Podcast: Înființarea unei ferme ecologice de păsări – ce luăm în calcul

0

În unele țări, de exemplu Danemarca, Franța, Elveția, oul este produsul ecologic cel mai bine vândut, iar cota sa pe piața actuală, de 21 – 32%, continuă să crească.

Astfel investițiile în fermele eco de păsări par tot mai atractive, mai ales că cererea este în creștere constantă pentru ouă ecologice în Europa, dar și în țară. Totuși, ca și oricare altă afacere, pentru reușită este importantă planificarea corectă  înainte de înființarea acesteia.

În primul rând, ar trebui să se cunoască necesitățile păsărilor și regulile ce vin să susțină aceste nevoi într-un sistem ecologic de producere, deoarece trebuie asigurată securitatea și bunăstarea animalelor.

Mai multe detalii discutăm în următorul podcast:

Stevia – îndulcitor natural. Beneficii și cultivare

0

Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) aparține familiei Asteraceae (la fel ca și floarea-soarelui, păpădia, topinamburul) și este originară din Paraguay. În ultimele decenii aria de cultivare s-a extins esențial, grație frunzelor sale utilizate în calitate de îndulcitor natural, ce poate fi adăugat în alimente și băuturi proaspete sau procesate.

Fapt ce se datorează prezenței glicozidelor cristaline dulci numite steviozide și rebaudiozidozide, care sunt de 200-300 de ori mai dulci decât zaharoza. Steviozida este necalorică, nefermentabilă, stabilă la temperatura de până la 95°C și are o perioadă de valabilitate lungă.

Acestea îi conferă proprietăți de:

  • reglare a metabolismului;
  • stabilizare a nivelului zahărului în sânge şi tensiunii arteriale;
  • scăderea nivelului colesterolului în sânge;
  • restabilirea microcirculaţiei sanguine.

Frunzele steviei mai conţin polizaharide, pectine, vitaminele A, F, C, E şi P, microelementele K, Ca, Mg, Zn şi Fe, aminoacizi, proteine, celuloză, care înbunătăţesc regenerarea celulelor şi coagularea sângelui.

Utilizarea regulată a steviozidei sporeşte eliminările biliare şi diureza, stopeză inflamaţiile şi formarea leziunilor căilor gastrointestinale, activizează lucrul ficatului şi pancreasului, reglând procesele de diateză alergică la copii.

De aceea în unele țări extractele uscate de stevie, pe lângă alimentație, mai sunt utilizate și la producerea medicamentelor.

Cerințele steviei față de mediu

Stevia este produsă comercial în regiunile temperate ale lumii, unde poate fi cultivată ca cultură perenă. În zonele cu ierni mai reci poate fi cultivată ca plantă anuală transplantată.

Temperatura. Stevia este originară din climatele semi-umede, subtropicale, unde temperaturile variază de obicei între -6°C și 43°C.

De aceea poate tolera înghețuri ușoare, însă cele mai aspre provoacă moartea rădăcinilor plantei.

Pentru că are o rezistență scăzută la ger, în zona noastră se recomandă cultivarea steviei doar ca plantă anuală.

În timpul sezonului de vegetație, pentru o bună dezvoltare, necesită un interval de temperatură de la 15°C până la 30°C.

În prezent se efectuează lucrări de selecție pentru dezvoltarea soiurilor de stevie rezistente la ger.

Solul. Stevia crește bine pe o varietate mare de soluri, de la nisipos până la cernoziom, dar cu condiția ca să fie bine drenate. Nu tolerează solurile lutoase și cele care rețin apa în exces.

Această plantă preferă solurile cu o reacție slab acidă spre slab bazică (pH6,5-7,5). Nu se va dezvolta pe solurile saline.

Pregătirea terenului. Arătura de bază se efectuează la adâncimea de 25-30 cm şi se lasă sub formă de brazdă nelucrată.

Primăvara, până în preajma înfiinţării culturii, terenul se menţine curat de buruieni şi fără crustă, prin 1-2 lucrări cu grapa cu colţi reglabili, pentru a pregăti o suprafață de plantare netedă și fermă.

Selectarea materialului săditor de stevie

În calitate de material săditor la stevie se pot utiliza:

  • lăstari verzi şi lignificaţi;
  • rădăcini păstrate peste iarnă în nisip;
  • marcoţi obţinuţi prin înrădăcinarea lăstarilor,care ulterior se detaşează de la planta-mamă;
  • răsadă obţinută din seminţe.

