Pakistanul se confruntă cu cea mai mare invazie de lăcuste din ultimele decenii, iar China îi vine în ajutor și va trimite 100 de mii de rațe, un inamic natural al acestor insecte, relatează Digi24.
Lăcustele amenință securitatea regională în privința alimentației, iar cercetătorii din China și Pakistan colaborează pentru a combate această invazie. Cele circa 100.000 de rațe ar urma să fie trimise în Pakistan la jumătatea acestui an.
Lu Lizhi, cercetător la Academia de Științe Agricole din Zhejiang, a spus că rațele sunt „bombe biologice” și pot fi mai eficiente decât pesticidele.
„O singură rață poate mânca peste 200 de lăcuste pe zi”, a adăugat el, menționând un experiment în care au fost testate capabilitățile de predator ale acestor păsări.
Lăcustele de deşert s-au răspândit în mai multe țări din estul Africii și sudul Asiei, distrugând mii de hectare de culturi şi terenuri de păşunat într-un ritm alarmant. Economia fragilă a Pakistanului este puternic afectată de această invazie, cele mai afectate provincii fiind Sindh, Balochistan și Punjab. Iar insectele migrează către India.
China este direct interesată să oprească invazia de lăcuste, având granițe cu ambele țări, deși Munții Hymalaya acționează ca o barieră naturală între subcontinentul indian și Platoul Tibet. Într-o încercare disperată de a ține situația sub control, guvernul pakistanez i-a îndemnat pe oameni să mănânce lăcustele.
În Africa, de exemplu, tot mai multe țări sunt afectate de lăcuste, costurile pentru combaterea invaziei s-au dublat la 128 de milioane de dolari, a anunțat comisia ONU pentru aliementație și agricultură. În estul continentului, Ethiopia, Kenya și Somalia sunt printre cele mai afectate țări.
Comentarii