Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova a prezentat soiurile de mere produse în Republica Moldova și preferințele consumatorilor locali și de peste hotare. Experții USAID/APM au accentuat că actualmente consumatorii dau preferințe soiurile de mere de culoare roșie. Aceste preferințe sunt prezente pe piețele din vecinătatea Republicii Moldova ca Federația Rusă sau Romania, dar și pe piețele din Orientul Mijlociu, unde merele moldovenești au început a fi exportate.
Astfel printre soiurile roșii preferate sunt Gala, Fuji etc. Rămân în continuare solicitate soiurile Red Delicios, Granny Smith, Idired și Golden Delicious. În anul curent, țara noastră are cea mai mare recoltă de mere din ultimii 10 ani – peste 505.000 tone, o oportunitate pentru agricultori, fiind consumul sporit de mere proaspete autohtone și utilizarea lor în diverse forme în bucătărie. Republica Moldova se numără printre primii 20 principali exportatori de struguri de masă, caise, cireșe și vișine. Piețele sale principale includ Rusia și țările CSI, statele Uniunii Europene cuprinse între România și Franța și, din ce în ce mai mult, Orientul Mijlociu și țările Asiei. Totodată există posibilități de a spori consumul merelor și pe piața locală. Conform estimărilor, în Moldova se consumă în mediu câte 13 kg de fructe per persoană, ceea ce este de patru ori mai puțin de cât se recomandă.
„USAID susține sectorul de creștere a merelor din Republica Moldova, inclusiv a soiurilor noi, dar și pentru a contribui la majorarea exporturilor și diversificarea pieței, așa încât, dacă cineva ar hotărî să impună un embargou, acesta să nu afecteze producătorii. Astăzi merele din Republica Moldova, pot fi găsite pe piețele îndepărtate, cum ar fi: China, Mongolia, Franța, Belgia, România și pe piața tradițională din Rusia. Calitatea acestor fructe este superbă, au o culoare frumoasă și uniformă. Îmi plac foarte mult merele și le folosesc pentru a pregăti diverse deserturi”, a declarat șefa Misiunii USAID în Moldova, Karen HILLIARD, prezentă la eveniment.
Specialistul proiectului APM/USAID, Andrei Cumpanici, a relatat câteva cerințele specifice privind calitatea fructelor, demonstrând indicii ideali de fermitate, pentru etapa de recoltare și depozitare în frigider.
Vitalie Bostan, reprezentantul companiei Elit Fruct, care produce mai multe tipuri de fructe, a explicat că pentru a fi competitivi pe piața din est și piața europeană, adițional soirilor potrivite, este asigurată calitatea fructelor.
„Cultivăm soiurile Gala Buckey, Golden, Fuji, Red Delicios și Granny Smith, pe o suprafață de 50 ha de livadă super-intensivă. Recent, am trecut auditul GlobalG.A.P., iar odată ce vom avea certificatul, vom putea exporta mere și în Uniunea Europeană. Punem accentul pe calitatea mărului și facem tot posibilul pentru a le conferi o culoare și un gust atractiv”, a accentuat Vitalie Bostan.
Eugen Gudumac, specialist USAID/APM, a precizat că în prezent în Republica Moldova sunt înregistrate circa 56 de mii de hectare plantate cu măr. În ultimii ani se observ o tendință de creștere a suprafețelor de livezi intensive și superintensive, care permit obținerea unei recolte de circa 60 tone de mere calitative per hectar, comparativ cu recoltele de 30-40 tone per hectar obținute în livezile tradiționale.
Totodată, la eveniment a participat și un grup de tinere, pasionate de gătit, care au prezentat câte un desert cu mere. Menționăm că majoritatea participantelor la concurs sunt voluntare la Centrul American din Moldova – spațiul unde toata lumea are ocazia să descopere Statele Unite ale Americii cu ajutorul programelor interactive despre cultura și istoria acestei țări, moderate de specialiști competenți plini de entuziasm.
Menționăm că în Moldova sunt înregistrate 77 de soiuri de mere. printre soirile cu potențial înalt de export fiind Gala, Fuji, Red Delicious, Golden Delicious, Granny Smith, Idared, Jonagold și Reinette Simirenko.
De ce nu se spune ca merele stau in livezi si nu avem ce face cu ele