Agenția Naționață pentru Siguranța Alimentelor a organizat o ședință online cu reprezentanții MADRM, Asociației Naționale a Apicultorilor și Asociației Exportatorilor de produse Apicole, în cadrul căreia au fost abordate aspecte privind implementarea noilor prevederi ale Legii nr. 221/2007 privind activitatea sanitară veterinară, precum și prevederile Ordinului ANSA nr. 15/2020 Cu privire la aprobarea Regulamentului de înregistrare sanitară- veterinară a activităților agenților economici.
La moment, mierea de albini este printre puținele produse de origine animală care se exportă în Uniunea Europeană, și pentru a păstra în continuare accesul pe această piață este important să respectăm cu strictețe cerințele sanitare veterinare, cerințe care se impun și în cazul plasări pe piața internă a cestui produs.
Vladislav Cotici, a mai declarat că, eliberarea certificatului sanitar veterinar (F2) pentru mierea de albini rămâne în continuare aceiași așa cum este descrisă în Ordinul ANSA nr. 270/2018 cu privire la eliberarea certificatelor sanitar – veterinare pentru mierea de albini.
Conform acestui ordin, eliberarea certificatului sanitar veterinar (F2) pentru mierea de albini se va face în baza datelor/informațiilor:
- situația epizootică din teritoriu;
- înregistrările din pașaportul prisăcii;
- declarația pe proprie răspundere a apicultorului;
- expertiza sanitară veterinară a mierii și rezultatele examenelor de laborator conform cerințelor Hotărârii Guvernului nr. 661/ 2007.
În urma discuțiilor dintre reprezentanții ANSA, MADRM și asociațiilor de profil, s-a stabilit necesitatea revizuirii cadrului normativ și înaintarea propunerilor de modificare a acestuia, astfel încât să fie creat un climat favorabil dezvoltări domeniului apicol, ramură destul de importantă a agriculturii și a economiei.
Amintim că, anterior apicultorii din țară au anunțat că vor ieși la proteste, dacă legea nu va fi modificată, iar ei vor trebui să-și înregistreze activitatea pentru a putea comercializa mierea.
Comentarii