‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 9 decembrie, 2024
5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleBuletura (devierea articulației gleznei) la viței. Prevenire

Buletura (devierea articulației gleznei) la viței. Prevenire

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest articol discutăm despre devierea articulației buletului, menționând doar cele mai necesare lucruri înțelegerii problemei, adică despre cauze și, pe baza cauzelor, ce ar trebui să fie realizat pentru prevenirea problemei.

Fetusul prea mare. În primul rând, cauza ar putea fi un făt care nu îndeplinește „norma” în funcție de caracteristicile rasei în ceea ce privește greutatea vițeilor nou-născuți și are un procent ridicat în raport cu greutatea vacii.

Motivele pentru un făt mare pot fi în principal hrănirea incorectă a vacii în perioadă de înțărcat, înțărcatul timpurie (adică timp prelungit în perioada repausului mamar), factori suplimentari pot fi, de asemenea, utilizarea mai multor rații în hrănirea vacilor în lactație (în special, așa-numitele rații „de fitness” și rații pentru vacile „cu productivitatea scăzută”, precum și trecerea de la mulsul de trei ori la mulsul de două ori la sfârșitul lactației.

‹ adv ›

Greutatea vițeilor nou-născuți la rasele de bovine lactate:

Poziție incorectă în pântecele mamei. Poate fi o completare față de punctul anterior, acesta este atunci când vițelul (fătul) este mare și „înghesuit” acolo, și are o poziție anormală în uter, mai ales în ultimele două luni de gestație.

Mulți specialiști se concentrează tocmai pe acest motiv când apare buletura la viței. Aceasta poate include, de asemenea, dezvoltarea intrauterină anormală fără legătură cu greutatea fătului.

‹ adv ›

Alimentația necorespunzătoare a vacilor și, ca urmare, tulburări metabolice la vaci. Acesta este cel mai frecvent motiv și aici dimensiunea vițelului nu mai contează.

Astfel de tulburări includ: deficitul de vitamina E și dismineraloze (mai des deficitul de Mn, Se, Cu, J, Co, anume în această ordine de importanță), dar orice alt dezechilibru în metabolismul microelementelor va fi doar un factor suplimentar pentru apariția problemelor caracteristice la viței.

Uneori, aceste tulburări la vaci au o formă subclinică și nu sunt foarte vizibile, așa că este mai bine să hrănești vacile corect.

‹ adv ›

Vă recomand și articolul Cetoza alimentară a vacilor – boala managementului defectuos.

Asistența incorectă în timpul fătării. Aici se poate de scris o postare separată despre cum să aplicați corect lațurile obstetrice în timpul parturiției.

Dar acest motiv are adversarii săi, după cum se spune, care susțin că comportamentul necorespunzător în timpul fătării nu poate decât să complice o problemă intrauterină deja existentă (adică să fie un factor suplimentar în apariția buleturii (contracturii), dar ca motiv independent apare foarte rar.

Ei bine, poate doar în cazurile de încălcare foarte gravă a protocolului și manipulări grosolane în timpul fătării.

Completare la paragraful anterior. Nu sunt un susținător înflăcărat al folosirii unui extractor la fătare în munca de zi cu zi (calving jack, calving puller) și alte o duzină de nume pe care îl are), deși aș strânge mâna celui care l-a inventat (un dispozitiv grozav în situații de urgență).

Dacă faceți totul corect: creșteți corect juninci, selectați tauri, hrăniți vacile, urmați protocolul de fătare, atunci veți folosi extractorul o dată la 2 ani, cu condiția să aveți 2.000 de vaci fătare în fiecare an). 

Plante otrăvitoare (toxice) în hrana vacilor. Trebuie doar să știți că aceste plante pot fi prezente în furaj, pentru că tocmai pentru astfel de intoxicații vițeii cu contractură (buletură) nu sunt tratați, sunt sacrificați, ceea ce este păcat, desigur. Aveți grijă ce mănâncă vacile sau ce le dați să mănânce.

Unele boli infecțioase. Dintre acele boli care pot provoca o astfel de patologie la viței și care apar de exemplu în Europa, pot spune doar despre – diaree virală (BVD).

Dar, personal, în practica mea, nu am întâlnit un astfel de simptom suplimentar precum contractura articulară (buletură) la vițeii bolnavi (vaci) cu diaree virală.

Eu nici nu am întâlnit niciuna dintre fermele care suferă de diaree virala (BVD) staționar, așa că, dacă cineva are informații care să completeze acest paragraf, vă rog să scrieți.

Vezi și Băi pentru ongloane la vaci – măsură de prevenire a bolilor.

Taurul de reproducere, adică tatăl vițelului. Da, poate fi și cauza, deoarece buletura (contractura articulară) poate fi legată și de anomalii genetice care sunt moștenite. Prin urmare, nu fi leneș să verifici întotdeauna fiecare astfel de caz prin Lista de verificare (Check-list). 

La așa-zise motive genetice, putem atribui și faptul că la bovinele cu elemente de culoare maro (roșie) această patologie apare puțin mai des decât la bovinele de alte culori. 

Care este prognoza? Dacă sunt cazuri izolate și ați stabilit (găsit) cauza, atunci în câteva săptămâni totul va trece și totul va fi restabilit, corectat și totul va fi bine.

Dar, trebuie să avem răbdare și să muncim un pic. Un ajutor ar fi de a face niște „plimbări” suplimentare. Destul de ciudat, dar un vițel cu o astfel de problemă ar trebui să se miște cât mai mult, oferindu-i mai mult așternut, ajutor obligatoriu atunci când vițelul se scoală.

În acest sens, va ajuta foarte bine aplicarea atelelor și acesta va fi un ajutor pentru mișcări, „plimbări” și ridicări mai sigure. Uneori, foarte rar, este necesar și ajutorul medical: medicamente antiinflamatoare, introducerea suplimentară a unor vitamine și microelemente în alimentația vițelului. Dar, principalul lucru în soluționarea acestei probleme este eliminarea cauzelor.

Ei bine, conform tradiției, întotdeauna există ceva mai mult decât interesant la sfârșit. De această dată completări la așa-numitele motive genetice, cum ar fi: slăbirea ligamentară oaselor articulației metacarpophalangeal.

Este un defect semi-letal la bovinele rasei Jersey, la care picioarele membrelor toracice sunt în unele cazuri complet îndoite în jos, iar articulațiile la membrele pelvine sunt fără schimbări.

Vițeii afectați au aceeași vitalitate ca și „frații” (engleză sublings) sănătoși, dar vițeii afectați grav nu pot mânca furaje fără ajutor. Anomalia se observă la naștere și persistă câteva zile sau săptămâni, apoi dispare treptat. Este o trăsătură recisivă.

V-ar putea plăcea și articolul despre Profilaxia bolilor respiratorii la viței – 10 sfaturi utile.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›