‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
2.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleProiectele UE în agricultură și dezvoltare rurală

Proiectele UE în agricultură și dezvoltare rurală

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat recent campania de comunicare „UE pentru Moldova Rurală”, inițiativă menită să reflecte rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, dar și să prezinte oportunitățile curente oferite de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea localităților rurale din Republica Moldova.

Evenimentul de lansare a fost transmis LIVE și a reunit într-un dialog interactiv reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova, ai autorităților publice centrale și beneficiarii asistenței Uniunii Europene.

„Uniunea Europeană în calitate de cel mai puternic susținător al Republicii Moldova sprijină locuitorii țării, așa încât oamenii să se simtă bine acolo unde trăiesc, iar prosperitatea poate fi viabilă doar dacă este implicată întreaga țară în acest proces de dezvoltare. Pentru un trai decent, cetățenii au nevoie de un loc de muncă bine plătit, infrastructură modernă, conexiune, servicii care vin la oameni și un mediu bun și protejat. 

Campania „UE pentru Moldova Rurală” are drept scop oferirea a mai multe informații cetățenilor Republicii Moldova despre ceea ce face Uniunea Europeană pentru a contribui la dezvoltarea localităților rurale din această țară, acest lucru fiind realizat printr-o serie de proiecte și programe bilaterale.

Uniunea Europeană, împreună cu partenerii din Statele Membre UE, susține Republica Moldova de mai mulți ani pentru a contribui la dezvoltarea locală, iar datorită eforturilor comune ale locuitorilor, fiecare localitate rurală poate beneficia de standarde europene de viață”, a declarat Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, prezent la evenimentul de lansare.

În cadrul LIVE-ului, au fost discutate obiectivele sprijinului UE pentru zonele rurale în atenuarea impactului socio-economic cauzat de pandemia COVID-19; direcțiile de asistență ale UE și proiectele sectoriale demarate pe tot teritoriul țării; istoriile de succes la nivel național ce vizează modernizarea zonelor rurale din Republica Moldova cu sprijinul UE. Totodată, au fost enunțate proiectele de asistență ale UE din acest domeniu.

‹ adv ›

Proiecte de asistență ale Uniunii Europene în domeniul dezvoltării rurale

I. Denumire proiect: Dezvoltarea Zonelor Rurale în Republica Moldova (DevRAM) 

  • Partea I: Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia
  • Partea II: Consolidarea infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare din zonele rurale, cu accent pe eliminarea în siguranță a apelor uzate din orașul Cantemir
  • Perioada de derulare: 2017 – 2021
  • Buget: 8.2 mln Euro

Partea I:

  • Consolidarea capacităților de inovare și educație în sectorul agriculturii în Republica Moldova; 
  • Sporirea accesului la piețe și extinderea cererii de produse agroalimentare certificate și ecologice pe piața internă și externă; 
  • Utilizarea standardelor și a certificării în scopul sporirii performanței lanțurilor valorice; 
  • Promovarea unui mediu favorabil implementării standardelor de calitate în sector și alinierea cadrului legal și a documentelor de politici la standardele de calitate ale Uniunii Europene.

Partea II: 

  • Construcția unui nou sistem de canalizare în centrul orașului și extinderea rețelei de canalizare în orașul Cantemir;
  • Construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate în orașul Cantemir. Proiectul tehnic va permite extinderea epurării apelor pentru localităților din vecinătate;
  • Optimizarea sistemului de alimentare cu apă existent în Cantemir;
  • Proiectul va oferi suport și consultanță pentru Apă Canal Cantemir și Primăria orașului, în dezvoltarea și adaptarea infrastructurii existente, la standardele naționale și internaționale de lucru, sociale și de mediu, luând în considerare principiile de exploatare, mentenanță și asigurarea acoperirii cheltuielilor.

Parteneri de implementare: Agenția Austriacă pentru Dezvoltare; Centrul Educațional PRO DIDACTICA; Asociația Internațională Donau Soja (Austria).

‹ adv ›

II. Denumire proiect: Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova (MSPL)

  • Perioada de derulare: martie 2016 – decembrie 2021 
  • Proiecte cu finanțare integrală UE: „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova” și „Construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și eficiența energetică în clădirile publice” (Buget: 44,7 mln euro)
  • Buget total MSPL: 60 mln euro

Obiective: Proiectul are drept obiectiv oferirea suportului Guvernului Republicii Moldova în îmbunătățirea politicii de dezvoltare regională și furnizarea serviciilor publice locale în beneficiul cetățenilor. Totodată, proiectul contribuie la implementarea Acordului de Asociere Moldova-UE în domeniul dezvoltării regionale. Proiectul MSPL sprijină partenerii naționali în îmbunătățirea serviciilor publice locale din regiunile țării în trei sectoare prioritare:

  • Alimentarea cu apă și canalizarea (WSS);
  • Eficiența energetică (EE);
  • Gestionarea deșeurilor solide (SWM).

Implementat de: Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ Moldova)

III. Denumire proiect: Abordarea LEADER pentru prosperitatea rurală în Moldova

  • Perioada de derulare: 2016 – curent
  • Buget: 1 mln Euro

Obiective: Acest program european sprijină dezvoltarea locală, în special dezvoltarea economică a satelor în baza resurselor locale. Principalul element al funcționării abordării LEADER este parteneriatul teritorial dintre mai multe localități învecinate, reprezentat de sectoarele public, antreprenorial, și civic. Acest Parteneriat teritorial și intersectorial este denumit Grup de Acțiune Locală (GAL). 

‹ adv ›

Parteneri de implementare: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova (MADRM); Solidarity Fund PL

IV. Denumire proiect: Suport pentru IMM-uri în Zonele Rurale

  • Perioada de derulare: iunie 2018 – iunie 2021
  • Buget: 4 mln euro

Obiective: 

  • Contribuire la îmbunătățirea calității vieții rurale pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova; 
  • Reducerea disparităților economice și sociale în zonele rurale prin introducerea unor inițiative active de ocupare a forței de muncă prin dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din mediul rural;
  • Oferirea suportului pentru diversificarea și crearea întreprinderilor rurale, în special microîntreprinderilor și întreprinderilor mici și mijlocii;
  • Sprijinul companiilor agroalimentare în realizarea de investiții care să le permită să respecte standardele UE privind siguranța alimentelor, creșterea numărului locurilor de muncă, atragerea investițiilor străine și diminuarea fluxului de migrație din zonele rurale spre zonele urbane sau chiar în străinătate.

Parteneri de implementare: Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Notă:

Campania de comunicare „UE pentru Modova Rurală” tinde să răspundă necesităților informaționale ale cetățenilor acestei țări. Inițiativa prevede organizarea unui șir de activități, cu scopul de a aduce informații practice în vizorului publicului larg și tuturor grupurilor interesate. 

Campania va fi desfășurată prin intermediul instrumentelor de informare TV, online, în mass-media națională și locală, precum și pe rețelele sociale, care au devenit o sursă de informare importantă pentru toate regiunile țării, în special, în perioada pandemică pe care o traversăm. 

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›