34 C
Chișinău
‹ adv ›
joi, 6 august, 2020
34 C
Chișinău
‹ adv ›

Brazilienii dezvoltă „nasul electronic” pentru a determina gradul de coacere al piersicilor

‹ adv ›

Recente

Mai aproape de producătorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Începând cu 5 august, Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”, care are ca scop susținerea și promovarea producătorilor autohtoni....

Incendiul la fabrica de sucuri din Edineţ a izbucnit la instalația frigorifică

O instalație frigorifică de la o fabrică de sucuri din oraşul Edineţ a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de...

4 milioane fire de material săditor autohton de căpșun, categoria biologică „Certificat”, disponibile la toamnă pentru vânzare

Sera computerizată din Blindești, Ungheni, specializată în producerea materialului săditor de căpșun, va produce în toamna acestui an circa 4 milioane de...

Construcția drumului din Rădeni – noi oportunități pentru producătorii agricoli

Colaborarea dintre producători și primărie pentru a obține suport în cadrul proiectelor din sector se dovedește a fi tot mai avantajoasă. Pe...
‹ adv ›
‹ adv ›

Oamenii de știință brazilieni dezvoltă „nasuri electronice” pentru a determina gradul de maturitate al fructelor. Potrivit cercetătorilor, un astfel de dispozitiv crește eficiența culegerii fructelor cu 98%.

Sergio Luiz Stevan Jr. și colegii săi de la Universitatea Federală de Tehnologie – Paraná și Universitatea de Stat din Ponta Grossa, Brazilia, au dezvoltat noul sistem bazat pe un „nas electronic”, scrie spectrum.ieee.org.

Potrivit lui Stevan, chiar și într-o singură livadă, fructele de pe un pom se pot coace în perioade diferite decât fructele de pe alt pom, datorită microclimatelor de ventilare, ploii, solului și altor factori importanți. Din acest motiv, în campania de recoltare ar putea fi culese fructe încă insuficient coapte, iar acest lucru afectează reputația fermierilor. Astfel, nasul electronic se dovedește a fi cât se poate de util.

FOTO: Henike Guilherme Jordan Voss
‹ adv ›

Piersicile emit molecule vaporoase, numite compuși organici volatili sau COV.

„Știm că compușii organici volatili variază ca cantitate și tip, în funcție de faza de creștere a fructelor. Astfel, nasurile electronice sunt o opțiune, deoarece permit monitorizarea online a COV-urilor generate de cultură”, explică Stevan.

Cercetătorii spun că nasul lor electronic prezintă mai multe avantaje față de alte metode utilizate pentru determinarea gradului de maturare, inclusiv faptul că realizează analize în timp real, într-un mediu deschis și nu necesită manipularea directă a fructelor.

Sistemul bazat pe un nas electronic creat de echipa sa are un set de senzori sensibili la anumiți compuși organici volatili. Analizele sunt digitalizate și prelucrate în prealabil într-un microcontroler. În continuare, un algoritm de recunoaștere a tipului de compus este utilizat pentru a clasifica fiecare combinație unică de molecule de COV asociate cu trei stadii de maturare a fructelor de piersic (insuficient de coapte, coapte, supra-coapte). Datele sunt stocate intern pe un card de memorie SD și transmise prin Bluetooth sau USB către un computer pentru analiză.

‹ adv ›
‹ adv ›

Citește și ›

CCI lansează prima platformă de expoziții virtuale din Republica Moldova

Azi, 29 iulie 2020, a avut loc Conferința de pre-lansare a primei platforme de expoziții virtuale din Republica Moldova virtual-fairs.md. Conceptul a...

FoodTech500: În ce startup-uri europene au fost investiți cei mai mulți bani?

Acum, mai mult ca oricând, investitorii bagă bani grei în startup-uri ce țin de industria alimentară. În ultimii cinci ani, sumele de...

Video

Advertoriale ›

Mai aproape de producătorii locali. Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”

Începând cu 5 august, Kaufland lansează campania „Proaspăt de acasă. Produs în Moldova”, care are ca scop susținerea și promovarea producătorilor autohtoni....

VIDEO. Personalizează-ți produsele cu Fructe Pack! Lădițele imprimate te ajută să fii mai vizibil în vânzări

Datorită fructelor de calitate și gustului deosebit, producătorii autohtoni au ajuns a fi tot mai apreciați pe piețele externe, unde reușesc să...
‹ adv ›

Info

VIDEO. Agrostoc și Intterra: „Parteneriat pentru digitalizarea agriculturii în Moldova”

Marți, 4 august, începând cu ora 15:00 a avut loc webinarul „Parteneriat pentru revoluționarea digitalizării agriculturii în Moldova”, organizat de C.Î. Agrostoc...

Întâlnire Digitală Syngenta: Bune practici pentru tratarea eficientă și în siguranță a semințelor în fermă

Syngenta are plăcerea de a vă invita să participați la Întâlnirea Digitală pentru Bune practici pentru tratarea eficientă și în siguranță a...
‹ adv ›

Recomandate

Ce-i face pe tineri să aleagă agricultura drept domeniu de activitate? Vezi 5 păreri motivaționale

În ciuda tuturor aspectelor negative pe care le are o afacere în domeniul agriculturii, și aici pot fi trecute în listă următoarele:...

Incendiul la fabrica de sucuri din Edineţ a izbucnit la instalația frigorifică

O instalație frigorifică de la o fabrică de sucuri din oraşul Edineţ a fost cuprinsă de flăcări în după amiaza zilei de...

Principalul siloz de grâne din Liban, distrus de explozie. Țara mai are rezerve doar pentru o lună

Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marţi din Beirut, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru, ceea...

Un lot de peste 16 tone de prune moldovenești, distrus în Rusia din cauza unui obiect de carantină

Potrivit datelor prezentate de serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară din Rusia (Rosselhoznadzor), 16,4 tone de prune moldovenești au fost interzise...
‹ adv ›