Potrivit unui articol publicat de revista Functional Ecology, există riscul ca, în doar câțiva ani, aceste insecte să dispară de pe toate continentele. Oamenii de ştiinţă americani au obţinut noi dovezi cu privire la efectul devastator al încălzirii globale asupra albinelor.
Supraîncălzirea stupilor ca urmare a încălzirii globale va avea ca rezultat dispariția masivă a albinelor, spun ecologiștii.
„Dacă temperaturile pe Pământ vor urca la nivelul prognozat de climatologi, albinele vor ajunge la limita capacităţii lor fiziologice și în pragul extincției, în special, în zonele mai calde unde sunt repartizate”, scrie, în rezumatul studiului, Paul CaraDonna, de la Universitatea Northwestern din Evanston.
Pentru a analiza rolul climei în aceste procese, oamenii de ştiinţă au săpat câţiva ministupi în padure pentru a instala albinele într-o regiune muntoasă aridă a Arizonei unde coloniile de albine Osmia sunt într-un proces de dispariţie. Pentru a afla ce se întâmplă dacă temperatura din interiorul stupirilor crește, au vopsit o parte din stupi în alb și cealaltă în negru, ceea ce a condus la creşterea temperaturii cu câteva grade.
Drept urmare, insectele care au locuit în stupii de culoare neagră au dispărut aproape complet, în timp ce celelalte nu au fost afectate. Oamenii de știință au stabilit că, în stupii supraîncălziţi, albinele nu pot petrece iernile în mod adecvat și își epuizează rezervele de grăsime, ieşind din stupi slăbite primăvara.
În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit o reducere bruscă a numărului de albine domestice și sălbatice pe toate continentele. În ultimii cinci-zece ani, populațiile de albine sălbatice au scăzut cu 25% până la 30%, iar populațiile de albine care produc miere s-au redus la jumătate în 2015.
Principalele cauze ale acestui fenomen sunt încălzirea globală, varroa, o specie de acarieni paraziți care răspândesc în special „virusul aripilor deformate” (DWV), pesticidele și misteriosul sindrom al colapsului coloniilor (CCD), sau al depopulării albinelor de miere, care se referă la dispariţia rapidă a albinelor lucrătoare din colonii.
În prezent, situația nu este critică, dar este posibil să devină astfel în următorii ani, când temperaturile din „stupii negri” vor ajunge să fie o normă pe planetă, scrie fr.sputniknews.com.
Comentarii