii după perioadele de caniculă trebuie reduse normele de apă.

Pentru monitorizarea umidității se utilizează tensiometre.

Valori ale tensiometrului la irigarea roșiilor (exemplu):

Prin menţinerea în uscăciune a roșiilor după plantare se stimulează formarea inflorescenţelor adică o producţie timpurie. Mai târziu, apa influențează direct cantitatea producției.

Înainte de cârnit şi de ultima desfrunzire trebuie redusă cantitatea de apă pentru ca fructele să nu crape.

9. Polenizarea roșiilor

Roșiile sunt autogame. Polenizarea are loc prin mişcarea plantei, dar şi prin insecte. Este demonstrat că bondarii, datorită faptului că lucrează și în condiții de temperaturi mai reduse, pot genera sporuri bune de recoltă dacă sunt utilizați la polenizare.

Atunci când utilizați bondari la polenizarea roșiilor, ar fi bine să țineți cont de următoarele recomandări:

  • Cutiile cu bondari sunt ferite de soarele direct, puse direct în cultură sau în găuri în sol acoperite la o temperatură a solului suficientă.
  • Populaţiile de bondari trebuie să fie ferite de furnici şi hrănite cu soluţie de zahăr, deoarece floarea de roșii nu oferă suficientă hrană.
  • Într-un sezon poate fi nevoie şi de o a doua populaţie de bondari.
  • La cultura târzie de roșii, în spaţii neîncălzite, în anumite condiţii se poate renunţa la bondari, deoarece plantele prin curentul de aer de la aerisirile deschise se polenizează suficient.

10. Protecția roșiilor în sistem ecologic

Baza privind menținerea sub control a bolilor și dăunătorilor în agricultura ecologică este respectarea asolamentului, utilizarea soiurilor cu toleranță sau rezistență la principalele boli, asigurarea fertilizării normale a solului, asigurarea aerisirii solariilor, regimului de irigare.

Bolile şi dăunătorii apar masiv, de obicei, când planta este lipsită de vigoare, când unul din factori nu este optim, fie din cauza vremii nefavorabile, a rotaţiei necorespunzătoare sau din altele.

Pentru a se evita transmiterea directă a bolilor cum ar fi bacterii, lucrările foliare se vor face în zile însorite, iar uneltele şi mâinile se vor dezinfecta măcar la schimbarea sectorului. Înainte de începerea recoltatului se vor îndepărta frunzele inferioare.

Pentru controlul bolilor pot fi realizate tratamente cu produse ce conțin cupru, sulf sau bacterii ce sunt omologate pentru utilizare în agricultura ecologică.

La sfârşitul culturii se tratează solurile puternic infestate cu abur de apă.

Pentru controlul dăunătorilor pot fi utilizate capcane cu feromoni, insecte folositoare, cum ar fi viespi. În caz de atac masiv deja există o densitate mare de insecte folositoare (instrucţiunile de utilizare se găsesc la firmele care le comercializează).

Viespile parazite Aphidiuns ervi şi Aphelinus abdominalis şi ţânţarii galicoli prădători (Aphidoletes aphidimyza) mențin sub control populațiile de păduchi.

Pentru controlul musculiței albe se folosesc capcane galbene cu lipici și ploşniţele parazite Macrolophus caliginosus.

Pentru controlul acarianului tomatelor se folosește acarianul prădător Amblyseius. Tratamentele cu sulf acţionează eficient atât în tratamentul făinarii, cât şi împotriva acarienilor la tomate.

Pentru controlul muștei miniere se utilizează capcane galbene cu adeziv plasate orizontal la baza plantelor sau la jumătatea înălţimii lor și viespile parazite (Dacnusa isaea, Diglyphus sibirica şi Opius pallipes).

Alte recomandări la îngrijirea culturii de roșii:

  • Niciodată nu se face cârnitul în acelaşi timp cu îndepărtatul frunzelor
  • Îndepărtarea frunzelor nu se face la schimbări de vreme uscat/însorit la umed/acoperit.
  • După îndepărtarea frunzelor nu se udă cu cantităţi mari de apă.

În cultura neîncălzită sau puțin încălzită se îndepărtează vârful roșiilor între începutul şi mijlocul lunii august la una până la 2 frunze deasupra inflorescenţei superioare.

Acest lucru se face pentru ca să nu se formeze alţi lăstari lacomi şi pentru ca energia de creştere să nu se ducă în fructe care nu ar putea să se matureze până la sfârşitul culturii (începutul sau mijlocul lunii octombrie).

După ce a fost suprimat vârful norma de udare se reduce pentru a evita crăparea fructelor.

