‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 18 mai, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe lucrări trebuie realizate în stupină. Recomandările specialistului

Ce lucrări trebuie realizate în stupină. Recomandările specialistului

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

În anul curent, am avut parte de o iarnă blândă, iar luna martie este perioada în care practic se încheie iernarea familiilor de albine, astfel că apicultorii deja încep lucrările în stupină.

Contactat de Agrobiznes, Petru Sacara, apicultor din raionul Basarabeasca, a specificat că în perioada imediat următoare apicultorii urmează să restrângă cuibul, astfel ca să fie o ramă de puiet și o ramă de hrană, să asigure continuu familiile de albine cu hrană proteică și să stimuleze creșterea puietului cu sirop de zahăr. 

„Iernarea familiilor de albine a fost una de la bună la foarte bună. În ceea ce ține de pierderi, putem spune că am înregistrat circa 1-2%, având în vedere că deținem o stupină destul de mare. Provocarea pe care o avem la moment ține de timpul destul de rece, ceea ce a dus la întârzierea dezvoltării generațiilor de albine, în cel mai bun caz, cu o generație. Din ceea ce cunoaștem, se estimează că înflorirea salcâmului, în anul curent, va începe mai devreme decât în ultimii 2-3 ani. Desigur, sperăm să nu fie așa”. 

Întrebat care sunt riscurile cele mai mari, Petru Sacara a subliniat că, apicultorii trebuie să fie atenți ca familiile de albine să nu rămână fără hrană. 

„În plus, există riscul ca din cauza lipsei de polen, puietul pe care deja îl avem nu va fi viabil. Totodată, o problemă destul de mare sunt și temperaturile destul de scăzute. Dacă e să comparăm cu anii precedenți, conform datelor pe care le am înregistrate, în perioada 14-16 martie, chiar dacă se înregistrau -120C, aveam deja 5-6 rame de puiet. În anul curent, din cauza că până la moment a fost destul de rece, avem 1-2 rame de puiet, dar nu de cea mai bună calitate”.  

Avantajul anului curent a fost iarna destul de blândă, ceea ce a permis ca albina să nu se uzeze atât de mult și apicultorii speră că aceasta îi va ajuta, în următoarele 2-3 săptămânăi, dacă vom avea parte de temperaturi înalte și umiditate. 

„Din cauza vânturilor puternice din ultimele zile, umiditatea scade foarte mult. Dacă vom avea umiditatea necesară, atunci în 2-3 săptămâni albina poate să acopere dezvoltarea care a întârziat cu o lună”. 

Petru Sacara mai spune că, lucrările care trebuie realizate depind foarte mult de temperaturile ce se vor înregistra.

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›