‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
3.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriCătina albă – cultura baciferă misterioasă, cu un potențial mare și încă neexplorată

Cătina albă – cultura baciferă misterioasă, cu un potențial mare și încă neexplorată

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cătina albă (Hippophae rhamnoides) reprezintă o cultură relativ nouă pentru fermierii din Republica Moldova. Fiind tradițional culeasă din ocoluri silvice și folosită mai mult pentru conservații de către populația în vârstă din orașe, potențialul acestei pomușoare este în etapa de explorare de către agricultorii din țara noastră.

De ce este cătina atractivă? În primul rând, această cultură se remarcă printr-o capacitate incredibilă de adaptare la condițiile de sol și de climă, ceea ce îi ușurează creșterea pe anumite terenuri sau ocuparea acestora. Datorită sistemului radicular puternic, cu o capacitate sporită de a produce lăstari de la rădăcină (drojoni), și capacității de fixare a azotului atmosferic, cătina este utilizată ca plantă pioner în zonele cu terenuri foarte erodate sau la refacerea solurilor antropice din zonele industriale și miniere.

FOTO: catinabio.ro

Totodată, fructele, frunzele și lemnul cătinii au un conținut deosebit de bogat și variat, printre care aproape toată gama de vitamine, ulei foarte bogat în caroten cu efecte curative, acizi organici, săruri minerale, dar și multe alte substanțe biologice active fiind considerată o plantă miraculoasă.

‹ adv ›

Înființarea unei plantații de cătină

Aceste aspecte, și nu numai, au stat la baza înființării unei plantații de cătină de către Vasile Panov, din Căușeni, care în anul 2016 a plantat primele 5 ha, după care în 2017, încă 15 ha. Astfel, la moment, gestionează 20 de hectare de cătină.

„Locuiesc în Chișinău, dar dețin un teren în Căușeni. Absolut întâmplător am decis să mă ocup cu creșterea cătinii. M-a servit cineva cu aceste pomușoare și eu am început să studiez această cultură. Erau foarte greu de cules de pe ramuri și am fost curios să văd cum se recoltează, și în general să cunosc cât mai multe despre cătină. Am înțeles că se poate organiza o astfel de plantație, mai mult ca atât se poate de câștigat din ea, dacă este îngrijită corect. Nu am studii în domeniul agricol, sunt de specialitate inginer-constructor și am și studii juridice, dar am ajuns să fac agricultură”, a menționat, pentru Agrobiznes, producătorul.

Plantarea butașilor are loc în a doua jumătate a lunii octombrie, atunci când temperatura aerului ziua nu coboară sub +4ºC. Pentru plantare se folosesc numai butași de categoria biologică și fitosanitară bază și standard, clasa întâi de calitate. Plantarea se face în gropi standard săpate direct înainte de plantare.

„Atunci când am decis să sădesc cătina am căutat de unde ași putea să procur un material săditor de calitate și am constatat că în Republica Moldova nu erau puieți de cătină, așa că am fost nevoit să-i import din România, desigur – nu ieftin. Am achitat aproximativ 2 euro pentru un butaș. Acum, din câte cunosc, deja se poate de găsit și la noi butași de cătină”, a mai spus Vasile Panov.

‹ adv ›

Soiuri de cătină

Succesul unei afaceri cu o cultura de cătină depinde, în mare parte de soiul ales. Doar cu cele mai bune soiuri poți avea o cultură sănătoasă și o recoltă bogată.

„Pentru plantația mea am ales 3 soiuri pe care le consider destul de bune și anume Șerpeni, Pitești 1 și Pitești 2. În anul curent, trebuie să intre pe rod primele hectare plantate”, a mai spus producătorul de cătină.

Soiul Șerpeni este un soi cu precocitate extra-timpurie, care crește până la 4 m înălțime. Fructele sunt mari, de formă cilindrică și de culoare portocalie. Producția începe în anul 3 și se pot recolta de la 8 până la 10 kg de fructe de pe o plantă.

‹ adv ›

Planta de catină ajunge la maturitate și poate fi valorificată la trei ani de la plantare. Durata de viaţă și producţie a unei plantații de cătină este de aproape 25 de ani. Fructele se recoltează în august-septembrie, iar producţia poate ajunge până la 20 de tone la hectar începând cu al șaptelea an de la plantare, în dependență de soiul ales. Cătina se poate păstra congelată sau uscată, pentru că în 48 de ore de la recoltare aceasta începe să se oxideze.

Cât costă să înființezi o plantație de cătină?

Vasile Panov ne-a explicat că pentru înființarea unui hectare de cătină sunt necesare investiții în mărime de circa 4 – 5 mii de euro (fără a investi suplimentar în lotul de pământ), dacă însă se instalează și irigare, atunci investițiile pot ajunge și până la 10 mii de euro per hectar.

„Dacă înființezi o plantație conform tuturor cerințelor, adică cu irigare cu tot cu lucrări, deja după anul doi de la intrarea pe rod ar trebui să poți să recuperezi investițiile. Eu nu am resurse pentru a investi și sper că după 5 ani să-mi întorc banii. Personal, am cheltuit câte aproximativ 3 mii de euro pentru fiecare hectar plantat. Dacă să facem un calcul conform căruia un puiet costă 2 euro, la care adăugăm mai multe lucrări cum ar fi prășitul, curățitul, respectiv se adună destul de multe cheltuieli”, mai afirmă Vasile Panov.

De mai mulți ani omul de afaceri administrează mai multe companii, iar banii pe care i-a investit în plantația de cătină au fost cei pe care i-a adunat pe parcursul mai multor ani, iar acum speră să vadă și rezultate din această plantație.

