Oamenii de știință brazilieni dezvoltă „nasuri electronice” pentru a determina gradul de maturitate al fructelor. Potrivit cercetătorilor, un astfel de dispozitiv crește eficiența culegerii fructelor cu 98%.
Sergio Luiz Stevan Jr. și colegii săi de la Universitatea Federală de Tehnologie – Paraná și Universitatea de Stat din Ponta Grossa, Brazilia, au dezvoltat noul sistem bazat pe un „nas electronic”, scrie spectrum.ieee.org.
Potrivit lui Stevan, chiar și într-o singură livadă, fructele de pe un pom se pot coace în perioade diferite decât fructele de pe alt pom, datorită microclimatelor de ventilare, ploii, solului și altor factori importanți. Din acest motiv, în campania de recoltare ar putea fi culese fructe încă insuficient coapte, iar acest lucru afectează reputația fermierilor. Astfel, nasul electronic se dovedește a fi cât se poate de util.
Piersicile emit molecule vaporoase, numite compuși organici volatili sau COV.
„Știm că compușii organici volatili variază ca cantitate și tip, în funcție de faza de creștere a fructelor. Astfel, nasurile electronice sunt o opțiune, deoarece permit monitorizarea online a COV-urilor generate de cultură”, explică Stevan.
Cercetătorii spun că nasul lor electronic prezintă mai multe avantaje față de alte metode utilizate pentru determinarea gradului de maturare, inclusiv faptul că realizează analize în timp real, într-un mediu deschis și nu necesită manipularea directă a fructelor.
Sistemul bazat pe un nas electronic creat de echipa sa are un set de senzori sensibili la anumiți compuși organici volatili. Analizele sunt digitalizate și prelucrate în prealabil într-un microcontroler. În continuare, un algoritm de recunoaștere a tipului de compus este utilizat pentru a clasifica fiecare combinație unică de molecule de COV asociate cu trei stadii de maturare a fructelor de piersic (insuficient de coapte, coapte, supra-coapte). Datele sunt stocate intern pe un card de memorie SD și transmise prin Bluetooth sau USB către un computer pentru analiză.
Comentarii