‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 26 decembrie, 2024
1.1 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCalendarul viticultorului în luna octombrie

Calendarul viticultorului în luna octombrie

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În acest an, luna octombrie debutează cu temperaturi prielnice pentru realizarea lucrărilor viticole în podgorii. Este pe sfârşite campania de recoltare a soiurilor de viţă de vie tehnice şi a soiurilor tardive de masă. Ce lucrări au mai rămas de făcut, vă prezentăm în acest articol.

Dacă intenţionaţi să puneţi o parte din struguri la păstrare, aceştia trebuie sa fie bine maturaţi (conţinutul de zahăr – cel puţin 170g/l), cu toate boabele sănătoase. În timpul culesului, trebuie să-i manipulăm atent, fără a deteriora stratul de pruină de pe boabe, apoi se amplasează în lăzi noi cu capacitatea de 5-10 kg.

Strugurii se culeg când nu mai au rouă pe ei şi ploaia a fost cel puţin cu 2-3 zile în urmă. În ziua când camera s-a umplut se face o dezinfectare prin arderea sulfului (1,3-1,5g/m3), care se repetă peste fiecare 5-6 zile. În cazul în care pe parcursul păstrării se înregistrează un început de putrezire a strugurilor, aceştia se comercializează urgent. În frigider regimul de păstrare implică o temperatură a aerului 1+10°C, umiditatea relativă a aerului 92-94%.

‹ adv ›

În scopul completării golurilor în primăvară, acum se face o inventariere a viilor şi se caută material săditor de soiul dat. După terminarea recoltării se execută aratul între rânduri la adâncimea de 18-22 cm cu aruncarea solului spre butuci. O dată în 3-6 ani se face reînnoirea desfundatului cu administrarea îngrăşămintelor (60 kg substanţă activă de azot, fosfor şi potasiu). Reînnoirea desfundatului constă în executarea a 3 brazde (una la mijlocul rândului, iar cele laterale la distanţa de 25-35 cm de la butuci) la adâncimea de 50-55 cm.

Spre finele lunii, după căderea frunzelor butucii care sunt conduşi fără tulpină, precum şi lăstarii de pe cepii de rezervă se îngroapă în sol pentru iernare. Pentru aceasta se desprind coardele şi braţele de pe araci sau sârmă, se lipesc de pământ şi cu hârleţul sau sapa se acoperă cu un strat de sol de 20-30 cm. La fel se procedează şi cu lăstarii care se dezvoltă pe cepul de rezervă de la baza formelor cu tulpină.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›