Vasile Brînză, fermier: Am ales trei hibrizi de porumb Dekalb pentru acest an – cei mai buni

0

Hibrizii cu o genetică performantă își au locul în orice întreprindere agricolă, indiferent de tehnologia și suprafețele gestionate.

Acest lucru îl confirmă și fermierul Vasile Brînză din satul Varatic, Rîșcani, care a testat mai mulți hibrizi de porumb, astfel ca într-un final să ofere prioritate celor de la Dekalb.

„Pierderea rapidă a apei din boabe și o bună rezistență la secetă sunt principalele argumente care m-au făcut să optez pentru genetica Dekalb. Pentru prima dată, am testat acești hibrizi în 2015, iar de atunci am tot majorat suprafețele destinate acestora. Am testat și alți hibrizi, însă în condițiile din gospodăria noastră, anume Dekalb s-au dovedit a fi cei mai buni”, relatează Vasile Brînză.

Întrebat dacă ar oferi prioritate unui anumit hibrid, agricultorul ne-a spus că cu siguranță ar fi vorba de DKC5068.

„Am cultivat DKC5068 mai mulți ani la rând, inclusiv în 2020 – an marcat de o secetă severă. Atunci, pe soluri nu din cele mai bune, am obținut o recoltă pe aproximativ 5 tone la hectar. Diferența de recoltă a fost de aproximativ 1,5-2 tone la hectar, comparativ cu alți hibrizi. Nu m-am așteptat la astfel de rezultate, de aceea sunt mulțumit. În anii buni avem peste 10 tone la hectar, iar ținând cont de faptul că suntem orientați spre optimizarea costurilor, deci avem o tehnologie medie, rezultatul pe care ni-l oferă acești hibrizi este unul foarte bun”.

Anual, dedică culturii porumbului aproximativ 70-80 de hectare, iar hibrizilor Dekalb le revine până la 80% din această suprafață.

Și planurile pentru 2023 sunt aproape definite, evident, rolul decisiv îl vor juca condițiile vremii, însă Vasile Brînză a inclus deja în agendă trei hibrizi care i-au plăcut cel mai mult și urmează să-i cultive:

  • Tradiționalul pentru gospodăria sa DKC5068 (FAO 400-440) – caracterizat printr-o toleranță excelentă la secetă, arșiță, toleranță la frângere și, la fel, o foarte bună pierdere a apei din boabe.
  • DKC4611 (FAO 350-390) – noul produs din portofoliul DEKALB dedicat fermierilor inovatori care își doresc securizarea producției în condiții de secetă.
  • DKC5092 (FAO: 350-390) – o noutate pentru întreprinderea fermierului. Recomandat de alți agricultori pentru producție ridicată și stabilă, cu umiditate scăzută la recoltare, un randament maxim al culturii de porumb.

Solul în cadrul întreprinderii este întreținut în sistem convențional, în condițiile în care utilajele și tehnologiile moderne sunt destul de costisitoare.

Ce-i drept, Vasile Brînză a achiziționat un tractor cu o putere mai mare, astfel încât să poată realiza scarificarea solului. Astfel, optimizează costurile și înlociește unele produse acolo unde este posibil, prioritate însă a oferit mereu geneticii hibrizilor.

Producerea substratului pentru răsad – ce putem și ce nu e recomandat să utilizăm

2

De calitatea substratului utilizat la producerea răsadurilor, depinde mult cum acestea se vor dezvolta ulterior. Din acest motiv, nu este recomandat să subestimăm importanța substratului și componentelor pe care le utilizăm la producerea acestuia.

Chiar dacă în magazine se vând amestecuri gata pentru utilizare, în cazul cantităților mici produse, grădinarii preferă să opteze pentru amestecuri făcute de sine stătător, astfel economisind bani.

În acest articol discutăm despre principalele tipuri de substrat utilizate la creșterea răsadurilor și particularitățile lor, ce componente ar fi bine să excludem și cum le combinăm pentru o nutriție bună a răsadurilor.

Este recomandată combinarea mai multor componente și nu utilizarea unui singur în producerea substratului pentru răsaduri.

Utilizarea doar a pământului, turbei sau, cu atât mai mult, perlitului pur și simplu nu poate oferi răsadurilor toți nutrienții necesari. Acest lucru se referă și la vata minerală, și la substratului de nucă de cocos.

Plantele ce se dezvoltă într-un astfel de substrat, în cazul în care nu este îmbogățit suplimentar cu îngrășăminte, se pot dezvolta doar atâta timp, cât au suficientă nutriție din semințe (aproximativ până când apare prima frunză adevărată).

O altă variantă populară este utilizarea pastilelor de turbă. Acestea sunt un substrat gata făcut, ce, de obicei, include și fertilizanții sau chiar fungicide necesare pentru evitarea dezvoltării bolilor.

