‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
9.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCe reprezintă statutul de „zonă liberă de organisme dăunătoare plantelor” și ce oportunități oferă...

Ce reprezintă statutul de „zonă liberă de organisme dăunătoare plantelor” și ce oportunități oferă exportatorilor din țară

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

„Locul și/sau zona de producere libere de organisme dăunătoare plantelor” permite producătorilor să-și certifice producția pentru export ca fiind liberă de un anumit dăunător considerat obiect de carantină în țara unde acesta planifică să exporte producția agricolă.

Statul se oferă în urma monitorizării reprezentanților ANSA pe parcursul sezonului a terenurilor destinate creșterii plantelor, centrelor de depozitare și locurilor de păstrare unde în rezultatul supravegherii s-a stabilit lipsa de anumite organisme dăunătoare și starea se menține în corespundere cu cerințele în vigoare.

Cerințele de înființare a unei zone libere sunt, de obicei, înaintate de unii parteneri din țări importatoare din Republica Moldova precum: țările din stațiul Comisiei Economice Euroasitice, Canada sau Israel.

„Înființarea zonei libere permite certificarea producției, fiind o confirmare a faptului că pe teritoriul monitorizat nu a fost depistat un anumit dăunător. Sunt mulți dăunători considerați drept obiect de carantină în țările importatoare de produse moldovenești. Creând zona liberă de dăunătorul respectiv, producătorul va putea exporta în țările mai sus menționate produsele. Statutul de zonă liberă servește drept bază pentru certificarea fitosanitară. Zona este creată dacă câmpurile producătorului corespund cerințelor. Obținând acest statut, producătorul va fi inclus într-un registru unic ce confirmă că zona este liberă de un anumit dăunător. Spre exemplu, deseori loturile cu fructe sunt întoarse din Federația Rusă din cauza depistării dăunătorului Molia orientala a fructelor (Grapholita molesta). Respectiv, dacă producătorul va avea o livadă de piersic liberă de dăunătorul dat, producția va fi certificată și producătorul va putea exporta fără control suplimentar. Zona liberă poate fi o livadă, un câmp agricol sau orice alt teritoriu unde este produsă producția agricolă”, a menționat Eugenia Tulgara, inspector principal Direcția Protecția Plantelor, ANSA.

Statutul de „zonă liberă”  va fi folosit ca bază pentru certificarea fitosanitară a plantelor, a produselor din plante și a altor produse de carantină, în raport cu anumite organisme dăunătoare, inclusiv introducerea respectivă în certificatul fitosanitar la exportul produselor vegetale. Totodată, statutul de „zonă liberă”  va prezenta o opțiune la evaluarea riscului fitosanitar ca o confirmare bazată științific a faptului, că în zona dată lipsește organismul  dăunător specific.

Puteți vizualiza procedura cu privire la stabilirea și/sau menținerea statutului pentru „Locul și/sau zona de producere libere de organisme dăunătoare plantelor” pe acest link.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›