Rădăcinile păstrate peste iarna necesită temperatură de până la 4o și umiditate potrivită, în caz contrar pot începe să crească sau să mucegăiască.

Unele cercetări au arătat că anume acest tip de material săditor dă cea mai înaltă productivitate, de 2,5-3 tone la hectar. Iar cele obținute din răsadă de circa 2 tone.

Plantarea și îngrijirea steviei

În luna mai, când pericolul înghețurilor a dispărut, plantele de stevie sunt plantate în câmp. Distanța optimă de plantare pe rânduri fiind de 20-30 cm între plante, iar între rânduri de 40-50 cm.

Imediat după plantare, solul se udă ușor. În lipsa precipitațiilor, planta de stevie necesită irigații frecvente pentru a menține umiditatea solului în timpul verii fierbinți. Udarea se face săptămânal până la o adâncime de 5 cm.

Nivelul excesiv de umiditate poate avea efect dăunător asupra culturii, deoarece stevia nu poate tolerează apa stătătoare.

Controlul buruienilor se realizează mecanic între rânduri și manual între plante, prin plivire sau prășile.

O bună metodă pentru combaterea buruienilor este utilizarea agrotextilului.

Recoltarea și păstrarea steviei

Perioada optimă de recoltare depinde de soi și de regiunea în care se cultivă. În general, recoltarea se realizează din luna august până la sfârșitul lunii septembrie, când plantele ating înălțimea de 40-60 cm, iar 10-10 % din flori sunt deschise. Deoarece calitatea și cantitatea steviozidelor este cea mai înaltă în această perioadă.

Pe suprafețe mari recoltarea se face mecanizat, pe cele mici manual.

Uscarea tulpinilor lemnoase și a materialului moale al frunzelor verzi este finalizată

Imediat după recoltare, plantele de stevie se pun la uscat folosind un de uscător de plante sau un cuptor. În funcție de condițiile meteorologice și de densitatea încărcării, sunt necesare de la 24 până la 48 de ore pentru a usca stevia la 40°C până la 50°C.

Estimativ, din 21.500 kg/ha de masă verde se obțin până la 6.000 kg/ha de produs vegetal uscat, adică 25-30% din produsul vegetal proaspăt.

Frunzele uscate se depozitează în cutii de carton etichetate pentru prelucrare ulterioară.

Cercetările indică faptul că în regiunea noastră, potențialul de producție a steviei este de 2.850 kg de frunze uscate de pe un hectar.

Ar putea să te intereseze și Cum se cultivă salvia.

Vitalie Popa – vinificatorul din Moldova care a creat o tehnologie revoluționară de producere a vinului

1

Vitalie Popa este vinificatorul care a reușit să provoace un interes internațional fără precedent datorită tehnologiei sale revoluționare de producere a vinului fără aditivi și conservanți – VBUNG.

Acesta a prezentat tehnologia în cadrul expoziției Vinitech-Sifel 2022, Franța, în cadrul căreia a și fost premiat.

În cadrul unui interviu oferit Logos Press, acesta a menționat că acum caută oportunități pentru implementarea tehnologiei în diferite țări.

„Produsul meu nu este încă pe piață, dar potențialul său este vizibil. Experții au apreciat invenția mea fără să atingă măcar butoiul, fără să guste vinul din acesta și fără să vadă raportul ecologistilor germani (a fost publicat după premiere). Juriul a spus că ar trebui să iau acest premiu ca pe un progres foarte serios, pentru că au fost mulți solicitanți, și am concurat cu companii care câștigă milioane de euro, care au departamente speciale pentru inovare cu finanțare adecvată, ceea ce, desigur, nu o am eu. Cu toate acestea, am primit o Citare alături de companii de renume mondial precum Bucher Vaslin, Diemme Enologia, Amcor Flexible Capsules”, a povestit Vitalie Popa.

Vinificatorii care s-au arătat dornici de a testa această tehnologie au discutat cu Vitalie Popa în cadrul expoziției. Au cerut prețul și când se vor putea cumpăra astfel de butoaie. La fel și producătorii de butoaie au manifestat interes.

În ultima zi a expoziției, Vitalie Popa a realizat o degustare de mostre din vinurile sale realizate după tehnologia VBUNG.