Detalii despre producerea răsadurilor în pastile de turbă pe acest link.

Ar trebui să fim conștienți că, chiar și „pământul din grădină” trebuie de obicei îmbogățit, pentru a asigura nutriția necesară. Din acest motiv, este recomandată utilizarea amestecurilor nutritive pentru producerea răsadurilor.

Important! Nu este recomandată nici fertilizarea excesivă a substratului, acest lucru poate duce la creșterea excesivă a părții aeriene a răsadurilor în detrimentul rădăcinilor, dezvoltarea cărora este foarte importantă pentru prinderea ulterioară a răsadurilor.

Ce nu e recomandat să adăugăm în amestecul de sol la producerea răsadurilor

Unele componente par la prima vedere utile în producerea substratului pentru răsadul de legume. În realitate, însă, ar putea produce mai mult rău decât bine. Și aici ne referim la:

  • gunoiul de grajd proaspăt, frunze verzi (și alte reziduuri de plante proaspete) – la descompunerea acestora amestecul va începe să se supraîncălzească, ceea ce este periculos pentru rădăcinile plantelor tinere.
  • argilă – va face solul mai dens și mai greu, iar la producerea răsadurilor este foarte important solul ușor, din care vor putea fi scoase cu ușurință plantele.
  • rumegușul proaspăt și scoarța de copac – pot acidifia excesiv solul, ceea ce este inacceptabil pentru majoritatea tipurilor de răsaduri.

Ce putem utiliza la producerea substratului pentru răsaduri

Pentru ca răsadurile să se simtă confortabil, puteți opta pentru mai multe variante de amestecuri. Principalele componente sunt menționate în continuare:

Pământ de țelină – este o componentă universală, utilizată des la producerea substraturilor. Este mai bine să folosiți pământ din zona în care urmează să plantați ulterior răsadurile crescute. De obicei, pământului de țelină îi revine cea mai mare parte a amestecului pentru răsad.

Turba – se adaugă pentru a crește fertilitatea, umiditatea și permeabilitatea solului. Pentru răsaduri se folosește numai turbă bine descompusă, care este saturată cu substanțe utile, ușor asimilabile și are o reacție neutră sau ușor acidă. Turba se adaugă în cantități de până la 30% din amestecul total.

Biohumusul / compostul maturat / mranița – toate aceste componente mai mult sau mai puțin se înlocuiesc unele cu altele și conțin o cantitate mare de nutrienți, care sunt ușor asimilabiți de plante.

Nisipul de râu / argila fină expandată – se sterilizează și se adaugă, în cantitate de până la 1/5 din volumul total al amestecului.

Cenușa este atât un microfertilizant, cât și un dezoxidant al solului. În plus, particulele de cenușă dezinfectează solul și îndepărtează impuritățile dăunătoare și excesul de apă, reducând probabilitatea de putrezire a rădăcinilor. Pentru o găleată de 10 litri de amestec, adăugați 1-1,5 căni de cenușă.

Hydrogel – polimerul are o capacitate mare de menținere a umidității, este adăugat în amestecul de sol pentru răsad ca rezervor pentru umiditate și nutrienți pe termen lung. La o găleată de 10 litri de amestec de sol se adaugă aproximativ 10 g de hydrogel (sau conform instrucțiunilor).

Rumegușul – permite solului să respire și absoarbe umezeala, afânează solul, asigurând dezvoltarea intensivă a sistemului radicular. Pentru răsaduri se folosește numai rumeguș bine maturat, care să nu acidifice solul și să nu „fure” azotul din plante. Se adaugă într-o cantitate de până la 1/4 din volumul amestecului.

Dacă aciditatea solului este ridicată, se poate adăuga și făină de var sau dolomit (1-2 linguri la o căldare de 10 litri), dacă este prea scăzută, turbă sau ace putrezite.

Pe lângă componentele „nutriționale”, este foarte de dorit să adăugați în sol aditivi de structurare a amestecului – perlit sau vermiculit.

Acestea afânează amestecul, planta se poate alimenta cu apă și aer mai ușor, ceea ce este foarte important pentru rădăcinile subțiri și imature ale plantelor mici și, de asemenea, împiedică dezvoltarea microflorei patogene.

De asemenea, vermiculitul saturează amestecul cu minerale utile.

Perlitul este o rocă de origine vulcanică. Acesta este reprezentat de niște bile mici de culoare albă, roșu-maro sau aproape neagră.

Proprietățile perlitului în amestecuri nutritive pentru răsaduri

  • absoarbe umezeala (de 4-5 ori volumul lui) și o dă treptat plantelor;
  • are proprietăți termoizolante;
  • natural, nu conține metale grele și substanțe toxice;
  • nu interacționează cu alte substanțe chimice;
  • nu se lipește chiar și atunci când este umed;
  • nu putrezește și nu se descompune;
  • nepotrivit pentru dăunători.

