‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 1 noiembrie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCinci producători de nuci s-au asociat și au construit un centru de procesare: Asigurăm...

Cinci producători de nuci s-au asociat și au construit un centru de procesare: Asigurăm tot ciclul de producție

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Asocierea fermierilor devine o oportunitate tot mai necesară de analizat în condițiile actuale ale pieței, în care pentru stabilirea parteneriatelor cu importatorii este necesară asigurarea volumelor solicitate.

Acest motiv, dar și necesitatea creșterii și dezvoltării afacerii, l-a determinat pe fermierul Lilian Florea și alți patru fermieri să se asocieze pentru a forma o cooperativă, iniția procesarea volumelor mari de nuci și încheia contracte de succes.

„Având peste 150 de hectare de nuci, suprafață prea mică pentru a realiza exporturi și identifica clienți, am decis să ne asociem. Piața cere volume mari, omogene, iar acest lucru este imposibil de realizat de sine stătător. Din acest motiv și ne-am asociat. Acum, avem tot lanțul, de la creșterea nucilor și până la ambalarea și comercializarea produsului finit”, spune Lilian Florea, administratorul cooperativei.

Astfel, a luat naștere Cooperativa de Întreprinzători „Walnut Line”, membrii căreia au construit o secție de uscare, procesare și ambalare a nucilor.

‹ adv ›

Hala are o suprafață de 20 000 m2. Totodată, fermierii au și un frigider cu o capacitate de 100 de tone, necesar pentru depozitarea nucilor la temperaturi de până la 10 grade Celsius.

„Majoritatea livezilor sunt încă în creștere, astfel în aproximativ cinci ani planficăm să obținem un volum semnificativ de recoltă. Avem atât soiuri autohtone, cum ar fi Pescianski – considerat cel mai bun, cât și soiuri de import – Chandler, Fernor”.

Secția are o capacitate de procesare de 720 de tone de nuci în coajă per sezon. Datorită oportunităților de extindere, capacitatea ar putea crește până la o mie de tone.

Per total, cooperativa a făcut investiții de peste 1,3 milioane de euro. Pentru a reduce povara financiară, fermierii au apelat la suportul proiectelor disponibile în Moldova – Livada Moldovei și MAC-P, astfel fiindu-le asigurată o parte din suma necesară.

‹ adv ›

Spre exemplu, prin intermediul proiectului Livada Moldovei cooperativa a accesat un credit preferențial de peste 860 mii euro.

„Creditele sunt oferite la o rată preferențială, ceea ce ne ajută mult să reducem din costurile aferente acestora. În plus, am fost scutiți de TVA pentru utiliajul achiziționat, având o economie de 20%”.

„Acum, avem echipament de ultimă generație. Specialiștii care au venit să ne monteze linia, ne-au declarat că linie de astfel de capacități de procesare nu există în Europa de Est. Într-adevăr, atunci când vin la noi cumpărători din alte țări, sunt foarte impresionați și doresc să semneze contracte de lungă durată”, adaugă Lilian Florea.

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›