ANSA va sancţiona introducerea pe piață a Siropului invertit cu aromă de miere denumit în mod greșit „Miere artificială”

1

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a atenţionat asupra cerințelor normative privind introducerea pe piață a „Siropului invertit cu aromă de miere” denumit în mod greșit „Miere artificială”.

În cadrul controalelor oficiale precum și urmare a multiplelor petiții, parvenite de la persoane  fizice și juridice, se constată că pe piață se plasează în continuare acest produs, transmite MOLDPRES.

În scopul protecției drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și a eliminării concurenței neloiale producătorilor de miere naturală, ANSA atenţionează că, în conformitate cu articolul 3 din Legea apiculturii,  „MIEREA” este un produs natural al albinelor melifere, a cărui denumire nu poate fi utilizată în denumirea oricăror alte produse obținute pe cale artificială.

Totodată, conform articolului 6 din Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare în ceea ce privește caracteristicile produsului alimentar şi anume: referitor la natura, identitatea, proprietățile, compoziția etc.; să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezența unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, în timp ce, în realitate, o componentă prezentă în mod natural sau un ingredient utilizat în mod normal în respectivul produs alimentar a fost înlocuit cu o altă componentă sau cu un alt ingredient.

„Se atestă şi faptul utilizării siropului invertit, în calitate de ingredient, la fabricarea diferitor produse de cofetărie și patiserie, precum torturile și ruladele, produsele fiind comercializate sub denumirea de „Медовик”,  „Медовый” etc. (denumirea produsului provine de la cuvântul „Мед” – miere în limba rusă).

În mod greșit ,denumirea produsului îi sugerează consumatorului că la fabricarea produsului s-a utilizat mierea naturală, dar, în realitate, aceasta a fost înlocuită cu Sirop invertit cu aromă de miere.

Drept urmare,  utilizarea în denumirea produselor a cuvintelor „Miere artificială” este incorectă și interzisă, precum și în denumirea produselor fabricate din acestea, care i se asociază consumatorului cu utilizarea mierii naturale în calitate de ingredient”, explică ANSA.

În acest context, sursa citată subliniază responsabilitatea privind informarea consumatorului îi aparține exclusiv operatorului din domeniul alimentar!

„Solicitam tuturor operatorilor din domeniul alimentar: care etichetează siropul invertit și comercializează sub denumirea de ,,Miere artificială” să întreprindă toate măsurile pentru modificarea etichetei în conformitate cu cadrul legal, astfel încât să nu inducă în eroare consumatorul; care produc produse de patiserie să se abțină de la utilizarea denumirilor de  „Медовик”,  „Медовый”,  dacă în calitate de ingredint nu este utilizată mierea naturală”, indică ANSA.

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor avertizează că în cadrul controalelor oficiale vor acorda o atenție sporită respectării Legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, iar operatorii din domeniul alimentar care nu se vor conforma legislației alimentare în vigoare, riscă amenzi în sumă de până la 25.000 lei (1250 euro).

Energia termică și cea electrică produsă de Termoelectrica se ieftinesc din 1 august

0

Agentul termic livrat de SA „Termoelectrica”, dar și energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale întreprinderii se ieftinesc.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat micșorarea tarifelor ca urmare a demersurilor depuse de către furnizor, transmite IPN.

Potrivit deciziei ANRE, tariful pentru energia termică s-a stabilit la 1 824 de lei pentru o gigacalorie, fără TVA, ceea ce reprezintă o diminuare cu 314 lei sau cu circa 15% față de tariful în vigoare.

Prețul pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale SA „Termoelectrica” s-a stabilit la 200 de bani kw/oră, fără TVA, ceea reprezintă o diminuare cu 48 bani kw/oră sau cu 20% în raport cu prețul în vigoare.

Hotărârea intră în vigoare la 1 august.

Varza Kale – sfaturi la cultivare

0

Varza Kale (Brassica oleracea var. acephala), numită și varză de frunze, este o cultură tot mai atractivă, datorită interesului în creștere pentru aceasta din partea consumatorilor.

Varza Kale nu formează căpățână, frunzele acesteia sunt asemănătoare cu frunzele de salată, doar că sunt puțin mai ondulate și pot avea nuanțe variate: albastru, roșu, verde și chiar violet.

