‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 20 decembrie, 2024
8.3 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCertificarea GLOBALG.A.P. și GRASP - ce presupune

Certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP – ce presupune

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Standardul GLOBALG.A.P. este recunoscut global privind siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor şi protecţia mediului ambiant.

Standardul GLOBALG.A.P. este rezultatul unor ani de cercetare intensă în colaborare cu experți din industrie, producători și comercianți cu amănuntul din întreaga lume.

Obiectivul standardului este de a obține producție agricolă sigură și durabilă, cu impact pentru producătorii agricoli, comercianții cu amănuntul și consumatorii din întreaga lume.

‹ adv ›

Respectând cerințele acestui standard, vânzătorii cu amănuntul şi furnizorii lor pot fi siguri că ei respectă cerinţele legislaţiei exigente ale Uniunii Europene privind siguranța alimentului, sănătatea şi bunăstarea lucrătorilor şi protecţia mediului ambiant sau cerințele altor piețe țintă.

Nerespectarea cerințelor de siguranță a alimentului poate duce la amenzi pentru operatorii alimentari. Versiunea nouă a standardului „Asigurarea Integrată a Gospodăriei” (IFA), conține mai multe module, incluzând modulul general „Toate tipurile de gospodării” (AF) şi trei domenii de bază:

  • „Produse de origine vegetală” (CB);
  • „Efective de animale” (LB);
  • „Acvacultură” (AB).

Domeniul „Produse de origine vegetală” (CB) include subdomenii: Fructe şi Legume, Flori şi Plante Ornamentale, Culturi Combinate, Ceai, Material de înmulțire și Hamei.

‹ adv ›

De exemplu, un producător de prune sau mere trebuie să respecte modulul de bază „Toate tipurile de gospodării” (AF), domeniul „Produse de origine vegetală” (CB), și subdomeniul Fructe și Legume pentru a obține certificatul standardului GLOBALG.A.P. (IFA) Fructe și legume.

Standardul GLOBALG.A.P. (IFA) fructe şi legume abordează o serie de cerințe, cum sunt: siguranța și trasabilitatea alimentelor; mediu ambiant, inclusiv biodiversitatea, sănătatea, securitatea și bunăstarea lucrătorilor; bunăstarea animalelor, managementul integrat al dăunătorilor (IPM) și sistemul de management al calității (SMC) etc.

Cerinţele privind implementarea şi certificarea GLOBALG.A.P. a unei gospodării agricole

Pentru certificare, producătorul trebuie să respecte 100% din criteriile „Cerinţe majore” şi nu mai puţin de 95% din criteriile „Cerinţe minore”.

‹ adv ›

În ce privește capitolul „Recomandări”, sunt cerinţe recomandate pentru moment, dar producătorii sunt încurajaţi să le respecte ca parte a procesului de management a gospodăriei.

Pentru ca un producător să fie  certificat GLOBALG.A.P., el trebuie să implementeze 237 de cerințe din care 140 cerințe majore, 82 cerințe minore și 14 cerințe recomandate, conform versiunii 5.4 aplicabilă din 15.07.2020

Legislația Republicii Moldova cuprinde peste 75% din cerinţele GLOBALG.A.P. şi aceste sunt obligatorii, iar conform legislației trebuie să fie implementate de către producătorii agricoli.

Producătorul care implementează cerințele GLOBALG.A.P. este obligat să mențină înregistrări documentate la momentul respectiv pentru fiecare activitate etc. 

Cerințele Standardului GLOBALG.A.P. nu sunt greu de implementat. Producătorii din întreaga lume reușesc să se certifice, iar actualmente, circa 200 000 producători din mai multe de 135 de țări implementează standardele GLOBALG.A.P. și tendința este în creștere.

Implementarea Bunelor practici agricole se referă cu siguranță la  produse, dar este și despre oameni. GRASP este un standard adițional la GLOBALG.A.P. + Add-on.

