Bilanțul lunii iulie 2021 privind exportul caiselor numără tocmai 12 țări. Pentru comparație, anul trecut caisele moldovenești în lunile iunie și august au fost livrate în doar 7 țări.
Pentru prima dată, în 2021 caisele autohtone au fost livrate în mai multe țări membre UE, cum ar fi Franța, inclusiv insulele Guadelupa, Martinica, dar și în Germania, Ungaria Polonia și altele.
Este primul an în care producătorii au reușit să livreze către mai multe destinații UE, datorită faptului că aceștia au reușit să ajusteze producerea cerințelor.
Per total, în luna iulie au fost livrate 3552 de tone de caise pe piețele externe.
În topul țărilor destinatare, potrivit informațiilor furnizate de către Serviciul Vamal, se clasează: pe locul 1 Ucraina – unde au fost livrate 1335 de tone.
Pe locul doi se află Rusia cu 1166 de tone de caise moldovenești importate, iar pe locul 3 Belarus cu 539 de tone importate.
Al patrulea cel mai mare importator este România, unde au fost livrate 249 de tone, iar pe locul 5 s-a clasat Austria cu aproape 65 de tone de caise importate.
În acest an s-a marcat și Ungaria cu 57 de tone, dar și Croația, care a importat 40 de tone de caise.
Accesarea a noi piețe de desfacere, cum ar fi UE, unde cerințele de export diferă de cele de pe piețele tradiționale, oferă mai multe oportunități producătorilor autohtoni, inclusiv, reducerea dependenței de o singură piață de desfacere, dar și obținerea prețurilor mai mari în dependență de sezon.
Potrivit datelor oficiale, suprafața livezilor de cais au crescut în perioada anilor 2016-2020 cu 500 de hectare, de la 3200 de hectare la 3700 de hectare.
Amintim că, la nivel mondial Republica Moldova se numără printre principalii exportatori de caise, clasându-se pe locurile 11-12 în ultimii ani, însă ca valoare obținută în urma livrărilor obținem unele dintre cele mai mici prețuri.
În acest sens, în 2021 au fost realizate schimbări importante, producătorii livrând caise inclusiv în ambalaje flow pack.
Comentarii