‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
1.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleExpert american în apicultură: Moldova are miere de cea mai bună calitate, dar sunt...

Expert american în apicultură: Moldova are miere de cea mai bună calitate, dar sunt multe aspecte ce trebuie îmbunătățite

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Începând cu anul 2017, William Lord, expert în apicultură din SUA, a oferit consultanță timp de trei ani apicultorilor din Moldova, în scopul îmbunătățirii activității acestora, în cadrul proiectului USAID APM.

În acest an, după o pauză generată de pandemie și războiul din țara vecină, Ucraina, expertul s-a întors în Moldova pentru a realiza o analiză a schimbărilor din sector.

„Apicultorii din Moldova au înregistrat un progres extraordinar, comparativ cu prima mea vizită din 2017. Acest lucru se reflectă începând cu schimbarea tipului stupilor utilizați și finalizând cu mierea de o calitate superioară, în viziunea mea, cea mai bună din lume, fapt datorat mai multor factori.
Spre regret însă, la nivel mondial prețul la miere a crescut, nu și în Europa de Est, unde prețurile au scăzut din cauza nesiguranței produse de război, ceea ce a afectat mult prețurile apicultorilor din Moldova”, a menționat în cadrul unui interviu William Lord.

La capitolul schimbarea tipului de stupi, expertul a menționat că cei verticali au o productivitate mai mare, iar lucrările în aceștia pot fi realizate mult mai ușor.

„În stupii verticali, volumul de miere produs este mai mare, costul producerii este mai redus, iar, într-un final, activitatea devine mai avantajoasă. Acești stupi sunt mai mici, mai ușor de utilizat. Fiecare apicultor îi poate adapta în funcție de particularitățile stupinei sale. În 2017, fiecare apicultor avea un design propriu al stupilor. În urma discuțiilor desfășurate, am reușit să stabilim un design comun, ce a devenit popular în întreaga țară în rândurile apicultorilor de succes”.

‹ adv ›

Potrivit datelor USAID, la moment, 99% din stupii produși în cadrul companiilor furnizoare de produse dedicate apiculturii din Moldova sunt verticali, comparativ cu anul 2017, când se asigura producerea a circa 50% de stupi verticali.

„Un stup vertical are o productivitate de până la 80 kg de miere, iar cel tradițional de maxim 30-40 de kilograme. În timpul culesului, de exemplu la salcâm, acest lucru oferă un avantaj incontestabil, astfel încât apicultorul omite mai multe operațiuni”.

Un alt aspect important realizat datorită suportului proiectului, a fost certificarea ecologică a mierii.

„Scopul a fost de a demonstra că putem avea albine sănătoase și miere de calitate fără tratamente. Obiectivul de acum este de a crește acest obiectiv la scară largă”.

Astfel, în 2018, pentru prima dată un grup de apicultori a obținut certificarea ecologică a mierii, fiind ghidați de experții USAID APM.

‹ adv ›

Drept rezultat, în 2022, au fost exportate aproximativ 100 de tone de miere de albine moldovenească certificată ecologic.

„Majoritatea grupurilor de producători care deja au obținut certificarea eco sunt interesați să atragă și alți apicultori”.

Totodată, printre succese se numără elaborarea cerințelor de calitate pentru diverse produse apicole destinate consumului uman, precum ceară, lăptișorul de matcă, polenul și propolisul, aprobate de Guvern la finele anului 2021.

William Lord a menționat că urmează a fi realizate mai multe obiective pentru ca apicultorii să obțină rezultate bune reflectate în profit.

‹ adv ›

Principalele aspecte necesare de îmbunătățit, potrivit expertului, țin de: plantarea speciilor melifere, utilizarea aplicației BeeProtect în scopul evitării pieirii albinelor din cauza pesticidelor și armonizarea legislației ce ține de export.

„În Moldova nu e industria prea dezvoltată, iar acest lucru oferă un privilegiu deosebit apicultorilor. Scopul este de a ajuta apicultorii să ia decizii corecte, argumentate, mai întâi de toate informându-se.

Dorim să creăm oportunități pentru apicultori cu un număr mic de stupi. În primul rând, să prezentăm oportunitățile de automatizare a afacerilor apicole. Majoritatea apicultorilor se află în domeniu de ani buni, însă aspectul cel mai important este acel că lumea e în continuă schimbare, iar acestor schimbărilor trebuie să ne adaptăm pentru a deveni profitabili”.

Amintim că, în cadrul proiectului USAID APM au fost create cinci centre de instruire și consultanță în apicultură pentru care urmează a fi create mai multe facilități.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›