Proprietățile vermiculitului în amestecuri nutritive pentru răsaduri

  • nu se descompune, nu putrezește;
  • nu are miros;
  • natural, nu conține toxine și elemente grele;
  • nu interacționează cu alte componente;
  • durabil și ușor;
  • conține elemente utile (potasiu, magneziu, fier, calciu etc.);
  • are proprietăți de izolare termică.

Aceste componente sunt adăugate la amestecul de sol nutritiv preparat într-un volum de până la 20%.

Amestecul pentru răsaduri care cel puțin un sfert este format din perlit/vermiculit se usucă mai lent, nu acidifică substratul, reduce numărul de bacterii și ciuperci patogene și nu permite dezvoltarea mușchilor și lichenilor.

Amestecuri nutritive pentru răsaduri

Alte variante de amestecuri:

  • 3 părți de pământ de țelină, a câte 2 părți de mraniță și turbă, a câte 1 parte de compost și nisip, 1 pahar de cenușă de lemn la o găleată de 10 litri de amestec finit.
  • 2 părți de pământ de țelină, câte 1 parte de compost, turbă și rumeguș putrezit (nisip), plus îngrășăminte.

Amestecuri nutritive pentru creșterea răsadului de roșii

  • Mraniță și pământ înțelenit (3:2)
  • Mraniță, turbă, pământ de țelină, rumeguș putrezit (1:1:1:1)
  • Pământ de țelină, compost, nisip de râu (1:1:1)
  • Pământ de țelină, turbă, mraniță (1:2:1)

Amestecuri nutritive pentru creșterea răsadului de varză

  • Pământ de țelină, mraniță, turbă (2:1:1)
  • Pământ de țelină, compost, nisip de râu (1:2:1)

Amestecuri nutritive pentru creșterea răsadului de castraveți

  • Turbă, mraniță sau compost, rumeguș putrezit (2:2:1)
  • Pământ de țelină, compost din frunze, compost, vermiculit (3:3:3:1)

V-ar putea fi util și articolul despre Când se seamănă semințele pentru răsaduri de legume. Sfaturi.

Rododendron simsii sau azaleea indiană – îngrijire

1

Genul Rhododendron cuprinde peste 800 de specii și varietăți de plante decorative, cunoscute ca azalee sau rododendroni. Unele de ghiveci, pitice (până la 50 cm înălțime), iar altele de grădină, înalte de 2-3 m.

Dintre cele de ghiveci cele mai răspândite sunt azaleea indiană (Rhododendron simsii, sinonim: Rhododendron indica) și azaleea japoneză (Rhododendron obtusum). Azaleele de ghiveci sunt arbuști pereni, cu frunze veșnic verzi, cultivați în interior, dar și ținuți în grădină pe perioada verii.

Înflorirea plantelor iarna și primăvara devreme le face deosebit de iubite, deși creșterea și întreținerea nu este foarte ușoară.

Principalul strămoș al soiurilor de azalee de interior este specia naturală de rododendron indian sau simsii, care crește în munți la înălțimea de 2500-3000 m deasupra nivelului mării m și mai sus, într-o atmosferă de ceață constantă, ploi ciobănești și răcoare relativă.

De la rododendronul indian s-au obținut numeroși hibrizi, cu creștere erectă și numeroase ramificații. Lăstarii tineri sunt acoperiți cu perișori denși, maro strălucitor sau gri. Frunzele sunt lanceolate, eliptic ovate sau obovate, lungi de 2,5-3 cm, cu pubescență densă, în special pe partea inferioară.

Florile sunt mari cu stamine proeminente. Pot fi simple sau bătute (involte), de diferite culori (albe, roz, roșii, purpurii, violet, liliachii), unele soiuri fiind bicolore, cu margini drepte, ondulate ori franjurate. Acestea se deschid relativ simultan și se mențin două-trei săptămâni.

În interior pot fi cultivate următoarele soiuri: „Azuma Kagami”, „Cattleya”, „Hinomaya”, „Koho no Mai”, „Eri”, „Abner”, „Addi Veri”, „Adonis” și altele.

Îngrijirea rododendronului simsii în diferite perioade ale anului

Îngrijire rododendron în noiembrie-aprilie este perioada perfectă pentru achiziția unui rododendron indian. Pentru a avea o înflorire abundentă anul viitor planta trebuie udată după sfârșitul înfloririi puțin mai abundent.

În acest moment, are loc formarea mugurilor florali. Categoric nu se lasă pământul din ghiveci să se usuce (pământul nu trebuie să fie doar umed, ci constant bine umezit). Ghiveciul se plasează într-un loc luminos și răcoros, la temperatura de 10-15°C.

Îngrijire rododendron în lunile mai-august. La începutul verii planta se ciupește, lăsând 4-5 frunze pe tulpină. Aceasta la îndesirea coroanei și la o înflorire abundentă.