V-ar putea plăcea și articolul despre Cum protejăm legumele de boli și dăunători în sistem ecologic – 5 reguli importante.

Bibliografie: Biologischer Anbau von Tomaten, FIBL.

Dosarul AIPA: Alte 12 percheziții, efectuate de CNA și procurori

0

Acțiunile de urmărire penală în dosarul acordării frauduloase a subvențiilor pentru agricultură continuă.

Alte 12 percheziții au fost efectuate astăzi de ofițerii Direcției generale teritoriale „Nord” a CNA și procurorii anticorupție la domiciliile şi sediile administratorilor a șase companii care își desfășoară activitatea în domeniul agriculturii în nordul Moldovei – în municipiul Bălţi și în raioanele Drochia, Râșcani, Fălești și Glodeni.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală, au fost ridicate ordine de plată, facturi fiscale, certificate care confirmă depunerea dosarelor de subvenționare, telefoane mobile și alte mijloace de probă relevante pentru cauză.

De asemenea, zilele curente au fost depuse încă două denunțuri pe fapte similare de corupere la acordarea subvențiilor, în baza cărora au fost inițiate două urmăriri penale.

Pe 24 ianuarie 2023, ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat acțiuni de urmărire penală în 26 de cauze penale, pornite pe abuz de serviciu, corupere pasivă, corupere activă, trafic de influență și spălare de bani.

Mai mulți funcționari publici din cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), precum și reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți pentru ilegalități, comise la acordarea subvențiilor pentru agricultură.

Mâine, 3 februarie, Curtea de Apel Bălţi urmează să se expună în privinţa recursurilor apărătorilor învinuiţilor, arestaţi preventiv pe un termen de 30 zile.

Prețul unui litru de vin moldovenesc s-a dublat în ultimii 9 ani

0

Vinurile moldovenești devin tot mai apreciate pe piețele internaționale. Prețul unui litru de vin a fost dublat în ultimii 9 ani a precizat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, în cadrul Conferinței Sectoriale Vitivinicole „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și oportunitățile de piață”.

Sectorul vitivinicol reprezintă o ramură strategică a economiei naționale, iar importanța acestuia este vădită, reieșind din ponderea sectorului în Produsul Intern Brut, se arată într-un comunicat al MAIA.

Acest sector ocupă trei la sută din PIB-ul Republicii Moldova și opt la sută din cantitatea totală de exporturi, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

„Astăzi noi am reușit, din 2014, datorită muncii depuse de Oficiu și de către producătorii noștri autohtoni să ajungem de la un vin care se vinde la 38 de cenți pentru un litru, la un dolar și zece. Este o creștere fenomenală pe o piață extrem de mult ocupată de țări consacrate în producerea de vinuri de calitate, cum ar fi Franța, Italia, Spania. Noi astăzi, ca țară, putem sta mândri cu ei la o masă, să discutăm, să putem compara și concura. Sperăm că începând cu acest an, vom întreprinde următorul pas pentru a încuraja cooperarea între micii producători de struguri și procesatori.

Totodată, în anul curent, nu va mai fi permisă achiziția de struguri de la persoane fizice de pe suprafețe care nu au fost intabulate și înregistrate. MAIA împreună cu ONVV va elabora un proiect amplu de înregistrare și solicităm producătorilor de struguri care dețin soiuri tehnice, să finalizeze procesul de intabulare. Parcelele viticole trebuie să fie înregistrate în Registrul vitivinicol, pentru a cunoaște recolta de struguri, cantitatea și calitatea produselor vitivinicole”.

Exemplul pe care îl oferă sectorul vitivinicol din țara noastră merită să fie urmat și de alte ramuri ale industriei din Republica Moldova. De această părere este Viorel Garaz, secretarul de stat de la Ministerul Economiei.

„Vinurile din Republica Moldova sunt exportate în peste 70 de țări. Sunt printre cele mai medaliate vinuri din lume și aceasta demonstrează statisticile, concursurile internaționale. Aceste reușite ar trebui transpuse și pe alte sectoare ale economiei naționale, precum industria textilă, de ce nu și ramura IT. Noi avem capacitate ca să putem realiza aceste ambiții”.

Potrivit Oficiului Național al Viei și Vinului, România se află pe primul loc în topul a 10 țări în care sunt exportate vinurile moldovenești.

În primele șapte luni ale anului 2022, valoarea exporturilor de vin îmbuteliat pe piața românească a fost de peste 13 milioane de dolari, în creștere cu 2,5% față de perioada similară a anului 2021. Potrivit datelor, după România, urmează Polonia și Cehia.