Botaniștii compară adesea varza Kale cu varza sălbatică, dar adevărata sa origine nu a fost stabilită cu precizie, deși există dovezi sigure că varza Kale era deja destul de răspândită în Evul Mediu.

În vânzare puteți găsi varietăți cu aspect de palmier, cu frunze de culoare verzi-albastrui, mov-închis sau varietăți pitice.

Cultivarea verzei Kale

varza kale
Varză Kale cu aspect de palmier – Nero di Toscana; FOTO: seedsireland.ie

Varza Kale poate fi cultivată prin semănat direct și prin răsad. Producerea răsadului durează până la 6-7 săptămâni, plantele tinere fiind destul de sensibile la transplantare. Astfel, în acest articol discutăm mai multe despre cultivarea verzei Kale prin semănat direct.

Sfaturi la alegerea și pregătirea terenului pentru varza Kale

Datorită unei perioade destul de scurte de vegetație și cerințelor mai reduse față de factorii de mediu, varza Kale poate fi cultivată în diferite perioade, inclusiv în cultura de toamnă.

La alegerea momentului de cultivare, trebuie să luăm în calcul faptul că în general, varza Kale nu suportă temperaturile înalte, în schimb este destul de rezistentă la frig.

Temperatura optimă pentru germinarea semințelor se încadrează în limitele +15…+25°C, iar optimă pentru creșterea culturii se consideră temperatura de +15…+20°C.

Înghețurile nu sunt o problemă pentru varza Kale, unele varietăți poate rezista până la minime de -15°C. În schimb, temperaturile de peste +25°C nu sunt suportate de cultură.

Varza Kale crește bine în condiții de semiumbră-soare, fiind destul de solicitantă din punctul de vedere al umidității. În condiții de cultură pe suprafețe mai mari, este obligatorie irigarea, iar pe suprafețe mici, realizarea regulată a udărilor.

La capitolul solul potrivit, în general, pentru vărzoase nu sunt recomandate solurile acide, acestea sunt favorabile pentru dezvoltarea herniei rădăcinilor, o boală periculoasă pentru cultură.

Exemple de amendamente utilizate pentru reglarea pH-ului solului:

În rest, preferate de culturile din grupul verzei sunt solurile afânate, bogate în materie organică, bine drenate și reavăne. Totuși, la alegerea terenului trebuie să luați în calcul faptul că acesta ar fi bine să fie protejat de vânturi.

Varza Kale nu tolerează apa stagnantă, mai ales în zona rădăcinilor, acestea pot pur și simplu putrezi.

În ceea ce privește premergătorii, dovleacul, castraveții, solanaceele (tomate, ardei, vinete) și, bineînțeles, leguminoasele sunt cele mai bune, iar alte crucifere sunt, evident, nerecomandate.

Solul pentru plantarea răsadurilor de varză, precum și pentru semănatul lor trebuie pregătit toamna, pentru aceasta este necesar să-l afânăm, îndepărtând toate buruienile.

Primăvara, de îndată ce solul este gata pentru a fi lucrat, trebuie să fie îmbogățit cu mraniță sau îngrășăminte minerale. În condiții de suprafețe mici, mranița se aplică în doză de aproximativ un kilogram pe metru pătrat de sol.

Pe suprafețe mari, puteți opta pentru îngrășăminte cu eliberare controlată, conform recomandărilor producătorului.

Când se seamănă varza Kale

Atât semănatul direct al culturii, cât și plantarea răsadului poate fi realizată eșalonat, de exemplu din trei în trei săptămâni. De obicei, răsadul primăvara se plantează începând cu luna aprilie până în luna mai, în zonele unde acest lucru permit temperaturile.

Semințele de varză germinează începând cu temperatura minimă de 5°C, vă puteți orienta la semănatul culturii după temperaturile înregistrate.

Adâncimea de semănat la varza kale este de circa un cm, lăsându-se o distanță între rânduri de 50-60 cm, iar între plante pe rând de 40-50 cm.

La începutul toamnei, când trece perioada de arșiță înregistrată în ultimii ani, putem trece la înființarea culturii.

V-ar putea plăcea și articolul despre E timpul pentru a semăna spanac de toamnă – sfaturi pentru recolte bune.