Vara, rododendronul poate fi pus pe un balcon sau o terasă caldă, la adăpost de vânt și razele directe ale soarelui. Înainte ca rododendronul să fie scos afară, acesta este transplantat într-un ghiveci mai mare.

Îngrijire rododendron în septembrie-octombrie. Planta se mută în interior înainte de primul îngheț și se păstrează la rece. Solul din ghiveci se menține umed tot timpul.

Dacă întâmplator s-a admis uscarea solului, atunci ghiveciul cu planta se pune timp de 15 minute într-o găleată umplută cu apă caldă. Dacă este necesar, această procedură se repetă o dată pe săptămână în timpul înfloririi.

Citește și despre îmulțirea și îngrijirea begoniei cu frunze decorative.

Locul potrivit pentru rododendronul simsii

Azaleele nu suportă umbra și ​​necesită lumină intensă, însă nu tolerează nici razele directe ale soarelui. Camerele luminoase cu iluminare difuză sunt cele mai potrivite pentru ele.

Iarna, azaleea este mai bine să fie păstrată într-o cameră răcoroasă, cu temperatura de 12-15°C. Când apar mugurii, planta este transferată într-o cameră unde temperatura nu este mai mică de 18°C și umiditatea este de 70-80%. Temperaturile mai mari de 25 ° C afectează dezvoltarea plantei.

Necesită protecție de curenții de aer.

Când se udă rododendronul indian

Este necesară udarea abundentă în timpul înfloririi. Din martie până în septembrie, planta se udă zilnic cu apă moale, în zilele toride de vară – chiar și de două ori.

Mai pot fi așezate în tăvi pline cu pietriș, care se mențin pline cu apă.

Dacă este posibil, pentru udare se folosește apa de ploaie sau cea filtrată. În caz contrar, se recomandă ca apa de la robinet să stea cel puțin trei zile într-un vas deschis, înainte de a fi folosită pentru udare.

O dată pe lună se adaugă 10 ml de oțet sau acid citric la 2 litri apă.

Îngrășăminte pentru rododendron: la fiecare 2-3 saptamani azaleele se hrănesc cu un ferilizant special, ușor acid și se aplică de când apar bobocii florali, respectând cu atenție instrucțiunile producătorului.

Caracteristicile comune ale genului Rhododendron sunt preferința pentru solurile acide (pH 4-5) și intoleranța calcarului.

Înmulțirea rododendronului simsii

În condiții casnice rododendronul se înmulțeste destul de dificil.

Totuși poate fi înmulțit prin butasi semi-lignificați din iunie până în august. Butașii se plantează în sol acid, sau într-un amestec de sol de conifere cu turbă și nisip.

După plantare, butașii se acoperă cu sticlă și se pulverizează în mod regulat. Butașii prind rădăcini după aproximativ două luni, dacă se respectă condițiile necesare: temperatura ar trebui să fie de aproximativ 25°C și umiditate relativă ridicată (80%).

Transplantarea rododendronului indian

Transplantul se efectuează la fiecare 2-3 ani. Este mai bine ca azaleele să se crească în ghivece largi, joase, deoarece sistemul radicular al acestei plante este superficial.

După înflorire, azaleea trebuie transferată într-un amestec de pământ acid, care poate fi făcut din sol de conifere și turbă (2:1) cu adăugarea de nisip de râu.

Rădăcinile azaleei sunt foarte delicate, de aceea se transplantează într-un ghiveci mai mare, cu păastrarea bulgărelui de pământ. Atunci când planta se mută în recipientul nou, se adaugă sol nou în jur și se tasează bine.

Dificultăți în creșterea azaleelor

Principalii dăunători sunt afidele azaleei, păduchii țestoși, musculițele albe, păianjenul roșu.

Cu udare insuficientă, frunzele se încrețesc și cad;

Perioadă scurtă de înflorire indică că aerul poate fi prea uscat;

Îngălbenirea frunzelor indică că apa este calcaroasă și posibil un deficit de fier și magneziu.

Citește și despre Hortensia: cele mai populare specii, cerințe de plantare.

Republica Moldova a aderat la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional

0

Republica Moldova a aderat la Convenția privind facilitarea traficului maritim internațional.

Conform deciziei Guvernului de pe 18 ianuarie, implementarea prevederilor Convenției va ajuta la prevenirea întârzierilor inutile în traficul maritim. Astfel:

  • va fi facilitat traficul în port;
  • vor fi reduse formalitățile de intrare/ieșire a navelor;
  • va fi îmbunătățit schimbul de date între state privind traficul de nave, mărfuri și pasageri;
  • va fi creat creat ghișeului unic electronic în port unde armatorii/operatorii navelor și agenții de nave pot îndeplini obligațiile de raportare în format electronic aplicate navelor care sosesc și pleacă din port, la un sistem informațional electronic aplicat tuturor autorităților de control vizate;
  • va fi redus timpul de control al autorităților;
  • vor fi reduse cheltuielile autorităților și armatorilor navelor. 

