‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
duminică, 22 decembrie, 2024
0.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCătina albă - o afacere cu viitor pentru Republica Moldova

Cătina albă – o afacere cu viitor pentru Republica Moldova

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

În jur de 40 de producători agricoli din raionul Hâncești au participat la lucrările seminarului cu tema „Cătina – o cultură de mare valoare pentru Republica Moldova”, organizat de Centrul de Consultanță în Afaceri, în parteneriat cu Proiectul AMIB. Scopul seminarului a fost familiarizarea fermierilor despre tehnologia de producere a cătinei albe, dar și despre rentabilitatea acestei culturi.

Dmitrii Dodica, Coordonatorul proiectului AMIB, în discursul său a menționat despre obiectivele Centrului de Consultanță în Afaceri și a îndemnat producătorii prezenți să apeleze la suportul pe care îl acordă proiectul pentru a dezvolta o plantație de succes.

„Prin intermediul Proiectului AMIB ne propunem să oferim suport în inițierea și dezvoltarea afacerilor cu pomușoare, totodată să facilităm dezvoltarea relațiilor comerciale de lungă durată dintre producătorii de pomușoare și cumpărători (procesatori, exportatori), să dezvoltăm asortimentul de producție de pomușoare. În acest context, astăzi am invitat un specialist care va relata despre cultivarea cătinei albe în Republica Moldova. Subiectul abordat este unul destul de interesant”.

Sergiu Popa, doctor, lector universitar Universitatea Agrară, a abordat mai multe subiecte ce țin de cultura cătinei printre care importanța și aria de răspândire, caracteristicele morfologice, cerințele față de factorii ecologici, caracteristicile soiurilor, pregătirea pentru înființarea plantației, dar și metodele de recoltare a acestei culturi.

„Cătina albă (Hippophae rhamnoides), deși este o specie puțin cultivată, o mare parte din producția anuală fiind din flora spontană, în ultimii ani s-a manifestat un interes deosebit datorită multiplelor sale însușiri: alimentare, terapeutice, decorative, agricole. Fructele de cătină sunt folosite atât pentru consumul în stare proaspătă, cât și în industria prelucrătoare. Cătina, prin nodozitățile pe care le are pe rădăcini, fixează azotul atmosferic cu ajutorul ciupercii Actinomyces eleagni. Având un rol protector împotriva iradierii, se fac perdele cu această specie în jurul centralelor nucleare. Nu în ultimul rând cătina se folosește cu succes ca plantă decorativă, prin contrastul care se asigură între argintiul frunzelor și portocaliul fructelor, de asemenea pentru garduri vii de împrejmuire a unor obiective economice. Odată cu apariția soiurilor înalt productive, inclusiv fără ghimpi, și a mașinilor pentru recoltarea fructelor, producătorii manifestă interes față de cătina albă, care devine una din cele mai profitabile specii pomicole”.

‹ adv ›

Producătorii prezenți s-au arătat cointeresați de această cultură și au adresat mai multe întrebări despre cum se manifestă aceasta în condițiile climaterice ale țării noastre, care sunt pașii pentru înființarea unei plantații de cătină și cum se întreține ulterior plantația.

Sobcinco Rodion, producător agricol, deține un teren agricol în satul Berzoia, raionul Ștefan Vodă, ne-a spus că acum un an a înființat o plantație de cătină albă, iar acum este în așteptarea roadei și în căutarea unei piețe de desfacere.

„Sunt din Chișinău, dar am procurat un teren agricol în Ștefan Vodă pentru a cultiva cătina. Ideea de plantare a venit cu vreo 4 ani în urmă, am studiat informația și piața, nu sunt agricultor de profesie, dar am decis să încerc, cu atât mai mult cu cât am citit despre beneficiile acestei culturi, cât și despre potențialul ei. În anul 2017 am plantat arbuști de cătină pe o suprafață de 6 ha, cu ajutorul proiectului Livada Moldovei. Pe parcursul primului an, pot să spun că se dezvoltă bine, conform descrierii. Cea mai mare investiție este necesară pentru procurarea puieților, care au fost importați din România. Consider că, este absolut necesară irigarea pentru a obține o roadă calitativă, dar și cantitativă corespunzătoare. Este foarte important să ai o cameră de prerăcire, o cameră frigider de păstrare a cătinei până la comercializarea propriu-zisă. O altă problemă este și piața de desfacere, noi trebuie să ne orientăm spre piața UE pentru că Federația Rusă are producția sa proprie. Până ajung să recoltez cătina încerc să găsesc o soluție de comercializare. Sper să identific un cumpărător gata să procure cătina din plantația mea. Pentru tinerii care sunt în căutarea unei idei de afaceri le sugerez să studieze bine domeniul, să fie îndrăzneți, să nu le fie frică să facă primul pas. Este un imbold faptul că statul contribuie prin subvenții la înființarea plantațiilor de cătină”.

Pentru înființarea unui ha de plantație de cătină, Rodion Sobcinco ne-a spus că a investit aproximativ 4800 de euro.

‹ adv ›

Ion Gonța, din satul Drăguțenii Noi, raionul Hâncești, tânăr producător, ne-a comunicat că deține teren arabil, dar și o plantație de viță de vie. A venit la seminar pentru a se informa despre cultura de cătină, care a fost prezentată ca una de perspectivă cu o valoare însemnată.

„Am venit la seminar pentru a mă informa despre cultura cătinei. Mi se pare o cultură destul de interesantă și cu un potențial mare, care poate aduce profit. Aș dori să înființez o plantație de cătină, dar urmează să mă mai documentez. Impedimentul principal este necesitatea unei camere frigorifice, care costă destul de mult. Ar fi desigur o soluție cooperarea, dar urmează să mai discutăm cu colegii, poate reușim să fim un exemplu și pentru alți tineri. Atât timp cât există rezultate financiare prezintă interes”.

Valeriu Zuzu deține o afacere la Glodeni în domeniul agroturismului. El susține că nimic nu se poate obține dacă nu există interes și dedicație, indiferent de ce culturi cultivi.

„Am început activitatea cu o gospodărie de vânătoare, cu popas turistic. Colegii din Polonia m-au îndrumat să înființez o plantație de culturi multianuale. Astfel, producem zmeură neagră și mur pe o suprafață de 3,8 ha. În anul 2018 așteptăm prima roadă deplină de pe aceste plantații. Încă din primii ani comercializez produsele pe piața internă. Nu dispun de un depozit frigorific, dar plănificăm să construim unul. O problemă majoră este faptul că producătorii de la noi nu conștientizează necesitatea cooperării, dar și despre avantajele acestui procedeu. Pentru tinerii care sunt în căutarea unei afaceri în agricultură le recomand, mai întâi de toate să studieze și să se informeze despre culturile pe care doresc să le cultive. Orice afacere necesită o muncă asiduă și cunoștințe pe care să le poți aplica”.

‹ adv ›

Menționăm că, datorită capacității mari de drajonare, cătina alba se utilizează pentru consolidarea terenurilor în pantă, dar și sub formă de gard viu, având în vedere numeroșii spini puternici care împiedică pătrunderea iepurilor și a altor animale în spațiile care necesită protecție (livezi, podgorii, diverse culturi).

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›