În ultimii ani, producătorii de cartof din țara noastră nu doar produc cantitatea necesară pentru piața locală, dar și-au intensificat exporturile, inclusiv în Uniunea Europeană.
Mai mult ca atât, dacă anterior, în mare parte, materialul semincer era importat din țările CSI, la moment se importă preponderent din țările membre ale UE.
Totodată, piața din Republica Moldova, în anul 2021 a fost una dintre cele mai stabile, în ceea ce ține de prețul angro de comercializare a cartofului.
Contactat de Agrobiznes, Viaceslav Grigoriță, șef interimar al Direcției politici în sectorul vegetal din cadrul MAIA, a specificat că sectorul de producere a cartofului a devenit, în ultima perioada, un sector model, iar fermierii au un plan bine pus la punct din start, ei știu cât și cum să producă.
Viaceslav Grigoriță susține că până în anul 2019, Moldova importa circa 50-55 de mii de tone, dar acest import preponderent constituia importul materialului semincer.
Specialistul menționează că în contextul actual, legat de conflictul dintre Federația Rusă și Ucraina, sectorul de producere a cartofilor nu va fi afectat, deoarece în ultimii ani producătorii s-au reorientat spre alte piețe din alte țări.
Intensificarea exportului se datorează inclusiv soiurilor noi, pe care le cultivă fermierii, a mai adăugat responsabilul.
În ceea ce ține de export, Viaceslav Grigoriță spune că în anul 2018, Republica Moldova a exportat doar 254 de kg, În 2019 – 173 de tone, în 2020 peste 438 de tone, iar în 2021 aproximativ 4 mii de tone.
Astfel, producătorii de cartof pot aplica la măsurile:
- Producerea legumelor în teren protejat;
- Material pentru acoperire;
- Sisteme și echipamente de irigare;
- Compensarea cheltuielilor la pomparea apei pentru irigare;
- Tehnică și utilaj agricol;
- Compensarea parțială a cheltuielilor efectuate pentru asigurarea riscurilor în agricultură;
- compensarea parțială a ratei dobânzii la accesarea creditelor bancare; inclusiv care sunt direcționare spre acest sector;
- Stimularea promovării produsului pe piețele externe;
- Promovarea asocierii producătorilor agricoli;
- Stimularea consolidării terenurilor agricole;
- Stimularea creării infrastructurii post-recoltare;
- Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii rurale;
- Servicii de consultanță și formare, ș.a.
Tinerii agricultori pot beneficia de asemenea de plățile în avans prevăzute în Hotărârea nr. 507 din 2018.
Conform datelor bursei agricole, în ultimii cinci ani, suprafața însămânțată cu cartof a variat de la 19 mii de hectare – în 2019, până la 23 de mii de hectare – în 2020 și 22 de mii de hectare în 2021.
Comentarii