William Smith, expert în nutriția animalelor, în urma unei vizite la mai multe ferme din țară în cadrul programului Farmer-to-Farmer, a făcut câteva recomandări pentru producătorii din țară privind nutriția vacilor.
În fermele din Republica Moldova, sunt crescute rasele de vaci:
- Holstein;
- Semmental;
- Bălțata cu Negru de tip moldovenesc;
- Roșie de Stepă.
Potrivit expertului, rația total mixtă oferită vacilor este de o calitate bună, dar este loc pentru îmbunătățiri:
- Depozitarea corectă a silozurilor pentru a fi evitate pierderile;
- Micșorarea dimensiunilor componentelor rației pentru o asimilare mai bună;
- Tocarea grăunțelor, evitarea hrănirii vacilor cu grăunțe întregi deoarece acest lucru duce la o digestibilitate redusă;
- Depozitarea fânului în încăperi special amenajate, fără umiditate excesivă și cu ventilare normală pentru a reduce pierderile.
Mâncarea trebuie să fie accesibilă pentru animale 24 de ore/7 zile pe săptămână. Astfel, animalele sunt încurajate să mănânce de câte ori au nevoie. Rația trebuie să conțină siloz, fân, grăunțe (măcinate și zdrobite), minerale, vitamine, probiotice și melasă.
Fiecare 1 kg consum crescut de furaje = 2 litri de lapte.
Ciclul de producție de lapte în dependență de perioada anului:
Toate furajele și nutrienții necesari animalului trebuie zdrobite sau măcinate, amestecate bine și furnizate animalelor. Componentele trebuie amestecate din motiv că vacile sortează mâncarea. Astfel, prin mixare și amestecare minuțioasă, componentele de dimensiuni mici ajung în dieta animalelor.
Animalele mulgătoare se află într-un bilanț energetic negativ. Niciodată nu veți putea oferi unui animal care dă lapte, hrana suficientă pentru a satisface cerințele ei de energie pentru
organismal animalului și pentru producția de lapte. Consumarea energiei este în strânsă legătură cu producerea laptelui.
Este bine cunoscut faptul că particulele/părțile mai lungi de fibre sunt necesare pentru a sprijini sănătatea rumenului. Însă, dimensiunea mare a particulelor va duce la mărirea timpului de mestecare, timpul de rumegare și timpul de reținere în rumen. Toate acestea duc la digestibilitate scăzută.
Particule foarte lungi, ce nu sunt recomandate, sunt considerate orice particule mai mari de 19 mm (1.9 cm). Recomandările generale sunt ca aceste
particule să fie în marime de 5% din hrana/mâncarea totală.
Conceptul precum că fibrele/filamentele sunt necesare animalului pentru o rumegare
funcțională, nu înseamnă că tulpinile lungi sunt eficiente. Fibra eficientă reprezintă acele particule care sunt de la 8 mm la 19 mm. Mâncarea trebuie să conțină cel puțin 50% din material în acest interval de mărime a particulelor.
- 60% furaje;
- 40% grăunțe/boabe;
- Grăunțele/boabele trebuie să fie zdrobite și macinate până la mai puțin de 4 mm. Particulele mici asigură o digestie rapida.
În următoarele tabele sunt prezentate produsele ce trebuie oferite animalelor pentru a asigura necesarul de fibre, proteine și energie.
Cum să acoperim necesitatea în fibre a animalelor:
Cum să acoperim necesitatea în energie a animalelor:
Cum să acoperim necesitatea în proteină:
Îndeplinirea necesităților de nutrienți pentru bovine asigură producții de calitate, dar și mențin sănătatea și bunăstarea animalelor. De aceea, este deosebit de important de ținut cont de necesitățile animalelor.
Programul Farmer-to-Farmer este implementat de Cultivating New Frontiers in Agriculture (CNFA), finanțat de USAID.
Comentarii