‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
luni, 6 mai, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriStaţiunea didactico-experimentală din Stăuceni a intrat în faliment și va fi lichidată

Staţiunea didactico-experimentală din Stăuceni a intrat în faliment și va fi lichidată

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Întreprinderea de stat Stațiunea Didactică Experimentală Stăuceni, aflată în insolvabilitate din anul 2019, a intrat în faliment şi va fi lichidată.

Aceasta deţine circa 1.360 de hectare de terenuri agricole în imediata vecinătatea a oraşului Chişinău, notează Mold-street.

Potrivit deciziei instanţei de insolvabilitate, trecerea la procedura de faliment a fost luată în baza hotărârii adunării creditorilor din 3 martie 2023.

Creditorii au decis intentarea procedurii falimentului cu lichidarea patrimoniului

„În urma petrecerii adunării de raportare a creditorilor ÎS „Stațiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni” și examinării raportului administratorului insolvabilității privind situația economico-financiară, s-a constatat că incapacitatea de plată a debitorului nu poate fi depășită prin restructurare și deși administratorul insolvabilității, în raportul său, a recomandat intrarea în procedura de restructurare, creditorii au hotărât intentarea procedurii falimentului față de debitor. Prin hotărârea adunării creditorilor ÎS „Stațiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni” din 03.03.2023, s-a decis de a nu aproba raportul, precum și aprobarea intrării în faliment, cu propunerea desemnării în calitate de lichidator a lui Bulgaru Igor”, se menţionează în decizia instanţei. 

Astfel, patrimoniul Stațiunii Didactico-Experimentală din Stăuceni urmează a fi lichidat, cu distribuirea produsului rezultat.

Circa 1.360 de hectare în gestiune

‹ adv ›

De notat că această întreprindere avea în gestiune terenuri agricole cu suprafața de circa 1.362 de hectare, amplasate în imediata apropiere a Chişinăului.

Potrivit Agenției Proprietăți Publice, în anii precedenţi, de până la momentul când întreprinderea a trecut în subordinarea APP, între 20 şi 40 de hectare au fost deja înstrăinate sau preluate de companii private.

Totodată, reprezentanţii APP susţin că nu deţin o cifră exactă a activelor şi terenurilor deţinute atât de Stațiunea Didactico-Experimentală din Stăuceni, cât şi de alte întreprinderi de stat din domeniul agricol.

‹ adv ›

Ce fac autorităţile

Subiectul a fost abordat şi în cadrul audierilor publice organizate de Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară şi a atras critici dure la adresa conducerii APP.

„Astăzi eu nu o să vă ofer cifre exacte despre fiecare întreprindere şi ce terenuri are. Nimeni nu poate oferi aceste date”, relatează Alexandru Musteață, Directorul General al Agenției Proprietăți Publice.

Mai adăugăm că, la finele anului 2021, APP a iniţiat un proiect de reorganizare a Stațiunii Didactico-Experimentală din Stăuceni, care împreună cu Stațiunea didactico-experimentală Petricani din Chișinău și Stațiunea didactică experimentală Criuleni, urmau să fuzioneze prin absorbţie cu ultima. Proiectul, însă, nu a mai fost aprobat de către Guvern.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›