‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
12.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCel mai tânăr agricultor din Fălești: Și acasă poți să câștigi bani, noi cunoaștem...

Cel mai tânăr agricultor din Fălești: Și acasă poți să câștigi bani, noi cunoaștem adevăratul preț al pâinii

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Dincolo de probleme și greutăți, unii tineri pășesc pe tărâmul agriculturii cu multă încredere și optimism. Nu este pentru prima dată când redescoperim afacerile tinerilor care s-au reîntors acasă de peste hotare pentru a investi în agricultură, ori au ales, din start, să nu plece, fiind siguri într-un viitor prosper.

Printre aceștia se numără și Dionis Ghemu din Fălești, care s-a dovedit a fi, la ai săi 27 de ani, cel mai tânăr agricultor din raion. Acesta susține că și la noi în țară afacerile lansate au viitor, iar orice idee prinde aripi dacă depui străduință.

„Dragostea față de agricultură am moștenit-o de la tatăl meu. Mereu am iubit câmpul și tot ce ține de el. Astfel, am optat pentru o profesie agrară – mecanizarea agriculturii, pe care am studiat-o în cadrul UASM. Sunt foarte mulțumit de ceea ce am învățat acolo, mai ales că reușeam să-mi completez cunoștințele lucrând în paralel. Noi producem culturi de câmp, avem circa 350 de persoane de la care arendăm teren agricol”, povestește Dionis.

Chiar și acest an, de-a dreptul catastrofal pentru o bună parte din agricultori, nu l-a făcut să-și piardă speranța într-un viitor prosper acasă.

„Seceta este gravă, iar dacă încă o săptămână nu vor fi ploi, șanse la recolte bune nu mai sunt. Totuși, trebuie să trecem peste și să învățăm din fiecare lucru câte ceva. Clima s-a schimbat, iar pe an ce trece e din ce în ce mai problematic. Asta e munca în agricultură, uneori prea bună, alteori istovitoare”.

‹ adv ›

Printre motivele pe care le vede Dionis în faptul că tinerii nu optează pentru specialități agricole se numără necesitatea oferirii unui suport din partea statului pentru dezvoltarea afacerilor.

„Atunci când vrei să începi ceva, ai nevoie nu doar de suport moral, dar mai ales de cel financiar. Tinerii trebuie să aibă oportunitatea de a-și lansa propria activitate, trebuie stimulați, pentru că primii ani sunt cei mai grei. Am beneficiat de subvenții la procurarea tehnicii agricole, însă cred că pentru tineri oricum este greu, fără nimic, să facă ceva, ori trebuie să-ți placă la nebunie ceea ce faci”.

Dionis speră în următorii ani să construiască un depozit mai mare unde să păstreze producția agricolă. Totodată, acesta dorește să majoreze suprafețele, dacă va trece cu bine peste acest sezon.

„Nu vreau să abandonez vreodată Moldova și să plec peste hotare, îmi văd aici viitorul și sper să mă realizez acasă”, a conchis tânărul.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›