„Înainte de aceasta, în pavilionul expozițional, am comandat o analiză fizico-chimică a vinurilor. Experții care le-au gustat au considerat vinurile neobișnuite. Potrivit acestora, le-au plăcut aceste mostre mai mult decât alte vinuri fără sulfiți”.

Astfel, o invenție a vinificatorului moldovean promovează Moldova pe harta mondială a vinului. Povestea acestei inovații revoluționare abia a început și încă urmează alte noutăți frumoase.

Conferință Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și Oportunitățile de piață”

0

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) invită reprezentanții mediului de afaceri la Conferința Sectorială Vitivinicolă „Cooperarea UE și a Parteneriatului Estic în sectorul vitivinicol: Atractivitatea sectorului și Oportunitățile de piață”, care va avea loc la Chișinău, pe data de 02 februarie 2023, ora 10.00, la „Diamond Meeting Room”  Courtyard By Marriott  (mun. Chișinău, str. Arborilor, nr. 21/A).

Obiectivele Conferinței sunt de a reuni oficiali guvernamentali de nivel înalt, de rang european și național, Eurochambres, experți sectoriali din UE și naționali, organizații de suport în afaceri și întreprinderi din țările Parteneriatului Estic și statele membre UE, autorități publice, mass-media.

Experții vor avea ocazia să împărtășească rezultatele cercetării la zi și să informeze despre noile tendințe și cerințe ale pieței.

În cadrul evenimentului, beneficiarii proiectului EU4BCC vor raporta principalele realizări și progrese, și vor prezenta cele mai bune rezultate ale activităților implementate în cadrul proiectelor sale, vor face schimb de idei, vor aborda provocările și oportunitățile, precum și vor promova interacțiunile și colaborările între toate părțile interesate implicate în dezvoltarea și promovarea sectorului vitivinicol.

Înregistrare se face accesând acest link.

Limba de comunicare: română/ engleză.

Termen limită de înscriere – 31 ianuarie 2023. Agenda evenimentului aici.

Trans-Oil demolează silozurile de păstrare a șrotului din portul Giurgiulești

0

Pentru a elimina orice riscuri pentru infrastructura Portului Giurgiulești și a preîntâmpina orice daună ce ar putea fi cauzată mediului înconjurător și localității s. Giurgiulești (Republica Moldova), conducerea Grupului Trans-Oil a luat decizia de a dezasambla silozurile verticale de păstrare a șrotului, rămase pe teritoriul Portului Giurgiulești.

Potrivit informațiilor Grupului, lucrarea urmărește să înlăture orice risc de prăbușiri necontrolate sau incendii.

Lucrările de dezasamblare vor fi efectuate de compania ucraineană Alprom, specializată în construcții de structuri înalte. IGSU al Republicii Moldova va efectua supravegherea continuă și controlul asupra lucrărilor de dezasamblare.

Lucrările de dezasamblare controlată vor începe astăzi și vor dura pe parcursul câtorva săptămâni.

Aceste lucrări nu vor afecta infrastructura căilor ferate și tranzitul de mărfuri pe linia de cale ferată adiacentă silozurilor de păstrare verticală a șrotului. Lucrările de demolare controlată nu vor afecta activitatea operatorilor din Portul Giurgiulești.

Conform datelor Laboratorului de Referință de Mediu al Agenției de Mediu a Republicii Moldova, calitatea aerului în zona lucrărilor este în limitele admisibile.

Imediat după demolarea controlată a construcțiilor existente și pregătirea terenului și fundației, Grupul Trans-Oil va construi noi silozuri pentru păstrarea șrotului pe teritoriul uzinei de ulei Danube Oil Company.

Amintim că în dimineața zilei de 16 ianuarie 2023, silozul nr.6 al elevatorului de păstrare a șrotului al uzinei de ulei Danube Oil Company din Portul Giurgiulești s-a prăbușit, după un incendiu în interior.

Acesta este al patrulea incident din septembrie 2022, fiind afectate jumătate din silozurile de la acest elevator.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore de către echipele de salvatori și pompieri din sudul țării au fost efectuate lucrări de stingere a incendiului, precum și de evacuare a unor părți componente din rezervorul prăbușit pentru a avea acces către incendiu.

Concomitent au fost efectuate lucrări de răcire a unui alt rezervor din apropiere, numărul 2, cu scopul de a preveni o eventuală situație de risc.

