‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 12 ianuarie, 2025
3.3 C
Chișinău
spot_img
‹ adv ›
HomepageArticoleCâte măsuri din cele înaintate Guvernului de către producătorii de bacifere și legume sunt...

Câte măsuri din cele înaintate Guvernului de către producătorii de bacifere și legume sunt aplicate în practică

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

După ce a fost declarată stare de urgență în Republica Moldova, producătorii de legume și culturi bacifere din țară au înaintat o scrisoare deschisă Guvernului în care au solicitat asigurarea pieței de desfacere pentru produse ce urmau să le recolteze în circa 2 săptămâni, dar și alte măsuri ce era necesar de implementat pentru susținerea acestora.

După ceva timp a urmat și o a doua scrisoare, însă, potrivit președintelui Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, o parte din problemele producătorilor oricum nu au fost soluționate.

„Majoritatea producătorilor s-au orientat spre livrări și comerțul on-line. Partea bună este că în acest an piața nu este invadată cu căpșuni sau legume din Ucraina, în schimb, în supermarketurile din țară deseori se vând căpșuni din Grecia. Totuși, vom urmări cum se vor schimba lucrurile după ce va fi scos regimul de carantină. Nu avem o experiență în acest sens, astfel, rămâne doar să așteptăm”, a menționat pentru Agrobiznes Aneta Ganenco.

În ceea ce privește solicitările producătorilor de a permite muncitorilor zilieri să muncească part-time în această perioadă cu condiția de a beneficia în continuare de indemnizații, potrivit Anetei Ganenco, acestea nu au fost aprobate. Astfel, deficitul de muncitori rămâne a fi o problemă și mai stridentă.

„Dacă e să vorbim despre facilitarea accesului producătorilor la apele de suprafață în scopul irigării, nu am observat acele simplificări a procedurilor care au fost solicitate de producători. Legea a fost modificată, însă nu au fost soluționate problemele. Pentru noi, dar și pentru producătorii pomicoli, irigarea a ajuns a fi esențială în condițiile acestui an, însă este în continuare imposibil de realizat sau costurile pe care le suportă producătorii sunt prea mari, de aici și prețuri mai mari pentru produse”.

‹ adv ›

Totodată, membrii asociației au solicitat de mai multe ori ca înregistrarea produselor de uz fitosanitar necesare pentru protecția plantațiilor să fie simplificată, însă, potrivit lor, lucrurile nu s-au schimbat.

„Atât procedura de omologare, cât și cea de recunoaștere a produselor costă circa 4 mii de euro. Pentru omologarea produselor costurile sunt justificate, însă nu și pentru recunoaștere. Astfel, companiile de profil nu importă aceste produse sau, dacă sunt omologate pentru alte culturi și le aplicăm, riscăm să avem probleme la obținerea certificatului de inofensivitate de la ANSA. Din această cauză noi ajungem a fi necompetitivi pe piață”.

O bună parte din producători susțin că locurile oferite pentru a realiza comerțul cu produse agricole nu sunt avantajoase pentru aceștia.

„Din toate măsurile ce era necesar de implementat, a fost permis comerțul produselor agricole. Dacă e să analizăm locurile destinate comerțului la Chișinău, acestea nu sunt avantajoase pentru producători. Astfel, consumatorii nu cunoșteau unde să se deplaseze pentru a cumpăra aceste produse, iar producătorii au abandonat ideea peste ceva timp, deoarece aveau pierderi. Acele străzi selectate, nici măcar nu sunt cunoscute de producători și sunt în regiuni unde locuiesc puțini oameni”.

Spre final, Aneta Ganenco a menționat că membrii asociației se așteaptă la o reducere a vânzărilor în acest an, din cauza reducerii veniturilor populației. Însă speră că cel puțin vor fi restricționate importurile de pomușoare din Ucraina, iar producătorii autohtoni își vor putea vinde producția.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›