‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 19 iunie, 2024
18.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCăpșuni și struguri cultivați în sere: Afacerea pe care o dezvoltă o antreprenoare din...

Căpșuni și struguri cultivați în sere: Afacerea pe care o dezvoltă o antreprenoare din Transnistria

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Pe Larisa Colomâcenco am cunoscut-o la sesiunea de lansare a granturilor destinate implicării tinerilor în agricultura performantă, organizată de Proiectul Agricultura Performantă în Moldova (APM), finanțat de USAID, la data de 18 aprilie, în incinta Universității Agrare de Stat din Moldova.

Larisa a prezentat planul desfășurat al activităților care urmează să fie realizate de Organizația obștească „Belîi Most”, care are 133 de membri, producători mici și mijlocii și se ocupă cu creșterea pomușoarelor, legumelor și fructelor. Totodată, organizația cultivă căpșuni în câmp deschis, în tuneluri de peliculă, dar și în substraturi.

În anul 2016, prin intermediul Proiectului „Platforma integrată pentru sectorul de pomușoare” a participat la o vizită de studiu în Ucraina. Acolo a văzut cum este cultivat căpșunul în tuneluri și saci cu turbă, în substraturi, ce tehnologii se folosesc etc. Într-o gospodărie, proprietarul a arătat cum crește și se dezvoltă vița de vie în sere.

„După ce am văzut această metodă de creștere am fost foarte impresionată și m-am gândit că am putea și noi să încercăm, am discutat cu membrii familiei și am decis să plantăm. Așa, în 2016, am plantat viță de vie, soiuri de masă în tuneluri de peliculă”, a comunicat producătoarea din Transnistria pentru Agrobiznes.

Aceste două culturi se dezvoltă destul de bine împreună, mai mult ca atât, căpșunul fiind o cultură rezistentă la temperaturi joase, în timpul verii suferă din cauza căldurii, iar vița de vie dezvoltându-se formează umbră pentru căpșun și crează un climat favorabil pentru dezvoltarea acestuia.

„La moment, pe 3 ha cultivăm în sere struguri și căpșuni în substraturi. Soiurile pe care le creștem sunt soiuri de masă. Am realizat că strugurii sunt de calitate superioară care ajung la maturitate cu câteva luni mai înainte decât majoritatea soiurilor. În anul trecut, am recoltat prima roadă și pot să vă spun că sunt destul de calitativi, iar proprietățile gustative sunt destul de bune, ciorchinii sunt plini, bobițele dulci. Soiurile sunt de perspectivă și merită a fi cultivate. Vița se simte destul de bine în sere, mai mult ca atât, se dezvoltă foarte bine”, ne-a mai spus Larisa Colomâcenco. 

Vița de vie care este cultivată în sere, în primul rând este protejată de condițiile meteo (ploi, grindină, înghețuri), respectiv calitatea produsului finit este mai înaltă decât strugurii crescuți în mod obișnuit.

„Atunci când se coc strugurii, de obicei sunt afectați de grindină sau de ploile puternice, care deteriorează bobițele, pe când în sere sunt protejați. Tehnologia de creștere a viței de vie este de tip Pergola. Suntem încă la etapa de experiment, învățăm și încercăm să identificăm cea mai bună soluție. Pentru o dezvoltare de succes utilizăm irigarea, care ajută ca butașii să se dezvolte viguroși, sistemul radicular este bine dezvoltat”, ne-a mai spus producătoarea.

‹ adv ›

Butașii pe care i-a plantat au fost cumpărați de la un producător local. La moment, este mulțumită de rezultate și speră că prin implicare, dar și multă muncă, va reuși să devină un exemplu pentru mulți fermieri, tineri de la noi care sunt în căutarea unor idei de afaceri.

‹ adv ›

2 Comentarii

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›