Ministrul Agriculturii a prezentat raportul privind subvențiile și obiectivele pentru 2023

0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a avut prima discuție online din anul 2023, cu șefii Direcțiilor agricole raionale. Subiectul principal abordat – subvenționarea sectorului agricol și a mediului rural.

Ministrul a menționat că:

„În anul 2022 AIPA a recepționat un număr record de cereri cu privire la acordarea sprijinului financiar – 16 146. Către finele anului 2022, AIPA a asigurat achitarea a 1253.9 milioane de lei subvenții post-investiționale, dintre care 4792 de cereri în sumă de 755,3 milioane de lei angajamentele față de solicitanții de subvenții din anul 2021 și 498.6 milioane de lei – 2988 cereri ale anului 2022”.

Volumul investițiilor efectuate de producătorii agricoli în 2022 a crescut, însumând 5,7 miliarde de lei.

„Odată cu intrarea în vigoare a Legii bugetului de stat pentru 2023, AIPA a reluat procesul de achitare a subvențiilor. În anul 2023, FNDAMR constituie 1,5 miliarde de lei. Cererile depuse de producătorii agricoli în anul 2022 au prioritate la examinare și achitare. Astfel, în anul curent, AIPA are deja în proces de examinare 7781 de cereri,  iar suma subvențiilor ce urmează a fi achitată constituie cca 1233,3 milioane de lei”, a precizat Vladimir Bolea.

De la începutul anului curent AIPA a autorizat spre plată 32,5 milioane de lei, surse care  sunt orientate către producătorii agricoli prin mecanismul de subvenții post-investiții.

Ministrul a menționat că, în anul curent va fi modificat mecanismul de subvenționare, astfel încât să fie susținuți preponderent întreprinderile micro, mici și mijlocii.

Vladimir Bolea a încurajat responsabilii din teritoriu să-i susțină pe producători, oferindu-le diverse recomandări referitor la investițiile în domeniu, astfel ca la fiecare leu investit să obțină suplimentar cel puțin încă un leu.

Oficialul s-a referit și la necesitatea înregistrării terenurilor cu viță-de-vie în Registrul vitivinicol pentru a avea acces la comercializarea strugurilor la întreprinderile de procesare (detalii aici).

În discuții a fost abordată și necesitatea dezvoltării sectorului de producere a materialului semincer, de dezvoltare a sectorului de irigare.

În 2023 vor fi relansate 3 sisteme de irigare din sudul și nordul țării care vor deservi peste 7500 de hectare. Prioritatea ministerului este de a crea cadrul necesar pentru ca producătorii să obțină valoare adăugată cu potențial de export, iar localitățile rurale să prospere și tinerii de la sat să fie motivați să se implice la dezvoltarea localității de baștină”, a transmis ministrul.

ADMA organizează Târgul de Inovații în Agricultură

0

Cele mai noi tehnologii digitale din domeniul agricol, existente pe piața din Republica Moldova și internațională, vor fi prezentate în cadrul Târgului de Inovații, eveniment care va avea loc pe 27 ianuarie, la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK din Bălți.

Scopul evenimentului este crearea unei sinergii reciproc avantajoase dintre agricultori și furnizorii de echipamente/servicii pentru transformarea digitală din Republica Moldova.

Astfel, dacă aveți în gestiune o întreprindere agricolă, aici veți găsi soluții pentru a vă moderniza afacerea cu ajutorul tehnologiilor digitale și eficientiza procesele de producere, ceea ce vă va permite să practicați agricultura de precizie și să monitorizați de la distanță câmpurile și procesele, să colectați ușor date despre procesele operaționale, stocuri, să analizați și să gestionați aceste date, să asigurați trasabilitatea produsului, precum și să obțineți o rezistență sporită a culturilor la factorii climatici, un control eficient al bolilor și dăunătorilor, reducerea riscurilor de producere, etc.

Pentru a participa la Târgul de Inovații, completați formularul disponibil aici.

Evenimentul va avea loc pe 27 ianuarie, începând cu ora 10:00.
Locație: Bălți, Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic NORTEK, strada Pușkin, nr. 38.

Organizator: Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanțat de USAID și Suedia, în cadrul Inno Agrifood Academy.

