‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 14 noiembrie, 2024
5.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCare sunt cele mai solicitate soiuri de nuci pe piața externă

Care sunt cele mai solicitate soiuri de nuci pe piața externă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Tot mai mult se discută despre faptul că, cerințele pieței externe s-au schimbat esențial, iar o bună parte din producătorii horticoli din țară întâmpină dificultăți la comercializarea fructelor anumitor soiuri. Acest fapt este valabil și pentru cultura nucului, mai ales că o bună parte din plantațiile din țară sunt înființate cu soiuri vechi, cu o productivitate redusă.

În urma articolului postat anterior despre faptul că subvențiile pentru cultura nucului trebuie acordate în funcție de numărul de pomi per hectar și soiurile cultivate, mai mulți producători au solicitat informații referitor la: care sunt soiurile de nuci ce au o productivitate sporită, calitatea miezului înaltă și se bucură de cerere pe piața externă.

„În Republica Moldova au început a fi plantate livezi de nuc încă din anii 2000, fără ca sortimentul nostru să fi fost testat în prealabil în condiții reale de producere și fără ca producția acelor soiuri să fi făcut obiectul unor consultări cu actorii mari ai pieții internaționale de nuci, pentru a avea și o opinie privind oportunitatea plasării în fluxurile comerciale a loturilor de nuci din aceste soiuri. Testarea s-a făcut din mers în livezile de nuci înființate de către nucicultorii noștri. Au trebuit vreo 10 ani pentru a stabili că, doar unele din acele soiuri dau randamente stabile și calitate suficient de bună a nucilor și miezului. Pescianski este lider în clasamentul celor mai bune soiuri autohtone și este unul dintre principalele soiuri care poate fi cultivat în zonele mai reci ale țării. În zonele de centru și sud sunt însă din ce în ce mai populare soiurile Chandler, Fernor, Lara, Franquette sau Serr care dau producții foarte înalte și miez de calitate foarte bună, soiuri care se integrează foarte ușor în comerțul cu nuci fiind și bine cunoscute cumpărătorilor mari”, a menționat Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor producătorilor de nucifere.

Acesta a mai adăugat că, recent, în cadrul unei reuniuni la MADRM, a solicitat în prezența Ministrei Georgeta Mincu un suport financiar alocat prin AIPA care să acopere costurile realtoirii livezilor plantate cu soiuri învechite, precum și adaptarea subvenției la hectar în funcție de densitatea de plantare. La fel, a fost propusă stoparea alocării suportului financiar la înființarea livezilor cu soiuri depășite. În același context, a fost înaintată propunerea de a lucra asupra unei noi redacții a Legii privind culturile nucifere pentru a crea un nou cadru juridic favorabil dezvoltării acestei ramuri.

„Sperăm că aceste propuneri să fie acceptate și să putem trece la o nouă etapă de dezvoltare a sectorului”.

‹ adv ›
‹ adv ›spot_img
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›