12 C
Chișinău
luni, 1 iunie, 2020
12 C
Chișinău
‹ adv ›

Căpșuni și struguri cultivați în sere: Afacerea pe care o dezvoltă o antreprenoare din Transnistria

‹ sponsorizat ›

Recomandate

Afacerea unei familii din Dubăsari care produce ulei presat la rece și făină proteică și exportă peste hotare

Valeriu Papuc, alături de familia sa, a înființat o afacere cu care se mândrește, pentru că după cum afirmă el, produce sănătate...

Fermierii, producătorii şi retailerii din Europa spun că este aproape imposibil să găsească noi spaţii frigorifice

Procesatorul belgian de cartofi congelaţi Agristo nu mai are unde să îşi depoziteze cartofii pai şi din cauză că propriile sale spaţii...

O mare companie britanică vrea să-şi crească achiziţiile de cereale din zona Mării Negre

După un prim an în care a făcut tranzacţii cu cereale din zona Mării Negre şi Argentina, firma britanică Gemcorp Group intenţionează...

#35. Cum să ții prigorile la distanță de stupină

Conflictul dintre apicultori și prigorii datează mai multe secole. Însă, chiar dacă albinele sunt consumate de prigorii, acestea mănâncă și alte insecte...
‹ adv ›
‹ adv ›

Pe Larisa Colomâcenco am cunoscut-o la sesiunea de lansare a granturilor destinate implicării tinerilor în agricultura performantă, organizată de Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM), finanțat de USAID, la data de 18 aprilie, în incinta Universității Agrare de Stat din Moldova.

Larisa a prezentat planul desfășurat al activităților care urmează să fie realizate de Organizația obștească „Belîi Most”, care are 133 de membri, producători mici și mijlocii și se ocupă cu creșterea pomușoarelor, legumelor și fructelor. Totodată, organizația cultivă căpșuni în câmp deschis, în tuneluri de peliculă, dar și în substraturi.

În anul 2016, prin intermediul Proiectului „Platforma integrată pentru sectorul de pomușoare” a participat la o vizită de studiu în Ucraina. Acolo a văzut cum este cultivat căpșunul în tuneluri și saci cu turbă, în substraturi, ce tehnologii se folosesc etc. Într-o gospodărie, proprietarul a arătat cum crește și se dezvoltă vița de vie în sere.

‹ adv ›

„După ce am văzut această metodă de creștere am fost foarte impresionată și m-am gândit că am putea și noi să încercăm, am discutat cu membrii familiei și am decis să plantăm. Așa, în 2016, am plantat viță de vie, soiuri de masă în tuneluri de peliculă”, a comunicat producătoarea din Transnistria pentru Agrobiznes.

Aceste două culturi se dezvoltă destul de bine împreună, mai mult ca atât, căpșunul fiind o cultură rezistentă la temperaturi joase, în timpul verii suferă din cauza căldurii, iar vița de vie dezvoltându-se formează umbră pentru căpșun și crează un climat favorabil pentru dezvoltarea acestuia.

„La moment, pe 3 ha cultivăm în sere struguri și căpșuni în substraturi. Soiurile pe care le creștem sunt soiuri de masă. Am realizat că strugurii sunt de calitate superioară care ajung la maturitate cu câteva luni mai înainte decât majoritatea soiurilor. În anul trecut, am recoltat prima roadă și pot să vă spun că sunt destul de calitativi, iar proprietățile gustative sunt destul de bune, ciorchinii sunt plini, bobițele dulci. Soiurile sunt de perspectivă și merită a fi cultivate. Vița se simte destul de bine în sere, mai mult ca atât, se dezvoltă foarte bine”, ne-a mai spus Larisa Colomâcenco. 

Vița de vie care este cultivată în sere, în primul rând este protejată de condițiile meteo (ploi, grindină, înghețuri), respectiv calitatea produsului finit este mai înaltă decât strugurii crescuți în mod obișnuit.

„Atunci când se coc strugurii, de obicei sunt afectați de grindină sau de ploile puternice, care deteriorează bobițele, pe când în sere sunt protejați. Tehnologia de creștere a viței de vie este de tip Pergola. Suntem încă la etapa de experiment, învățăm și încercăm să identificăm cea mai bună soluție. Pentru o dezvoltare de succes utilizăm irigarea, care ajută ca butașii să se dezvolte viguroși, sistemul radicular este bine dezvoltat”, ne-a mai spus producătoarea.

‹ adv ›

Butașii pe care i-a plantat au fost cumpărați de la un producător local. La moment, este mulțumită de rezultate și speră că prin implicare, dar și multă muncă, va reuși să devină un exemplu pentru mulți fermieri, tineri de la noi care sunt în căutarea unor idei de afaceri.

‹ adv ›

Video

‹ adv ›

Citește și ›

Doi frați din Cahul au investit banii câștigați peste hotare într-o plantație viticolă: „Pâinea e mult mai gustoasă la tine acasă”

După ce a muncit mai mulți ani peste hotare împreună cu fratele său a decis să investească într-o plantație viticolă. Este istoria...

Dmitri Mihov, producător de struguri: „Sistemul Gable oferă o serie de avantaje față de metodele tradiționale”

Dmitri Mihov alături de tatăl său, Petru Mihov, gestionează cu succes întreprinderea Terra Vitis din satul Burlacu, raionul Cahul care deține 40 de hectare...

Mai mulți producători de struguri de masă din Republica Moldova merg la Indagra

Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din Republica Moldova va fi prezentă la INDAGRA cu o noutate absolută pentru piața din România, la standul B315...

2 Comentarii

Comentează

Please enter your comment!
Please enter your name here

‹ adv ›

Citește despre ›

‹ adv ›

Recente

Peste un miliard de ruble au fost investite pentru înființarea unei livezi în Crimeea

În satul Grușevka, Sudak din Crimeea un proiect investițional de înființare a unei livezi intensive de măr este în derulare. 19,81 hectare...

Cea mai scumpă cultură oleaginoasă de pe piața din Ucraina

În prezent, soia este cea mai scumpă cultură oleaginoasă de pe piața internă a Ucrainei. Această opinie a fost...

GLOBALG.A.P. a lansat consultări mondiale pentru revizuirea Versiunii 6 a standardului

GLOBALG.A.P. își propune să includă cât mai multe părți interesate în procesul de revizuire a versiunii 6 a standardului IFA (Integrated Farm...

#ReVincudrag. Descoperă 5 crame din zona cu Indicație Geografică Protejată „Codru”

Campania „ReVin cu drag”, inițiată de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), ne permite să călătorim virtual prin toate zonele geografice...
‹ adv ›