‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
-3.8 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleBusinessul Fructelor: Ce cantități au fost exportate în 2024, cum fac față producătorii provocărilor

Businessul Fructelor: Ce cantități au fost exportate în 2024, cum fac față producătorii provocărilor

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Producători și exportatori de fructe, specialiști naționali și internaționali în domeniul horticol și-au dat întâlnire astăzi, 5 decembrie, la cea de-a X-a ediție a Conferinței Businessul Fructelor în Moldova – cel mai important eveniment horticol al anului.

Agrobiznes este partener media general al evenimentului.

Conferința este organizată de către Asociația Moldova Fruct, cu suportul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, Fondului American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF) și Agenției de Investiții din Moldova.

‹ adv ›

Evenimentul Businessul Fructelor a devenit, pe parcursul a 10 ani, o platformă unde profesioniștii abordează tendințele sectorului horticol, inovațiile în materie de tehnici, soluțiile de sporire a productivității și competitivității, menținerii și creșterii calității fructelor, precum și identificarea a noilor piețe de desfacere, explorarea de noi oportunități de afaceri și parteneriate.

Președintele Asociației Moldova Fruct, Vitalie Gorincioi:

vitalie gorincioi

„Pentru a asigura profitabilitatea afacerilor cu fructe trebuie să ne adaptăm provocărilor generate de factorii geopolitici și intemperiilor climaterice. Accesul redus la apă, forța de muncă și finanțare reprezintă provocări majore pentru sectorul horticol.

Este esențial să colaborăm pentru a ne consolida pozițiile pe piețele noi și pentru a găsi soluții reale la aceste provocări, aceste subiecte sunt incluse în agenda ediției aniversare a Conferinței Businessul Fructelor”. 

2024 a fost un an plin de provocări pentru sectorul de fructe. Condițiile meteorologice nefavorabile: înghețuri în primăvară, secetă extremă vara și ploi abundente în perioada de recoltare a cireșelor, strugurilor și maturare a merelor, au creat dificultăți producătorilor.

Cu toate acestea, fructele moldovenești și-au menținut poziția pe piețele de export, datorită investițiilor enorme realizate de producători și exportatori în echipamente de prerăcire, sortare și ambalare.

‹ adv ›

Exportul de fructe din Moldova în 2024

businessul fructelor

Anul 2024 a fost unul de succes pentru caisele moldovenești. Volumul de caise exportate a atins cifra de 13,2 mii tone, un record istoric pentru țara noastră. UE a fost destinația principală pentru 56% din caisele exportate în 2024. 

În pofida recoltei mai mici obținute în 2024, cauzată de condițiile climaterice nefavorabile, prunele moldovenești își consolidează poziția pe piața UE, unde au fost exportate 79.2% comparativ cu 76% în anul 2023. 

Volumul exporturilor de mere în anul 2024 va crește cu aproximativ 10% față de anul trecut. Eforturile de promovare, dau rezultate.

‹ adv ›

Astfel în primele 11 luni ale anului 2024 exporturile către UE atinge cifra de 23 de mii tone comparativ cu 11.8 mii tone în aceiași perioadă a anului 2023.

Merele moldovenești își consolidează pozițiile în Marea Britanie și Olanda, iar Arabia Saudită ocupă locul 4 în clasamentul destinațiilor de export a merelor moldovenești (3800 tone exportate în 2024).

Pentru struguri se înregistrează o dinamică pozitivă a exporturilor către UE, astfel, în primele 11 luni ale anului 2024 către UE au fost exportate 31.2 mii tone sau 58.7% din toți strugurii moldovenești exportați comparativ cu de 26.4 mii tone sau 36.4%, în aceiași perioadă a anului 2023.

Este de menționat că prunele moldovenești, caisele și strugurii s-au vândut, în acest an, în cele mai mari rețețe de supermarket din Uniunea Europeană, respectând rigori stricte de calitate și ambalare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›