‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 6 decembrie, 2024
-0.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleStarea de repaus vegetativ la pomii fructiferi și necesarul de ore de frig

Starea de repaus vegetativ la pomii fructiferi și necesarul de ore de frig

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Odată cu venirea toamnei, când temperaturile nocturne scad sub 5 grade Celsius, iar orele cu lumină sunt sub 12 ore, procesul de fotosinteză încetează, frunzele încep să cadă și se instalează repausul relativ.

Este relativ, deoarece doar creșterea celululor încetează, alte procese ca respirația, transpirația, creșterea rădăcinilor continuă chiar și pe perioada iernii.

În perioada noiembrie și până la sfârșitul lunii ianuarie, pomii, mai ales sămânțoasele, intră în perioada de repaus profund când, chiar dacă condițiile de temperatură (pragul biologic de 6-8 grade Celsius) și umiditate se întrunesc, ei nu pleacă în vegetație.

‹ adv ›

Speciile termofile, cum ar fi piersic, cais, nectarin etc., au perioada de repaus profund foarte scurtă. Practic, în condițiile țării noastre repausul profund la piersic și cais se termină la sfârșitul lunii decembrie, astfel oricând se încălzește după această dată aceste specii pot porni în vegetație.

De aceea, la aceste specii se amână tăierea cât mai mult posibil, astfel încât să întârziem înfloritul.

Având un număr mult mai mare de muguri care consumă din substanțele de rezervă aceștia vor porni dezmuguritul pe rând și se mai câștigă ceva timp până trece pericolul de înghețuri târzii.

‹ adv ›

Află aici Când se fac tăierile la pomi în funcție de specie.

Mai există și alte lucruri care se pot face pentru întârzierea înfloririi, cum ar fi vopsirea trunchiurilor cu var amestecat cu zeamă bordeleză pentru respingerea razelor solare și prevenirea infectării cu boli de scoarță, administrarea unor tratamente care să mărească rezistența mugurilor la frig și altele.

Toate acestea, bineînțeles, ajută, dar nu împiedică dacă condițiile de temperatură și umiditate sunt îndeplinite ca pomii să înflorească. Aceste ierni blânde au și un aspect pozitiv, sunt favorabile acumulării necesarului de ore de frig.

‹ adv ›

Dar ce înseamnă aceasta? Probabil ați observat în comunicatele instituțiilor de cercetare acest indicator, necesarul de ore de frig cu temperaturi cuprinse între 0-7 grade Celsius.

Este un indicator important care arată posibilitatea speciilor pomicole să producă muguri de rod capabili să se transforme în flori.

Vă povesteam într-un alt articol că diferențierea mugurilor de rod începe undeva în vară și se continuă pe toată perioada iernii, în special în repausul facultativ până în primăvară, iar definitivarea organelor sexuale masculine și feminine are loc tocmai după acumularea unui număr minim de temperaturi scăzute cuprinse în acest interval de 0 până la 7 grade, după alții până la 10 grade, Celsius.

Mărul, de exemplu, în funcție de soi are nevoie de peste 1000 de ore de frig, piersicul, în schimb, are nevoie de numai 500 de ore de frig.

Orele nu trebuie să fie consecutive, ele se acumulează pe toată perioada iernii.

De ce, totuși, dacă muguri de rod avem, ore de frig avem, florile fie avortează în masă, fie fructele nu ajung până la toamnă, aflăm într-un material viitor.

Citește și despre Tăierile la pomi – cele mai des făcute greșeli.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›