Primele 5 containere cu mere moldovenești – livrate în India. Calitatea la recepție – excelentă

2

Primul container cu mere moldovenești a ajuns la începutul lunii ianuarie în India, altele 4 vor ajunge până la data de 20 ianuarie. Containerul a traversat un drum de aproape 7 mii km pe cale maritimă și au ajuns la destinație în cca 40 de zile. 

Cele aproape 100 tone de mere au fost livrate de către doi producători, membri ai Asociației Moldova Fruct. Merele au fost ambalate în cutii de tip Bushel, necesare la transportarea fructelor către destinații îndepărtate pe cale maritimă.

La transportarea merelor în containere maritime, pentru a asigura calitatea fructelor până la destinație, s-a ținut cont de recomandările incluse în Ghidul „Bunele practici privind exportul fructelor proaspete în containere frigorifice”, elaborat cu suportul USAID Moldova.

„Pentru a exporta mere din Moldova în India a fost necesară parcurgerea unor pași. Primul pas a fost făcut în 2015, când Asociația și Proiectul USAID ACED a organizat vizita unui mare importator de mere din India. Al doilea pas a fost făcut în 2018, când India a acceptat protocoalele fitosanitare implementate de Republica Moldova. Al treilea pas este exportul în regim de probă a 5-10 containere, în cadrul cărora autoritatea fitosanitară indiană se convinge că merele moldovenești corespund cerințelor sale fitosanitare.

Anume riscurile financiare, legate de parcurgerea acestei proceduri de export în regim special îi făceau reticenți pe producătorii de la noi să exporte către această destinație. Exportul acestor prime 5 containere către India este rodul unui efort conjugat al producătorilor, care și-au asumat riscul de a exporta, al Asociației Moldova Fruct, care a facilitat legătura cu importatorii din India, al ANSA și Diplomației Economice din cadrul Ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, care a facilitatat comunicarea cu autoritățile indiene competente și a Proiectului USAID de Competitivitate și Reziliență Rurală care susține eforturile noastre de diversificare a piețelor”, menționează Iurie Fală, director executiv Moldova Fruct. 

Importatorul indian a fost interesat să cumpere mere de soiuri roșii cum ar fi Gala și Red Chief. Primele contacte cu el au fost stabilite în cadrul expoziției Fruit Attraction de la Madrid, Spania în anul 2021.

Traiderul este interesat să cumpere în continuare mere din Moldova, în special începând cu luna februarie, când se încheie sezonul de comercializare a merelor produse local.

„Perioada de negocieri și de căutare a unor parteneri fiabili pe piața Indiei a fost una lungă, ținând cont de riscurile financiare la care trebuiau să fie supuși producătorii ce urmau a fi implicați în acest proces organizatoric. Primele 2 containere cu mere deja au ajuns în Porturile Nhava Sheva și Chennai, calitatea fiind excelentă la recepția în port.

Vreau să cred că acest efort realizat în comun va duce la consolidarea și dezvoltarea relațiilor comerciale de mai departe pe piața Indiei și va servi drept model pentru intrarea pe piețe noi, pentru valorificarea merele produse cu atâta grijă și efort”, menționează Diana Vlasiuc, specialist în dezvoltarea piețelor la export în cadrul Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

Producătorii moldoveni de mere consideră că India ar putea deveni în câțiva ani un partener stabil, ținând cont de faptul că țara are peste 1,4 miliarde de consumatori, iar anul 2021 țara a importat peste 430 mii tone de mere poziționându-se, la nivel mondial, pe locul trei în topul țărilor cu cele mai mari volume de mere importate.

Cele mai mari cantități de mere care ajung în India sunt din Turcia, Iran, Chile, Italia și Noua Zeelandă. Polonia este și ea în rândul țărilor care vinde mere către India și reușește să își majoreze constant cantitățile exportate pe această piață: de la 2 mii tone în 2016, la 11 mii tone în 2021.

Accelerarea transformării digitale a agriculturii, în atenția autorităților

0

În anul curent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să accelereze procesul de digitalizare a agriculturii, în scopul creării condițiilor de afaceri mai bune pentru agenții economici.

În acest sens, la MAIA a avut loc ședința Consiliului de Coordonare în domeniul digitalizării agricole, la care au participat conducerea ministerului, viceprim-ministrul pentru Digitalizare Iurie Țurcanu, reprezentanții AIPA, ADMA, STISC, ASP, ARFC, BNS, instituțiilor de cercetare de profil și mediului de afaceri.

Părțile au nominalizat prioritățile privind digitalizarea agricolă, precum și responsabilitățile actorilor implicați în proces.

