Odată ce am plantat legumele, e firesc să avem așteptări mari față de roadă. Cu toate acestea, pe lângă condițiile meteorologice care adesea duc la compromiterea culturilor, există și o serie de boli cumplite, care pot distruge în totalitate plantațiile.
Potrivit consultantului-agronom Lidiei Cătărău, mana este una dintre cele mai întâlnite și agresive boli ale acestui sezon, care a afectat culturile legumicole, în special castraveții.
„Dacă vorbim de acest sezon, anul 2020, putem spune că cea mai frecvent întâlnită boală la cultura de castraveți este mana. Aceasta apare în condiții de temperatură de 16-17 grade și circa 3-4 ore ca pe frunză să se mențină roua, apoi apare pătarea pe frunză. Este o boală destul de periculoasă și des întâlnită în câmp deschis, deoarece sunt devierile de temperaturi zi- noapte și asta provoacă dezvoltarea infecției. În cazul în care fermierul a depistat târziu infecția respectivă, poate pierde plantația de castraveți timp de o săptămână. De aceea, factorii importanți de profilaxie sunt monitorizarea și efectuarea tratamentelor corespunzătoare la timp”.
Mana este caracteristică tuturor culturilor legumicole, dar îndeosebi castraveților, deoarece aceștia sunt o cultură mai sensibilă, susține Cătărău.
Produsele omologate pentru tratarea bolilor la castraveți găsiți pe acest link.
Potrivit cercetărilor efectuate, perioada de incubare și apariția primelor simptome vizibile ale manei sunt condiționate de temperatură, fotoperiodicitate, concentrația de inocul, durata prezenței apei pe frunze și poate varia între 4 și 12 zile. Combaterea manei castraveților presupune atât tratamente chimice, cât și metode de control profilactice pentru prevenirea apariției bolii.
Comentarii