‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 28 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCând se verifică albinele iarna - ce recomandă specialiștii

Când se verifică albinele iarna – ce recomandă specialiștii

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Luna ianuarie este una cu mai puțină activitate pentru apicultori, cu toate acestea specialiștii recomandă să se verifice periodic stupina pentru a preveni atacul unor rozătoare sau păsări cum ar fi ciocănitoarele sau șoarecii. 

Nicolae Eremia, expert în apicultură, susține că apicultorii care au efectuat toate tratamentele pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, acum ar trebui să verifice periodic familiile de albine pentru a exclude invazia șoarecilor, dar și să asculte zumzetul din stupi.

„Începând cu luna februarie se recomandă verificarea familiilor de albine, în dependență de temperaturile care se înregistrează. Totodată, dacă este necesar se pun turtele candi, din făină de zahăr pudră amestecată cu miere, mai ales la familiile care au puțină hrană sau au fost mai slab pregătite din toamnă”, ne-a spus expertul.

Când temperatura aerului va fi de +12°C se poate de intervenit și de realizat tratamente împotriva acarianului Varroa

„În perioada în care ne aflăm, apicultorii trebuie să verifice periodic dacă nu au pătruns șoareci în stupi. Să examineze dacă în urdiniș sunt firimituri de fagure, cum iernează albinele. În același timp, analizează zumzetul albinelor. Un zumzet moderat şi uniform arată că familia de albine este în stare bună şi iernarea decurge normal.

În timp ce un zumzet puternic arată că familia este în suferinţă (boală, dăunători), iar unul slab asemănător foşnetului de frunze arată că familia este înfometată (fie nu mai are rezerve de hrană, fie acestea sunt dispuse în așa fel că albinele nu le pot aborda din cauza temperaturii prea scăzute). La fel, un zumzet prelungit, neuniform în intensitate, plângător, indică absenţa mătcii”.

Specialistul nu recomandă deschiderea stupilor la mijlocul iernii, când temperaturile sunt negative, deoarece aceasta ar putea duce la moartea albinelor.

„În anul curent am avut parte de o perioadă bună în care nu s-au înregistrat scăderi bruște de temperaturi, astfel că iernarea decurge normal. La moment, albinele sunt în ghem și consumul de hrană este econom, deja când apare puietul, consumul este mai mare. Până în luna februarie iernatul este unul liniștit”.

În luna ianuarie, albinele trec în a doua perioadă a iernării, perioadă în care acestea încep „pregătirea” pentru noul sezon apicol.

Citește și despre Boli, dăunători la albine – semne ce indică probleme în stup.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›