Îngrijirea verzei Kale

Îngrijirea verzei Kale nu este diferită de cea pentru alte varietăți vărzoase. Cultura are nevoie de udări regulate, îndepărtarea buruienilor, afânarea solului, protecție împotriva dăunătorilor, bolilor și fertilizări.

Când varza ajunge la o înălțime de peste 20 cm, plantele trebuie mușuroite, iar când frunzele se îngălbenesc sau încep a se veștezi, usca, îndepărtați-le. Varza Kale răspunde bine la mulcirea suprafeței solului cu mraniță, se recomandă un strat de 1-1,5 cm.

Kale nu tolerează uscarea solului, dar, precum am menționat, îi este și frică de apa stagnantă, de aceea este mai bine să udați solul des, dar cu o cantitate mică de apă, în funcție de vreme și menținând solul ușor umed.

Înainte de udare, este de dorit să se efectueze plivitul și afânarea solului, iar după udare, să mulciți suprafața solului cu mraniță.

Hrănirea culturii se poate face la fiecare 20-25 de zile. Prima dată varza poate fi hrănită în perioada de creștere activă a frunzelor. În această perioadă, prioritare sunt îngrășămintele ce conțin azot. În condiții de casă, puteți opta pentru macerate de plante sau infuzie de gunoi de păsări (1:20).

Totodată, puteți opta pentru îngrășăminte special concepute pe care le găsiți în magazinele de profil.

Boli și dăunători la cultura de varză Kale

Dacă sunt respectate cerințele de creștere și rotația culturilor, varza Kale în măsură mică afectată de boli și dăunători. Totuși, condițiile din ultimii ani favorizează reproducerea activă a dăunătorilor, printre acestea numărându-se afidele, gărgărițele, buha verzei, fluturele alb al verzei, musca verzei, puricele cruciferelor și limacșii.

Pentru combaterea dăunătorilor cum ar fi buha verzei, fluturele alb sau molia verzei sunt omologate produse pe bază de emamectin benzoat (de exemplu Affirm Top 1,5 kg/ha).

Totodată, pot fi instalate plase cu densitatea de <20 g/m2 pentru a proteja cultura de afide.

Căderea plantuțelor, rugina albă, mana verzei, făinarea cruciferelor, putregaiul uscat și cenușiu, pătarea albă și hernia rădăcinilor de varză sunt bolile ce pot afecta cultura.

Pentru combaterea bolilor cum ar fi rugina albă a cruciferelor, alternarioza, pătarea albă a frunzelor sunt omologate produse pe bază de azoxistrobin (de exemplu Affix 250 SC 1 l/ha).

Pentru a controla făinarea, sunt recomandate produse ce conțin bicarbonat de potasiu sau cele pe bază de sulf.

În ceea ce privește limacșii, pe suprafețe mici aceștia pot fi controlați prin îndepărtarea manuală noaptea sau prin așezarea pe suprafața solului a foilor de carton, foi de ardezie, placaj și materiale similare. Sub aceste „adăposturi” se acumulează limacșii, care pot fi ulterior distruși.

Cum se recoltează varza Kale

De obicei, recoltarea verzei începe la trei luni după germinare la semănatul direct al emințelor sau la două luni după plantarea răsadurilor, la creșterea verzei prin răsaduri. De îndată ce planta atinge o înălțime de peste 20-22 cm, puteți începe să tăiați frunzele.

Frunzele trebuie tăiate treptat, pe măsură ce cresc, începând de la baza plantei spre vârf, nu merită să așteptați creșterea multor frunze, pentru că devin în cele din urmă foarte tari și capătă un gust amar.

Tăiați frunzele de varză, de preferință, la o înălțime de cinci centimetri de la suprafața solului, acest lucru va permite plantei să formeze frunze noi.

Recolta de varză culeasă sub forma de frunze se consumă, preferabil, imediat, dar se poate păstra și 5-6 zile la congelator.

Apropo, despre gust: varza Kale nu este doar gustoasă, ci și sănătoasă, conține minerale și proteine, o cantitate mare de vitamine, fibre, acizi grași și aminoacizi, inclusiv esențiali.

Varza de frunze ar trebui consumată de persoanele cu deficit de calciu, în perioadele de stres crescut, supraponderali și pentru întărirea sistemului imunitar.

Vezi și Varza de Bruxelles – cerințe, producere răsad și cultivare.