Printre companiile care vor fi prezente la târg se numără cele specializate în:

  • Furnizarea de tehnologii noi hardware și software, pentru companii de diverse dimensiuni și lanțuri valorice;
  • Senzori autonomi sau mobili de măsurare a indicatorilor cheie (umiditate, nutrienți, etc.), drone agricole, sere inovative sau ferme verticale, stații meteo, sisteme autonome de irigare, etc.
  • Dezvoltarea și implementarea sistemelor de gestionare a întreprinderilor agricole, ERP;
  • Monitorizarea de la distanță a terenurilor în gestiune (GIS – Geographic Information Systems);
  • Banca funciară și diferiți indicatori aferenți parcelelor de teren;
  • Managementul stocurilor, trasabilitatea produsului și accesul la piață, implementarea CRM.

Agricultorii care-și doresc să fie în pas cu progresul tehnologic, însă nu au suficiente resurse pentru noi investiții, vor putea afla care sunt oportunitățile de finanțare, propuse în prezent de ADMA și Programul Tehnologiile Viitorului în Agricultură.

Irigarea prin picurare a morcovilor – sfaturi

0

Morcovul este o cultură populară, relativ ușor de întreținut, însă, pentru obținerea recoltelor înalte, necesită o tehnologie pe măsură.

Atunci când vorbim de irigarea culturii de morcov, trebuie să cunoaștem că aceasta este destul de tolerantă la insuficiența de umiditate, dar numai cu un bun aport de umiditate se creează condiții pentru obținerea unor recolte bune.

În special, morcovul este foarte pretențios faţă de umezeală în următoarele faze de creștere și dezvoltare: încolţirea seminţelor, începutul creșterii și formării sistemului radicular, formarea rădăcinilor.

Din recomandările generale, se consideră optim regimul de umiditate de 75-80% din capacitatea maximă pentru apă a solului.

Important! Pentru o răsărire uniformă, se recomandă o udare de aprovizionare înainte de semănat.

Imediat după semănat și înainte de apariția plantulelor tinere, este necesar să se mențină umiditatea optimă a solului (până la 80%), astfel instalarea sistemului de irigare prin picurare poate fi realizată concomitent cu semănatul culturii.

Pentru a menține umiditatea în sol, semințele semănate pot fi acoperite cu folie. Dacă solul este uscat, morcovii nu vor încolți sau, chiar dacă vor răsări, plantulele vor fi slabe, neviabile.

După germinare, începe creșterea rădăcinii pivotante, a cărei dezvoltare depășește formarea masei vegetale deasupra solului. Un sistem radicular extins pătrunde în sol la o adâncime mare. Acest lucru se întâmplă cu o udare abundentă (70-90%) în stratul activ de sol de 50 cm și iluminare bună.

După formarea masei vegetative, începe creșterea rădăcinii.

În această perioadă, irigarea de înaltă calitate este deosebit de importantă, deoarece fără de ea țesuturile morcovului îmbătrânesc – rădăcină devine parcă „lemnoasă” și crapă.

V-ar putea fi util și articolul despre De ce morcovii cresc deformați, bifurcați – vezi 6 motive.

Irigarea prin picurare și fertirigarea la morcov

Schemele de semănat sunt variate. Una dintre acestea ar fi în benzi a câte două rânduri, cu o distanță de 0,5 m. Dacă se folosește semănatul pe 3 rânduri, distanța este mărită la 1 m.

După această schemă, este suficientă o bandă de picurare de 0,2 mm grosime cu pasul emiterului de 0,3 m și un debit de apă de până la 2 l/oră.

Modul de irigare al morcovului este similar cu cel al sfeclei roșii. Norma de udare în prima fază de vegetație este de 25-35 m3/ha, în fazele ulterioare crește până la 40-50 m3/ha.

Important! Normele indicate sunt orientative și pot diferenția în funcție de particularitățile solului, condițiile climatice, zonă.

Spre exemplu, în recomandările privind irigarea culturilor agricole, sunt indicate următoarele norme orientative de udare:

Orientativ, în stadiul de semănat, irigarea se efectuează la indicarea tensiometrului a 0,043 MPa, în a doua perioadă – 0,074 MPa. În același timp, se modifică și durata irigării, de la 1,5 ore la 5-6 ore.

Lipsa irigării de înaltă calitate poate genera apariția rapidă a tulpinilor florale, care sunt absolut de prisos. Ultima irigare se efectuează nu mai târziu decât cu 3 săptămâni înainte de recoltare.

