‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 23 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleCînd cumpărăm albine și cum alegem familii sănătoase. Sfatul specialistului

Cînd cumpărăm albine și cum alegem familii sănătoase. Sfatul specialistului

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Anunțurile despre vânzarea familiilor de albine sunt valabile tot anul, mai mult decât atât, altele noi, cu diferite oferte, apar, practic, în fiecare zi. Însă, doritorii de a achiziționa un roi puternic și sănătos, în special tinerii apicultori, nu trebuie să cadă în plasa ofertelor.

Specialiștii precizează că familiile de albine se cumpără primăvara, asta chiar dacă, anume în această perioadă sunt mai scumpe, comparativ cu toamna sau iarna.

„Cea mai bună perioadă de a cumpăra familii de albine este cea cu câteva zile înainte de înflorirea salcâmului. Anume în această perioadă se vede clar dacă reginele au putere de a dezvolta familia. Dacă cineva alege, de exemplu să le cumpere în martie, uneori cele mai puternice familii în acel moment, ajung la sfârșit de aprilie ca fiind cele mai slabe. Pentru că în luna martie noi nu putem vorbi despre calitatea mătcilor. Respectiv, perioada optimă este începutul lunii aprilie, până pe 10 mai, cel târziu”, susține președintele Asociației MoldApis, Petru Sacara.

 „Cumpărătorul după ce a achiziționat familia de albine lucrează doar cu creșeterea ramelor pentru mierea de salcâm”, a mai adăugat Petru Sacara.

Acum familiile de albine sunt mai ieftine, chiar și cu o mie de lei spune Petru Sacara, dar nu e timpul pentru astfel de investiții, zice specialistul.

„Dacă le cumperi acum, tu nu poți ști cum ele vor ierna. Dacă mai facem referință și la acest an apicol, atunci riscurile sunt de două ori mai mari. Da, dacă ne uităm la preț, e convenabil să cumperi familia cu 1000-1500 de lei, dar e foarte târziu să le asiguri cu hrană pentru iarnă”, explică Petru Sacara.

‹ adv ›

Un alt factor destul de important este aspectul familiei de albine, după care, de altfel, apicultorul își poate da seama cât de sănătoase și active sunt insectele.

„Trebuie să avem puiet de o calitate bună. Iată de exemplu în perioada asta, noi nu putem spune nimic despre el. Însă primăvara, pe la sfârșit de aprilie, noi ne putem da seama de calitatea acestuia după locurile goale pe care le are. Important e să aibă și cel puțin 10 kilograme de miere rezervă, ca hrană, în momentul în care vrem să cumpărăm familia respectivă”, precizează Petru Sacara.

„Pe ramele de puiet, 6-7 la număr trebuie să fie, așa cum scrie în literatură, blană de albină”, a mai adăugat specialistul.

Dacă avem un puiet căpăcit, fără locuri goale, e semn că familia de albine e sănătoasă, precizează președintele MoldApis.

„Dacă puietul are o coroniță de păstură și o coroniță de miere descăpăcită, adică de miere necăpăcită, ne demonstrează că puietul de pe ramă a fost crescut cu hrană din belșug. În momentul în care pe ramă avem doar albină și puiet căpăcit, fără rezervă de păstură, fără rezervă de miere, asta trebuie să ne pună pe gânduri despre cum a fost crescut acest puiet”, explică Petru Sacara.

În condițiile în care puietul a fost crescut cu cantități minime de miere, a avut și zile de foame, în loc de 40-50 de zile, el va trăi 15-20 de zile.

‹ adv ›

Specialistul nu exclude că în sezonul următor prețul familiilor de albine va ajunge până la 3 500 de lei, în contextul în care, în această primăvară, costul unei familii nu depășea 3 mii de lei.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›