sâmbătă, 18 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
HomepageAgroEcoEntomofagi - vezi insectele ce distrug dăunătorii la legume

Entomofagi – vezi insectele ce distrug dăunătorii la legume

Recomandate

În orice fel de legumicultură: câmp deschis, sere sau loturi pe lângă casă, obligatoriu se dezvoltă diverse insecte folositoare, fiindcă ele se hrănesc din contul celor considerate dăunătoare.

Cele mai răspândite sunt crizopele și buburuzele care distrug coloniile de păduchi. Totodată, foarte utile sunt viespile parazite ce distrug pontele de ploșniţe ale cruciferelor.

În continuare, prezentăm principalele insecte folositoare ce distrug dăunătorii la legume.

Crizopa comună (Chrysopa perla)

Adulţii și larvele se hrănesc cu păduchi, păianjenul roșu comun, tripși, musculiţa albă de seră, larve de minatori, omizi mici etc.

De obicei, acești dăunători ce devin hrană pentru crizope se dezvoltă din abundenţă pe plantele legumicole din sere și câmp deschis.

Cel mai des, crizopele sunt prezente acolo unde sunt colonii de afide la tomate, castraveţi, ardei, vinete, dar și căpșun, măr, porumb.

Viespea ovifagă (Trichogramma evanescens)

FOTO: bugsforbugs.com.au

Viespea ovifagă (Trichogramma evanescens) și se crește la comandă ca produs biologic în combaterea unor fluturi cu ponta liberă pe frunze.

Se lansează după indicaţiile producătorului, dar anticipat menţionăm că se aplică la depunerea ouălor de buhe, sfredelitorul porumbului, omizile de câmp etc.

Împotriva buhei verzei se lansează de 2 ori, pentru fiecare generaţie : (i) la început de pontă (până la 40 de ouă sau 1 pontă/m2 – 20 mii femele/ha) și (ii) la ponta de vârf în funcţie de densitatea ouălor de buhă/m pătrat.

Adică 80 de ouă sau 2 ponte/m2 = 40 mii indivizi/ha; 100 de ouă sau 3 ponte = 50 mii indivizi/ha; 150 de ouă sau 5 ponte = 75 miii indivizi/ha; 250 de ouă sau 7 ponte = 100 mii indivizi/ha.

Raportul dintre parazit: gazdă = 1:20. Există doar un factor care limitează eficacitatea trihogramei: nesincronizarea trihogramei cu zborul insectei-gazdă.

Adică trihograma zboară cu 2-4 săptămâni mai devreme decât buha, respectiv și depunerea pontelor are loc mai târziu.

Ploșniţa americană a gândacului de Colorado (Perillus bioculatus)

FOTO: ukrbin.com

Ploșniţa americană a gândacului de Colorado (Perillus bioculatus) este o insectă istorică, fiindcă a fost importată din America, crescută în laboratoare din Europa și lansată în câmp deschis pentru a combate gândacul de Colorado.

Ploșniţa s-a acomodat în multe ţări, în special cele sudice, printre care și țara noastră.

Astfel, observaţiile asupra acestei ploșniţe în plantaţiile industriale de cartofi și deosebirea ei de alte ploșniţe, ar fi de interesul fermierului, deoarece contribuie semnificativ la reducerea dăunătorului prin consumarea ouălor și larvelor acestuia.

Buburuza cu 7 puncte (Coccinella septempunctata)

O femelă devorează pe zi în medie 30-100 de păduchi, iar în
viaţă până la 4700 afide.

Citește aici despre Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină.

Buburuza cu 10 puncte (Adalia decempunctata)

Larva consumă un număr mare de afide – de la 150-200 până la 600–900 în zilele secetoase, inclusiv ouă de ploșniţe.

În următoarea poză este prezentată larva de buburuză. Important ca aceasta să nu fie distrusă de către oameni.

Bibliografie: Bunele practici în legumicultură în contextul schimbărilor climaterice.

Autori: Tatiana Novac, doctor în știinţe agricole. Anatolie Fala, doctor în știinţe biologice. Asea Timuș, doctor în știinţe agricole.
Vladimir Conovali, doctor în știinţe agricole. Eugeniu Ţurcan, magistru în agricultură.

(!) Ai o întrebare legată de agricultura durabilă? Ne-o poți adresa pe adresa de email [email protected] sau în grupurile de Viber Agrobiznes Club și AgroEco. Săptămânal, răspundem la întrebările relevante împreună cu experții din domeniu. Răspunsurile le puteți găsi mai jos, dar le publicăm și pe Viber, Newsletter sau Facebook.

Video

Citește și ›

AgroEco

Alătură-te pe Viber grupului producătorilor și pasionaților de agricultură organică din Moldova!

AgroEco