‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCare sunt fermele apicole de prăsilă autorizate de MADRM

Care sunt fermele apicole de prăsilă autorizate de MADRM

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Sezonul apicol este deja în toi, oamenii au nevoie de material genetic de calitate. În acest context, tot mai mulți apicultori sunt în căutarea reginelor, iar pentru a evita diferite probleme Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a publicat lista fermelor zootehnice de prăsilă.

Contactat de Agrobiznes, Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova (ANARM) a menționat că, apicultorii trebuie să fie atenți atunci când procură material genetic și să se informeze dacă stupina se regăsește în lista fermelor apicole de prăsilă atestate.

„Am decis să publicăm lista fermelor apicole de prăsilă, astfel ca apicultorii să cunoască unde se pot adresa după material genetic de calitate. Mai ales că, avem situații în care apicultorii care dețin o GȚ sau un SRL vând material genetic cu facturi, dar acele facturi nu sunt acceptate pentru subvenționare, deoarece întreprinderea nu este atestată de către MADRM și ANSA ca fiind fermă de prăsilă. Cu părere de rău, în Republica Moldova, conform listei, avem doar 7 stupine atestate. Având peste 260 de mii de familii de albine am avea nevoie de cel puțin 30-40 de stupine atestate, care să poată produce câte 4-5 mii de regine pe an. Dar la moment, nu avem așa capacități. Chiar dacă sunt câteva care au procurat utilaje noi, moderne cred că, ar putea să producă până la cel mult 2 mii de regine pe an. Țin să amintesc că, regina trebuie să fie schimbată o dată la doi ani, astfel ca să ai un randament înalt”.

Valentin Roșca, consultant principal al Direcției politici de producție, procesare și reglementare a calității produselor de origine animalieră din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a confirmat faptul că, doar fermele zootehnice atestate pot comercializa material genetic.

„Pentru a fi atestate în categoria de prăsilă, fermele zootehnice urmează să corespundă prevederilor Regulamentului aprobat prin ordinul MADRM nr. 31 din anul 2017, unde sunt stabilite un șir de criterii. Principalele dintre care fiind ca deținătorul de animale să dispună de animale de prăsilă de rasă pură. Totodată, trebuie să dispună de încăperi în care să poată să asigure condițiile necesare pentru creșterea animalelor și să dispună de evidența zootehnică, care obligatoriu trebuie ținută în cadrul fermelor de prăsilă. În contextul situației curente, MADRM a emis un ordin prin care a stabilit că atestațiile la fermele de prăsilă, care au expirat sau urmează să expire în perioada stării de urgență, vor fi prelungite până la ridicarea acestei situații, deoarece nu ne putem deplasa la fermă pentru reatestare. Un lucru important, pe care trebuie să-l cunoască producătorii este că atunci când procură animale de la fermele de prăsilă pot beneficia de subvenții, deoarece se subvenționează doar animalele care sunt procurate de la fermele de prăsilă sau de peste hotare, dar obligatoriu trebuie să fie însoțite de certificatul de rasă. Certificatul de rasă poate fi eliberat doar în cadrul fermei de prăsilă. Respectiv, calitatea animalelor pentru reproducție este deosebită față de fermele care sunt destinate pentru producție și marfă. Atestarea în categoria de prăsilă se face o dată la trei ani, la cererea solicitantului. Atestarea stupinelor se face doar în perioada caldă a anului, pentru a putea deschide stupul și a urmări evidența zootehnică. În cazul altor specii de animale atestarea se realizează pe tot parcursul anului”.

‹ adv ›

Vedeți aici lista actualizată a fermelor apicole de prăsilă atestate de MADRM.

Te invităm să accesezi următorul link pentru a te alătura grupului nostru pe Viber Agrobiznes – Apicultura, cu peste 1200 de apicultori din întreaga țară.

Creșterea valorii genetice a animalelor din Republica Moldova are un impact pozitiv asupra dezvoltării sectorului zootehnic, ceea ce stabilește ca obiectiv ameliorarea animalelor și producerea de animale cu performanțe productive superioare ce pot fi transmise generațiilor viitoare.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›