Bolea, în Spania pentru a discuta despre importul de ovine de prăsilă

0

În perioada 22-24 iulie 2024, viceprim-ministrul Vladimir Bolea efectuează o vizită de lucru în Regatul Spaniei, în scopul consolidării relațiilor bilaterale și explorarea oportunităților de colaborare în sectorul agricol.

În acest sens, viceprim-ministrul a avut o întrevedere cu omologul său Luis Planas Puchades.

Discuțiile au vizat importul de animale de prăsilă din specia ovine, specializate pentru producția de lapte și preluarea tehnologiilor avansate de exploatare a ovinelor în sistem intensiv, cu scopul de a îmbunătăți productivitatea și calitatea producției de lapte din Moldova.

Spania are o vastă experiență în conservarea și îmbunătățirea geneticii animalelor.

De asemenea, au fost analizate investițiile realizate de Spania în domeniul irigațiilor. Ambii miniștri au subliniat importanța programelor de îmbunătățire a irigațiilor, considerându-le o investiție fundamentală pentru a face față provocărilor climatice.

Oficialii au mai discutat despre modelele de cooperare între agricultori din Spania și despre politicile care încurajează formarea cooperativelor și asociațiilor de producători.

Grant de 4,3 mln de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din sudul țării

0

Republica Moldova va beneficia de un grant de 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din localitățile din sudul țării.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui acord de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Banii sunt destinați pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”.

Astfel, va fi dezvoltată infrastructura de gestionare a deșeurilor solide în raioanele Cahul, Cantemir, Taraclia, Vulcănești, Ceadâr-Lunga și Comrat, costul total al proiectului fiind de circa 17 milioane de euro.

Banii oferiți de BERD sunt destinați pentru mai multe componente ale proiectului. 2,25 milioane de euro vor fi investite în construcția unui depozit de deșeuri și a stațiilor de sortare și de compostare în orașul Cahul, precum și pentru construcția stațiilor de transfer în localitățile Cania, Taraclia și Comrat.

810 000 de euro sunt destinate pentru procurarea de echipamente pentru tratarea și eliminarea deșeurilor și o sumă similară va fi cheltuită pentru închiderea tuturor depozitelor de deșeuri în localitățile unde va fi implementat proiectul.

De menționat că, anterior, țara noastră a încheiat un acord de împrumut cu BERD, care prevede alocarea a 25 de milioane de euro pentru implementarea a unei părți a proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”, care va fi implementat până în anul 2027.

Acesta mai vizează și raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni.

ADAMA Ltd. anunță numirea lui Gaël Hili ca Președinte și CEO în locul lui Steve Hawkins

0

ADAMA Ltd., lider mondial în industria produselor pentru protecția plantelor, anunță că Gaël Hili a fost numit Președinte și CEO de către Consiliul de Administrație începând cu 1 octombrie 2024.

Hili se va alătura echipei de management din cadrul grupului Syngenta și își va desfășura activitatea în Tel Aviv.

  • Steve Hawkins a fost numit președinte al Syngenta Crop Protection, începând cu 1 octombrie 2024.

Gaël Hili va prelua poziția de la Steve Hawkins, care a fost numit președinte al Syngenta Crop Protection și membru al echipei de conducere a grupului Syngenta, cu sediul la Basel, începând cu 1 octombrie 2024.

Steve va continua să fie pe deplin implicat în conducerea ADAMA și în planul de transformare derulat de grupul ADAMA până la preluarea oficială a noului său rol. 

Jeff Rowe, Președinte și CEO al Syngenta Group, a declarat:

jeff rowe syngenta

„Sunt încântat să îi urez bun venit lui Gaël Hili ca noul CEO al ADAMA și membru al echipei de conducere a grupului Syngenta. Gaël are o experiență vastă și un istoric dovedit în ceea ce privește stimularea creșterii profitabile și conducerea schimbării organizaționale de succes. El este candidatul ideal pentru a accelera implementarea planului de transformare ADAMA, lansat cu succes de Steve și de echipa de conducere ADAMA la începutul acestui an, pentru a aborda bunăstarea financiară pe termen scurt a companiei și pentru a capta valoarea inovației aflată în creștere rapidă în rândul clienților de pe principalele piețe ADAMA.

