‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 5 decembrie, 2024
-1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCând se plantează ceapa de toamnă – recomandări

Când se plantează ceapa de toamnă – recomandări

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Plantarea cepei toamna este relativ mai puțin răspândită, însă oferă avantajul obținerii unei recolte mai timpurii comparativ cu plantarea cepei primăvara.

Chiar dacă e simplu la prima vedere, există câteva subtilități, care trebuie respectate pentru a obține o recoltă bogată și timpurie de ceapă la plantarea de toamnă.

Nu toate soiurile de ceapă sunt potrivite pentru plantarea de toamnă, cu toate acestea, dacă ne limităm doar la alegerea soiului potrivit, acest lucru nu garantează rezultatul.

‹ adv ›

Doar o combinație dintre tehnologia competentă, materialul săditor de calitate și respectarea termenelor de plantare a cepei permite obținerea rezultatelor dorite.

V-ar putea fi interesant și articolul despre Plantarea usturoiului de toamnă. Sfaturi la cultivarea prin căței.

Cum plantăm ceapa toamna

Cea mai răspândită metodă de cultivare a cepei toamna e prin utilizarea de arpagic.

‹ adv ›

Pentru plantarea cepei de toamnă, este potrivită o parcelă, pe care au fost cultivate anterior tomate, ardei, vinete, castraveți, pepeni, varză. Pe același teren sau după usturoi, praz, se cultivă abia după 4-5 ani.

Nu este recomandat să plantăm ceapa după cartofi, lucernă, trifoi roșu, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea cepei de către nematozi.

Solul pentru plantarea cepei toamna trebuie pregătit din timp. Cea mai bună recoltă va fi obținută pe soluri fertile afânate.

‹ adv ›

Prin urmare, la afânare, pe suprafețe mici adăugați 5-6 kg de mraniță (la dorință puteți adăuga și 10 g de sulfat de potasiu și 20 g de superfosfat la 1 mp). Înainte de plantare, puteți să presărați solul cu cenușă de lemn în proporție de 10 g pe 1 mp.

Pe suprafețe mari, terenul se ară la circa 25 cm, se nivelează cu motocultorul cu freza, apoi se recomandă introducerea îngrășămintelor granulate fără clor cu câteva zile înainte de plantare, doza calculându-se în funcție de analiza solului.

Varietatea hibrizilor de ceapă ce pot fi cultivați din toamnă este mare. Sunt disponibili pe piață hibrizi ce se plantează și la sfârșit de august, au o recoltă foarte bogată. Trec cu bine peste iarnă, în primăvară poate fi consumată ca ceapă verde, iar în luna iunie ca bulb.

Dar, de obicei, ceapa de toamnă se seamănă mai târziu, atât cea din semințe, cât și cea din arpagic.

Plantarea cepei de toamnă

Pregătirea terenului. După nivelarea solului se alege distanța de plantare. De obicei, se optează pentru o distanță între rânduri la ceapă de 20-25 cm, iar între plante pe rând de circa 5-7 cm, majorându-se până la 10 în funcție de scop și varietate.

Totodată, ceapa de toamnă mai poate fi plantată după schemele:

  • straturi în grădini familiale: 60+30+30+30 cm;
  • straturi de 150 cm în teren modelat: 66+28+28+28 cm;
  • în benzi, pe teren nemodelat: 55+15+15+15 cm sau 60+30+30+30 cm.

Arpagicul se plasează în cuiburi la o adâncime de circa 4-5 cm. Odată cu apariția înghețului, puteți mulci parcela pentru a proteja cultura suplimentar de îngheț. În acest caz, puteți utiliza frunze sau paie.

Important este să se respecte adâncimea de plantat la cultura de ceapă de toamnă. Bulbii plantați prea adânc primăvara vor germina mai greu, așteptând ca solul să se încălzească, iar cei aflați la suprafață, pot îngheța.

Pregătirea materialului săditor de ceapă înainte de plantare

Indiferent dacă ați cumpărat material săditor sau l-ați produs de sine stătător, ceapa va trebui sortată și dezinfectată înainte de plantarea de toamnă. În primul rând, îndepărtați toți bulbii bolnavi, putreziți, uscați și deteriorați mecanic. Apoi, selectați ceapa rămasă după mărime:

  • pretabil pentru semănat este arpagicul de 0,7-1,4 cm diametru, iar dimensiunea maximă recomandată este de până la 2 cm. Arpagicul de dimensiuni mai mari poate produce tulpini florifere. Pe de altă parte, dacă scopul este de a obține cozi de ceapă timpuriu, arpagicul de dimensiuni mai mari vă va asigura acest lucru.

O altă etapă importantă recomandată este dezinfecția bulbilor: se tratează înainte de plantare, de exemplu, cu sulfat de cupru de 1%. În condiții de casă, pentru dezinfecție, bulbii sunt scufundați timp de o jumătate de oră într-o soluție de sulfat de cupru (20 g per găleată de apă), apoi se usucă într-o cameră caldă și cu aerisire bună timp de o zi.

Apropo, ceapa înființată toamna pentru obținerea bulbilor este avantajoasă din punctul de vedere că este mai puțin afectată de musca cepei, datorită faptului că sistemul radicular este deja bine format și poate face față mai ușor impactului afectării. Astfel, dacă vă confruntați cu acest dăunător, ați putea testa această opțiune.

Vezi detalii despre Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere.

Este important să ne amintim că din momentul plantării până când solul îngheață, ceapa ar trebui să aibă timp să prindă rădăcini, dar să nu înceapă să crească. Pentru aceasta sunt necesare circa 2-3 săptămâni.

În majoritatea cazurilor, este recomandată drept perioada de plantare pentru ceapa de toamnă: începând cu a doua a treia decadă a lunii septembrie până pe 15 octombrie. Principalul indicator în acest sens fiind temperatura.

Dacă toamna este instabilă, încercați să plantați în două perioade diferite ceapa de toamnă. Plantați o parte la sfârșitul lunii septembrie începutul lunii octombrie, iar a doua puțin mai târziu.

Nu are rost să plantați ceapă după apariția înghețurilor stabile – aceasta va îngheța. Bulbul înrădăcinat rezistă la temperaturi de până la -8°C, iar partea aeriană nu preferă temperaturi sub 4°C.

Puteți utiliza și datele indicate de termometru pentru a determina momentul optim de plantare a cepei de toamnă, dacă temperatura scade și se menține pe parcursul mai multor zile la 5-7°C, puteți iniția plantarea.

V-ar putea plăcea și articolul despre Plantarea cepei primăvara – sfaturi la cultura prin arpagic și semănat.

Semănatul semințelor de ceapă toamna

Cultivarea cepei prin semințe permite să adaptăm soiul la sol și climă, deoarece această creștere este cât mai apropiată de condițiile naturale. În plus, semănatul permite să economisim materialul săditor și să fim siguri de calitatea cepei.

De obicei, se utilizează circa 100 de semințe la un metru liniar de rând. Apoi, rândul este acoperit suplimentar cu mraniță.

Se recomandă ca peste rânduri să fie zăpadă în timpul iernii, în caz contrar, ca măsură suplimentară de protecție contra înghețului se utilizează mulciul de rumeguș sau frunze, ce se înlătură primăvara înainte de răsărirea plantelor.

Adâncimea de semănat a semințelor de ceapă este de 2-3 cm, iar norma de semințe per hectar pe suprafețe mari este de 6-8 kg pentru a obține bulbi de mărime medie spre mare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›