‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 iulie, 2024
43.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCel de-al IV-lea Forum moldo-german pentru susţinerea businessului mic şi mijlociu s-a desfăşurat la...

Cel de-al IV-lea Forum moldo-german pentru susţinerea businessului mic şi mijlociu s-a desfăşurat la Comrat

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Cel de-al IV-lea Forum moldo-german pentru finanţarea antreprenoriatului mic şi mijlociu s-a desfăşurat pentru prima dată la Comrat. Întrunirea, la care au participat businessmeni din sudul ţării, a fost organizată de Banca nemţească pentru dezvoltare KfW, cu susţinerea Ministerului Finanţelor din Germania, Institutului pentru dezvoltare şi iniţiative sociale (IDIS) „Viitorul” şi a executivului din UTA Gagauz-Yeri.

Potrivit lui Liubomir Chiriac, director al IDIS „Viitorul”, finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii constituie o condiţie primordială pentru o activitate economică eficientă. După cum a afirmat Chiriac, în peste 20 de ani, în Republica Moldova au fost create premisele de bază pentru dezvoltarea businessului mic şi mijlociu, însă acest tip de antreprenoriat se reanimează insuficient de rapid, inclusiv din motive financiar-creditare.

„Pe de o parte, businessmenii susţin că băncile funcţionează cu un nivel înalt de birocraţie, cer garanţii exagerate şi oferă rate mari ale dobînzii. Pe de altă parte, instituţiile bancare declară că necesitatea asigurării unui capital minim le împiedică la acordarea creditelor preferenţiale. Afară de aceasta, întreprinderile mici şi mijlocii nu dispun de business-planuri bine gîndite şi specializări clare”, a menţionat directorul IDIS „Viitorul”.

‹ adv ›

Totodată, expertul a subliniat că desfăşurarea acestui forum la Comrat demonstrează faptul că dezvoltarea businessului mic şi mijlociu în sudul R. Moldova are o importanţă strategică pentru ţară.

În aceeaşi ordine de idei, başkanul Mihail Formuzal a remarcat că organizarea Forumului moldo-german în UTA Gagauz-Yeri este un bun semnal despre strămutarea intereselor investiţionale de la centru spre regiuni. „În prezent, în autonomie avem înregistrate 7180 de întreprinderi, iar conform statisticii, în ultimul timp se înregistrează cîte 100-200 de întreprinderi pe an. 80 la sută dintre acestea sînt întreprinderi mici şi mijlocii. Sperăm că în urma acestui forum se vor stabili contacte directe între agenţii economici găgăuzi şi reprezentanţi ai sectorului de afaceri din Germania. În regiune avem mai multe direcţii antreprenoriale, ce ar prezenta interes pentru eventuale relaţii de cooperare cu investitori din Uniunea Europeană”, a accentuat Formuzal.

Sursa: moldpres.md

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›