China lansează un program fără precedent pentru a robotiza agricultura, care într-o zi poate duce la faptul că mulți dintre cei 250 de milioane de fermieri ai țării vor rămâne șomeri.
Proiectul pilot de șapte ani, care a început activitatea în provincia Jiangsu, permite utilizarea tractoarelor fără pilot, a roboților pentru tratarea plantațiilor cu pesticide și recoltarea orezului. Tehnologiile testate reduc în mod semnificativ factorul uman în producția de culturi, cresc randamentele și reduc costul de producție.
Odată cu creșterea agriculturii automate, China poate obține o economie mai mare și reduce cantitatea de îngrășăminte și pesticide utilizate, deoarece mașinile determină exact unde și cât ar trebui acestea aplicate. Dar creșterea automatizării înseamnă că mai puțini fermieri vor găsi un loc de muncă. Deși ponderea forței de muncă chineze în agricultură a scăzut de la 55% în 1991 la 18% în 2017 – aproximativ 250 de milioane de oameni sunt încă agricultori. Și mulți dintre aceștia riscă să-și piardă slujbele dacă robotizarea se extinde peste tot.
Creșterea veniturilor din China a influenţat locuitorii din mediul urban să consume mult mai mult lapte și produse lactate decât în trecut. Furnizarea de hrană pentru 1,4 miliarde de oameni în China este, de asemenea, complicată de urbanizare, care a eliminat milioane de hectare de teren arabil. Potrivit Bloomberg, din restul terenurilor circa 20% sunt contaminate cu metale grele rezultate din producția industrială. Acum, fermierii mici din China sunt amenințați de concurența unor companii mari, în care roboţii lucrează în locul oamenilor.
Cu toate acestea, unii experți consideră că nu este motiv de panică. Automatizarea sectorului agricol din China poate crea noi locuri de muncă în alte domenii. În timp ce roboții vor prelua o mulțime de sarcini, oamenii vor trebui să-i programeze, reglementeze, întrețină și să-i repare. Doar că aceştia vor fi alţi fermieri, nu cei obişnuiţi, ci mai educați și mai moderni.
Comentarii