Totodată, a fost analizată situația actuală privind deținerea sistemelor informaționale existente, precum și a celor necesare activității instituțiilor vizate în procesul digitalizării serviciilor publice în sectorul agroalimentar.

Ministrul Vladimir Bolea a menționat că în prezent, cu suportul UNDP, este în proces de elaborare studiul de fezabilitate pentru Registrul Fermierilor, sistem ce va centraliza și unifica informațiile agricole și va permite instituțiilor și fermierilor să acceseze toate datele despre entități și parcelele agricole, precum și va facilita procedurile administrative.

De asemenea, oficialul a menționat că în anul 2022 a fost aprobat Conceptul Sistemului informațional integrat „e-ANSA”.

Sistemul urmează a fi implementat de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor în anul curent, având ca scop informatizarea proceselor de trasabilitate a produselor alimentare de origine animală și non-animală.

Acesta va asigura evidența operatorilor din lanțul alimentar și exploatațiilor acestora, gestiunea măsurilor sanitar-veterinare, evidența investigațiilor de laborator, înregistrarea și diseminarea alertelor, evidența performanței animalelor și culturilor vegetale, gestiunea documentelor eliberate de Agenție și furnizarea serviciilor electronice pentru cetățeni și mediul de afaceri.

Președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte: Cu siguranță, suntem dependenți de importuri

0

90% din laptele – materie primă folosit pentru produsele lactate din Republica Moldova este preluat de la persoanele fizice, fermele autorizate oferind o cantitate redusă de lapte.

O spune președintele Asociației „Lapte”, Carolina Linte, potrivit căreia până la război, Ucraina asigura Republica Moldova cu cea mai mare cantitate de produse lactate, acum produsele din Ucraina sunt înlocuite cu cele din România, notează IPN.

Președintele Asociației „Lapte” spune că sectorul procesării laptelui ar putea să dispară în Republica Moldova, întrucât statul nu investește în dezvoltarea fermelor și nu-i susține pe fermierii care și-au inițiat o afacere în acest domeniu.

Potrivit Carolinei Linte, majoritatea laptelui – materie primă, folosit la procesare, este preluat de la cetățeni, însă numărul gospodăriilor care mai au vaci este în scădere.

„În Republica Moldova avem peste 20 de ferme care se numesc ferme de prăsilă, autorizate de Ministerul Agriculturii. Noi nu ne asigurăm cu lapte – materie primă, integral de la fermele autorizate. Noi achiziționăm de la persoane fizice. Persoanele fizice îmbătrânesc și noi, practic, nu mai avem acest sector, pentru că în jur de 90% din lapte îl achiziționăm de la populație.

Laptele, chefirul, smântâna și brânza proaspătă noi le asigurăm populației. Celelalte produse, cum ar fi cașcavalurile,  laptele UHT, toate sunt importate din Ucraina, Belarus și UE (România, Polonia, Ungaria). De la izbucnirea războiului, au scăzut importurile din Ucraina și au crescut importurile din România. Cu siguranță, suntem dependenți de importuri”, a spus Carolina Linte în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Președintele Asociației „Lapte” spune că a propus autorităților compensarea cheltuielilor pentru fermieri în funcție de cantitatea de lapte produsă, însă producătorii au rămas fără suport din partea statului.

„Noi am propus ca să se ofere compensații pentru fiecare kilogram de lapte, luând în considerare faptul că am avut două secete consecutive. Până în prezent, nu s-a mișcat nimic din loc. Oricum compensațiile ar fi fost oferite doar pentru cei din fermele autorizate și cantitatea de lapte de la ferme nu este chiar atât de mare. Nouă ni se cere să avem produse competitive, pentru că suntem plasați pe raft alături de produsele de import, dar despre acest sector doar se vorbește, dar fără niciun rezultat”, a mai spus președintele Asociației „Lapte”.

Potrivit unui studiu realizat de Agenția pentru Investiții, în ultimii 10 ani producția de lapte din Republica Moldova a scăzut cu 38%. Același trend negativ se înregistrează și în industria zootehnică. Efectivul vacilor a scăzut de la 154 de mii de capete în 2011 la 81 de mii în 2020.

MAIA: Se vor face investiții pentru dezvoltarea facultății de Medicină Veterinară

0

Situația din învățământul superior medical veterinar a fost discutată, astăzi, în cadrul întrevederii ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea cu rectorul Universității Tehnice a Moldovei Viorel Bostan și cadrele didactice de la facultatea Medicină Veterinară.

În cadrul întrevederii, a fost atrasă atenția asupra necesității dezvoltării programelor de studii, bazei tehnico-materiale, îmbunătățirii condițiilor de studii și de trai a studenților.

