‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 22 noiembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe culturi cresc bine după castraveți și care trebuie evitate

Ce culturi cresc bine după castraveți și care trebuie evitate

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Alegerea greșită a culturilor pe care să le înființăm după castraveți ne poate provoca probleme pe parcelă, cum ar fi dezvoltarea unor boli sau recolte mai scăzute. După castraveți nu toate culturile se vor simți bine, iar în acest articol discutăm despre cele recomandate.

De ce trebuie să ținem cont de rotația culturilor

Aceeași cultură nu ar trebui să fie plasată în același loc dpi ani la rând. În primul rând, planta va extrage anumite substanțe din sol, ceea ce va duce la deficiența acestora. În al doilea rând, riscul de boli crește: agenții patogeni ai acestora se vor acumula în sol.

Citiți mai multe despre Pătarea unghiulară la castraveți – sfaturi pentru control.

‹ adv ›

Castraveții sunt una dintre cele mai populare culturi pe parcelele gospodăriilor, dar după cultivarea lor, solul se poate epuiza.

Rotația corectă ajută la îmbunătățirea sănătății solului. Dar numai cea corectă. De exemplu, nu puteți planta pe același loc reprezentanți ai aceleiași familii Cucurbitaceae.

De exemplu, după castraveți, dovleacul sau dovleceii nu este cea mai bună alegere. Bolile sunt comune, nevoile nutritive sunt similare.

‹ adv ›

Vezi și Alternarioza la tomate, castraveți și alte legume. Control.

De asemenea, nu este necesar să selectați o cultură total diferită, căci nivelul de lumină sau pH-ul solului poate să nu i se potrivească.

Un alt motiv pentru rotația culturilor este reprezentat de substanțele pe care rădăcinile plantelor le secretă. Acestea pot fi toxice pentru speciile strâns înrudite. Aceasta înseamnă, că noile culturi vor crește slab și nu vor da o recoltă bună.

‹ adv ›

Într-o rotație corectă a culturilor, se plantează mai întâi cultura cu cele mai mari cerințe nutritive. În următorii 2 ani, sunt plantate plante care nu au nevoie de atât de multă nutriție. Apoi se fertilizează și se revine la prima cultură.

Și, uneori, se lasă și parcela neînsămânțată: pământul are și el nevoie de odihnă periodică.

Ce cultivăm după castraveți

Evident, cel mai bine ar fi să lăsăm periodic parcelele să se odihnească. Totuși, există specii care vor ajuta la restabilirea solului sau cel puțin nu vor înrăutăți situația.

Îngrășăminte verzi

La acest grup se încadrează culturile leguminoase (de exemplu, mazărea, măzărichea sau fasolea) sau reprezentanți ai familiei cruciferelor (rapița, muștarul, ridichea oleaginoasă).

Îngrășămintele verzi dezvoltă rapid masa verde. De aceea, sunt tăiate și încorporate în sol. Astfel, îmbogățesc solul și, totodată, suprimă creșterea buruienilor.

Multe specii utile ca îngrășăminte verzi cresc rapid într-o perioadă scurtă între recoltare și venirea frigului. Așadar, pot fi semănate toamna cu încredere, iar în anul următor, în locul castraveților, se poate cultiva o altă cultură.

Sfeclă, morcovi, napi, ridichi

sfecla

Rădăcinile castraveților rămân în straturile de suprafață ale solului, air mai adânc în sol rămâne o cantitate considerabilă de substanțe nutritive. Astfel, se pot planta culturi ale căror sisteme radiculare cresc în adâncime. De exemplu, sfecla, morcovii, napii sau ridichile.

Morcovii și sfecla au nevoie de mult timp pentru a se dezvolta și a ajunge la maturitate. Înainte de semănat, solul trebuie îmbogățit cu un îngrășăminte.

Altă situație este cea a napilor sau a ridichilor. Aceste culturi se maturează rapid, astfel că pot fi semănate în același timp cu îngrășămintele verzi. Primăvara devreme se seamănă leguminoase sau crucifere, care apoi sunt încorporate în sol, iar în locul lor se seamănă napi sau ridichi.

Verdețuri

spanac

După castraveți, următoarele plante vor crește bine în grădină:

  • salată;
  • spanac;
  • rucola;
  • mărar;
  • pătrunjel;
  • coriandru;
  • cimbru;
  • isop.

Aceste culturi au nevoie de o cantitate mare de microelemente. Prin urmare, va fi necesar să se fertilizeze solul înainte de plantare. Cel mai bine este să se folosească îngrășăminte organice (mraniță).

Arbuști fructiferi

Pe locul unde au fost castraveții se pot planta coacăz, agriș sau zmeur. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că acești arbuști vor rămâne pe acel loc timp de mai mulți ani și solul trebuie pregătit din timp.

Ceapă și usturoi

O altă opțiune bună este să plantați ceapă sau usturoi după castraveți. Deși sistemul lor radicular se află aproape de suprafața solului (la fel ca cel al castraveților), nu trebuie să vă faceți griji că plantele vor suferi din cauza lipsei de nutrienți. Important este să adăugați un îngrășământ pe bază de azot.

Cât de curând se pot planta din nou castraveți pe aceeași parcelă?

Ar fi bine să treacă 3-4 ani. Și mai bine – 5 ani.

După ce culturi se pot planta castraveți?

Cele mai bune culturi premergătoare pentru castraveți sunt leguminoasele (fasole, mazăre). Totuși, pot fi plantați și după tomate, ardei sau varză.

Ce să nu plantați după castraveți

Nu toate plantele se vor dezvolta bine pe un teren unde recent au crescut castraveți. După această cultură, nu se recomandă cultivarea:

Plante din familia cucurbitaceelor

ce cultivam dupa castraveti

Explicația este simplă — reprezentanții acestei familii împărtășesc multe boli comune, sunt afectați de aceiași dăunători și au cerințe nutritive similare.

Astfel, pentru dovlecei, zucchini, pepeni verzi, pepeni galbeni și dovleci, va trebui să găsiți un alt loc de plantare.

Varză

ce semanam dupa castraveti

Diferitele specii de varză necesită o cantitate mare de substanțe nutritive. Prin urmare, după castraveți, varza poate avea o dezvoltare lentă.

Totuși, dacă toamna ați reușit să semănați îngrășăminte verzi și să le încorporați în sol, atunci primăvara este posibilă plantarea verzei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›