Deși suprafețele cultivate cu legume în acest an sunt mai mari comparativ cu cele din anul trecut, cu peste 8 %, și constituie 69,2 mii de hectare, producția totală de legume va fi mai mică. Cauzele pricipale sunt seceta, dar și bolile și dăunătorii care se dezvoltă mai bine în condiții de temperaturi înalte.
Legumicultorul Gheorghe Sârbu din satul Roșcani raionul Anenii-Noi confirmă acest fapt și spune că în acest an va avea o recoltă de legume cu aproximativ 30 % mai mică decât cea pe care a obținut-o anul trecut.
Și cartofi a scos din pământ în acest an mai puțini, roada fiind cu 10-15 % mai mică decât cea din 2019. Nu am putut menține umiditate în sol, deși am udat mereu legumele, susține fermierul.
Întrebat dacă asta ar fi o cauză care ar duce la majorarea prețurilor la legume, fermierul este de părerea că nu, pentru că pe piață apar tot mai multe legume de import.
Un alt producător de legume din raionul Dubăsari, Ghenadie Zmeu susține că o altă cauză pentru care în acest an vom avea mai puține legume sunt bolile și dăunătorii.
Dacă anul trecut a luat în jur de 50 de tone de legume la hectar, anul acesta va strânge în jur de 30 de tone.
Potrivit șefului direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine vegetală din cadrul Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban cauza principală a recoltei mai mici de legume din acest an este, totuși, seceta.
Comentarii