Fertirigarea morcovului

Toate îngrășămintele minerale necesare sunt introduse în sol concomitent cu ​​irigarea. Îngrășămintele ce pot fi utilizate și dozele recomandate sunt foarte variate, acestea trebuie administrate conform recomandărilor producătorului.

Prima fertirigare se efectuează în faza de 3 frunze adevărate conform schemei N20, a doua – după rărirea plantelor, utilizându-se fosfor și potasiu, P – K (30 – 20).

Pentru fertilizările foliare se folosesc îngrășăminte granulare bine solubile sau concentrate.

V-ar putea plăcea și Cum se păstrează sfecla roșie și morcovii iarna. Sfaturi.

Șapte companii beneficiază de granturi pentru accesarea piețelor externe. Înscrierea la Program continuă

0

Șapte antreprenori, afacerile cărora au fost selectate spre finanțare în cadrul Programului de Creștere a Competitivității IMM și Internaționalizarea acestora, au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA).

Întreprinderile vor accesa granturi de până la 2 milioane de lei (100 de mii de euro) din partea statului pentru consolidarea capacităților de promovare a produselor și serviciilor pe piețele externe.

Valoarea totală a investițiilor ca urmare a implementării proiectelor investiționale constituie circa 7,5 milioane lei, dintre care finanțare nerambursabilă este de circa 3,8 milioane lei, fiind menținute și create circa 250 locuri de muncă.

Din numărul total de companii care urmează a fi finanțate, patru își desfășoară activitatea în mediul rural, iar trei în mediul urban.

Totodată, cinci afaceri activează în sectorul agroalimentar (producerea ceaiurilor și cafelei; procesarea mierii; fabricarea vinurilor din struguri; fabricarea biscuiților și pișcoturilor), o întreprindere activează în sectorul industriei prelucrătoare (producerea tavanelor extensibile) și o companie prestează servicii de inginerie și arhitectură.

Acestea planifică să-și extindă activitatea pe noi piețe de desfacere cum ar fi: România, Belgia, Marea Britanie, Germania, SUA, Canada, Țările Baltice și Coreea de Sud.

Printre antreprenorii care au semnat astăzi contracte de acordare a suportului financiar nerambursabil este și Leonid Margine din Nisporeni, proprietarul unei afaceri specializate  în producerea, prelucrarea  și comercializarea ceaiului.

“Compania noastră a fost creată în 2011 fiind specializată în fabricarea ceaiurilor naturale. Materia primă este de origine locală care se cultivă pe terenuri agricole proprii, plantele fiind crescute fără îngrășăminte chimice și erbicide. Scopul nostru este de a obține și oferi produse exclusiv naturale pentru a satisface cele mai rafinate gusturi ale consumatorilor. În prezent, produsele noastre ajung pe rafturile magazinelor din Marea Britanie, Țările de Jos și Irlanda. Din grantul obținut de la ODA ne propunem să realizăm un studiu pentru identificarea noilor clienți și parteneriate în Țările Baltice și, ulterior, plasarea produselor noastre pe piața acestor țări”, susține antreprenorul.

Un alt  antreprenor care va accesa finanțare nerambursabilă este Anatolii Hmelevschi din Comrat, administratorul unei companii specializate în fabricarea vinurilor din struguri.

“Societatea noastră a fost reorganizată în 1995 ca urmare a privatizării vinăriei din Comrat și este specializată în fabricarea vinurilor din struguri. Anual întreprinderea prelucrează 5-6 mii tone de struguri și îmbuteliază circa 3 mil. sticle de vin. Vinurile sunt exportate în peste 20 de țări ale lumii (Norvegia, Germania, România, Cehia, Polonia, China, etc).
Din grantul obținut de la ODA ne propunem să achiziționăm serviciu de audit, certificare a sistemului de management conform standardului internațional ISO22000:2018. Cu ajutorul auditului vor fi îmbunătățite procesele referitoare la securitatea produselor, iar prin implementarea acestui standard va crește competitivitatea întreprinderii pe piețele internaţionale, facilitându-ne stabilirea de noi parteneriate.”

Programul susține atât achiziționarea serviciilor de dezvoltare a afacerii, cât și procurarea de echipamente, utilaje, instalații; înregistrarea și valorificarea drepturilor asupra obiectelor de proprietate intelectuală, achiziționarea obiectelor de proprietate intelectuală; procurarea francizelor, licențelor, software, materiilor prime și a materialelor necesare procesului de producere.

Înscrierea la program poate fi realizată pe acest link.