„În țara noastră va fi implementat un program cu suportul Băncii Mondiale, în scopul dezvoltării sectorului zootehnic, în valoare de 25 milioane dolari SUA. Printre beneficiari vor fi instituțiile de învățământ și cercetare. De asemenea, în prezent, suntem în proces de modificare a Regulamentului de subvenționare și vom spori accesul fermelor didactice din cadrul acestor instituții la sprijinul financiar din partea statului”, a anunțat Vladimir Bolea.

Cadrele didactice au expus problemele cu care se confruntă în activitatea profesională. Astfel, au menționat că își doresc ca în cadrul facultății să fie dezvoltată infrastructura de cercetare și să fie majorată finanțarea activităților științifice.

În context, rectorul Viorel Bostan a declarat că fiecare leu ajuns la facultate va fi valorificat rațional:

„În domeniul cercetării vom identifica soluții de motivare a cercetătorilor la elaborarea articolelor științifice. Vom investi și în ferma didactică, unde sunt peste 30 de capete de bovine. Ne propunem să mărim efectivul de animale cu alte două rase. Vom pregăti un laborator radiologic și vom revizui proiectul Clinicii Veterinare care va contribui la demararea procesului de acreditare internațională”, a precizat rectorul UTM.

Ulterior, ministrul a vizitat sălile de curs, laboratoarele de instruire și cercetare și ferma didactică, pentru a înțelege necesitățile facultății și acțiunile ce trebuie inițiate pentru a răspunde exigențelor din domeniu.

Valeria Bacoș, Director Brain Café: Ideea alimentației sănătoase trebuie cultivată în Moldova

0

Dacă unii oamenii se întorc din călătorii bronzați și cu poze frumoase, alții revin în țară inspirați, cu idei de afaceri. Acum doi ani, sumând experiențele călătoriilor din străinătate, Valeria Bacoș, Director „Bonvie Pro SRL” (Brain Cafe) punea temelia afacerii sale cu produse din nuci, semințe, fructe uscate și amestecuri, naturale și ne tratate chimic.

De la ideea business-ului la provocări, dar și de la investiția adusă în sănătate, prin alegeri alimentare corecte la cucerirea noilor piețe – am discutat cu fondatoarea și directoarea Brain Cafe, Valeria Bacoș.

„Bonvie Pro SRL” (Brain Cafe) este o companie tânără, fondată în 2020. De 2 ani, ambiția companiei este de a cuceri consumatorii, orientându-i către echilibrul alimentar.

„Nutriția este o pasiune personală, care ulterior a crescut în ideea unei afaceri. Călătorind mult, în orașele pe care le vizitam, am observat un interes major pentru mixurile sănătoase de nuci și semințe. Acestea erau bine plasate în supermarketuri, iar oamenii le acordau un interes sporit. Revenind în țară ne-am gândit că este loc de o afacere anume în acest domeniu, cu un produs bun, sănătos și în ambalaj cochet”.

Ca apropo despre ambalajele produselor Brain Café, aflați că acestea nu sunt doar cochete, cu design atrăgător, dar și fabricate 50% din amidon de porumb. Deși nu sunt complet biodegradabile, acest lucru facilitează descompunerea rapidă a lor.

 Și revenid la produs, compania s-a afirmat rapid pe piață prin producererea de 4 mixuri distinse, cât și prin semințe naturale, cu un bogat aport de grăsimi sănătoase.

„Două lingurițe de chia au un aport mai mare de Omega 3, decât 200 de grame de somon și diferența se vede și la preț. Când comparăm, înțelegem și beneficiile, dar este necesară multă educație despre alimentația echilibrată”. 

Dat fiind faptul că educația consumatorilor este un proces de durată, afacerea, pentru a se dezvolta necesită soluții rapide, iar acestea, adesea, sunt despre diversitate. 

„Am hotărât să mergem pe calea naturistă și să folosim produse ne tratate chimic, acestea fiind semințele și mixurile de semințe, fructele uscate și varietatea de nuci din care lipsesc conservanții. Să te menții pe piață doar cu produse naturiste și sănătoase este complicat, de accea am lansat și dejunurile instant, cum sunt granola și fulgii de porumb. Produsele sunt fabricate în condiții non-ofensive sănătății, fără folosirea zahărului alb, cu înlocuirea acestuia cu îndulcitori cu un indice glicemic mai redus decât zahărul pur”.

Pentru marea majoritate a producătorilor autohtoni, 2022 a fost un an cu proaste condiții climaterice. Odată ce o bună parte a materiei prime cu marca Brain Cafe este produsă în Moldova, ne-am întrebat cum s-a descurcat compania cu materia finită.

