Impunerea de către Rusia începând cu 4 decembrie, a unui nou embargo la fructele din Republica Moldova va lovi mai degrabă în consumatorul rus, pentru că va crește prețul acestora pe piața rusească, notează mold-street.com, cu referire la o analiză realizată de către East-Fruit.
Ori, produsele din Moldova erau de regulă mai ieftine și de o calitate bună comparativ cu cele importate din alte state, susțin specialiștii de la East-Fruit.
Embargo-ul la fructe era inevitabil
Potrivit experţilor, interdicţia completă a importului de legume și fructe în Rusia din Moldova era o măsură aşteptată, iar pretextul a fost acelaşi „continuarea detectării sistematice a obiectelor de carantină în legume și fructe care pot provoca daune de mai multe miliarde de dolari producției agricole”.
East-Fruit constată că deşi încă acum trei ani în 2020 Rusia era principala piaţă de desfacere pentru fructele şi legumele din Moldova, lucrurile s-au schimbat şi doar la mere, dependenţa a rămas a fi una semnificativă.
Exporturile de nuci, în general, sunt orientate în special pe piaţa europeană. În cazul prunelor, mai mult de jumătate sunt exportate pe piața europeană.
Cât despre strugurii de masă, dependența de piața rusă se ridică la aproximativ 25%. Există și mai puțină dependență de livrările de export ale celui de-al patrulea articol ca importanță – prunele uscate.
Doar aproximativ 10% au fost vândute Rusiei. În consecință, adevărata problemă este doar pe piața de mere.
De altfel, preţurile angro la mere în Rusia sunt deja de două ori mai mari decât în Moldova.
De asemenea, importatorii ruși vor trebui să se alăture luptei pentru merele din Turcia și Serbia. Deși Turcia câștigă mult mai mult vânzând mere în India, Serbia, preferă, de asemenea, să vândă mere de calitate către UE, Marea Britanie, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.
În consecință, Rusia va putea cumpăra în aceste țări numai mere din categorii de calitate inferioară, care nu sunt potrivite pentru export în alte țări.
Absența strugurilor din Moldova pe piața rusă poate fi și ea destul de remarcabilă. Or, strugurii din Moldova au fost cei mai ieftini pe care Rusia i-a putut importa.
În Uzbekistan, Tadjikistan și alte țări din Asia Centrală, care anterior furnizau struguri Federației Ruse, se atestă un deficit de fructe, iar această industrie nu se va recupera curând, deoarece înghețurile din 2023 au distrus multe podgorii, conchide analiza realizată.
Comentarii