După doi ani de discuţii, negocieri şi amânări, cel mai mare proiect de de finanţare a agriculturii moldoveneşti, Programul de Restructurare a Sectorului Horticol (Livada Moldovei) a fost în sfârşit lansat.
Proiectul Livada Moldovei are o valoare record de 120 milioane de euro (circa 2,6 miliarde de lei), cât valoarea subvenţiilor din ultimii cinci ani, are ca scop facilitarea şi crearea condiţiilor favorabile pentru restructurarea lanţului valoric al sectorului horticol din Republica Moldova.
Proiectul este finanţat de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi este prevăzut pentru implementare în anii 2016-2020. La finanțare vor avea acces 500 de beneficiari mari și aproximativ 30.000 de gospodării țărănești, deşi iniţial era vorba de circa 52.000 de gospodării.
Banii oferiți de BEI vor fi investiţi în tehnologizarea şi mecanizarea proceselor de producere primară în horticultură, dotarea cu sisteme de irigare şi antigrindină, modernizarea proceselor de procesare, dar şi diversificarea pieţelor de desfacere pentru fructele moldoveneşti.
Iurie Brumărel, directorul executiv al Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol, unitate ce va implementa şi acest proiect, a afirmat anterior că din banii proiectului este planificată acordarea a cel puțin 10 milioane de euro pentru creditare prin componenta de leasing, iar 1,5 milioane de euro sunt planificați pentru Colegiul Agricol de la Țaul și Universitatea Agrară.
Fără cele mai mari bănci
Finanţarea se va face prin intermediul băncilor, dar se constată că cele mai mari bănci din Moldova şi unde se deservesc agricultorii (Victoriabank, Moldova Agroindbank și Moldinconbank) nu sunt partenere ale proiectului.
Potrivit Mold-Street, sunt eligibile doar Procreditbank, Mobiasbancă, Energbank şi Comerțbank, iar din companii de leasing doar Raiffeisen Leasing.
În condiţiile în care cele trei bănci excluse, deţin o cotă de 70% din piaţă şi au acoperire în întreaga ţară, realizarea proiectului va fi destul de dificilă. Pe de altă parte această decizie este una logică în condiţiile în care primele bănci din ţară au probleme mari legate de transparenţa acţionariatului şi guvernarea corporativă.
Condiţiiile de creditare
Finanțarea din partea BEI este oferită la o rată 0,68% + EURIBOR pe 6 luni. La moment indicatorul ERURIBOR este negativ. Totodată, finanțatorul insistă ca rata de finanțare din partea băncilor comerciale să nu fie mai mare de 5,5% anual. Suma finanțării va fi de la 5.000 de euro până la 5 milioane de euro, unde va fi aplicată regula „primul venit-primul servit”.
O altă facilitate fiscală este cota „Zero” a TVA, dar şi facilități la import precum scutirea de plată taxelor vamale, procedurilor vamale, accize, TVA la importul utilajului/serviciilor; Termenul de creditare de maxim 10 ani şi perioadă de graţie de până la 4 ani etc.
De notat că proiectul Livada Moldovei a fost anunţat încă pe 18 septembrie 2014 şi atunci autorităţile se lăudau că au negociat acest credit în termen foarte scurt, doar câteva luni, şi se arătau sigure că în alte câteva luni vor începe finanţarea agricultorilor. A durat însă aproape doi ani.
Comentarii