GLOBALG.A.P. GRASP înseamnă evaluarea riscurilor privind practicile sociale și este un modul voluntar dezvoltat pentru a evalua practicile sociale din cadrul gospodăriei agricole, abordând aspecte specifice ale sănătății, securității și bunăstării lucrătorilor.

Certificarea GRASP cuprinde aspectele sociale și pot fi evaluate împreună cu GLOBALG.A.P. Rezultatele evaluării sunt apoi stocate pe baza de date GLOBALG.A.P., care prezintă nivelul de conformitate și sunt vizibile pentru partenerii din lanțul de aprovizionare și cumpărătorii cărora li s-a acordat accesul.

Certificarea GRASP și GLOBALG.A.P. este valabilă timp de un an, iar evaluările sunt efectuate anual. Beneficiile alinierii la cerințele GRASP sunt următoarele:

  • oferă cumpărătorilor o asigurare suplimentară, alinierea la  legislația națională și ajută producătorii să stabilească un bun sistem de management social în gospodărie;
  • ajută la protejarea uneia dintre cele mai importante resurse ale gospodăriei: oamenii. 

Standardul GLOBAG.A.P. este implementat în Republica Moldova de peste 15 ani, iar standardele GRASP de trei ani. În ultimii ani, tot mai mulți producători agricoli din Republica Moldova, asistați de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM), sunt interesați să implementeze standardele GLOBALG.A.P. în gospodăriile lor, deoarece este o cerință obligatorie pentru exportul pe piețele internaționale.

Până în prezent, peste 70 de agricultori s-au certificat  GLOBALG.A.P.,  53 dintre ei au beneficiat de asistența USAID/APM. Cu suportul proiectului USAID/APM a fost elaborat Manualul GLOBALG.A.P. care conține toate cerințele necesare pentru un producător pentru a se conforma cerinţelor GLOBALG.A.P.  Fructe şi Legume.

Asistență, mai multe informații şi îndrumări pot fi obţinute în cadrul proiectului Agricultura Performantă în Moldova (APM).

De ce certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP este necesară pentru producători? 

Cererea din ce în ce mai mare a consumatorului de alimente sigure şi durabile îi determină pe producători să producă alimente sigure, accesibile într-un mod durabil.

Vânzătorii cu amănuntul – legătura directă cu consumatorul în lanţul alimentar – au nevoie de un instrument sigur pentru furnizorii lor, care poate reprezenta motivarea de bază pentru implementarea cerinţelor şi certificare.

Distribuirea linei directoare privind producerea produselor alimentare către producători, vânzătorii cu amănuntul, specificând cum produsele alimentare trebuie produse, ce s-a utilizat pentru producerea lor este o contribuţie importantă pentru prezentarea clară şi transparentă a proceselor.

Toate aceste eforturi oferă producătorilor următoarele beneficii:

  • acces mai bun şi uşor pe piaţă;
  • acorduri clare cu vânzătorii;
  • mai multe oportunităţi pe pieţe competitive;
  • posibilităţi de creştere a calităţii şi cantităţii;
  • posibilităţi de reducere a costurilor pe termen lung;
  • management mai efectiv al procesului de producere şi cerinţelor legale;
  • angajament înalt pentru îmbunătăţire.

Datorită implementării acestor standarde, producătorii agricoli din Republica Moldova au reușit să crească exportul de prune în Uniunea Europeană din 2016, când livram aproximativ a 8 mii de tone, până la peste 22 mii tone de prune exportate în 2020.

De asemenea, geografia țărilor importatoare de prune moldovenești s-a extins în aceeași perioadă de la 18 țări la 22 de țări. Aceste avantaje îi determină pe mulți producători agricoli de fructe și struguri să-și reconfirme în fiecare an certificarea GLOBALG.A.P. și GRASP.

Articol realizat de către Andrei Cumpanici, specialist APM în siguranța alimentelor și post-recoltă.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›