Sub conducerea lui Gael, împreună cu echipa puternică de conducere a companiei și sprijinul continuu al Grupului Syngenta, sunt încrezător că ADAMA se va schimba, va reevalua și se va repoziționa în beneficiul tuturor părților interesate, inclusiv clienți, angajați, investitori și acționari din întreaga lume.”

Gaël Hili a declarat:

gael hili adama

„Sunt onorat să îmi asum rolul de președinte și CEO într-un moment atât de important pentru ADAMA. Planul de transformare a arătat deja o îmbunătățire a situației financiare, demonstrând angajamentul nostru față de indicatorii financiari și excelența operațională. Focusul meu va fi pe accelerarea acestui proces și mă voi asigura că ne îndeplinim obiectivele economice în următorii trei ani.

Construind pe baza solidă realizată de Steve și echipa de conducere, sunt dedicat să promovăm succesul și valoarea pe termen lung pentru toate părțile implicate. Împreună cu echipele globale dedicate și profesioniste ale ADAMA, vom continua să transformăm ADAMA într-o companie mai puternică și mai rezilientă.”

Dl. Hili și-a dedicat cea mai mare parte a carierei industriei agricole, începând cu roluri operaționale și comerciale la Dow AgroSciences în Europa și mai târziu la Dow Chemical Company, unde a ocupat funcția de Director de Marketing Global.

În 2017 s-a alăturat Syngenta ca șef al Europei de Est, unde a condus compania la o creștere semnificativă a cotei de piață atât în ​​categoria semințe, cât și în segmentul de produse de protecție a plantelor. Din decembrie 2023, a ocupat funcția de șef al Europei Syngenta CP și Seeds Field Crops.

Gaël Hili deține o diplomă de master în inginerie mecanică de la Université de Technologie de Compiègne, Franța.

Despre planul de transformare ADAMA 

ADAMA a inițiat un plan în primul trimestru al anului 2024 pentru a reevalua ADAMA prin îmbunătățirea calității afacerii și pentru a transforma compania, așa cum a anunțat în raportul privind rezultatele financiare pe 2023. 

Planul de transformare la nivel de companie are ca scop realizarea treptată a țintelor financiare pe o perioadă de 3 ani (2024-2026). Principalele aspecte ale planului includ:

  • Model evoluat de operare 
  • Schimbări în echipa de conducere
  • Un model evoluat de operare care va fi centrat și aliniat pentru a implementa în mod eficient strategia și a servi mai bine sucursalele locale ADAMA, inclusiv schimbări organizaționale în cercetare și dezvoltare, marketing, comercial și operațiuni.
  • Orientare geografică și către clienți: Concentrare pe segmente strategice de culturi din cadrul segmentului de clienți care apreciază inovația, formulări diferențiate cu valoare adăugată.
  • Focus pe portofoliu:
  • Dezvoltarea liniei de produse cu marjă ridicată: continuarea îmbunătățirii mixului de vânzări prin creșterea ponderii produselor cu marjă mare, susținând calitatea afacerii și marja brută, așa cum a fost realizat în 2023 și în primul trimestru al anului 2024.
  • Ciclul de viață al produsului: eliminarea treptată a anumitor produse pentru a eficientiza ofertele.
  • Portofoliu puternic: Menținerea investițiilor în produse diferențiate care oferă valoare adăugată clienților.
  • Optimizarea rețelei de producție: reevaluarea modelului operațional, inclusiv a echilibrului dintre achiziții și producție, precum și optimizarea lanțului de aprovizionare, pentru a se alinia la realitățile pieței.

Despre ADAMA

ADAMA este lider global în industria de produse pentru protecția plantelor, oferind soluții fermierilor din întreaga lume pentru a combate buruienile, insectele dăunătoare și bolile. ADAMA deține unul dintre cele mai largi și mai diverse portofolii de substanțe active din lume, precum și unități de cercetare și dezvoltare, producție și formulare de ultimă generație.

Cu o cultură în care membrii echipei ADAMA ascultă fermierii și generează idei ținând cont de realitățile din teren, compania este poziționată în mod unic pentru a oferi o gamă largă de amestecuri distincte, formulări și produse diferențiate de înaltă calitate, oferind soluții care răspund nevoilor fermierilor și clienților locali în peste 100 de țări la nivel global. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați www.ADAMA.com.