„Încă când am plantat cătina am făcut o înțelegere cu producătorul de puieți ca să-mi procure fructele de cătină albă. Totodată, am participat, chiar în anul curent, la o expoziție în Germania și am luat contacte de la persoanele care s-au arătat interesați de cătină. Sunt, în mare parte interesați de uleiul de cătină, acest fapt desigur ar fi destul de convenabil și pentru mine, dar sunt necesare investiții pentru procesare. Mi-aș dori să pot crea și un produs finit, care mi-ar garanta un venit”, a mai spus producătorul.

Recoltarea cătinei

Cătina are anumite cerințe specifice, dar nu este grea la îngrijire, cel mai complicat este la curățire și la recoltare din cauza ghimpilor.

„În primii ani a fost nevoie de mai puțin timp ca să fiu în plantație, dar acum, deja este necesar să verific starea plantației mult mai des, practic peste o zi sunt acolo. Recoltarea este manual, dar doresc să reutilez depozitul pe care îl dețin în Căușeni ca să pot face procesarea și pre-răcirea pomușoarelor”.

La îngrijirea plantației este antrenată toată familia, mai are și 5 angajați, dar nu este suficient și apelează la munca zilierilor, mai ales la recoltare.

FOTO: mediafax.ro

Un kilogram de cătină este comercializat, pe piața externă, la prețul de 2 euro. În Republica Moldova prețul ajunge până la 4 euro/kg – în stare proaspătă.

„Nu este ușor să găsești un cumpărător pentru cătină, pentru toată cantitatea, dar cred că nu este imposibil. Am beneficiat de subvenții din partea statului la plantarea cătinei, am primit circa 20 000 lei la hectar, pentru materialul săditor. Cosider, că e un suport destul de mic, ar trebui să fie măcar 50% din investiții”, a mai precizat Vasile Panov.

Analiza eficienței economice a cultivării cătinii albe (suprafața – 1 ha)

Principalii indicatori economici

Formula de calcul

UM

Date de calcul

1. Bugetul investiţiilor la înfiinţarea plantaţiei

Buget investiţie

lei

193 692

2. Subvenţii posibil de obţinut

Regulament subvenţionare

lei

29 333

3. Venituri din vânzări

Buget pe rod

lei

320 000

4. Costuri vânzărilor

Buget pe rod

lei

158 646

5. Profit brut anual

3 – 4

lei

161 354

6. Rentabilitatea veniturilor (venituri obţinute la 1 leu de consumuri)

3 / 4 * 100%

%

201,7

7. Rentabilitatea economică (profituri obţinute la 1 leu de consumuri)

5 / 4 * 100%

%

101,7

8. Flux monetar la sfârşitul anului

Buget pe rod

lei

208 274

9. Cost unitar al producţiei

4 / recolta la hectar

lei / kg

11,45

10. Preţ mediu de comercializare al producţiei

3 / recolta la hectar

lei / kg

28,00

11. Profitul brut (marja brută) al producţiei

10 – 9

lei / kg

16,55

12. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de fructificare)

(1-2) / 5

ani

1,0

13. Termen de recuperare a investiţiilor (ani de la plantare)

12 + ani vegetaţie

ani

4,0

Principalele probleme cu care se confruntă se limitează la lipsa brațelor de muncă, majoritatea fiind plecați peste hotare, iar cei rămași nu își fac munca profesionist, ne-a mai spus producătorul de bacifere.

„Am o plantație ecologică și nu utilizez produse de uz fitosanitar. Am depus dosarul pentru obținerea certificatului ecologic, pentru că este mult mai complicat să exporți produsul peste hotare dacă nu deții acest certificat. Atunci când apare o problemă, încerc să o soluționez fără a utiliza preparate de uz fitosanitar. Când apar păianjenii  în perioada de înmugurire, încerc să-i adun manual”.

Pentru plantarea unui ha este nevoie de 1700 de puieți, după schema de plantare 3,5*2, ne-a comunicat Vasile Panov, dar dacă se vor efectua lucrări cu combina atunci este nevoie de o altă schemă de plantare.

În același context, Vasile Panov a lansat următorul mesaj către toți fermierii care se gândesc să-și lanseze o afacere cu cătină:

„Se merită să investești într-o plantație de cătină, dar le-ași recomanda să nu înceapă cu o suprafață mare, pentru că necesită și multe investiții. Probabil, ar fi mai rezonabil să înființezi 1-5 ha, dacă ai rezultate bune, poți să te extinzi. Un lucru important este să înțeleagă că venitul nu va veni imediat, în cel puțin 3-5 ani. La fel de important este și faptul că dacă decizi să ai o plantație trebuie să te dedici și să ai grija de ea. Chiar dacă se spune că cătina nu are nevoie de mare îngrijire, nu este chiar așa”, a conchis producătorul.

Profitul cumulativ generat la cultivarea cătinii albe constituie suma de aproximativ 160,000 lei pentru un ciclu de producere, plantația poate fi exploatată eficient 23 ani.

Acest articol a fost scris cu sprijinul financiar al Centrului de Consultanță în Afaceri, în cadrul proiectului Îmbunătățirea productivității și accesul la piață a producătorilor de pomușoare, finanțat de Fundația HEKS-Moldova. Informația prezentată (mărimea investițiilor, perioada de recuperare a investițiilor, etc.) reprezintă rezultatul modelării economice teoretice a experților-economiști în domeniul agricol. Proiectul AMIB nu oferă garanții în ceea ce privește rentabilitatea, profitabilitatea afacerii, întrucât condițiile practice în care se înființează și se îngrijește plantația depind de mai mulți factori. Cifrele prezentate în material nu se referă în nici un caz la istoria fermierului descrisă în articol. Mai multe informații despre inițierea unei afaceri cu culturi bacifere, le puteți afla din Manualul „Cultura arbuștilor fructiferi și a căpșunului”, disponibil aici.
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›