La începutul acestei săptămâni, premierul Ion Chicu a anunțat că Executivul pregătește un program care ia în vizor securitatea alimentară a țării, în contextul secetei din acest an și susținerii fermierilor afectați de calamitățile naturale. Deși, nu sunt trasate detalii certe despre setul de măsuri care va fi implementat, potrivit lui Chicu, începând din toamna acestui an, unele prevederi ar putea fi puse în practică. Am luat legătura cu Viorel Chivriga, expert economic IDIS „Viitorul”, pentru afla opinia lui în ceea ce privește acest proiect, precum și ce ar trebui să includă documentul respectiv.
Chivriga susține că măsurile, indiferent care nu ar fi acestea, vin cu întârziere din partea Guvernului, iar o situație similară am avut și în anul 2003, când recolta de grâu a fost de 107 mii tone, adică de 6 ori mai mică decât cea din anul curent. Atunci, Guvernul a reacționat prin decizii care nu afectau, în mod pozitiv, agricultorii.
Amintim că, în acest an, recolta cerealelor de prima grupă a fost compromisă în proporție de circa 50-60%. În ciuda acestui fapt, de exemplu, cantitatea de grâu recoltată asigură necesarul țării și există chiar și potențial de export, iar cât privesc prognozele agroclimatice ale experților, seceta caracteristică acestui an va deveni un fenomen tot mai frecvent pentru țara noastră.
Comentarii