BeeProtect – numărul cazurilor de intoxicații ale albinelor a scăzut considerabil, datorită aplicației

0

Odată cu lansarea sistemului BeeProtect, peste 2,000 de agricultori și apicultori din Republica Moldova au devenit utilizatori ai platformei.

Prin intermediul BeeProtect, agricultorii au anunțat mai mult de 1,200 de tratamente cu pesticide a culturilor agricole, fapt care a contribuit semnificativ la reducerea cazurilor de otrăviri.

Sistemul informațional BeeProtect a fost creat în anul 2023, ca răspuns la cazurile multiple, dar și costisitoare de intoxicări ale albinelor. Acestea surveneau din lipsă de coordonare și informare privind stropirea culturilor agricole cu produse de uz fitosanitar (PUF) în preajma stupinelor.

În anul 2024, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a extins această platformă, transformând-o într-un sistem informațional guvernamental.

Realizarea a fost posibilă datorită suportului USAID și  colaborării cu Agenția pentru Guvernare Electronică și STISC.

Astfel, BeeProtect a devenit un sistem integrat cu serviciile electronice de stat, care permite validarea automată a utilizatorului odată cu logarea lui prin intermediul MPass.

Respectiv, accesând platforma cu semnătura mobilă sau semnătura electronică, nu mai este necesară procedura de înregistrare.

Sistemul nou oferă opțiunea migrării automate a datelor utilizatorului din cel anterior. După ce majoritatea utilizatorilor își vor migra datele în sistemul nou, aplicația-web veche va fi închisă.

Exportăm floarea-soarelui mai mult decât recoltăm? Ce arată datele

0

În prima jumătate a anului 2024, exporturile de seminţe de floarea soarelui au constituit circa 314.000 tone, volum ce este cu 14.000 tone mai mare decât exportul total pentru anul trecut, arată o analiză a datelor vamale efectuată de expertul Iurie Rija.

Potrivit analizei, de la începutul anului 2024 preţurile la seminţe de floarea soarelui au crescut treptat, de la aproximativ 7,6 lei pentru un kilogram în ianuarie – la 8,06 lei pentru un kilogram în aprilie, şi au ajuns la 9,38 lei în iunie.

Exporturile de floarea-soarelui au crescut suspect de mult

Totodată, datele arată că în luna iunie 2024 exporturile de seminţe de floarea soarelui au fost de 2,5 ori mai mari decât în luna iunie 2023.

Saltul seminificativ al exportului de seminţe de floarea soarelui a avut loc în condiţiile în care, încă la finele lunii martie 2024, Ministerul Agriculturii estima stocurile de materie primă la doar circa 60.000 de tone.

Cu toate acestea, în lunile aprilie-iunie, din Republica Moldova (inclusiv regiunea transnistreană) au fost exportate circa 160.000 de tone de seminţe de floarea soarelui, de 2,5 ori mai mult ca în aceeaşi perioadă a anului 2023.

Boom-ul exportului de seminţe de floarea soarelui a avut loc în condiţiile în care principalele fabrici de procesare a materiei prime au staționat, iar exportul de ulei de floarea soarelui s-a prăbuşit.

„Dacă e să analizăm exporturile acestei culturi oleaginoase sub formă brută și prelucrată în ulei (utilizând coeficientul de producţie), atunci în sezonul 2023/2024 o cantitate de 930.500 tone floarea-soarelui a părăsit țara”.

Este mai mult ca în sezonul precedent cu 13,3%, dar aparent cu 2,5% mai puțin comparativ cu sezonul 2021/2022.

Totuși, în perioada 2021/2022 erau atinse recorduri la roadă, iar recolta de atunci de floarea soarelui era cu 30% mai mare ca în sezonul curent.

„În această ordine de idei, volumele de floarea soarelui exporate în perioada 2023/2024 au fost relativ mari pentru capacitățile recoltei și necesarul de procesare al țării”, constată expertul Iurie Rija.

România rămâne principala destinaţie a exportului de floarea soarelui

Destinațiile de export au rămas tradiționale, se constată în analiză. România este destinația nr.1, cu 183.300 tone exportate sau 58,4% din total, în perioada ianuarie-iunie 2024.

