‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCând se recoltează cartoful. Păstrarea tuberculilor

Când se recoltează cartoful. Păstrarea tuberculilor

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Cartoful pentru consum de toamnă –  iarnă se recoltează când 2/3 din tulpini (vrejuri) s-au uscat iar restul 1/3 sunt de culoare galbenă.

Pentru recoltarea în condiţii bune se recomandă distrugerea vrejilor pe cale chimică, cu un desicant aplicat cu 8-10 zile înainte de momentul planificat de recoltare la soiurile timpurii şi cu 14-21 zile la celelalte soiuri sau cosirea acestora.

Recoltarea se face numai pe vreme bună şi la umiditatea corespunzătoare a solului. Este foarte important ca recoltarea cartofului să se facă la temperaturi de 10-12°C, deoarece se reduce foarte mult gradul de vătămare a tuberculilor.

Recoltarea poate fi manuală, semimecanizată sau mecanizată. Recoltarea manuală constă în dizlocarea tuberculilor cu ajutorul unor furci şi strângerea acestora.

Recoltarea semimecanizată constă în dizlocarea tuberculilor de catrof cu ajutorul unor maşini speciale şi strângerea manuală a acestora. 

Recoltarea mecanizată se realizează cu combine speciale, tuberculii sunt dizlocaţi şi transportaţi cu ajutorul unor benzi transportoare în buncărul combinei.

‹ adv ›

Păstrarea tuberculilor de cartof

Cea mai mare parte din soiurile aflate în cultură sunt mijlociu de rezistente la păstrare. 

Temperatura potrivită pentru păstrarea cartofilor pentru sămânță este cuprinsă între 2-4°C, iar a cartofilor pentru consum la maxim 8°C.

Umiditatea relativă a aerului trebuie să varieze între 85-93%

‹ adv ›

Păstrarea cartofilor de consum se face la întuneric pentru a se evita clorofilizarea lor și formarea de solanina care este dăunătoare organismului uman și animal. 

Cartofii de sămânță se pot păstra și în încăperi cu lumina puțin intensă prelungindu-se perioada de păstrare.

Pregătirea cartofilor pentru păstrare: sortarea – se înlătură de la păstrare toți tuberculii mici, vătămați sau tăiați și cei cu început de îmbolnăvire. 

Cartofii se păstrează în depozite permanente sau in depozite temporare. Aceste depozite trebuie să fie curate, dezinfectate și bine aerisite. 

Bibliografie: Tehnologia de cultivare a cartofului, David Paul Claudiu; Cultivarea cartofului, Roxana Cojocaru.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›