„În ciuda unui an secetos, nu am auzit niciun furnizor să se plângă de roada insuficientă. Toate provcările fiind mai mult pe partea crizei energetice, decât a secetei. Noi folosim și produse autohtone, însă calitatea, în unele cazuri, lasă de dorit. Spre exemplu, unele soiuri de migdale cultivate la noi sunt cu un gust amar și acest lucru ține de specificul local. Din acest motiv, ele nu sunt pe placul consumatorilor. Cu toate acestea, folosim semințele de floarea soarelui și cele de dolveac, caisele și unele soiuri de migdale – toate de proveniență autohtonă”.

O altă parte a produselor Brain Cafe sunt din import.

„O bună parte a materiei finite o importăm din țările de origine a acesteia. Ne străduim să aducem loturile necesare pentru noi și furnizorii externi. Am reușit să aducem ananas deshidratat din Costa Rica. Sunt foarte multe țări din care aducem materia primă, precum India și China, iar dacă ne referim la migdale, atunci le importăm din țările europene”.

Compania oferă posibilitatea de a procura produsele Brain Cafe fie angro, fie cu amănuntul, în condiții avantajoase. Există, de asemenea, și posibilitatea de a procura marfa în vrac, angro. De curând, compania a realizat și primul său export.

„Recent, am avut ocazia să exportăm către Ucraina. A fost primul export pe care l-am realizat și a fost unul caritabil. Cu toate acestea, acțiunea în sine a însemnat un impuls bun și am văzut perspective de creștere în acest domeniu.
Acum negociem posibilitatea de a exporta în țările europene și conștientizăm că procesul poate dura până la 2 ani. Deși la etapa actuală urmărim multiple provocări, în ciuda tuturor crizelor, cred în succesul din urma colaborărilor reușite”.

Cât privește piața locală, produsele companiei pot fi găsite în majoritatea magazinelor mari și mici din Chișinău și din întreaga țară, iar de ceva timp marca Brain Cafe poate fi procurată și în rețeaua Kaufland. 

„Tratativele cu rețeaua Kaufland au durat circa 8 luni și au fost absolut transparente. S-au făcut probe de produs cu remiterea de mostre, iar din toamna acestui an, produsele noastre sunt prezente pe rafturile rețelei”.

Ce a însemnat pentru o companie tânără și ambițioasă colaborarea cu rețeaua Kaufland?

„Apariția produsului tău pe raftul unui magazin cu renume internațional, cum este Kaufland, înseamnă, pe lângă beneficiile financiare, și un anumit tip de publicitate. Acest lucru este notoriu și denotă faptul că producția a trecut toate testările, laboratoarele necesare pentru a se afla în rețeaua Kaufland. Văd colaborarea respectivă drept una plăcută și cu mari succese, inclusiv în viitor, căci suntem pe raftul rețelei abia din septembrie 2022”.  

Dacă faceți cumpărăturile la Kaufland, aflați că, la etapa actuală, puteți procura 14 din 29 de poziții din paleta de produse Brain Cafe. 

Colaborarea companiei cu rețeaua va face posibil ca, în curând, pe rafturile supermarketurilor să fie plasate întreaga varietate de produse. Mai mult de atât, anul 2023 promite o diversificare în materie de mixuri sănătoase.

„Ne-am pus drept scop ca,  anual, să venim cu cel puțin 2 produse noi pe piață, căci niciodată nu știi care produs câștigă dragostea consumatorului. Ideea nutriției sănătoase trebuie cultivată în Moldova, aceasta fiind încă la o etapă incipientă. Cu toate acestea, sunt consumatori de produs, dar producătorii, companiile mari, brutăriile, consumatorii casnici se orientează spre alimentația echilibrată. Observăm în acest sens o creștere a interesului pentru produsele noastre”.

Și dacă tot suntem la început de an, aflați că obiectivele companiei setate pentru 2023 sunt îndrăznețe, orientate atât către export, cât și către extinderea pe piața locală.

„Ne dorim să avem colaborări cu toate magazinele din țară, odată ce oferim un produs bun, de calitate, cu toate certificatele la zi, inclusiv ISO, certificate de garanție, întărite în laboratoare, cu care alți furnizori de pe piață nu lucrează cu această gamă vastă de documente. Sănătatea oamenilor, în proporție de 80%, depinde de alimentație. Ține de noi să alegem produse naturale, dacă ne dorim să fim sănătoși. Având acces la gama produselor Brain Cafe, alegerile alimentare echilibrate sunt mai la îndemână ca niciodată”. 

Compania Bonvie Pro are 8 angajați care, la moment, lucrează la dezvoltarea a 4 produse noi. Pentru a fi la curent cu lansările acestora pe piață, vă sugerăm să urmăriți pagina de facebook sau site-ul acesteia. 

Acest material a fost realizat cu suportul financiar Kaufland Moldova în cadrul campaniei „Produs din Moldova. Proaspăt de-acasă”. Mai multe detalii despre cum puteți deveni furnizor și ce condiții trebuie să întrunească un potențial partener de livrare a produselor către Kaufland Moldova urmăriți pe acest link