Turcia, care până în 2021 era importatorul de bază pentru semințele de floarea-soarelui moldovenești, acum este pe locul 2, cu 51.200 tone. Totuși, comparativ cu întreg anul 2023, exporturile pe piaţa Turciei au crescut practic de 2 ori.

Apoi, urmează Bulgaria, Elveția, Grecia, Emiratele Arabe Unite, Olanda, Marea Britanie, Cehia etc.

Expertul mai constată că Republica Moldova este o țară tradițional net exportatoare de semințe de floarea-soarelui, dar au fost şi importuri mici de seminţe şi ulei, care însă nu au putut avea un impact semnificativ asupra pieţei. Astfel, exporturile au fost de 48 ori mai mari comparativ cu importurile.

Gabriela Deadic – admisă la buget la Medicină, a ales Agronomia: „Părinții îmi sunt un exemplu”

6

Cunoscând tot mai mulți tineri pasionați de agricultură, rămânem tot mai mult inspirați de pasiunea și dorința acestora de a contribui la dezvoltarea sectorului și continuarea afacerilor create de părinți sau chiar realizarea propriilor idei.

Printre aceștia se numără Gabriela Deadic, studentă anul IV la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, UTM, care credem că merită toată admirația.

După finalizarea studiilor liceale, Gabriela a fost îndemnată de părinții ei să meargă la facultatea de Medicină, unde a depus dosarul și a fost admisă la buget, concomitent optând și pentru specialitatea Agronomie. Însă, în momentul în care urma să transmită actele în original, tânăra a ales Agronomia.

„Părinții mei mereu au fost un exemplu de perseverență pentru mine. Au circa 300 de hectare de teren arendate pe care fac agricultură. De aceea, în momentul în care a trebuit să fac o decizie, m-am gândit că vreau să le fiu alături și să-i susțin, în special în momentele mai grele”, a specificat Gabriela Deadic.

Tânăra spune că puțin mai plictisitor i-a părut anul I, perioadă în care într-o măsură mai mică s-a pus accent pe disciplinele de la specialitate.

Ulterior, însă, odată cu includerea tot mai multor ore practice și realizarea fuziunii cu o altă grupă de studenți, timpul petrecut la universitate era mult mai interactiv.

„Acum, suntem mai mulți studenți, fiecare vine cu experiența și ideile sale, avem vizite de studiu, cunoaștem diferite tehnologii și interacționăm cu diferiți specialiști din sector. În acest mod, ne îmbunătățim permanent cunoștințele și ne adaptăm schimbărilor din agricultură”.

Întrebată dacă, la peste 3 ani distanță de la decizia luată regretă pasul făcut, tânăra ne-a explicat următoarele.

„Nu regret decizia pe care am luat-o, cu toate că, au existat anumite temeri atunci când mă gândeam ce voi face după finalizarea studiilor. Sunt implicată în diferite proiecte și acest lucru îmi pare foarte interactiv și util. Desigur, având deja experiență și fiind alături de profesori, îi ajut și pe părinții mei să ia anumite decizii când vine vorba de tratamente sau anumite lucrări”.

Cea mai mare îngrijorare pentru Gabriela rămâne a fi seceta care a afectat grav în acest an culturile și din cauza căreia, mai mulți fermieri inclusiv și familia ei va înregistra pierderi importante.

„Suntem îngrijorați de schimbările climatice care afectează foarte mult culturile și pentru care, la moment, soluții nu prea există. Suprafețele pe care le avem sunt destul de modeste pentru a permite obținerea veniturilor necesare pentru utilizarea soluțiilor cum ar fi irigarea”.

Ținând cont de aceste provocări, urmează să aleagă și o direcție corectă în cadrul studiilor de masterat.

„Urmează să-mi aprofundez cunoștințele optând pentru un program de master. Încă nu am decis exact dacă va fi master de cercetare sau de profesionalizare, deoarece îmi par atractive atât agricultura conservativă cât și protecția integrată a plantelor sau ameliorarea plantelor, însă mai am timp pentru a lua o decizie în acest sens. Recomand tuturor tinerilor dornici de a face studiile în agricultură să nu ezite. Oportunitățile apar pe parcurs”.

Acest material face parte din seria de materiale realizate în scopul promovării studiilor în agricultură și a fost realizat cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin proiectul OPTIM.