‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 12 decembrie, 2024
0.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCirca 60% din întreprinderile de stat din sectorul agroalimentar se află în insolvenţă

Circa 60% din întreprinderile de stat din sectorul agroalimentar se află în insolvenţă

Comentarii

‹ adv ›
‹ adv ›

Din totalul de 29 de întreprinderi cu capital de stat din sectorul agroalimentar, în care Agenția Proprietăți Publice (APP) are calitatea de fondator, 18 se află în procedura de insolvabilitate.

Este vorba, în special, de întreprinderi din sectorul agricol şi se întâmplă chiar dacă acestea dețin sute de hectare de terenuri agricole, pe care le oferă în locațiune agenților economici. Despre aceasta s-a anunţat în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară, scrie Mold-street.

Potrivit lui Alexandru Musteață, Directorul general al Agenției Proprietăți Publice, printre entitățile aflate în insolvabilitate se numără stațiunile didactice experimentale Stăuceni, Chetrosu, Petricani și o serie de stațiuni tehnologice pentru irigare.

‹ adv ›

O situație deosebit de alarmantă se atestă în legătură cu Stațiunea Didactică Experimentală Stăuceni, care a fost declarată insolvabilă în 2019, iar din martie 2023 a intrat în faliment.

„Prin hotărârea adunării creditorilor din 3 martie 2023, s-a decis aprobarea intrării în faliment a întreprinderii, iar în data de 9 martie 2023, prin încheierea instanței de insolvabilitate, a fost dispusă trecerea în procedura de faliment în vederea lichidării patrimoniului și distribuirea produsului rezultat,” a menționat directorul APP.

Pentru a nu admite pierderea de către stat a terenurilor agricole deținute de SDE Criuleni, suprafața totală a cărora se ridică la 1.362 de hectare, Agenția Proprietăți Publice a emis un ordin de retragere a acestora din posesia întreprinderii.

Până în prezent însă, transmiterea terenurilor nu a avut loc din cauza interdicțiilor înscrise în registrul cadastral odată cu intentarea procedurii de insolvabilitate.

‹ adv ›

O altă problemă abordată în cadrul audierilor a fost ratarea de către stat a veniturilor din oferirea terenurilor agricole în arendă. Odată ajunse în insolvabilitate, întreprinderile sunt gestionate de administratorii numiți de instanță care, de regulă, nu raportează date nici despre agenții economici ce arendează terenurile, nici despre veniturile încasate din arendă. În total, venitul ratat în acest fel ar fi de ordinul zecilor de milioane de lei pe an.

Președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandru Trubca, a cerut conducerii APP să identifice, în termeni cei mai restrânși, posibilitatea de a retrage terenurile de la toate stațiunile experimentale, precum și instituirea posturilor fiscale la aceste entități, pentru a asigura contabilizarea corectă a veniturilor și scoaterea întreprinderilor din insolvabilitate.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›