‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
9.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCele mai multe cereri de subvenții în avans au fost depuse pentru înființarea livezilor...

Cele mai multe cereri de subvenții în avans au fost depuse pentru înființarea livezilor și zootehnie

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

La încheierea apelului de depunere a cererilor pentru acordarea subvențiilor în avans pentru proiectele start-up inițiate de tineri și femei fermieri au fost recepționate 38 de dosare. Despre aceasta a comunicat Nicolae Ciubuc, directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, în cadrul unei conferințe de presă organizată joi, 13 septembrie.

Citește și: AIPA anunță a doua rundă pentru depunerea cererilor de subvenționare aferente plăților în avans

În cadrul conferinței au fost abordate subiecte ce țin de derularea Pogramului privind acordarea subvențiilor în avans pentru proiectele star-up inițiate de tineri și femei fermieri, dar și derularea procedurilor legate de măsurile de sprijin în cadrul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.

În debut, Nicolae Ciubuc a menționat că Programul privind acordarea subvențiilor în avans pentru proiectele star-up inițiate de tineri și femei fermieri a fost aprobat la data de 30 mai 2018. În perioada imediat următoare au urmat mai multe campanii de informare prin intermediul cărora au fost instruiți circa 500 de tineri din toate raioanele republicii.

„Acest Program este destint exclusiv tinerilor fermieri cu vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, cât și femeilor, care doresc să inițieze și să desfășoare o activitate în domeniul agricol. La baza elaborării acestui Program au stat mai multe aspecte printre care lipsa interesului manifestat din partea celor care ar dori să desfășoare o activitate economică în mediul rural, accesul limitat al tinerilor la mijloace financiare ieftine, necesitatea dezvoltării competitivității sectorului, dar și imperativitatea de a crește performanțele și abilitățile antreprenoriale ale tinerilor și femeilor, în așa fel, ca să-i motivăm să rămână aici acasă și să dezvolte activități inclusiv în agricultură. Acestea vor aduce o valoare adăugată activităților lor, dar și economiei naționale. Întru realizarea acestui Program au fost alocați, în bugetul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural, circa 45 de milioane de lei. Acesta reprezintă un prim pas de schimbare a mecanismelor de subvenționare de la cel tradițional, adică post-investițional la implementarea măsurilor de sprijin conform practicilor UE. Pentru următoarea perioadă, reieșind din rezultatele înregistrate în cadrul etapei actuale, ne propunem să extindem atât subiecții beneficiari ai acestui Program, cât și mărimea fondul alocat. Importanța acestui Program rezultă din mai multe aspecte printre care menționez că, este un Program fără precedent din punct de vedere a procedurilor operate în acordarea acestor subvenții și mă refer la oferirea subvențiilor în avans, dar și din punct de vedere a mărimei suportului alocat unui tânăr și anume 65% din proiectul inițiat de acesta. Consider că, este un suport consistent, care vine să motiveze persoanele interesate să se implice și să realizeze activități pe domeniile respective”, a explicat directorul AIPA.

Menționăm că, la data de 1 iulie 2018 a fost dat startul primului apel de depunere a dosarelor și s-a încheiat la data de 10 septembrie curent, conform prevederilor Regulamentului apelul durează 45 de zile lucrătoare.

„Inițial, ne-am propus, anual, să susținem circa 100 de start-up-uri. Putem spune că, la această primă etapă, avem deja și primele rezultate. Vorbim de circa 38 de proiecte care au fost înregistrate cu suma totală de circa 19 milioane de lei. Valoarea totală a investițiilor care se presupune că vor fi atrase cu ajutorul acestor mijloace constituie peste 35 de milioane de lei. Proiectele depuse se referă la diverse domenii eligibile, dintre care cele mai multe solicitări, în număr de 18, sunt aferente înființării plantațiilor multianuale (fructe, culturi bacifere), un lucru destul de îmbucurător. Investițiile în utilarea și renovarea tehnologică a fermelor zootehnice, la fel dețin o cotă majoră, astfel, circa 10 producători agricoli urmează să desfășoare o activitate în domeniul zootehnic. Trebuie menționat faptul că, 7 dintre acestea vizează sectorul apicol și doar 3 producători intenționează să lanseze o afacere în domeniul creșterii animalelor în scopuri de producere. Urmează domeniul ce ține de construcția și renovarea serelor, adică producerea legumelor în teren protejat și aici au fost depuse 5 dosare. 2 investiții urmează a fi efectuate în domeniul dezvoltării infrastructurii postrecoltare și procesare”, a mai adăugat Nicolae Ciubuc.

În cele ce urmează, AIPA, în termen de 10 zile va examina dosarele depuse pentru a definitiva întreg procesul ce ține de verificarea acestora pentru a asigura eficiența și buna implementare a Programului.

„Faza finală îi revine Comitetului de evaluare și selecție din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, care până la finele lunii septembrie începutul lunii octombrie va prezenta primele dosare aprobate pentru finanțare. În faza următoare se vor efectua achitările către beneficiari”, a spus Ciubuc.

‹ adv ›

Totodată, directorul AIPA a anunțat că începând cu 17 septembrie curent, urmează să fie anunțat al doilea apel de depunere a cererilor din partea celor care sunt eligibili. Acest apel va dura 45 de zile lucrătoare și se va finaliza la data de 17 noiembrie. Astfel ca, cele 45 de milioane de lei disponibile să fie valorificate.

„Referitor la valorificarea Fondului Național de Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural, la moment, avem solicitări în valoare de circa 430 de milioane de lei. Au fost deja transmise spre plată circa 1874 de dosare în valoare de 230 de milioane de lei. Fondul disponibil este de 400 de milioane de lei și vor fi repartizate și achitate producătorilor agricoli până la finele acestui an. Amintesc că, termenul limită pentru depunerea cererilor din partea fermierilor pentru obținerea subvențiilor, în acest an, expiră la data de 31 octombrie și, în acest sens, îndemn producătorii să fie cât mai activi în așa fel ca să nu fie create dificultăți pe ultima sută de metri. Totodată, în anul curnet, au fost depuse cu circa 40% mai multe dosare decât în anul 2017”, a mai adugat Nicolae Ciubuc.

Menționăm că, în cadrul apelului de depunere au participa 23 de femei fermier (aproximativ 60%) și 15 tineri fermieri.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›